В 2022 з Чернігова люди тупо їхали по навколішних селах в бік, де не зайшли підари й питали в місцевих порожні хати. Заселялись, топили дровами.. Розумію, що навколо Києва порожні хати знайти проблемно, тож від"їзжати треба кудись подалі.
За 100 км вже є. У нас продаються хати як трохи занедбані, але жити можна, так і з заведеною водою - газом. Он навпроти мене намагаються продати хату стару невеличку, з газом але без води, туалет на вулиці. В навколишніх селах продають і в самій Таращі продають, але Тараща місто, там дорожче буде. В Богуславі і навколишніх селах можна купити, в Рокитному і поряд, Ставищенський, Тетіївський р-ни.
Я хоч і не зі столиці, але орки потушили мою високовольтну, а потім відригнула місцева КТП. Майже 4 доби зі світлом на пару годин (поки КТП не відї*нула).
Повезло, що в приватному будинку й трох параноїк.
Вода. Свердовина, насос, 2 системи очистки, фільтри про запас. З сіллю для пом'якшеня запаси - погано, але це питання більше комфорту. Для пиття фільтр є.
Опалення. Електро. Газу немає. ВІкорячив посеред кухні піч-камін ще на початку 23-го. Димить, коптить, дешева й невелика (коли купував, не було вибору + думав, що на літо буду знімати й відносити в сарай, проте так і не знімаю), потрібно підкидати дрова/пелети раз на 2 години, але 3 кімнати гріє. Сонячна станція на 3,2 кВт, батарейка на 14 кВт. Коли похмуро - нічого не дає. В неділю було сонце, давало до 1,2 кВит за годину. З кутом нахилу протупив. Гріюся двома кондіціонерами 12-ками також. Резервний генератор на 3 фази, підзаряджав батарейку пару разів. Жере 5 л бензину в годину, котел опалення нормально не тягне. Машину підзаряжав пару годин (виділив 4 кВт). Запас палива й дров трохи є. Пічка газова дешева під балончики. Болер може грітися від сонця/батареї чи від пережі (перемикач). Діяв по ситуації. В теплих підлогах про всяк випадок не вода, а антифріз.
Дорого все обійшлося, осноне ставив в "сезон" на початку 23 р. Але емоційно все окупив.
Друзі з багатоповерхівок вже почали питати, чи не хочу я виділити їм гостьову кімнату...
Як виявилося, з зарядкою електромобіля проблем не було. Тримаю заряд 80% + деякі станції в моєму передмісті працювали. А от без теплої підлоги важко, все дуже швидко холоне, хате відносно не енергоефективна.
Ну й найголовніша проблема - нема укриття, в кожній великій кімнаті панормане вікно, в санвузлах теж вікна, вже долітають КАБи...
Бачив в одному будинку на районi у провайдера серверна на первому поверсi, так поруч автопричiп з геной запаркований, заживлюють при тривалиx вiдключенняx. Власний провайдер в мене лiфери ще торiк встановив, то теж все тримае хоч i не оптика швидкiсна.
Тьxу, сглазил. После ракетного обстрела тепло кратковременно и электрика почти на сутки исчезали, а вот на центральном узле провайдера так и не включили до сих пор, так что сеть есть, инета нет. Пока спасаюсь Водафоном мобильным. Доречi як свiтло ввiмкнули то напруга скакала вище 250, коли зазвичай 230 було, аж реле вiдпрацьовувало. Вже не став накручувати, то зараз уже в нормi. Але краще xоч яке, але б було.
Таке враження, ніби в них свинцеві АКБ (не встигають заряджатися), а не літій-залізні.
Саме так. Я вже не раз писав що літієві можна тільки приватно викорристовувати. Для підприємств дозволений тільки свинець, як найбільш безопасний. На літії ти жодного об'єкта пожежникам не здаси. Я не один раз замість невеличких павербанків ставив на об'єктах важкі компові ДБЖ. Пожежна безпека. Пошкоджений свинцевий акум не має ефекту самопідпалу.
Зараз в будинках масово ставлять системи живлення на літії. Оплата від держави через гріндім. Там всі експертизи на стадії проєкту та реалізації. Невже пожежники проспали таку можливість?
а хтось пробував зарядити свою зарядну станцію в пункті незламності? Не виганяють?
Ланет ліг після 21 години.
В мене +- теж саме,при заявлених 35! Але коли дали світло, вони ще 3 години повертали інтернет
А есть куда валить?
Есть - на дачу.Я собственно тут и живу.И я для себя как-то могу организовать вопрос выживания - это просто вопрос денег.А вот что делать если нет домика в деревне? Как выжить в квартире - я себе с трудом представляю.
В 2022 з Чернігова люди тупо їхали по навколішних селах в бік, де не зайшли підари й питали в місцевих порожні хати. Заселялись, топили дровами.. Розумію, що навколо Києва порожні хати знайти проблемно, тож від"їзжати треба кудись подалі.
Я на своем примере - дачный кооператив под Киевом.Процентов 30 проживает круглогодично,то есть теоретически 70 процентов домов могут вместить беженцев.Но как на это владельцы посмотрят - хз ...
Я на своем примере - дачный кооператив под Киевом.Процентов 30 проживает круглогодично,то есть теоретически 70 процентов домов могут вместить беженцев.Но как на это владельцы посмотрят - хз ...
Йшли до голови сільради - той вирішував. У вашому випадку є, певно, голова кооперативу або подібне.
Если вопрос ко мне, то при наличии газа и бензина я могу продержаться и до весны.
Не прикидывали сколько бензина в сутки вам нужно для генератора,ну так чтобы более-менее комфортно жить ?
Йшли до голови сільради - той вирішував. У вашому випадку є, певно, голова кооперативу або подібне.
Председатель есть,но я не понимаю как он этот вопрос может решить.Это вообще-то частная собственность.Приедет владелец и ты будешь говорить что тебе председатель разрешил ?
батарейка на 14 кВт. генератор на 3 фази, підзаряджав батарейку пару разів. Жере 5 л бензину в годину Дорого все обійшлося, осноне ставив в "сезон" на початку 23 р.
А что за генератор ? Расход говорит про что-то серьезное...А так хорошо вложились
А як злити воду з горизонтальної розводки опалення?
Теоретично - відкручувать квартирні труби від стояка, і довго і нудно дуть в них компресором, перекриваючи-відкриваючи батареї по черзі.
Чи там пластик і не розірве?
Навіть якщо і пластік, там же не тільки пластік. Труба від стояка відходить одна, а батарей кілька штук, значить, десь є і троійніки-фітінги, а вони - металеві...
Таке саме і для водопостачання. Горизонтальні труби теж є з застійними зонами.
Так само - відкручувать трубу подачі, і довго дуть в неї компресором.
Але практичного толку не дуже багато, хтось з сусідів зверху (чи знизу) цього не зробе, чим перетворить весь будинок на колекцію басейнів.
Якщо станеться ситуація, що в квартирах буде такий жорсткий мінус, щоб вода в поідлозі замерзла - то тоді це може бути не самим страшним..
Жорсткій мінус - не обовʼязково, достатньо - просто довгий мінус...
Теоретично - відкручувать квартирні труби від стояка, і довго і нудно дуть в них компресором, перекриваючи-відкриваючи батареї по черзі.
Якось слабо уявляю використання компресора в 25-поверхівці без електрики. Тягать врчну разом з генератором? Це можливо знову ж таки в теорії. Бо нарід вже по селам роз`їдесться. Хоча ще є матеріальний стимул...
Походу, в Києві рекордна дупа з електрикою
Сьогодні вже трохи краже в Києві. Десь 45% заживлено. Нагадаю, вчора було 16%
батарейка на 14 кВт. генератор на 3 фази, підзаряджав батарейку пару разів. Жере 5 л бензину в годину Дорого все обійшлося, осноне ставив в "сезон" на початку 23 р.
А что за генератор ? Расход говорит про что-то серьезное...А так хорошо вложились
Китайський дешман на три фази й пікові 8 кВт. Куплявся до повномасштабки для будівництва. Знадобився.
До речі, приємно "офігєл", коли китайський інвертор Павмр з'єїв його криву синусоїду й почав з нього живитися. Дея так не вміє, вибивала.
Не прикидывали сколько бензина в сутки вам нужно для генератора, ну так чтобы более-менее комфортно жить ?
будинок 140 метрів, під час відключень світла на 2-3 доби - бенз для гєни - 20 літрів на день, газ в балоні для опалення через каталітичний пальник - 20 літрів на тиждень.
газ в балоні для опалення через каталітичний пальник - 20 літрів на тиждень.
зараз взагалі існує легальна можливість заправляти балони з газом? Чи тільки +50 грн на АЗС підпільно і не на кожній згодяться?
газ в балоні для опалення через каталітичний пальник - 20 літрів на тиждень.
зараз взагалі існує легальна можливість заправляти балони з газом? Чи тільки +50 грн на АЗС підпільно і не на кожній згодяться?
є станції технічних газів, в Києві я таких пару штук знав, один на окружній був десь навпроти столички та епіку.