autoua
Autoua.netФорумВибір автомобіля

чи є сенс пересісти на електричку? (604/608)

СуперСтар *
7 лет (13 лет за рулем), Киев
С нами с 01.07.2018

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: keen]
      23 января 2026 в 20:07 Гілками

keen 23.01.2026 19:42 пишет:

сама більша шкода - це несиметричне споживання по фазах. Інвертор в мене бере 18А на три фази більш менш рівномірно (по 6 на фазу), а от електричка при бажанні може влупити 32А на одну фазу і викликати значний перекіс, який може спалити транс або ввести його у відключення.

А от для цього треба щоб трохи людей ставили собі реле вибору фаз, і їм буде краще для деяких приладів, і для мережі буде добре.
А по факту люди ставлять стабілізатори, щоб йому було добре а всім пофіг
Десь там сусідня тема, один спеціаліст шукає стабілізатора, бо не може 32А пакувати в теслу через просідання напруги. Получається коли він поставить стабілізатор то буде уже брати з мережі не 32А а цілих 45 по одній фазі. Йому добре, а іншим пофіг

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
СуперСтар **
47 лет (28 лет за рулем), UA
С нами с 20.11.2003

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: HDC1]
      23 января 2026 в 20:59 Гілками

на зарядне я собі поставив транс з 380 на 220, це стабілізує напругу і вирівнює по фазах без втрати сили струму. Є варіант ще на 3 фази 0.5-1-1, але я спробував і в мене не завелось чомусь, тому на 2 фази поміняв.

42 года (24 года за рулем), Украина,транзит
С нами с 02.11.2005

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Ingenieur]
      23 января 2026 в 23:02 Гілками

Ingenieur 23.01.2026 20:03 пишет:

axon 23.01.2026 16:37 пишет:

рассказывали, что в Польше, наши шибко умные, пробовали электрички через форточку и удлинитель заряжать под домом.
полиция, штраф за что-то типа нецелевое использование электричества в квартире.

Мне кажется, проблема больше в электро- и пожаробезопасности. Обычная бытовая не силовая розетка - так себе идея, нагрев розетки от нагрузки и возможный пожар

тут питання не в розетці (зазвичай на лінії зі стандартною розеткою 16А ставлять автомат з відповідним номіналом)
Питання в іншому. вже багато разів в цій темі казав, що соплі з вікон до електрички - це збільшення опору в петлі фаза-ноль (а це від кінцевого споживача і аж до ТП). Автомат, навіть підібраний по номіналу розетки, може просто не спрацювати через високий опір петлі. тому за "соплі" я б на місці пожежників/поліції і у нас би жорстоко карав

V.I.P **
Киев
С нами с 20.09.2001

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Сергёга]
      23 января 2026 в 23:35 Гілками

[цитата="Сергёга 23.01.2026 23:02 пишет"
тут питання не в розетці (зазвичай на лінії зі стандартною розеткою 16А ставлять автомат з відповідним номіналом)
Питання в іншому. вже багато разів в цій темі казав, що соплі з вікон до електрички - це збільшення опору в петлі фаза-ноль (а це від кінцевого споживача і аж до ТП). Автомат, навіть підібраний по номіналу розетки, може просто не спрацювати через високий опір петлі. тому за "соплі" я б на місці пожежників/поліції і у нас би жорстоко карав

Щось не врубаюсь. Опір більше - потужність менше - це погано?
Чи що там за процеси?

YSK
V.I.P **
46 лет (28 лет за рулем), Киев
С нами с 14.05.2007

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Ingenieur]
      23 января 2026 в 23:41 Гілками

Черговий відос від вже відомого таксиста. Я ппосто в шоці від витрати в мороз. Тариф 30+ реально жестяковий.

http://youtu.be/XTE0q7Eob-8?si=pU6gjjucjGgy54uf

СуперСтар *
С нами с 01.07.2018

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Сергёга]
      24 января 2026 в 01:18 Гілками

Сергёга 23.01.2026 23:02 пишет:

Ingenieur 23.01.2026 20:03 пишет:

axon 23.01.2026 16:37 пишет:

рассказывали, что в Польше, наши шибко умные, пробовали электрички через форточку и удлинитель заряжать под домом.
полиция, штраф за что-то типа нецелевое использование электричества в квартире.

