autoua
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

Вибір газ.котла і алгоритм заміни ?

Супер писатель! **
50 лет, Боярка
С нами с 13.03.2009

Вибір газ.котла і алгоритм заміни ?
      5 сентября 2022 в 09:14 Гілками

Потрібно в селі в будинку замінити газовий котел. Зараз стоїть якийсь старий житомирський, який повністю механічний і не підлягає автоматизації.
Так як в будинку ніхто постійно не проживає потрібно поставити сучасний котел який буде підтримувати задану температуру без постійного втручання людини.
Який порадите котел, система опалення стара з чугунними батареями і +/- 200л.води ?
Котел потрібен двоконтурний і турбований.
Ціна має значення,так як не зрозуміло що буде з цим будинком в ближчі роки (чи буде продаватись чи ні).

Питання номер два:
Я так розумію що для заміни прийдеться щось перероблювати і скоріш зі зварювальними роботами. Хто це має зробити ?
Потрібно перед придбанням нового котла робити якісь запити в газовиків чи ставити їх перед фактом , хочу такий і все ?

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
IesuiT ***
40 лет (21 год за рулем), Ірпінь
С нами с 25.02.2005

Re: Вибір газ.котла і алгоритм заміни ? [Re: Yura-8]
      5 сентября 2022 в 10:20 Гілками

я би почав із пошуку тих, хто в цьому регіоні обслуговує котли, і ставив би те, на чому вони знаються.
Аби не було як у мене - поставили Арістон, а його в тому районі ніхто не знає як обслужити.
Закінчилось все тим, що за 10 років він так дістав, що поміняли на те, що "у всіх"

продавець овочів **
Киев
С нами с 11.04.2006

5 сентября 2022 в 10:23 Гілками

Yura-8 05.09.2022 09:14 пишет:

Потрібно перед придбанням нового котла робити якісь запити в газовиків чи ставити їх перед фактом , хочу такий і все ?

починати треба з внесення змін до проєкту. Наскільки я пам"ятаю там вимагається паспорт котла і поточний проєкт для початку. Найкращий, хоча і не найдешевший, метод це доручити все газконторі. Здається на 104.ua можна лишити заявку. Вони ставлять котли які вміють обслуговувати і на які в них є запчастини. Але буде дорожче, ніж займатися всім самому.

V.I.P **
Киев
С нами с 20.09.2001

5 сентября 2022 в 10:46 Гілками

Зараз гравітаційна система? Тоді має сенс дочекатися перемоги.
По темі - я би почав "з оголошень на заборі" у селі чи біля газконтори. Це може бути найбільш оптимальна по ціні схема.

важничающий писатель ***
53 года (36 лет за рулем), Киев
С нами с 10.07.2010

5 сентября 2022 в 13:46 Гілками

Починати з газконтори. Вони будуть "парити" свої котли, але можна не вестися, дивитись на ціну питання.
Вибрати котел з нормальних італійців, які зможуть обслуговувати у Вашому регіоні.
Я працюю з Італтерм, може допомогти з покупкою і т.д.

ex NetGuy ***
53 года (35 лет за рулем), Львів
С нами с 31.12.2004

5 сентября 2022 в 13:48 Гілками

Yura-8 05.09.2022 09:14 пишет:

Потрібно в селі в будинку замінити газовий котел. Зараз стоїть якийсь старий житомирський, який повністю механічний і не підлягає автоматизації.
Так як в будинку ніхто постійно не проживає потрібно поставити сучасний котел який буде підтримувати задану температуру без постійного втручання людини.
Який порадите котел, система опалення стара з чугунними батареями і +/- 200л.води ?
Котел потрібен двоконтурний і турбований.
Ціна має значення,так як не зрозуміло що буде з цим будинком в ближчі роки (чи буде продаватись чи ні).

Питання номер два:
Я так розумію що для заміни прийдеться щось перероблювати і скоріш зі зварювальними роботами. Хто це має зробити ?

Як уже казали, тип котла вказується в проекті, тому спочатку до них, в районну контору. Вони вкажуть допустимий тип котла. А вже модель/марку можна самому вибирати. Тут єдине що тішить - ціни пректу на порядок нижчі, ніж в обласному центрі. Принаймні, як я робив проект в селі, в мене так вийшло, в порівнянні зі Львовом.

Якщо міняти на сучасний котел, доведеться переробляти всю систему опалення, включаючи заміну радіаторів. Ну, максимум, самі радіатори можна спробувати залишити, хоча сучасні котли розраховані на роботу з малоінерційними.
На відміну від монтажу, для демонтажу потрібна не зварка, а болгарка
Нову систему, для максимальної економії, можна розвести кісаном, ну, тобто, металопластиковими трубами. Є варіанти з поліпропіленом, але тільки армованим, і то я б того не робив.

До речі, простий механічний котел можна оснастити електронним клапаном, з кімнатним термодатчиком, додавши його в контур подачі газу перед або за штатним. Це я чисто теоретично, сам того не робив, лише хотів. Але не бачу перешкод. Такі котли мають систему свічки, яка горить постійно, і підпалює пальник, коли автоматичка вмикає газ, по температурі носія. А ми додаємо ще один вимикач, по температурі повітря. Тоді носій вже може остигнути до температури ввімкнення, а повітря ще ні, штатний регулятор відкриється і залишатиметься відкритим, поки не спрацює електронний, і таки пустить газ, який уже і підпалить свічка.
В цих котлах є слабке місце - свічка, яку дуже рідко, але теоретично, може задути сильним поривом вітру, через зворотню тягу в димоході. Тоді котел вимкнеться і для його запуску потрібна людина.
Справедливості ради скажу, що мій сучасний протерм теж падав в аварію за ті років 8 експлуатації раза два через відсутність тяги, з причини аномальної погоди. І його теж, якщо він уже в аварії, тільки вручну можна перезапустити.

Ще варто врахувати, що вартість обладнання і монтажу нової системи становитиме навряд чи менше 2000 доларів. Можна добре зекономити, зробивши хіба усе самотужки, крім підведення газових труб, це мають робити офіційні газівники. Ну бо там газовий лічильник, пломбування всіділа.

Ще, крім залежності від наявності газу, нова система стане залежною від наявності електропостачання.
Залити теж доведеться таки антифриз, а не воду, бо як, наприклад, з якихось причин на декілька діб вимкнуть світло, може і замерзнути. Чи збій якийсь станеться і котел вимкнеться. І якщо потужна стальна стара система ще може пережити замерзання, то нову з високою імовірністю порве в слабких місцях.

Запитаю таке.
Якщо в будинку точно взимку ніхто не житиме, то може не треба його опалювати?
Я теж раніше залишав опалення свого дачного на мінімумі, щоб будинок не замерзав.
І це було норм, поки газ коштував 72 коп., що виносило порядка 1000 грн за рік. Після подорожчання ця тисяча перетворилась в 10000 грн, і я спробував просто будинок залишати без опалення. І все в порядку. Просто треба злити усю воду з усіх систем.
Ну і залишити будинок до тепла, щоб він сам вийшов з "заморозки". Тобто, в жодному разі не нагрівати його взимку, просто завітавши на день. Замерз - так замерз.
І мушу сказати, мені навіть здалось, що зиму без опалення він переносить краще, ніж на мінімальному.

Достоевский *
44 года (21 год за рулем), Киев
С нами с 12.11.2013

5 сентября 2022 в 13:55 Гілками

Сумма денег озвученная за проект и установку котла в селе Белоцерковского района составила от 40тыс грн, без учёта стоимости самого котла.
Мягко говоря газовщики зажрались икру лопатами грести.

V.I.P **
44 года,
С нами с 08.06.2015

Re: Вибір газ.котла і алгоритм заміни ? [Re: Рост]
      5 сентября 2022 в 14:19 Гілками

Рост 05.09.2022 13:48 пишет:

Якщо міняти на сучасний котел, доведеться переробляти всю систему опалення, включаючи заміну радіаторів. Ну, максимум, самі радіатори можна спробувати залишити, хоча сучасні котли розраховані на роботу з малоінерційними.

Батьки поставили (давно вже) новий двоконтурний котел (Vailant), а систему в будинку (чавун та великі стальні труби) - майже ніяк не міняти. Лишився і старий "радянський" котел, перероблений під дрова (включено паралельно). Тепер є можливість використовувати обидва, по черзі - і сучасний газовий, і дров'яний.
Інерційність радіаторів - в наш час - мені здається, найменша з проблем.

