Ще минулого року хотів зробити, але не склалося. То заставив себе зараз Квартира в мене з трьома зовнішніми стінами, і хоч будинок польської забудови, з досить грубими цегляними стінами, все рівно північно-західний куток дещо некомфортний. Вирішив його трохи підігріти, тим більше, що замість шаф у кімнаті добудував гардеробну, а вона теж має метр зовнішньої стіни, тому мусів її трохи підігріти, тягнув туди труби до невеличкого радіатора, то ж по дорозі зробив приєднання на отой холодний кут. А щоб воно мало вигляд, бо ставити в кутку якийсь радіатор, імхо, моветон, спаяв з міді. Трохи труб, трохи трійників, кутників - і отака конструкція. Гріє, сьогодні робив пробний запуск. І виглядає гарно. Може комусь теж придасться ідея.
Рост 01.09.2022 22:05 пишет: Ще минулого року хотів зробити, але не склалося. То заставив себе зараз Квартира в мене з трьома зовнішніми стінами, і хоч будинок польської забудови, з досить грубими цегляними стінами, все рівно північно-західний куток дещо некомфортний. Вирішив його трохи підігріти, тим більше, що замість шаф у кімнаті добудував гардеробну, а вона теж має метр зовнішньої стіни, тому мусів її трохи підігріти, тягнув туди труби до невеличкого радіатора, то ж по дорозі зробив приєднання на отой холодний кут. А щоб воно мало вигляд, бо ставити в кутку якийсь радіатор, імхо, моветон, спаяв з міді. Трохи труб, трохи трійників, кутників - і отака конструкція. Гріє, сьогодні робив пробний запуск. І виглядає гарно. Може комусь теж придасться ідея.
Я нарахував близько пів сотні з'єднань, ця конституція надійна?
Та на скільки я пам'ятаю, найбільші теплові втрати, вікна стеля та підлога, але не як не кути. Та якщо з кутами проблема, боротися треба зовнішнім утепленням, а не додатковим джерелом опалення. Треба зменшувати тепловтрати, а не збільшувати опалення.
Я нарахував близько пів сотні з'єднань, ця конституція надійна?
А скільки з'єднань у всій системі, коли паяєш опалення міддю? Менше? І це чомусь дуже надійно вважається. А тут зненацька ні. Просто напевно треба навчитися нормально паяти, і жодних проблем не буде. Це геть не складно, взагалі-то.
ivatuning 01.09.2022 23:30 пишет: Та на скільки я пам'ятаю, найбільші теплові втрати, вікна стеля та підлога, але не як не кути. Та якщо з кутами проблема, боротися треба зовнішнім утепленням, а не додатковим джерелом опалення. Треба зменшувати тепловтрати, а не збільшувати опалення.
Стеля і підлога??? Ну, якби ще під підлогою була одразу земля, а стеля виходила на неопалюване горище - то може... Хоча в мене на дачі підлога по стяжці, яка лежить на землі, правда, через керамзит, а підлогова дошка по лагах, між якими кам'яна вата, а стеля межує власне з горищем, але перегородка там подвійна, з грубих дошок, між якими 20 см - і теж ні разу не є слабким місцем. А вікна в мене польські, зі знаменитої модрини, відстань між зовнішнім і внутрішнім сантиметрів 20. Спеціально реставрував, а не міняв на пластик. Жодних проблем з теплом, а ще вони кращі по шумоізоляції. Кут же не замерзає, просто на нього практично ніколи не світить сонце, і тому на фоні усіх інших стін є холоднішим. Систему опалення я не нарощував, просто додав невеликий радіатор, що, цілком можливо, навпаки дозволить трошки знизити температуру теплоносія, що, в свою чергу, призведе до незначного підвищення ккд. Зробити теплоізоляцію зовні - воно круто, але пінопластом не хочу категорично, а кам'яною ватою - дуже вже немаленька сума виходить. Не бачу поки смислу.