Мне кажется, проблема больше в электро- и пожаробезопасности. Обычная бытовая не силовая розетка - так себе идея, нагрев розетки от нагрузки и возможный пожар

В розетці справа теж. Ну не розраховані звичайні розетки на те щоб 16А із них тягнути постійно у більшості випадків. Мав досвід в кінці жовтня подорожей по Україні, ну і звісно до кого заїжджав то заряджався, так як крім того що на халяву то в першу чергу економія часу. Так ось розетки в людей такі собі, не дуже, оці 16А розетки. В одному місці 16А якось тримала але із нагрівом, в другому місці 10А максимум ставив бо грілась стіна де скрутки проводів, в третьому місці в родичів 8А. І не слід думати що домашні розетки в європейців робляться із серйозним запасом.

V.I.P **
С нами с 10.09.2003

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: -Виталя-]
      24 января 2026 в 11:57 Гілками

вчора шлявся по публічних зарядках, принімав по 7-8,3 квт через тип 1 перехідник. дякую за поради. коли відключалась станція від мережі, переїзджав на наступну. поїхав у місто закрити пару питань з 30% відсотками, повернувся з 1%.
- станція перша - eqs, tesla і двз, який болт клав, шо там для електричок місця
- станція друга - три tesla, поки іхав, людина встала на зарядку
- станція третя - китаєць на зарядці, рено кенгу двз, китаєць, який не заряджався.
став поперек і почав зарядку. випустив китайця. знову перепідключився. випустив кенгу, перепідключився. зарядвився до 15% і поїхав в село. Зараз 20%. Світла немає.

Вартість зарядок, все в межах 1 кварталу від 11грн з копійками до 30грн.

Висновки:
- з 30% залишку батареї, важать машину розрядженою і нікуди не їхати,якщо точно не зможешь зарядитись в кінці маршруту або на це немає часу;
- починаючи з 40% вже шукати зарядку;
- забить на деградацію батареї і заряджати до 100% і розряджати по потебі, як вийде, бо дльта від 80% до 40% дуже мала, щоб користуватись авто повною мірою.

Зима, мінус 8. Стара model S.

вимушений далі вчитись користуватись теслою, якщо в інші пори року не стане краще, розгляну новішу model S з батарейкою 100квт або пересяду назад на двз.

поки терміново робитиму потужну розетку вдома, бо їздити більше по публічних станціях немає бажання.

не придумав, що робити з 26% які потрібні взимку, щоб доїхати в місто і повернутись назад у село. цікаво, як з цим буде влітку.....

патриарх **
Киев
С нами с 18.04.2008

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: nosatiy]
      24 января 2026 в 13:40 Гілками

nosatiy 24.01.2026 11:57 пишет:

не придумав, що робити з 26% які потрібні взимку, щоб доїхати в місто і повернутись назад у село. цікаво, як з цим буде влітку.....

Влітку буде простіше. 80км/год та відкрите вікно (тм) - і можна їздити з витратою меншою за референсну.
Проте цікаво що буде з цінами на пальне до літа...

XS1
Достоевский **
С нами с 10.10.2010

24 января 2026 в 14:09 Гілками

Висновки:
- з 30% залишку батареї, важать машину розрядженою і нікуди не їхати,якщо точно не зможешь зарядитись в кінці маршруту або на це немає часу;
- забить на деградацію батареї і заряджати до 100% і розряджати по потебі, як вийде, бо дльта від 80% до 40% дуже мала, щоб користуватись авто повною мірою.

Я колись давно, коли крутило спробувати поексплуатувати електричку, моделював свої сценарії використання, і з грою в розрахунки в ексельці прийшов до тих же висновків, які лише посилили давно відомий аргумент, що без гарантованої зарядки на власному подвір'ї/гаражі не варто навіть задумуватися про цей тип транспорту.

V.I.P **
С нами с 10.09.2003

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: XS1]
      24 января 2026 в 14:24 Гілками

XS1 24.01.2026 14:09 пишет:

Висновки:

Я колись давно, коли крутило спробувати поексплуатувати електричку, моделював свої сценарії використання, і з грою в розрахунки в ексельці прийшов до тих же висновків, які лише посилили давно відомий аргумент, що без гарантованої зарядки на власному подвір'ї/гаражі не варто навіть задумуватися про цей тип транспорту.

з цим теж не все так просто

- будинок має бути в межах києва
- будинок має опалюватись або газом, або тепловим насосом
- ел. авто має мати запас ходу, якого вистачатиме саме вам для ваших потреб і бажано в діапазоні 30% -90%, краще якщо цей діапазон буде меньшим.
- не зайвим буде мати гарантовану потужну розетку на роботі

на мою думку і смак, найкращий варіант,це кв+ паркінг+ автівка з батареєю не меньше 100квт

p.s. ексклюзивно -мати дві електричкі, одна заряджається поки інша їздить.

XS1
Достоевский **
С нами с 10.10.2010

24 января 2026 в 15:33 Гілками

Ключове там було - гарантована зарядка вдома.
У кожного свій стиль чи режим життя, тож комусь підходить, я розумію і навіть бачу таку модель експлуатації авто, мені ж не підійшло ще в часи, коли про гарантованість домашньої електрики якось більш впевнено говорилося.
Я відписався насамперед про розрахунки запасу ходу на неповній батарейці і психологічний комфорт можливості виїзду з дому на певному % заряду чи ж старту пошуку зарядки в дорозі. І, до речі, для себе розрахунки всі робив по зимньому (більш екстремальному) режиму.

Змінено XS1 (15:33 24/01/2026)

V.I.P **
С нами с 10.09.2003

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: HD_Zed]
      24 января 2026 в 17:18 Гілками

HD_Zed 24.01.2026 13:40 пишет:

Влітку буде простіше. 80км/год та відкрите вікно (тм) - і можна їздити з витратою меншою за референсну.

думаю поповзе все до гори, буде новий етап випробувань для нас всіх але витримаємо.
прилаштуємось. крім електрикі є ще багато всього, що непомітно подорожчало,як приклад кава лаваца оро голд, мелена,банка чи пачка 250 грам 449 грн,по акції буває дешевше, а ще буває всередині не той сорт кави, бо підроблено нашими ж українцями.

V.I.P **
С нами с 10.09.2003

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: XS1]
      24 января 2026 в 18:22 Гілками

XS1 24.01.2026 15:33 пишет:

якби було світло вдома,екофактор би ніколи не отримав від мене по 29,99 грн за 1квт і ще й з таким гемором і втратою часу. вдома 2,16 грн в нічний час. зараз машина 23%.

Супер писатель! **
51 год, Боярка
С нами с 13.03.2009

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: -Виталя-]
      24 января 2026 в 18:40 Гілками

В ответ на:

От зараз її немає зовсім, і діло даже не в відключеннях а в якості електрики.
В мене вже три роки S-ка, і тільки зараз в мене виникають проблеми з зарядкою дома.
За останні два дні електрики було, коли я був дома і міг зарядитись, десь годин з 6
І я зарядив її аж на 15км. за 2 дні:!!!
Благо що на роботі е зарядка і там все ок.
Колега поставив стаб на 5Квт (заряжае авто 16А, 3квт) і то каже стаб постійно вибиває із-за низької напруги.