Змінено VovkZ (14:21 05/09/2022)

продавець овочів **
Киев
С нами с 11.04.2006

Re: Вибір газ.котла і алгоритм заміни ? [Re: Cirax]
      5 сентября 2022 в 14:28 Гілками

Cirax 05.09.2022 13:55 пишет:

Сумма денег озвученная за проект и установку котла в селе Белоцерковского района составила от 40тыс грн, без учёта стоимости самого котла.

Мені в селі сказали що всі проєкти зараз ідуть все одно через Київ, то будь-яке втручання в проєкт може стати в копієчку.
До речі, у мене стоїть старий інерційний котел в який місцеві газівники доставили автоматику, приблизно як Рост описав. Запальник горить весь час а основні горілки вмикає і вимикає автоматика. На запальнику стоїть газконтроль а на автоматиці контроль тяги, якщо її немає вона горілки не вмикне. Ще ставлять електронасос, що розганяє теплоносій, але це лише пришвидшує циркуляцію і не дає ніякої економії. при цьому залишають байпас щоб система функціонувала і без насоса. Зате інерційні системи працюють і без електрики, просто без насоса циркулює за рахунок нагрівання і нахилу. Така доробка буде коштувати дешевше, але все одно вимагає внесення змін до проєкту, хоча в цьому разі можна зробити все по-тихому, котел той самий а що там всередині ніхто розбиратися не буде.

Але якщо вирішити залишати будинок то систему опалення треба замінити на сучасну, в ній замість 200 л буде 40. А ефективність набагато вища.

Змінено nickka (14:30 05/09/2022)

V.I.P **
Киев
С нами с 20.09.2001

Re: Вибір газ.котла і алгоритм заміни ? [Re: VovkZ]
      5 сентября 2022 в 14:54 Гілками

VovkZ 05.09.2022 14:19 пишет:

Ця інерційність це взагалі маячня. Казки маркетологов.
Для приватного будинку все тепло, яке виробив котел, залишиться в будинку без варіантів. Це в багатоквартирних будинках можна програти війну з сусідами "хто більше висосе тепла з носія".
Тому заміна системи для ТС тільки при бажанні та вільних коштах.

ex NetGuy ***
С нами с 31.12.2004

5 сентября 2022 в 16:27 Гілками

Може це з підведенням газу до будинку? Бо тут же просто тип котла поміняти. Навряд чи така сума буде.

ex NetGuy ***
С нами с 31.12.2004

Re: Вибір газ.котла і алгоритм заміни ? [Re: maksym]
      5 сентября 2022 в 16:58 Гілками

maksym 05.09.2022 14:54 пишет:

Для приватного будинку все тепло, яке виробив котел, залишиться в будинку без варіантів. Це в багатоквартирних будинках можна програти війну з сусідами "хто більше висосе тепла з носія".

Інерційність чиста - це якщо просто мова про систему з великою/малою кількістю однакового теплоносія, товстими/тонкими стінками радіаторів з одного і того ж матеріалу.
Але тут малось на увазі включно з теплопровідністю. Чавун теплопровідність має низьку, а сталь/алюміній/з чого будуть сучасні радіатори - вищу, тому вони більш ефективно нагріватимуть приміщення при подаванні однієї і тієї ж кількості тепла.

Достоевский *
44 года (21 год за рулем), Киев
С нами с 12.11.2013

5 сентября 2022 в 17:12 Гілками

Рост 05.09.2022 16:27 пишет:

Може це з підведенням газу до будинку? Бо тут же просто тип котла поміняти. Навряд чи така сума буде.

Нет. Котёл уже стоит, газ подведён. Нужно было старый древний выбросить, и новый поставить.
Предварительно было озвучено 40 тысяч грн без нового котла.
Там сразу. Меняется котёл, меняется проект, меняется счётчик, меняется подводка, и пошло поехало. Монополисты фиговы.
С подводом газа переваливает за 200 тысяч, соседи узнавали.

Рост 05.09.2022 16:58 пишет:

maksym 05.09.2022 14:54 пишет:

Інерційність чиста - це якщо просто мова про систему з великою/малою кількістю однакового теплоносія, товстими/тонкими стінками радіаторів з одного і того ж матеріалу.
Але тут малось на увазі включно з теплопровідністю. Чавун теплопровідність має низьку, а сталь/алюміній/з чого будуть сучасні радіатори - вищу, тому вони більш ефективно нагріватимуть приміщення при подаванні однієї і тієї ж кількості тепла.

Вечный двигатель изобрели?
1 кВт произведённый котлом, будт тем же 1кВтом отданным радиаторами в помещение.

Объясните технологию более эффективного нагревания помещения тем же количеством энергии?

Змінено Cirax (17:19 05/09/2022)

ex NetGuy ***
С нами с 31.12.2004

5 сентября 2022 в 17:21 Гілками

Cirax 05.09.2022 17:12 пишет:

Рост 05.09.2022 16:27 пишет:

Нет. Котёл уже стоит, газ подведён. Нужно было старый древний выбросить, и новый поставить.
Предварительно было озвучено 40 тысяч грн без нового котла.
Там сразу. Меняется котёл, меняется проект, меняется счётчик, меняется подводка, и пошло поехало. Монополисты фиговы.
С подводом газа переваливает за 200 тысяч, соседи узнавали.

Точно зажрались.
В 2008-му я за проект з підключенням двох конвекторів і перерозведенням труб по будинку щось порядка 2000 грн заплатив. Долар тоді по 8 вже був, здається, ну, щоб орієнтуватись. Там була дивна ситуація, газ підведений, а проекту не знайшли
Ростуть апетити.
Так ще трохи, і буде мати смисл автономка, навіть, якщо поруч з газовою трубою живеш.

продавець овочів **
Киев
С нами с 11.04.2006

5 сентября 2022 в 18:09 Гілками

Рост 05.09.2022 17:21 пишет:

Так ще трохи, і буде мати смисл автономка, навіть, якщо поруч з газовою трубою живеш.

якщо не мати газу, то треба багато електричної потужності, навіть якщо не грітися електрикою, хоч без газу дуже хочеться саме нею. А електрики теж не добрі дяді, гилять ціну як і газовики.

V.I.P **
Киев
С нами с 20.09.2001

5 сентября 2022 в 18:58 Гілками

Рост 05.09.2022 16:58 пишет:

більше/менше - це не аргументи. ТС не жаліється, що батареї не прогрівають приміщення. З цього висновок - система спроектована нормально. Потужності з'єму тепла вистачає.
До речі, ТС не з'являвся. Тут важливе питання - у нього зараз гравітаційна система?
Бо вся ця маячня про інертність та ефективність немає сенсу при відсутності електрики. Доказано досвідом окупації.

Супер писатель! **
50 лет, Боярка
С нами с 13.03.2009

6 сентября 2022 в 14:56 Гілками

Звонив на гарячу лінію 104юа , там автомат каже ,акція установка котла з усіма поєктами і роботами 8,5кгрн.за умови купівлі котла у них, це хай ще +/-20кгрн.
За 40 я його сам переставлю без всяких проектів і нікому двері відкривати не буду, лічильник на вулиці ,велкам.

продавець овочів **
Киев
С нами с 11.04.2006

6 сентября 2022 в 20:22 Гілками

Yura-8 06.09.2022 14:56 пишет:

За 40 я його сам переставлю без всяких проектів і нікому двері відкривати не буду, лічильник на вулиці ,велкам.

лічильник на вулиці, а димар де? Ще ж перевірка вентканалів і димарів є. З актами.

V.I.P **
Киев
С нами с 20.09.2001

Re: Вибір газ.котла і алгоритм заміни ? [Re: nickka]
      6 сентября 2022 в 21:24 Гілками

nickka 06.09.2022 20:22 пишет:

Yura-8 06.09.2022 14:56 пишет:

лічильник на вулиці, а димар де? Ще ж перевірка вентканалів і димарів є. З актами.

У нас на селі ця перевірка тільки на наявність банкноти у 100 грн (це як приклад).
Але одного разу заскочили справжні газовики та дивились що і як. Відповідає обладнання проєкту. Батя помилково дав їм старий проєкт - опломбували два пристрої. Показав їм останню версію проєкту - подивились, впізнали підписи змін до проєкту - зняли пломби.
Так що можливість є, але невелика.

Autoua.netФорумВирішення побутових проблем
Додаткова інформація
1 користувачів і 78 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 1778

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія