В ответ на: Але пінопласт - пару років і його зжеруть миші.
Ну не знаю... У меня живут неправильные мышы. Лежало в сарае треть пачки ваты (2 разных производителей) и пенопласт. Пенопласт жрать не стали, а в вате наделали кучу дырок, обустраивали себе там лежбища. Вату выбросил.
Khimik 14.07.2023 11:26 пишет: то у випадку фасадного утеплення? чи в даху теж?
За дах не знаю. Мінвата являється гігроскопічною, поступово накопичує влагу. Якщо ще лежала на вулиці, або на дощі. Де я частенько таке бачу на будівництві. Той їй приснився пушний звірьок. Висушити мінвату не можливо, після того як намокне. Просто на даху, її можно без особливого ущербу замінити, а от на стінах. Клей, зонтіки, сітка, клей, штукатурка, робота. Кругленька сума набігає, яка не пойми коли відібється на економії опалення.
Якби я собі будував, то 400мм газоблок якісний + перестінки із цегли, повнотілої. Не потрібно утеплювати, і мікроклімат в будинку кращий для проживання.
Якби я собі будував, то 400мм газоблок якісний + перестінки із цегли, повнотілої. Не потрібно утеплювати, і мікроклімат в будинку кращий для проживання.
ото ключове "якби".
В мене на одному будинку 400мм газоблок Д400, перестінки з цегли. Робив під утеплення, але стоїть поки так. І я вже писав вище - взимку при сильному вітрі дуже швидко падає температура в будинку. Влітку південні стіни теплі з внутрішньої сторони, в кімнатах жаркувато.
Тобто будинок Вашої мрії - гарний лише в теорії. По факту 300мм+100мм вати на другому моєму будинку - краще, ніж просто 400мм.
Майте на увазі досвід інших... і не давайте порад просто тому, що так вважаєте.
Це нагадало мені, як я на іншому форумі спитав порад, який краще побудувати гараж. В мене їх вже було декілька, але хочеться ідеальний. І от приходить людина і пише багато повідомлень - і те зроби, і те... І я розумію, що фігню якусь пише.. а потім наприкінці читаю від цієї ж людини - "хоча в мене гаражу ніколи не було".
Скільки коштує утеплення і яка різниця між показниками по теплу в зимку, і в літку по охолодженню? Утеплений будинок краще, це зрозуміло, але на скільки це економічно вигідно? Ще одне, строк експлуатації мінвати, саме її властивостей. А так я нікому нічого не радив, і ключове якби, це і є моя особиста думка для себе.
особисто я виміряю своєю тушкою. Один варіант комфортніший за інший.
Економічно вигідно - не завжди означає комфортно.
Вигідно - це скласти з будь-чого подешевше стіни та дах, поставити посередині піч. Або булер'ян, чого ж там.. економити так економити. У лісі понабирати дрова... Оце й буде вигідно.
Якщо будувати для комфорту - вигідно не буде аж ніяк.
sly_fox 13.07.2023 21:35 пишет: , либо от 400мм без утеплителя.
+ Стіни внутрішні із цегли. Проблема мін вати, в неї срок експлуатації 25 років, да і років через 10 вона вже потроху починає втрачати свої властивості.
звідки така інфа? гугл пише Випробування підтвердило, що теплові властивості мінеральної вати з часом не погіршуються, а структури, в яких застосовувалася шерсть, зберігають необхідні параметри навіть після 50 років використання за умови, що ізоляція встановлена відповідно до інструкцій виробника.
тільки при утепленні фасадів краще брати базальтові плити, а не м'яку вату.
Був будинок з газоблоку, утеплений мін ватою - вибором залишився задоволений - тепло тримав чудово, влітку також не спекотно. Будується швидко і стіни дуже рівні. Плісняви за 15 років ніде не з'явилося. Можу рекомендувати. Так само як і бітумну черепицю на дах.
мабуть вже запізно щось казати та рекомендувати, враховуючи дату початку теми. Тим не менш. Я мешкаю вже пять років у таунхаусі із газоблоків. Звичайно є зовнішній шар. Що сказати: самий довгий період минулої зими, коли був блекаут і не в мене не працювало опалення чотири доби, температура всередині впала з 20 градусів (не полюбляю, коли жарко) до 15 градусів. Тобто, приблизно по градусу за добу. Влітку доволі комфортно - якщо на вулиці плюс 32, всередині вище 24 градусів не підіймається. Сусідів чутно. Навіть не так - не сусідів, а їхніх собак Взагалі задоволений.
Скаут 29.09.2023 11:13 пишет: взагалі з чого стіни не будуй, а основні тепловтрати все одно через вікна та двері, тому на стінах можна економити, на вікнах та дверях ні.
Згоден частково, бо при витратах через вікна, в будинку було тепліше ніж в квартирі, при тому, що в будинку вікон і дверей було більше. Тому стіни все ж таки дуже важливі...
По-моєму з економічної точки зору (якщо не будуватись за всі гроші світу) то цегла ніяк не є альтернативою газоблоку, 30 см стіна з газоблоку 500 це вже майже норм по утепленню, добавити зверху мінвати 8+- см і достатньо ( в мене взагалі 5 см, і вистачає, при чому після того як утеплив цими 5 см то різниці майже не побачив, бо армопояс і перемички були утеплені піностіробом 3 см, а сам газоблок покладений так що між ними вітер не гуляє). Газоблок швидко кладеться, робота коштує явно не космічні гроші, а що цегла? Хтось рахував скільки коштує? В ідеалі це щоб були конкретні розрахунки для порівняння газоблоку і цегли. Я так розумію що скільки коштує цегла, то +- стільки ще коштує її покласти, плюс багато цементу-піску на шви.
На строимдоме багато списів зламано в таких срачах. Але, коли емоції затихли, то сіли і порахували. Дійшли до висновка, що повний кошторис на коробку з газоблоку, цегли та (неочікувано!) каркасник майже однакові. Різниця 10%, тобто це у межах похибки та апетитів бригади. Не можна рахувати "тільки стени". Треба рахувати увесь комплекс, тому що оздоблення дуже різне.
Будувався у 2013-2014 роках з Кератерму 38. Пиріг на гнучких зв'язках: Кератерм 38 см - 5 см мінвата - 5 см вентильована повітряна прослойка - лицьова кладка з гіперпресованої цегли Фагот.. Товариш паралельно будувався газоблок 40 см, мінвата 10 см, сітка, короїд, покраска. Купив пилку алігатор що той керамоблок різала, як масло і вздовж і впоперек і хоч на п'ятаки, так що відходів блоку майже зовсім не було. Сіли потім порівнювати що почому, так чомусь в мене тоді зовсім не набагато і дорожче вийшло. Так він вже потім і фасад місцями ремонтував і перефарбовував стіни по кругу. Так що в мене мабуть що і дешевше вийшло. Щодо рівня комфорту - мене цілком влаштовує. Кондиціонери поки не ставив
В мене газоблок + мінвата + короїд - 15 років без проблем, у сусідів так само. Ніхто нічого не перефарбовував і не потрібно і нічого не відстає. Але звісно що майстри повинні бути не рукожопи і матеріали не відстій
Я не стверджую, що все може відпасти. Я просто порівняв витрати на той час коли будувався. Ну і сказати, що я саме таким вибором задоволений. Кладка Кератерму вже разом з монтажем утеплювача на стрижні гнучких зв'язків мені обійшлась в ціну кладки газоблоку. Пилку ту для пиляння керамоблоку Девалт Алігатор мої будівельники побачили взагалі перший раз в житті, і як спробували то були від неї у повному захваті. І пила та не тільки окупилася, а й багато грошей мені зекономила, бо бачив скільки відходів буває при намаганнях розколювати керамоблок, та і тої фігні коли щоб не ламати блоки або не купляти дорожчі половинки чи чверті закладають проміжки цеглою. Зараз звісно все може бути геть по іншому і різниця в цінах може бути суттєва, бо я не знаю що зараз скільки коштує. Але на той час було так. Я і на той час стикнувся, що мені не вистачило трохи лицьової цегли Фагот, а завод опинився в окупації в Луганській області і я висунувши язика ледь знайшов і вигріб залишки. А потім та цегла стала коштувати якихось безумних грошей, як і потім Кератерм, бо став завод.
У підсумку в цегли є лише одна перевага - міцність. Тобто з цегли можна побудувати багатоповерхівку, а з газоблоку - ні. Тому якщо будуєте 1-2 поверхи - то в цеглі просто немає сенсу... Бачив як з газоблоку будують 5 поверхів і воно стоїть, але це дуже сумнівно...