важничающий писатель **
С нами с 06.05.2009

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: Yura-8]
      24 января 2026 в 18:53 Гілками

Yura-8 24.01.2026 18:40 пишет:

В ответ на:

От зараз її немає зовсім, і діло даже не в відключеннях а в якості електрики.
В мене вже три роки S-ка, і тільки зараз в мене виникають проблеми з зарядкою дома.
За останні два дні електрики було, коли я був дома і міг зарядитись, десь годин з 6
І я зарядив її аж на 15км. за 2 дні:!!!
Благо що на роботі е зарядка і там все ок.
Колега поставив стаб на 5Квт (заряжае авто 16А, 3квт) і то каже стаб постійно вибиває із-за низької напруги.

Нормальний стаб не вибиває.
Я брав давно ще для Тесли, на 12 кВт.
Зараз з наявністю стабів біда, так.

UA 2
IesuiT **
пригород
С нами с 31.10.2005

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: deniszed]
      24 января 2026 в 20:29 Гілками

стаби теж впливають на мережу

важничающий писатель **
Киев
С нами с 08.03.2007

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: HD_Zed]
      24 января 2026 в 21:24 Гілками

нічого не буде, після експериментів в 22му році ціна на пальне ринкова. Якщо треба більше палива - є купа трейдерів які привезуть скільки треба, це не енергосистема з розваленими підстанціями.

Правильно тут писали, що електричка не має бути єдиним авто, лише 2м на додачу до двс.

СуперСтар *
С нами с 01.07.2018

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: UA]
      24 января 2026 в 22:24 Гілками

UA 24.01.2026 20:29 пишет:

Причому дуже негативно. Я б сказав що це зло суцільне.

V.I.P **
С нами с 10.09.2003

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: HDC1]
      24 января 2026 в 22:28 Гілками

HDC1 24.01.2026 22:24 пишет:

UA 24.01.2026 20:29 пишет:

Причому дуже негативно. Я б сказав що це зло суцільне.

Чому це? в мене жодних проблем з стабілізаторами, як на мене вони виконують свою роботу на відмінно. все працює, авто заряджається, мережа стабілізується.

Z@B
V.I.P *
32 года за рулем, Киев
С нами с 09.02.2013

Re: чи є сенс пересісти на електричку? [Re: pacak]
      24 января 2026 в 22:36 Гілками

pacak 24.01.2026 21:24 пишет:

нічого не буде, після експериментів в 22му році ціна на пальне ринкова. Якщо треба більше палива - є купа трейдерів які привезуть скільки треба, це не енергосистема з розваленими підстанціями.

Правильно тут писали, що електричка не має бути єдиним авто, лише 2м на додачу до двс.

Зара ціни можливо трішки піднімуться/піднялися на зимовий дизель - причина проста як грош - паливо для потужних генераторів ( в мороз. мороз піде - можно далі ледь ні сечу віслюка заливати).

Попит на бенз не зростатиме, бо кацапи ще в 2022 зрозуміли - роздовбати нафтобази це лише на певний проміжок часу. Далі система постачання адаптувалась до війни, і максимальна концентрація в одному місці ну нехай 20 ж/д цистерн - їх спалити це ні про що, от взагалі.

А от з електричками кино малюється не дуже файне - при дефіциті для критичної і побутових споживачив - для юриків, особливо зарядних мереж, повезе якщо 33 буде стелею...

Ринок - перенасичений був і так купленими за дурні ціни в останню осень на аукціонах, до цього додадуться бажаючі збагрити цей планшет на колесах, який став або нерухомістю, або гемором. І одночасно попит на фоні подій стрімко намагається пробити дно: хто бажав, вже купив, ідіоти та генії фінансового планування по 2 грн кВт в тому числі, кліничних в цій країні мізер, у порівнянні з пропозицією.
Як писав вище - електричка і так втрачала в ціні, а зараз здається буде щастям впарити комусь пятирічну теслу по ціні 15-ти річної октавії, яка навіть запарафінений дизель жре ...

Autoua.netФорумВибір автомобіля
Додаткова інформація
5 користувачів і 138 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AVB, Yorc, Stor, moderator, BorisB 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг: *****
Переглядів теми: 621210

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія