Припустимо я ФОП і займаюся, припустимо, виробництвом стільців. Я домовляюсь з приватною особою, що ця особа мені пофарбує стілець. Чи повинен я брати цю особу до штату найманих працівників? Чи можно якось іншим шляхом це оформити?
Коли це одного разу, то так, цивільноправовий, а для 10 стільців? Де цей поріг? Мені, як ФОП простіше і дешевше цивільноправовий, але я намагаюсь зрозуміти, коли вже треба наймати на роботу. А якщо в цьому місяці ця особа мені пофарбує 10 стільців, а у наступному прикрутить до них спинку, то це трудові відносини?
sigma 25.07.2022 10:58 пишет: Коли це одного разу, то так, цивільноправовий, а для 10 стільців? Де цей поріг? Мені, як ФОП простіше і дешевше цивільноправовий, але я намагаюсь зрозуміти, коли вже треба наймати на роботу. А якщо в цьому місяці ця особа мені пофарбує 10 стільців, а у наступному прикрутить до них спинку, то це трудові відносини?
Поріг, звичайно,ніде не прописаний, керуюються здоровим глуздом. А яка необхідність обов'язково оформлювати офіційно цю роботу?
яка проблема вирішується показуванням такого "субпідрядника"? імхо для побудови білого співробітництва простіше і дешевше буде відкрити фоп цій фізособі.
sigma 25.07.2022 10:58 пишет: Коли це одного разу, то так, цивільноправовий, а для 10 стільців? Де цей поріг? Мені, як ФОП простіше і дешевше цивільноправовий, але я намагаюсь зрозуміти, коли вже треба наймати на роботу. А якщо в цьому місяці ця особа мені пофарбує 10 стільців, а у наступному прикрутить до них спинку, то це трудові відносини?
Якщо ти хочеш мати співробітника, що буде кожного дня фарбувати та/або прикручувати невизначену кількість, то це трудові відносини.
Якщо в тебе є 10 стільців, які треба пофарбувати за визначену плату та 3 стільця, до яких треба прикрутити спинку, то це цивільно-правовий договір - виконання за плату робіт, за якими визначено кількість, ціну та терміни виконання.
Для ФОПа може бути визнано перелік робіт, що мають виконуватись на постійній основі та розмір винагороди за це визнаний щомісячно, а от за договором з фізичною особою я б такого не робив. Хоча якщо цей договір/контрагент у ФОПа єдиний, роботи надаються за місцем розташування замовника та цей фоп впідпорядкований графіку роботи підприємства - я б теж не робив.
Проблема в тому, що я не знаю, як закрити себе від податкової. Тобто характер діяльністи такій, що інколи в мене може бути заказ на 100 стільців. Потім місяць-два - нічого і знов заказ на 200 стільців. І вот що можно зробити? Звісно, я знахожу приватних осіб, яки роблять ці стільці і отримують за це гроші. Але вони не бажають це звітувати перед податковою. Я отримую гроші від замовника і показую їх в звіті і сплачую податки. Чи не буде у податкової запитань, як я сам зробив ці 100 стільців за місяц?
sigma 25.07.2022 15:46 пишет: А які податки треба мені, як ФОП сплачувати по цивільно-правових договорах? Чи усі податки - головний біль приватної особи?
Такі ж самі, як й при найманні працівника. Але там нема донарахування ЄСВ з ФОТ до ЄСВ від мінімальної заробітної плати у випадку, якщо винагорода за таким договором менша за мінзп.
Але є й там є нюанси, наприклад податкова вважає, що якщо встановлений період виконання робіт (а таким може вважатися період між датою укладання договору та підписанням акту виконаних робіт), та цей період розповзається по деяким місяцям, то ЄСВ з цього договору треба теж розподіляти по місяцях. Хоча ж може статися й так, що ця фізична особа не виконає свої зобов'язання за цим договором
sigma 25.07.2022 15:43 пишет: Проблема в тому, що я не знаю, як закрити себе від податкової. Тобто характер діяльністи такій, що інколи в мене може бути заказ на 100 стільців. Потім місяць-два - нічого і знов заказ на 200 стільців. І вот що можно зробити? Звісно, я знахожу приватних осіб, яки роблять ці стільці і отримують за це гроші. Але вони не бажають це звітувати перед податковою. Я отримую гроші від замовника і показую їх в звіті і сплачую податки. Чи не буде у податкової запитань, як я сам зробив ці 100 стільців за місяц?
А як податкова дізнається, що ви "робили" стільці? Чи що ви продавали саме стільці?
А як податкова дізнається, що ви "робили" стільці? Чи що ви продавали саме стільці?
В мене є договіор с замовником і акт виконаних робіт, що я поставив йому 100 стільців. PS. Стільці - це умовний товар
Я веду до того,що всі ці питання можна побачити лише при проведенні перевірки. Не знаю специфіки ваших "стільців",але думаю фопи для податкової і зараз не інтерес номер один. По суті економія на цпх незначна, документальної роботи може і більше,ніж для найманих, але і відповідальність з вас менша.
sigma 25.07.2022 15:43 пишет: Проблема в тому, що я не знаю, як закрити себе від податкової. Тобто характер діяльністи такій, що інколи в мене може бути заказ на 100 стільців. Потім місяць-два - нічого і знов заказ на 200 стільців. І вот що можно зробити? Звісно, я знахожу приватних осіб, яки роблять ці стільці і отримують за це гроші. Але вони не бажають це звітувати перед податковою. Я отримую гроші від замовника і показую їх в звіті і сплачую податки. Чи не буде у податкової запитань, як я сам зробив ці 100 стільців за місяц?
так думаю, що до тих пір, поки в твого фопа-а є квед на виробництво умовних стільців у податкової не повинно виникати ніяких питань. якщо мова іде про щось на зразок "послуг з інформатизації", де взагалі не існує можливості співставити об'єм робіт із кількістю виконавців, то не треба робити нічого. якщо ж мова йде про якусь продукцію, яку можна порахувати і виміряти, то для самозаспокоєння можна, скажімо, відкрити умовній тещі фоп із необхідним кведом, ціна питання на зараз -- 2% та щомісячна декларація. також можна поспілкуватися із замовником на предмет актів виконаних робіт, якщо у нього немає необхідності ставити вироби на баланс чи продавати далі поштучно, то хай напише що купив дванадцять стільців
додам, на власні очі бачив такий приклад: фоп із кведом на виробництво текстильних виробів, без найманих працівників, за два тижні відшив і поставив 25000 подушок, при чому замовлення було державним, чи то для колоній, чи то для залізниці, не пам'ятаю. шили-пакували, очевидно, найняті люди, в три зміни, ледве вклалися в термін, останні подушки пакувались вже коли фура вантажилась. податкова не мала до фоп-а ніяких питань.
ЦПХ в будь-якому випадку треба буде світити перед податковою. Треба буде направити форму в якій зазначити що таким-то людям виплачено такі-то кошти. Тому якщо всі відмовляються світитися то треба або знайти фопів для виготовлення стільців, які не бояться світитися, або самому виготовити тих 100 стільців.
штатним працівникам треба платити з/п хоча б мінімальну кожен місяць, ЦПХ можна разово в декілька місяців, тому треба рахувати від завантаження роботою та фінансовою спроможністью платити податкипо з/п
Ви, як ФОП, будете податковим агентом фізичної особи в сплаті податків. Так як фізична особа самостівно не може це зробити. Це і податок на доходи фіз осіб, військовий збір та мабуть і ЕСВ.