Я мав на увазі ставити реле напруги на ВИХІД зі станціі( тобто мережа-станція-реле-холодос). І коли є хоч якесь пропадання напруги, у т.ч. при переході на станцію - ітаво напруга на навантаження(холодос) потрапить за 2-5 хвилин, бо йтиме через реле. І пофік, що станція перемкнулась дуже швидко, реле зробить свою злу справу
Выше уже обсуждали, к сожалению, это так не работает, станция успевает отработать переход быстрее, чем реле напряжения успевает среагировать на просадку.
Все ж у мене є підозра що зі станцією щось не так. Повинно все працювати.
У меня при отсутствии синхронизации компрессор иногда получал достаточно чувствительный удар.
Именно так: удар и клин. На холодильнике у меня при этом срабатывало реле, мгновенно отключающее компрессор. На кондиционерах - почему-то нет и они несколько секунд героически жрали ток как не в себя, заваливая инвертор в защиту
И что, реле успевает отработать быстрее станции?
Цікаве питання. Я увімкнув через те що в мережі після атак на енергетику пару раз скакануло до 300 В. А так у мене холодильник крапельний, він нормально переживає перемикання мережі. Телевізор тільки іноді норм, а частіше вимикається, на підставі чого я зробив висновок, що реле вимкнеться. Хоча у мене дельта2 , а там затримка великувата. А щодо відпрацювання реле, то йому потрібно при перемиканні станції затримку створити. Не встигає?
И что, реле успевает отработать быстрее станции?
Цікаве питання. Я увімкнув через те що в мережі після атак на енергетику пару раз скакануло до 300 В. А так у мене холодильник крапельний, він нормально переживає перемикання мережі. Телевізор тільки іноді норм, а частіше вимикається, на підставі чого я зробив висновок, що реле вимкнеться. Хоча у мене дельта2 , а там затримка великувата. А щодо відпрацювання реле, то йому потрібно при перемиканні станції затримку створити. Не встигає?
Ну, смотри, холодильник включен в ЗС, которая работает как ИБП в байпасе по схеме: Розетка->ЗС->Холодильник. Соответственно, когда пропадает эл-во в розетке, то ЗС переходит на батарею за, примем за основу, 10мс. В этот момент компрессоры успевают словить клина. Если я включу по схеме розетка->ЗС->РН->Холодильник, то за 10мс РН не отреагирует на отключение эл-ва, потому что перед ним стоит ЗС, которая обеспечивает бесперебойное питание. РН просто не успеет отключиться, т.е. оно будет себе стоять и дальше включенное, т.к. у РН время реакции на пропадение электричества от 40мс до 10с, что минимум в 10 раз дольше, чем у ЗС.
Пока вижу только один вариант: умная розетка после ЗС и перед холодильником, которая по команде отключается и включается по таймеру через 5 минут, а команда должна подаваться в момент, когда в доме пропадает эл-во и когда в доме появляется эл-во. При чем, все это должно работать безотказно, т.к. мама в этом не разберется.
Подивився фотку з холодоса- дай, якщо є доступ - фото компресора Бо там все на ньому, точніше на пусковому зв'язано ( бо золодос з мех управлінням). В мене зануська стара не боялася взагалі такого, бо там інший(більш дорогі) компресори стоять. Припускаю що в тебе компресор типу Danfoss із позисторним підключенням пускової обмотки. Теоретично щє мона замінити пускове реле на пізніше, більш ефективне і енергоефективне (там позистор вимикається окремим тріаком маленькою додатковою платкою ( можливо ці плати продаються окремо). Єслі шо - всі спогади 10+ річної давнини PS Швидкий гугл видав що це ePTC для Danfoss. І там час переходу в готовність до старту після вимкнення -6секунд. Це звичайно менше 120-200 сек для позістора Але не врятує від клину. Тоді тіко міняти компресори/холодос.
когда пропадает эл-во в розетке, то ЗС переходит на батарею за, примем за основу, 10мс. В этот момент компрессоры успевают словить клина.
Дуже сумнівно. Думаю, компресори тих 10мс і не помітять. Це трохи більше, ніж в тому ж Дейе, але це штатний режим роботи станції, все має працювати нормально.
Може синусоіда несинхронізована, тоді можливо. На самосбірній станції, там де не було байпаса, а просто через АВР перепикалось джерело і відповідно синусоіда скакала, то холодильник виключався і думав якийсь час перед тим як знову запрацювати
Ну тогда будет очень странно, что станция генерит синус как попало и до сих пор об этом никто не написал, при том что все такие довольные этими станциями
Прям стало интересно, под рукой есть Экофло Ривер 2, посмотрю, как она себя ведет при переходе.
Ну тогда будет очень странно, что станция генерит синус как попало и до сих пор об этом никто не написал, при том что все такие довольные этими станциями
Прям стало интересно, под рукой есть Экофло Ривер 2, посмотрю, как она себя ведет при переходе.
впевнений, що мізки станції мають більше потужність і алгоритмів ніж примітивна схема РН( не кажучи аро ел-мех.реле у ньому). Впевнений шо воно не по SQRT ловить напругу а по тактозніманню, але... починає видавати несинхр стнусоіду ( з 0). Ліньки лізти в алгоритми і мізки. осцилограф покаже щодєпочому, але це тому шо ти маєш доступ до інструментарію. Я такого немаю, тому б поліз за іншою станцією чи холодосом, якщо вже зовсім треба.
Пока вижу только один вариант: умная розетка после ЗС и перед холодильником, которая по команде отключается и включается по таймеру через 5 минут, а команда должна подаваться в момент, когда в доме пропадает эл-во и когда в доме появляется эл-во. При чем, все это должно работать безотказно, т.к. мама в этом не разберется.
умная розетка це теж цікава штука, я купив дві на алі, так вони якщо вимикаються по події, то ввімкнути вже можна тільки руками, або я не зрозумів як це робиться. Додаток tuya
Скоріше за все, при відсутності мережі (тобто сигналу для синхронізації), частота станції трохи відрізняється від мережевої і в момент появи мережі напруга по фазі відрізняється від мережевої і станція або синхронізує синусоїду і цей момент компресору дуже не подобається, або переходить на байпас з таким самим ефектом. Причому, скоріше за все, у кожного екземпляра станції, відхилення від мережевої частоти буде своє. Треба якийсь пристрій для формування затримки для перемикання. Реле напруги тут явно не підходить - повільне.
умная розетка це теж цікава штука, я купив дві на алі, так вони якщо вимикаються по події, то ввімкнути вже можна тільки руками, або я не зрозумів як це робиться. Додаток tuya
От десь так
Ітогі подведьом (с) Позадрачивал немного Ecoflow River 2 Max, который есть дома. Осциллограммы сверху вниз: переход на батарею, переход на сеть (байпас), переход на батарею, переход на сеть (байпас). Бледным фиолетовым дорисовал синусоиду, как бы она должна была идти дальше, если бы не случалось событие перехода. Вывод такой, что станция не синхронизирует синусоиды ни в одну ни в другую сторону и походу задача плавного перехода обычными холодильниками на станциях решения не имеет, надо делать полное отключение и включение с задержкой. До Фоссибота как-нибудь доберусь тоже исследую, но, думаю, там явно не лучше, чем в экофло.
Так же это подтвердил тесть, у него, как оказалось, холодильник висит на экофло Дельте Про и ведет оно себя похожим образом: иногда просто стук в компрессоре и работает дальше, иногда он останавливается. Но там холодос более новый, потому он при клине просто отключается и ждет некоторе время без лютого потребления, как в моем случае. Поскольку это редкие события и не ведут к проблемам то он просто забил на это.
З.Ы. Что касается гибридных инверторов, видел в интернетах тесты, так они реально генерируемый синус синхронизируют с сетевым, потом переключаются. Делают ли они так при переходе на батарею - хз, но в любом случае, теперь понятно почему в станциях режим ИБП называют как EPS
З.Ы. Что касается гибридных инверторов, видел в интернетах тесты, так они реально генерируемый синус синхронизируют с сетевым, потом переключаются. Делают ли они так при переходе на батарею - хз
Делают. При переходе на АКБ никаких спецэффектов с компрессорами нет
Компресор має інерцію, за один пропущений період не встигне зупинитися. PS: Вдома два холодильника. Віком 10+ років. Експериментував і так і сяк. Якщо не встигає спрацювати реле напруги, то й компресор продовжує працювати нормально.
Что касается гибридных инверторов, видел в интернетах тесты, так они реально генерируемый синус синхронизируют с сетевым, потом переключаются. Делают ли они так при переходе на батарею - хз
Вони тримають силову частину під напругою і синхронізовану, хоча навантаження і йде байпасом. При зникненні мережі залишається тільки реле байпаса переключити. Думав тут так само.
Але тут теж є нюанси, якщо мережа 190 вольт, то при переключенні буде 230, хоч і синхронізовані.
З 2024 року Були у мене різні гібридні інвертори від самого дешевого з Алі до деї, весь будинок живили. . Холодильник і морозильна камера древні років 20 звичайні компресорні. Два кондиціонери теж. Не помічав проблем при перемиканні з мережі, на мережу.
От десь так
я мав на увазі сценарій при 260 В вимкнути і потім увімкнути за 15 хвилин, наприклад. А цей, як я розумію, просто затримка 5 хвилин після появи напруги на розетці. У мене при 260В вимикається. Потім треба вмикати руками, назад сама не хоче.
Компресор має інерцію, за один пропущений період не встигне зупинитися. PS: Вдома два холодильника. Віком 10+ років. Експериментував і так і сяк. Якщо не встигає спрацювати реле напруги, то й компресор продовжує працювати нормально.
Но по факту останавливается же При чем не всегда. Есть теория, что проблема может быть в том, что в момент вращения двигателя, когда пропадает напряжение на вот эти 10-20мс в обмотках двигателя еще запасено магнитное поле и возникает противо-ЭДС, которая мешает дальнейшему вращению после возобновления питания станции. Когда доберусь до Фоссибота с осциллографом, посмотрю че там происходит при переключении на холостую и при работающем компрессоре, если теория верна то это можно будет увидеть по форме сигнала на выходной синусоиде.
Ну и все от холодильника зависит, мой старый подопытный холодильник тупой как угол дома: включил после пропадания эл-ва - сразу запускает компрессоры, у меня, например, холодильник (НЕинверторный, просто более новый) после любого включения ждет минут 40 прежде чем запустить компрессор
От десь так
я мав на увазі сценарій при 260 В вимкнути і потім увімкнути за 15 хвилин, наприклад. А цей, як я розумію, просто затримка 5 хвилин після появи напруги на розетці. У мене при 260В вимикається. Потім треба вмикати руками, назад сама не хоче.
Там можна автоматизацію і на це налаштувати.
Без розуміння типу компресора і бажано - осцилографа з мережі, станції і мотора - фіг шо зрозумієш Бо є в мене в анамнезі дача із перемикачем(селектор) фаз і холодосом із данфосівським компресором. Але не пригадаю як він увімкнений. Бо в будь-якому випадку перемикання із фази на фазу це ±120° зсуву