autoua
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі?

ssb
Достоевский **
36 лет (18 лет за рулем), Киев
С нами с 25.01.2008

Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі?
      17 ноября 2022 в 12:33 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

Якщо дивитись оголошення про продаж чи оренду квартир на заході України, і звертати увагу на будинки початку 20 століття чи навіть раніше, то часто можна побачити квартири з пічним опаленням. Там в кімнатах стоять такі дивні конструкції розміром з шафу, до яких підходить газова труба, і в яких ще завжди є дверцята, як в пічках, що працюють на дровах. Розкажіть будь ласка, хто стикався з таким, що це, як воно працює, як ним користуватись? Це типу справжня піч з функціоналом газового конвектора і її можна топити дровами за бажанням, а зазвичай просто вмикаєш там газ? Чи варто квартиру з такою штукою розглядати для оренди на зиму, чи це незручна і небезпечна штука, яку постійно треба регулювати і ремонтувати?

Якщо дивитись оголошення про продаж чи оренду квартир на заході України, і звертати увагу на будинки початку 20 століття чи навіть раніше, то часто можна побачити квартири з пічним опаленням. Там в кімнатах стоять такі дивні конструкції розміром з шафу, до яких підходить газова труба, і в яких ще завжди є дверцята, як в пічках, що працюють на дровах

Змінено ssb (12:35 17/11/2022)

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
СуперСтар **
45 лет (10 лет за рулем), Буча <-> Київ
С нами с 26.02.2016

Re: Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі? [Re: ssb]
      17 ноября 2022 в 12:46 Гілками

У Львові 100500 квартир старих з коминами, якісь переробили на газ, якісь ще можуть працювати.
У мене в дитинстві в квартирі в Бучі був котел, дід казав що його при газифікаціі на місце такої груби поставили. Він був примітивний, майже не регулювався, але хто при совку той газ рахував.

ex NetGuy ***
54 года (35 лет за рулем), Львів
С нами с 31.12.2004

17 ноября 2022 в 14:58 Гілками

ssb 17.11.2022 12:33 пишет:

Якщо дивитись оголошення про продаж чи оренду квартир на заході України, і звертати увагу на будинки початку 20 століття чи навіть раніше, то часто можна побачити квартири з пічним опаленням. Там в кімнатах стоять такі дивні конструкції розміром з шафу, до яких підходить газова труба, і в яких ще завжди є дверцята, як в пічках, що працюють на дровах. Розкажіть будь ласка, хто стикався з таким, що це, як воно працює, як ним користуватись? Це типу справжня піч з функціоналом газового конвектора і її можна топити дровами за бажанням, а зазвичай просто вмикаєш там газ? Чи варто квартиру з такою штукою розглядати для оренди на зиму, чи це незручна і небезпечна штука, яку постійно треба регулювати і ремонтувати?

Пічки - масове явище в старому Львові, де забудова австрійських/польських часів. В квартирі батьків досі є пічки, дуже красиві, крім наявного газового котла і батарей. Офіційно зареєстровані і робочі. Я навіть закупив дрів на цю зиму більше, щоб крім опалення гаража ще мати запас, якщо будуть перебої з газом. Тоді можна буде перебратись до батьків і там грітись пічками на дровах.
У мене теж була пічка в квартирі, але вже перебрана, зібрана з совіцького кахля, ніякої цінності не являла, прогорівша, я її позбувся.
А взагалі чималу частину життя я при пічках прожив.
Специфіка є, бо напалюєш з вечора, гаряче, до ранку вже холодно, поки запалиш, поки воно нагріє, це хвилин 20-30 - не дуже комфортно, але звикається.
Існують дуже рідкісні варіанти з пічною автоматикою, де горить свічка, і по датчику запалюється пальник. Раз в житті у знайомих таке бачив.
З нюансів - може бути вже прогоріла внутрішня конструкція і довго буде пічка нагріватись. Справна має нагріватись від 30 хв до години, в залежності від розмірів.
Можуть бути щілини назовні, через які буде диміти вихлопом в кімнату - це найприкріще. Потрібно завжди спочатку пічку запалити і проконтролювати. В ідеалі з газоаналізатором. Можна спробувати заробити щілини мертелем (глина така спеціальна для мурування пічок).
Але в цілому це атмосферно. Тепло від пічки найприєміше з усіх.

Upd. В принципі, проконтролювати, чи не прогоріла назовні можна, запаливши папір, чи хмиз якийсь, щоб диму більше, і дивитись, чи десь не виходить.
І щоб палити дровами, доведеться, скоріш за все, демонтувати пальник, бо буде заважати. Але то не є складно, він на різьбі.

Змінено Рост (15:04 17/11/2022)

продавець овочів **
Таращанський р-н
С нами с 11.04.2006

17 ноября 2022 в 18:49 Гілками

Зжебільшого там газова горілка. Схожа як у старих котлах. Десь навіть з автоматикою. Кахель там не декоративний, пустий зсередини і має таку як лійку ззаду куди заходить і утримується тепло. Димоходи в старих будинках збереглися.

spd
IesuiT **
35 лет за рулем, Киев
С нами с 01.10.2005

Re: Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі? [Re: Рост]
      17 ноября 2022 в 19:04 Гілками

В ответ на:

Офіційно зареєстровані

Мається на увазі, що вказані у техпаспорті? Чи це ще окрема процедура з газовими службами, якщо на газу?

В ответ на:

Можуть бути щілини назовні, через які буде диміти вихлопом в кімнату - це найприкріще. Потрібно завжди спочатку пічку запалити і проконтролювати. В ідеалі з газоаналізатором. Можна спробувати заробити щілини мертелем (глина така спеціальна для мурування пічок).

На дачі була звичайна піч, на дровах. Оці щілини були на димарі, на горищі, то я герметизував високотемпературним герметиком, щось типу сілікону, бо ліньки було глину шукати. Працювало нормально багато років.

Змінено spd (19:10 17/11/2022)

ex NetGuy ***
54 года (35 лет за рулем), Львів
С нами с 31.12.2004

Re: Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі? [Re: spd]
      17 ноября 2022 в 19:51 Гілками

spd 17.11.2022 19:04 пишет:

В ответ на:

Офіційно зареєстровані

Мається на увазі, що вказані у техпаспорті? Чи це ще окрема процедура з газовими службами, якщо на газу?

Через львівгаз реєструється, як повноцінний газовий опалювальний пристрій. Як котел, наприклад. І також позначається в тех.паспорті квартири. Тобто, самому скласти пічку і під'єднати до газу ніяк не можна. Навіть, якщо на дрова, без газу, все рівно, здається, потрібно реєструвати опалювальний пристрій.
Не знаю, яка процедура, якщо захочеться нову пічку ставити, бо у всіх вони вже по сто років в тих квартирах, давно зареєстровані.

spd 17.11.2022 19:04 пишет:

В ответ на:

На дачі була звичайна піч, на дровах. Оці щілини були на димарі, на горищі, то я герметизував високотемпературним герметиком, щось типу сілікону, бо ліньки було глину шукати. Працювало нормально багато років.

Можливо, я такого досвіду не маю. Правда, на димарі може бути уже не така висока температура, а на самій печі, там жаростійкість потрібна в сотні градусів, думаю. Але якщо шо, мертель у мене ще десь в гаражі є, бо мурував камін на дачі і пічку в гаражі з шамотки, то трохи лишилось, можу поділитись при потребі
Зрештою, воно продається в будь-якому супермаркеті будівельному. Інше питання, чи вдасться ті щілини так просто заробити. Бо кахель ставиться без зазорів, фактично. Ну але то вже конкретика.

spd
IesuiT **
35 лет за рулем, Киев
С нами с 01.10.2005

Re: Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі? [Re: Рост]
      17 ноября 2022 в 21:04 Гілками

В ответ на:

Через львівгаз реєструється, як повноцінний газовий опалювальний пристрій. Як котел, наприклад. І також позначається в тех.паспорті квартири. Тобто, самому скласти пічку і під'єднати до газу ніяк не можна. Навіть, якщо на дрова, без газу, все рівно, здається, потрібно реєструвати опалювальний пристрій.
Не знаю, яка процедура, якщо захочеться нову пічку ставити, бо у всіх вони вже по сто років в тих квартирах, давно зареєстровані.

Дякую, зрозуміло, приблизно так і уявляв

В ответ на:

на димарі може бути уже не така висока температура, а на самій печі, там жаростійкість потрібна в сотні градусів, думаю.

Тот був, здається до 800оС. В Епіку подивився зараз - до 1500оС є.

V.I.P ***
45 лет (26 лет за рулем), Святопетрівське
С нами с 16.11.2007

Re: Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі? [Re: nickka]
      17 ноября 2022 в 21:49 Гілками

nickka 17.11.2022 18:49 пишет:

Зжебільшого там газова горілка. Схожа як у старих котлах. Десь навіть з автоматикою. Кахель там не декоративний, пустий зсередини і має таку як лійку ззаду куди заходить і утримується тепло. Димоходи в старих будинках збереглися.

на фото схоже кальга - багатоходова піч з кахелю, можна погуглити конструкцію для розуміння принципу роботи

СуперСтар **
45 лет (10 лет за рулем), Буча <-> Київ
С нами с 26.02.2016

Re: Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі? [Re: Mr.Di]
      18 ноября 2022 в 05:24 Гілками

Пару років назад в центрі Харкова бачив якусь технічну об‘яву, свіжороздруковану. Змісту не пам‘ятаю, але була підписана «ваш ділянковий пічник» і далі прізвище, причому жіноче.

продавець овочів **
Таращанський р-н
С нами с 11.04.2006

Re: Як користуватись пічним/газовим опаленням в квартирі? [Re: opexkiev]
      18 ноября 2022 в 09:05 Гілками

opexkiev 18.11.2022 05:24 пишет:

Пару років назад в центрі Харкова бачив якусь технічну об‘яву, свіжороздруковану. Змісту не пам‘ятаю, але була підписана «ваш ділянковий пічник» і далі прізвище, причому жіноче.

ці здебільшого димоходи перевіряють

Autoua.netФорумВирішення побутових проблем
Додаткова інформація
3 користувачів і 42 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 1928

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія