Характеристики В чи С - однаково універсальні, обидві підходять для дому/офісу. Гнатися за В - немає особливого сенсу, якщо для неї немає серйозних показань.
VovkZ 26.12.2022 10:31 пишет: Характеристики В чи С - однаково універсальні, обидві підходять для дому/офісу. Гнатися за В - немає особливого сенсу, якщо для неї немає серйозних показань.
Сірий Eaton вперше побачив на виставці у 19-му. Бюджетна лінійка бренду, в нас ринок небагатий і полюбляє запонєдораха купити. Але кращий за домового і може навіть Resi9/Easy9 SE. Тема електрообладнання в темі про генератори - офтоп - якщо є бажання - попрошу модератора винести в окрему гілку і там розпишу. Бо без +-теорії - будуть брати В заміть С і навпаки, зі струмом КЗ 4,5кА (написаних, реальні воно і на 3,5 - вилітало). Ну і окрема тема - після (мрійливо) модернізації електросистем - весь цех хлам полетить на звалище, після перших випадків загоряння і т.і. Але це вже точно окрема тема
VovkZ 26.12.2022 10:31 пишет: Характеристики В чи С - однаково універсальні, обидві підходять для дому/офісу. Гнатися за В - немає особливого сенсу, якщо для неї немає серйозних показань.
От саме так кажуть коли нема в наявності B.
так "В" таки немає в наявності(якщо десь й є, то вартість неадекватна)...то що робити, не брати С, дочекатися кращих часів? ...а воно ж саме наразі актуально
Allodin 26.12.2022 11:38 пишет: Сірий Eaton вперше побачив на виставці у 19-му. Бюджетна лінійка бренду, в нас ринок небагатий і полюбляє запонєдораха купити. Але кращий за домового і може навіть Resi9/Easy9 SE. Тема електрообладнання в темі про генератори - офтоп - якщо є бажання - попрошу модератора винести в окрему гілку і там розпишу. Бо без +-теорії - будуть брати В заміть С і навпаки, зі струмом КЗ 4,5кА (написаних, реальні воно і на 3,5 - вилітало). Ну і окрема тема - після (мрійливо) модернізації електросистем - весь цех хлам полетить на звалище, після перших випадків загоряння і т.і. Але це вже точно окрема тема
та ні, зовсім - не офтоп, от в окремій темі - то буде нудно й непотрібно)...а тут воно - реально актуально)
igg 26.12.2022 11:51 пишет: так "В" таки немає в наявності(якщо десь й є, то вартість неадекватна)...то що робити, не брати С, дочекатися кращих часів? ...а воно ж саме наразі актуально
Сподіваюсь, що за рекламу не піде. а далі по бюджету обирати Бідненько рас, пабагатаму два
Та побойтеся Бога рекомендувати ото гівно від enext на 4.5кА (на 6кА не тримав у руках, але підозрюю ті ж яйца, тільки в профіль). Воно горить без усіляких там струмів КЗ просто під час експлуатації. Самий хіт, це 16А вимикач від цією хфірми, який ось нещодавно в мене витримав десь 15 циклів вкл-викл на 2кВт навантаження і почав доноситися із середини звук підгоряння контактів. Ще декілька циклів й вмикати він перестав. Дякувати Богу, я це гівно не купляв, а зняв зі щиту у родичів, коли міняв ім на нормальні й повісив собі на час ремонту, щоби потім не виколупувати пил з нормальних. А ті, що погоріли у родичів - ті навіть ніхто не вимикав/вмикав. Вони просто стояли у щитку, а одного дня світло зникло. Спочатку один вимикач, через деякий час інший. Після цього залишки зняли й зібрали на ETI. Із цікавості я одного жмура розібрав: підгорів контакт.
P.S. достатньо піти до магазину, взяти у руки одночасно вимикачі різних фірм. По вазі "конкурентів" все буде зрозуміло
P.P.S. enext, iek, Аско у рекомендаціях - це якийсь фейспалм.