Рост 01.09.2022 22:05 пишет: Ще минулого року хотів зробити, але не склалося. То заставив себе зараз Квартира в мене з трьома зовнішніми стінами, і хоч будинок польської забудови, з досить грубими цегляними стінами, все рівно північно-західний куток дещо некомфортний. Вирішив його трохи підігріти, тим більше, що замість шаф у кімнаті добудував гардеробну, а вона теж має метр зовнішньої стіни, тому мусів її трохи підігріти, тягнув туди труби до невеличкого радіатора, то ж по дорозі зробив приєднання на отой холодний кут. А щоб воно мало вигляд, бо ставити в кутку якийсь радіатор, імхо, моветон, спаяв з міді. Трохи труб, трохи трійників, кутників - і отака конструкція. Гріє, сьогодні робив пробний запуск. І виглядає гарно. Може комусь теж придасться ідея.
Невже звичайна сталева батарея-конвектор з нижнім підключенням вийшла б дорожче? Чи пан мав час та натхнення?
Невже звичайна сталева батарея-конвектор з нижнім підключенням вийшла б дорожче? Чи пан мав час та натхнення?
А мені особисто подобається. Браво ТС! Є якийсь шарм в таких штуках. І надійність має бути гут, якщо вже гідравлікою задавили і протікань немає. Єдине, я б зробив цю конструкцію трохи вище, але то вже олівці)
І який би це мало вигляд? Радіатор-конвектор під вікном - він логічний з технічної точки зору і дивиться органічно. В кутку - це як корові сідло, як то кажуть. Крім того мені не потрібен ще конвектор, а задум був, по-перше, просто зробити кут теплішим, по-друге, щоб стильно. І вийшов такий стімпанк Заводські кутні елементи теж є, але ціни на них такі, що уся ця мідь, враховуючи день роботи, щоб нарізати/спаяти - то задарма При чому сама пайка там не довго, просто все нарізати зібрати часу потребує. Ну і вони, маю на увазі готові, по стилю мені теж не дуже підходили. То більше під ванну кімнату, або під якийсь лофт, щось новомодне.
А мені особисто подобається. Браво ТС! Є якийсь шарм в таких штуках. І надійність має бути гут, якщо вже гідравлікою задавили і протікань немає. Єдине, я б зробив цю конструкцію трохи вище, але то вже олівці)
До речі, я ізначально так і думав, зробити радіатор високим, додати декілька поличок коло нього, теж виконаних на мідних трубках - таку собі цілу композицію. Але прибудував гардеробну, звільнив кімнату від усіх зайвих меблів і воно стало зайвим. Зараз найкраще вписалось отаке по висоті. Зрештою, я тут не про свій випадок, а просто про можливість, в разі потреби, зібрати з міді такого роду радіатор. Бо спробуй знайди в нашому житті щось нестандартне - його або нема, або за всі гроші світу і не таке, як ти хочеш
Хорошая работа! Медь очень надежно. Если не протекло при проверке, то уже и не протечет. Эстетика на любителя , но мне нравится.
Видел на ютубе мужик паял разные конфигурации сеток из медных трубок поверх чугунных и стальных топок и дымоотводных труб, для системы отопления. Умел бы так паять эти трубки - тоже бы себе такое сделал. Нет конденсата, не надо чистить камин, как в заводском с теплообменником. Вообще красотень. Обычный комфортный режим работы камина + обогрев дома
Label 04.09.2022 12:21 пишет: Хорошая работа! Медь очень надежно. Если не протекло при проверке, то уже и не протечет. Эстетика на любителя , но мне нравится.
Видел на ютубе мужик паял разные конфигурации сеток из медных трубок поверх чугунных и стальных топок и дымоотводных труб, для системы отопления. Умел бы так паять эти трубки - тоже бы себе такое сделал. Нет конденсата, не надо чистить камин, как в заводском с теплообменником. Вообще красотень. Обычный комфортный режим работы камина + обогрев дома
Купите горелку, пару метров трубы, десяток соединений. Пару дней тренировки, да и всё. В случае пайки мягким припоем, там и тренироваться не нужно
Label 04.09.2022 12:21 пишет: Хорошая работа! Медь очень надежно. Если не протекло при проверке, то уже и не протечет. Эстетика на любителя , но мне нравится.
Можливо ми бачили одні і ті ж відео, бо я теж щось таке дивився Паяти такі речі насправді не складно, а ще й недорого по обладнанню. Якщо для того ж поліпропілену треба купити не прямо зовсім дешевий паяльник, то тут газова горілка за пару сотень гривень. Труборіз за пару сотень теж, він же не для постійного використання, а на пару проектів вистачить, хоча можна і болгаркою, в принципі, фаску знімати напилки і що на ум прийде, так, довше по часу, але знову ж, економія. Зачищати добре скотч-брайтом, можна навіть з губки кухонної зрізати, якщо окремо нема. Мінімальна котушка олова і баночка флюсу, і антисилікон чи ще щось для обезжирки.
Треба набити руку з оловом, бо спершу переживаєш, щоб не замало, даєш трохи більше, і тоді утворюються "соплі". Їх, звісно, потім можна зчистити тим же напилком, але зайва робота. Я, щоб полегшити собі процес, ставив помітки олівцем на олов'яному прутку, доки подавати І варто кріпити складніші конструкції, бо зібрані, змазані флюсом, вони вроді міцно тримаються купи, а як починаєш гріти, флюс плавиться, і все, що може з'їхати чи прокрутитись обов'язково з'їде і прокрутиться Я робив розтяжки з алюмінієвого дроту в деяких випадках. Найдовше і найнудніше - це все напиляти, позачищати, змазати флюсом. А сама пайка пару хвилин.
Щодо каміну, я пішов іншим шляхом, бо то дача і робити водяне опалення там трохи занадто. Я всередині термоізоляції змурував довкола топки типу пічку з шамотки. Це подовжило тепловий комфорт на декілька годин.
Олово можно мерять проще, загибаете кончик длиной как диаметр трубы. Чтобы не было соплей, после обработки флюсом, и сборки соединения, вытираете лишний флюс чтобы было видно аккуратную каёмочку.
Олово висит соплями при излишнем флюсе, к меди оно не возьмётся без флюса никогда.
На самом деле, десяток соединений, и можно паять, там ничего сложного.
Cirax 04.09.2022 14:24 пишет: Олово можно мерять проще, загибаете кончик длиной как диаметр трубы. Чтобы не было соплей, после обработки флюсом, и сборки соединения, вытираете лишний флюс чтобы было видно аккуратную каёмочку.
Олово висит соплями при излишнем флюсе, к меди оно не возьмётся без флюса никогда.
Пробував гнути, ставити помітки для мене виявилось зручнішим. Флюс, звісно, витирав. Маю на увазі, коли даєш трохи забагато олова, воно утворює внизу шва таку собі ніби краплю. Це просто від страху на перших порах, що даш замало олова і не пропаяється, це минає з досвідом.
Cirax 04.09.2022 14:24 пишет: Олово можно мерять проще, загибаете кончик длиной как диаметр трубы. Чтобы не было соплей, после обработки флюсом, и сборки соединения, вытираете лишний флюс чтобы было видно аккуратную каёмочку.
Пробував гнути, ставити помітки для мене виявилось зручнішим. Флюс, звісно, витирав. Маю на увазі, коли даєш трохи забагато олова, воно утворює внизу шва таку собі ніби краплю. Це просто від страху на перших порах, що даш замало олова і не пропаяється, це минає з досвідом.
Самое дорогое в пайке меди - это опресовщик чтобы качнуть атмосфер 30.
Самое дорогое в пайке меди - это опресовщик чтобы качнуть атмосфер 30.
Це хіба якщо під якусь велику централізовану котельню. У випадку власного котла навіть в якихось аварійних ситуаціях напевно такого не буде ніколи.