а хіба на упаковках, зазвичай, виробники вказують саме дату обсмажки? бо, мені попадається лише: best before...от, щоби далеко не ходити, глянув на упаковку "вітчизняного виробника" ...то не знайшов там дату обсмажування
гляньте дату обсмажки.
а хіба на упаковках, зазвичай, виробники вказують саме дату обсмажки? бо, мені попадається лише: best before...от, щоби далеко не ходити, глянув на упаковку "вітчизняного виробника" ...то не знайшов там дату обсмажування
крафтові точно вказують, деякі промислові також, бо це правило хорошого тону, розуміти наскільки стара обсмажка та врожай.
гляньте дату обсмажки.
тут працюють по ТУ. Що добре і погано, тому що "краще спожити до" показник якості, але для когось це 3 тижні, а для когось 3,6 і тд місяців. Якщо це ДСТУ, то в нас ще радянський і там саме термін придатності. Останні роки над новим ДСТУ працює толкова людина з відповідною освітою, сподіваюсь скоро будемо мати такий як треба.
Ну і я писав ще з точки зору, що кава деякий час після обсмаження змінює свої смакові властивості. Хоча це більше стосується локальних обсмажчиків і свіжої обсмажки.
Ми наразі взагалі не вказуємо, бо банально нема на це ресурсу. Ну і я смажу маленькими партіями, то більше проблем із занадто свіжою кавою. Хоча сподіваюсь дійдемо і до нормального оформлення, все таки має бути по правилам.
а чи правильно я розумію, що важливо не тільки термін до крайньої дати, а ще й від дати обсмаження, бо менш ніж за 2 тижні обсмажена кава ще має набути своїх властивостей?
гляньте дату обсмажки.
крафтові точно вказують, деякі промислові також, бо це правило хорошого тону, розуміти наскільки стара обсмажка та врожай.
Ви ж, просто кпт Очевидність ...моє питання, саме з цим, "хорошим тоном", й було пов'язане...Але, якось я не зустрічав, той bon ton...а ні в "крафтових" а ні в "промислових", а хотілося б
а чи правильно я розумію, що важливо не тільки термін до крайньої дати, а ще й від дати обсмаження, бо менш ніж за 2 тижні обсмажена кава ще має набути своїх властивостей?
в залежності від сорту кави і ступеню обсмаження, але зазвичай від 1 до 3 тижнів кава смакує найкраще. Але є нюанси. Наприклад, в мене є деякі сорти кави, які в кав'ярні я можу готувати тілкьи на 3-5 день і тільки з одразу відкритої пачки, на наступний день в бункері кава вже не так.
Але запакована кава, якщо пачку не відкривали, може й через місяць бути доволі ок. Тут ще важливо як часто відкривали пачку і скільки разів був контакт з повітрям. Тому я в рекомендую зазвичай меншими пачками і частіше купувати.
Можете якось взяти пачку щойно посмаженої кави і готувати її кожен день спостерігаючи зміну смаку. В перші дні буде більш різкий смак і сильна газація. крема буде багато, але менш щільна.
...
Ви ж, просто кпт Очевидність ...моє питання, саме з цим, "хорошим тоном", й було пов'язане...Але, якось я не зустрічав, той bon ton...а ні в "крафтових" а ні в "промислових", а хотілося б
Я думаю тут більше залежить від нашого законодавства. Всі намагаються відповідати законодавству і просто пишуть що треба по закону. Є такі, що додатково пишуть, звичайно. Також, аби прописати свій ТУ потрібно пройти деякі етапи, які коштують грошей і часу. Я до цього йду, сподіваюсь в 2026 році ми дійдемо до нових пачок з друком, там ідея взагалі прописувати не тільки best before, а й навіть період максимальної насиченості смаком. Поки я це роблю в ручному режимі, контролюючи що я продаю і які там терміни. Але з часом, звичайно, дуже хочу аби все було як треба
сільпо на якихось пачках пише дату обсмаження і дату бест біфо, закрема на кілограмових колумбіях, на які якраз була акція. З чого я зробив висновок, що вони дають рік на свою каву і тепер дивлюся на акційних 250 пачках віднімаючи рік щоб отримати дату обсмажки. Але останнім часом дивлюсь більше з цікавості, бо акційна ціна зараз не набагато відрізняється від ціни самі знаєте у кого , а обсмаження в акцію виставляється досить давнє.
Щодо кавомашини, 2ТС. Вставлю своє ІМХО. Що б ви на ній не крутили, кожна кавомашина буде варити каву по-своєму. І нічого з цим не зробиш. Невеликий +- можна налаштувати помелом, температурою... Але принципово смак кави це не змінить, лише можна підібрати сорт кави, який у вашій конкретній кавомашині саме вас влаштує.
...
те що не зустрічав, то просто про обмеженість досвіду. Я намагався тобі його трохи збільшити, але нарвавсь на якесь хамство, ну ок, далі сам розбирайся
...
те що не зустрічав, то просто про обмеженість досвіду. Я намагався тобі його трохи збільшити, але нарвавсь на якесь хамство, ну ок, далі сам розбирайся
Можливо, невдало пожартував, але точно не хамив, вибачте та не переймайтеся. Я взагалі, не вам питання адресував, а експерту. Ви ж явно таким не є, про що ваша відповідь й свідчить, без жодних аргументів/посилань й т.і., ні про що... Тому, дійсно краще я сам, якось розберуся, власне майже розібрався вже
...
Можливо, невдало пожартував, але точно не хамив, вибачте та не переймайтеся. Я взагалі, не вам питання адресував, а експерту. Ви ж явно таким не є, про що ваша відповідь й свідчить, без жодних аргументів/посилань й т.і., ні про що... Тому, дійсно краще я сам, якось розберуся, власне майже розібрався вже