штош (с) за зростанням якості ectro, CNC - дно дніщєвоє. але є і гірше енекст та аско - то 2 кишені одних штанів, хоча серед них особисто я вибрав би енекст. IEK, chint, нижчі цінові варіанти топ брендів (то й же домовой SE, турецькій лєгранд чи АВВ з током КЗ 3,5кА). Далі - йдуть прості лінійки топів на кшталт Easy/resy9 SE, S202 ABB, ETI, eaton Home і т.д. Вище - ACTi/Multy SE, HAger, ETI, ABB, GE Звідки знаю - робота така. +5років в одного з ТОР2(3) з модульки і не тіки. в Україні і не тіки Криворукожоп монтажник-електрик та/або жлоб-замовник ухайдокає навіть найдорожчий хагер. Починаючи з втулення в автомат монолітних міждних дротів >2.5mm2 чи алюмінію >4mm2(або СІП >16) і закінчуючи затягуванням контактів, в Україні, у т.ч. на виробництві щитів - жодного разу не бачив/чув про таке, як у відео.
Оце фотка з особистого, ставив автомат місцевий електрик моїм батькам на дачі. В даному випадку сам автомат ні до чого - він витримав +8років на вводі, не знаю скільки вимикань по КЗ, але здих через не затянутий алюмінієвий дріт на вводі. Люмінь тече(за що його ненавиджу), і його потрібно обтискати хоча б раз на рік. Був би поганий контакт з іншої сторони - там хоча б тєпловуха спрацювала, а тут гріло до переможного кінця секції. PS як взнати що продукт добрий(на будь-якому ринку) - якщо його підроблюють
якщо по багатому, гуляти так гуляти), я би оцей обрав - норм?... ще дорожче, не бачу сенсу, краще залишу, як є, до кращих часів, коли вгамується той гвалт з цими всіма конськими цінами на копієчні(ще "вчора") шматки пластику
Ось я про те, що для себе улюбленого я би стартував з позиції
Allodin 26.12.2022 15:01 пишет: прості лінійки топів на кшталт Easy/resy9 SE, S202 ABB, ETI, eaton Home і т.д.
а оті всі кишені та різновиди чінта - нехай китайці юзають
igg 26.12.2022 15:48 пишет: краще залишу, як є, до кращих часів, коли вгамується той гвалт з цими всіма конськими цінами на копієчні(ще "вчора") шматки пластику
у цьому "шматку пластику" головне як раз заховано під пластиком і воно зовсім не з пластику Якщо є змога замінити без особливих труднощів - може й треба замінити (але я домового Шнайдера у руках не тримав, тут нічого не можу сказати). Якщо для цього потрібно забагато додаткових затрат часу - хай би працювало. Але це все на правах ІМХО
Так бери ЕТІ подешевше на 6кА- якщо це на ввод і не будеш вмикати вимикати кожного дня по 10разів під номінальним струмом - буде достатньо. Якщо ПС поруч - то бери вже на 10кА. У АВВ великий запас міцності, у побутовому використанні нескінченний. Корпус в нього дійсно не зовсім пластмасовий, мені більш на карболіт схожий
- досі ще ніхто не пояснив внятно - для чого гнатися за більш чутлмвою характеристикою "B", тим більше - на вводі, де робота вимикача просто працювати вимикачем навантаження (і бажано не працювати надлишково при КЗ десь далеко в навантаженняж). В моєму розумінні селективності та чутливості захистів, та їх узгодденості між собою - ближче до джерела живлення - повинен стояти менш чутливий захист, згідно природніх причин. Цікаво було б послухати інші думки. На лініях до розеток, правильно підібраний вимикач з зарактеристикою С - вже буде працювати ок. Відповідно, на вводі живлення - не потрібно більш чутливий чи більш швидкодіючий захист, а навпаки.
VovkZ 26.12.2022 22:38 пишет: - досі ще ніхто не пояснив внятно - для чого гнатися за більш чутлмвою характеристикою "B", тим більше - на вводі
Будь-який автомат вирубає електричне коло при перевищині обумвлених параметрів. Автомат на кінцевій лінії розеток 16A необхідно ставити із розрахунку можливого навантаження. хто не пригадує шкільну програму. Потужність = сила струму*напругу. 16А*220В = 3330Вт, я користуватимусь умовними 3Квт. Часо-струмова хар-ка має достобіса параметрів, але більше всього - короткочасно припустиме перевищення номіанльного струму (при вмиканні навантаження) Для хар-ки A- 1-1.2номіналу, В - 3-5 номіналів, С - 5-10, для D - 10-20. Тут детальніше, ресурс руснявий, висновок по селективності в кінці статті я не поділяю Будете вмикати 3кВт асінхр двигун - то хар-ку С/D, якщо мийку 3кВт - то С буде достатньо. Якщо в хаті нема нічого потужнішого за пилосос в 1800Вт - то ставимо хар-ку В. Чи взагалі А. Все це, що б коли щось пішло не так (пробой золяції, перевищення струму, перегрів і т.д. - автоматика спрацювала ДО моменту КЗ чи вогню).
Автомат чи діфавтомат на вводі - це захист другої черги, коли найближчий до місця пееренавантаження 16А хар-ка С чомуcь не спрацював. Хай там буде умовно 100-150 ампер - то якщо на вході втулите автомат 40А хар-ка B - припустимий струм - 120-200А. Можливо вимкне Якщо D - для нього нормальним буде струм 400-800А. Замість вимикання - він буде вважати що все норм, і то пуск . а по факту - пожежа. З тим же успіхом вводний автомат у 400А і причепіть після нього 20-25 автоматів 16А - то вводний автомат ні від чого не захистить, ніяк Тому якщо в вас не парк важких електродвигунів які збираєтесь вмикати одномоменто вводним автоматом - не туліть на ввод пристрої, які за характеристикою дозволяють високі струмові нагрузки. Для автомата ваша пожежа буде в рамках припустимого струму. І буратіно тут явно не автомат Хто хоче селективності (щоб не вимиклися одночасно автомат на лінії і на вводі) - для цього є автомати з літерою S - селективні, вони спрацьовють з затримкою 0,07-0,15С. А не тулити характеристику D.
Allodin 26.12.2022 16:41 пишет: Так бери ЕТІ подешевше на 6кА- якщо це на ввод і не будеш вмикати вимикати кожного дня по 10разів під номінальним струмом - буде достатньо. Якщо ПС поруч - то бери вже на 10кА. У АВВ великий запас міцності, у побутовому використанні нескінченний.
ЕТІ дешевше на 30 грн. Що таке "ПС поруч"? Дійсно цей ЕТІ буде відчутно кращий за той Шнайдер, що я вже купив?
ПС - підстанція. Чим ближче до неї - тим струм КЗ більший. По ЕТІ як на мене - то так, він від такого ж на 6кА відрізняється додатковими вставками по боках у дугогасильній камері, енергію дуги треба кудись пхати, якщо камера маленька - знач піде на руйнування пластику збоку. Це означає меншу кількість спрацювань по КЗ на макс струмі, але це ж ввод і побутовий сегмент, а не пром устаткування для імпульсного зварювання з мінімум 3-4 вмиканнями/вимиканнями на день. Сьодні колегам кейс закинув, може щось щє пригадаємо. Але вцілому - скільки платиш - стільки і отримуєш. Крім сертифікації, особливо європейська для Ойропи. ця падлюка стіки грошей з'їдає, капець. Х.. з ним, з автоматом От алюм. гільза для силового кабелю - у її вартості сертифікація %55-70 займає . Тобто маєш 2 алюм трубки з різницею у ціні 2-4 рази. одна - сертифікована, інша ні.
Тобто, ваша аргументація в тому, що при кз десь в лінії - має вимикатися і "свій" вимикач, і загальний вимикач вводу, який вимкне увесь щиток. Але така (надлишкова) дія не вимагається.