Були колись думки побудувати таки капітальний дачний будинок з газоблоку або цегли. Але дивлячись на теперішні ціни, розумію що це вже нездійсненна мрія. Тож почав дивитись в сторону бюджетних рішень під ключ. Одне з таких це сіп-панелі. Власне є хто хто має такий будинок? Цікавить думка користувача як, що, чи варто?
Mutant 14.07.2023 17:19 пишет: Були колись думки побудувати таки капітальний дачний будинок з газоблоку або цегли. Але дивлячись на теперішні ціни, розумію що це вже нездійсненна мрія. Тож почав дивитись в сторону бюджетних рішень під ключ. Одне з таких це сіп-панелі. Власне є хто хто має такий будинок? Цікавить думка користувача як, що, чи варто?
эээ, когда считал дом, то стоимость коробки не очень отличалась, газобетон против каркасника
Якщо каркасник для постійного проживання, на ушп, з утепленням 200мм+ і тд, то так. Але ж якщо мова про дачу, то може вийти значно дешевше. У мене друг до війни поставив каркасник 45квм десь за 12кує. Це сам будиночок + санвузол + кухонний куток. Але оздоблення, електрику, сантехніку він робив сам. Опалення - електрика+камінофен. Але фундамент - фбс що стоїть на підготованому майданчику, утеплення - 150мм по кругу. Вода зі скважини, каналізація - септик, але це за окремі гроші. Воно наче по концепції дача з можливістю приїхати зимою, а по факту він з малою дитиною там живе постійно. Зараз в інеті багато пропозицій типу 10-15кує за модульний будиночок 30квм+-, але треба вивчати
Ну СІП панельний будинок 350 долларів за квадрат із вікнами, дверима і зовнішнім оздобленням. Сумніваюсь ща зараз ти навіть з газоблоків вийдеш на таку ціну.
djokoo 14.07.2023 18:33 пишет: Якщо каркасник для постійного проживання, на ушп, з утепленням 200мм+ і тд, то так. Але ж якщо мова про дачу, то може вийти значно дешевше. У мене друг до війни поставив каркасник 45квм десь за 12кує. Це сам будиночок + санвузол + кухонний куток. Але оздоблення, електрику, сантехніку він робив сам. Опалення - електрика+камінофен. Але фундамент - фбс що стоїть на підготованому майданчику, утеплення - 150мм по кругу. Вода зі скважини, каналізація - септик, але це за окремі гроші. Воно наче по концепції дача з можливістю приїхати зимою, а по факту він з малою дитиною там живе постійно. Зараз в інеті багато пропозицій типу 10-15кує за модульний будиночок 30квм+-, але треба вивчати
Питання якраз про каркасник із непостійним проживанням. Зараз ми на дачі живем майже безвилазно, бо війна, обстріли Києва, віддалена робота.... але це рано чи пізно закінчиться і будем жити як раніше, наїздами. Ось і питання як він буде в обслуговуванні, якщо жити там непостійно. Ну і для нашої сім"ї треба 120-150 квадратів. Скважина вже є, аля септік теж є...
Ну, 150квм навіть у дачному виконанні дешево не вийде, імхо. Уточнив у друга, він замовляв ось тут . Приїхав з малюнком того, що хотів, в процесі розмови трохи перемалювали, лишили завдаток і поїхали. Через 2 місяці приїхав камаз з бригадою, розвантажив матеріали і на місці з готових елементів за 2 дні зібрали як лего. В принципі, вийшло непогано, але видно що воно дачний будиночок: низька стеля, немає повноцінного горища (бо максимально здешевлювали). Як варіант, то дивитись на модуль типу такого. У мене знайомі зараз думають такий собі замовляти
Mutant 14.07.2023 21:51 пишет: Ну СІП панельний будинок 350 долларів за квадрат із вікнами, дверима і зовнішнім оздобленням. Сумніваюсь ща зараз ти навіть з газоблоків вийдеш на таку ціну.
за таку ціну в результаті і не вийде.
у мене будинок із сіп-панелей, робив сервус-буд, 90м кв, ціна коробки повністю така, як у них на сторінці. є особливості експлуатації, про які треба пам'ятати, саме головне: будинок герметичний і потребує примусової регульованої приточно-витяжної системи вентиляції. недоліків не бачу (крім, звичайно, проникності стін до куль і осколків), якщо треба буде будувати знову, то знову виберу сіп-панель. максимальна витрата електроенергії на опалення, яку спостерігав зимою, склала +/-1000 кВт г.
Ну якщо порахувати внутрішню оздобу то звісно не вийде. Але як для коробки з вікнами, дверима і зовнішнім оздобленням то ціна всеодно здається похза конкуренцією.
Вредный Хряк 15.07.2023 18:31 пишет: максимальна витрата електроенергії на опалення, яку спостерігав зимою, склала +/-1000 кВт г.
А там взагалі є варіанти зробити теплу підлогу і якесь дровяне опалення?
звичайно, але, знову-таки, є особливості) оскільки теплоємність будинку мінімальна, то нагріти його можна, спаливши дві газети. тому треба продумати, як саме буде накопичуватись і роздаватись тепло. в моєму інженерному рішенні в якості акумулятора тепла використовується масивний фундамент вагою +/-70 тонн, технічно це плита ребрами донизу в кориті із еппс, в якій прокладені труби нагріву, це чимось схоже на ушп, але ушп це по суті малозаглиблена стрічка і прив'язана до неї підлога по грунту, а в мене монолітна армована ребриста плита. максимальна температура подачі, яку я використовував в морози -31 градус, що ідеально під теплові насоси і інші низькотемпературні джерела. котел працює тільки вночі, втрата температури протягом дня взимку - до півградуса. таке рішення призначене для постійного проживання і не підійде під дачу тому що інерція системи складає до тижня, нагріти швидко неможливо. для проживання в режимі"дача" краще підійдуть прості конвектори і кондиціонери, але, відповідно, буде дорожче і без світла захолоне за день. піч сама по собі теж не вихід, бо кількість тепла при горінні набагато більше того, що треба, відповідно це тепло треба кудись зберігати і потім звідти виймати і роздавати всередину. у одного знайомого аналогічна конструкція, каркас на ушп, однак обігрів він організував бюджетненько, кабелем під плиткою, інерція прийнятна, десь 12 годин до потепління, і якийсь запас тепла теж є, на пару днів може вистачити. це, так би мовити, проміжний компроміс)
Вредный Хряк 15.07.2023 22:21 пишет: звичайно, але, знову-таки, є особливості) оскільки теплоємність будинку мінімальна, то нагріти його можна, спаливши дві газети. тому треба продумати, як саме буде накопичуватись і роздаватись тепло. в моєму інженерному рішенні в якості акумулятора тепла використовується масивний фундамент вагою +/-70 тонн, технічно це плита ребрами донизу в кориті із еппс, в якій прокладені труби нагріву, це чимось схоже на ушп, але ушп це по суті малозаглиблена стрічка і прив'язана до неї підлога по грунту, а в мене монолітна армована ребриста плита. максимальна температура подачі, яку я використовував в морози -31 градус, що ідеально під теплові насоси і інші низькотемпературні джерела. котел працює тільки вночі, втрата температури протягом дня взимку - до півградуса. таке рішення призначене для постійного проживання і не підійде під дачу тому що інерція системи складає до тижня, нагріти швидко неможливо. для проживання в режимі"дача" краще підійдуть прості конвектори і кондиціонери, але, відповідно, буде дорожче і без світла захолоне за день. піч сама по собі теж не вихід, бо кількість тепла при горінні набагато більше того, що треба, відповідно це тепло треба кудись зберігати і потім звідти виймати і роздавати всередину. у одного знайомого аналогічна конструкція, каркас на ушп, однак обігрів він організував бюджетненько, кабелем під плиткою, інерція прийнятна, десь 12 годин до потепління, і якийсь запас тепла теж є, на пару днів може вистачити. це, так би мовити, проміжний компроміс)
Ну у мене електрика то тільки як запасний варіант, бо не раз бувало що ввечері елктрика пропадала, а лагодили тільки вранці. Тому основний дрова, а конвектори я зазвичай ставлю на ніч на догрів. Треба подивитись якийсь невеликий дровяний котел з можливістю відключення контуру... щось таке, якщо є.