порада - трішки переплати та візьми кабель у вигляді мату - тобто зразу на монтажній сітці. Дуже зручно монтувати та "прихватувати" клеем за сітку при розкладанні.
Ну от економити на вісьми квадратах - себе не поважати, але... Не можу зараз знайти ролік, там мужик навпаки розбирае мат. Тобто він кладе мат на ще не досить затверділу стяжку, розмічає як лежить нагріваючий кабель, а потім бере сверло десь на 8мм, встромляє у рівну палку, так, щоб свердло стирчало трохи більше товщині кабелю та цим "девайсом" у ще м'якій стяжци шкребе таку собі штробу, вичищає цю штробу, відриває кабель від мату (з поясненям, що це володар таке купив), та закладає у цю щтробу лише кабель, потім штробу замазує клеєм у ровінь із стяжкою... Навіть не знаю після цього що робити
Можна так зробити, але дійсно, купувати не мати, а саме кабель. Якщо мати (це дорожче) - то іх розкатати і зверху вже шар клею. Мужик з ролику дурну роботу собі надумав.
З матами легше, якщо ніколи нічого подібного не робив. Але як у моєму випадку - в мене вже є водяний теплий пол, тобто у стяжці труби з водою. Я зверху докинув мати у шар клею для плитки, щоб гріти у міжсезоння у сайнвузлах. Мати значно дорожче, обирати вам.
sly_fox 27.10.2023 18:04 пишет: Термостат рекомендую Moes з аліекспрес - гарний дизайн, керування через інтернет з будь-якої точки світу. Вартість 600-800 грн. В мене таких 6 шт у двох будинках стоїть, як на електричному, так і водяному полах.
В мене таких WiFi 2 шт на балконі - є прикол, що при вимкненні світла вони не пам'ятають увімкнені/вимкнені були й тупо вмикаються. Якщо в хаті - то воно не має проблем, можна погодинний режим виставити, а коли приміщення використовується епізодично (а саме так в мене на балконі), то проблема - писав окремий скрипт для домотікса який це прибирав й відновлював статус-кво.
sly_fox 27.10.2023 18:04 пишет: Термостат рекомендую Moes з аліекспрес - гарний дизайн, керування через інтернет з будь-якої точки світу. Вартість 600-800 грн. В мене таких 6 шт у двох будинках стоїть, як на електричному, так і водяному полах.
В мене таких WiFi 2 шт на балконі - є прикол, що при вимкненні світла вони не пам'ятають увімкнені/вимкнені були й тупо вмикаються. Якщо в хаті - то воно не має проблем, можна погодинний режим виставити, а коли приміщення використовується епізодично (а саме так в мене на балконі), то проблема - писав окремий скрипт для домотікса який це прибирав й відновлював статус-кво.
а в чому проблема? В мене завжди працюють, температуру показують. Щоб не включались на обігрів, можна нижчу температуру налаштувати. В будь-якому разі, якщо це електричний теплий пол, то бажано окремо дифавтомат на лінію поставити. І його можна й ручками виключати. Або навіть віддалено
sly_fox 28.10.2023 06:03 пишет: а в чому проблема? В мене завжди працюють, температуру показують. Щоб не включались на обігрів, можна нижчу температуру налаштувати.
Там здається нижнє обмеження 5 чи 6 градусів. Взимку на балконі в мене бути й 0 й -5, зазвичай десь 1-2 градуси якщо на вулиці -5 -7, буде гріти повітря у такому випадку.
Вдома це дійсно не є проблемою, а от для приміщень, що використовуються епізодично (а окрема баня - це саме воно) може з'явитись таким. Ну й треба пам'ятати, що необхідно саме температуру змінювати, а не вмикати чи вимикати.
sly_fox 28.10.2023 06:03 пишет: а в чому проблема? В мене завжди працюють, температуру показують. Щоб не включались на обігрів, можна нижчу температуру налаштувати.
Там здається нижнє обмеження 5 чи 6 градусів. Взимку на балконі в мене бути й 0 й -5, зазвичай десь 1-2 градуси якщо на вулиці -5 -7, буде гріти повітря у такому випадку.
Вдома це дійсно не є проблемою, а от для приміщень, що використовуються епізодично (а окрема баня - це саме воно) може з'явитись таким. Ну й треба пам'ятати, що необхідно саме температуру змінювати, а не вмикати чи вимикати.
хм, так це ж фіча, а не баг, такий собі зимовий режим. Але дійсно, для приміщення, а не балкону
1. по кабелю, якщо закладати у штроби яку товщину обирати? Як його взагалі обирати, в усіх він однаковий, відмінності лише у товщині, в усіх карбоновий 33 Ом/М 2-2,5-3мм, я так розумію, якщо не мат - краще брати потовще?
2. Чи можна купувати кабель на Алі, чи краще всеж купити тут? Проста подивився на наших продаванів - як на мене всі вони продають китайский кабель, на розетці навіть фотки з алі. Чи треба дивитися щось брендове?
3. Приміщення 4х2 метри, якщо класти через 10см, грубо кажучи це 40 ниток по два метри (тут відступи не враховував, нехай буде трохи запасу) + 4м, тобто 84метри кабелю, як краще класти сплошняком, чи розбити на якісь ділянки? 84метри по 33 Оми сумарно виходить 2,8КОм, чи не забагато, може ділянки запаралелити?
4. Цікаво про керування по вайфаю, але покищо коли ми їдемо - всю єлектрику відключаємо, можливо колись перероблю так, щоб не відключався роутер, а по команді подавав електрику на дім, але це покищо лише перспектива. Але керування теплою підлогою так візьму з вайфаєм, от тільки якщо воно після втрари живлення втрачає всі налаштування - то дуже погано.
Amateur 30.10.2023 14:56 пишет: 3. Приміщення 4х2 метри, якщо класти через 10см, грубо кажучи це 40 ниток по два метри (тут відступи не враховував, нехай буде трохи запасу) + 4м, тобто 84метри кабелю, як краще класти сплошняком, чи розбити на якісь ділянки? 84метри по 33 Оми сумарно виходить 2,8КОм, чи не забагато, може ділянки запаралелити
Отут я щось не розумію де підступ, бо щось в мене арифметика з фізикою не сходяться. Трохи подивівся інтернет, для не отоплюваних приміщень рекомендується 180-220Вт/М квадратний, тобто якщо брати по середньому мені потрібно 1600Вт. 84М кабелю мають опір 2800 Ом, якщо я просто втикну їх у 220 отримаю струм у 0,08А Ні про які 1600Вт мова не йде, бо для 1600Вт мені потрібен загальний струм 1600/220=7.3А. Такий струм можливий на навантаженні у 30,25 Ом, тобто при довжині кабелю меньше за метр. Це як? Всі ролики рекомендують відштовхуватись від показника кабеля Вт/М, тобто якщо брати кабель з 25Вт/М мені потрібно 64 метри кабелю, але навіть 64*33=2112 Ом, тобто струм буде 220/2112=0.104А а потужність 220*0.104=20Вт... Що я не враховую/ не розумію?
Amateur 31.10.2023 10:41 пишет: 84М кабелю мають опір 2800 Ом, якщо я просто втикну їх у 220 отримаю струм у 0,08А Ні про які 1600Вт мова не йде, бо для 1600Вт мені потрібен загальний струм 1600/220=7.3А. Такий струм можливий на навантаженні у 30,25 Ом, тобто при довжині кабелю меньше за метр. Це як? Всі ролики рекомендують відштовхуватись від показника кабеля Вт/М, тобто якщо брати кабель з 25Вт/М мені потрібно 64 метри кабелю, але навіть 64*33=2112 Ом, тобто струм буде 220/2112=0.104А а потужність 220*0.104=20Вт... Що я не враховую/ не розумію?
як казала моя вчителька фізики - якщо не будете вчити мій предмет ваше життя буде переповнене дивами )))
1 кв метр в туалеті має потужність 100 ватт та опір 450 Ом 8 кв метрів в коридорі мають потужність 800 ватт та опір 65 Ом
тобто під різні площі треба обирати різний кабель, з різним опором.
чому я і агітував тебе за готовий мат - ти бачиш готову площу та потужність, ще маєш готові кінці дротів для підключення.
тобі грубо потрібен кабель опором 0,4 Ом на погонний метр.
Amateur 31.10.2023 10:41 пишет: 84М кабелю мають опір 2800 Ом, якщо я просто втикну їх у 220 отримаю струм у 0,08А Ні про які 1600Вт мова не йде, бо для 1600Вт мені потрібен загальний струм 1600/220=7.3А. Такий струм можливий на навантаженні у 30,25 Ом, тобто при довжині кабелю меньше за метр. Це як? Всі ролики рекомендують відштовхуватись від показника кабеля Вт/М, тобто якщо брати кабель з 25Вт/М мені потрібно 64 метри кабелю, але навіть 64*33=2112 Ом, тобто струм буде 220/2112=0.104А а потужність 220*0.104=20Вт... Що я не враховую/ не розумію?
як казала моя вчителька фізики - якщо не будете вчити мій предмет ваше життя буде переповнене дивами )))
1 кв метр в туалеті має потужність 100 ватт та опір 450 Ом 8 кв метрів в коридорі мають потужність 800 ватт та опір 65 Ом
тобто під різні площі треба обирати різний кабель, з різним опором.
чому я і агітував тебе за готовий мат - ти бачиш готову площу та потужність, ще маєш готові кінці дротів для підключення.
Та ні, щось ми не так рахуємо, тобто ти хочеш сказати, що в тебе у коридорі на 8 квадратів та 800Вт десь (грубо) 50М кабелю, для 800Вт струм має бути не меньш 3.6А, тобто загальний опір кабелю повинен бути 60,5 Ом, або 1,21 Ом/М, чи є такий кабель для підлоги? Хоч у матах, хоч який?
Та ні, щось ми не так рахуємо, тобто ти хочеш сказати, що в тебе у коридорі на 8 квадратів та 800Вт десь (грубо) 50М кабелю, для 800Вт струм має бути не меньш 3.6А, тобто загальний опір кабелю повинен бути 60,5 Ом,
так у мене 230 вольт йде живлення амперметр у щиитку показує чітко 3,5А по фазі, коли працює лише ця ділянка теплої підлоги. скільки метрів - хз так опір десь 65 Ом виходить
коли плиточник закінчив монтаж - одним з пунктів було перевірити опори усіх теплих підлог (попередньо я заміряв та записав опір незмонтованих матів), бо випадки різні бувають.
А ти впевнений, що цей кабель для теплої підлоги? Подзвонив, запитав, продаван каже, що у тому числі і для теплої підлоги, але жила там - нікель+хром, щось мені таке здається не дуже привабливим.
Amateur 31.10.2023 15:23 пишет: але жила там - нікель+хром, щось мені таке здається не дуже привабливим.
я не знаю що це за бренд, але наприклад би взяв щось таке.
але треба уточнити дані, бо вказано потужність 200 ватт на кв метр, а опір - 41 Ом, не пляше.
Здається я зрозумів у чому справа! Я розраховував на карбоновий кабель, а от таки НІ, відказати! Бо його треба з'єднувати у паралель по 10 метрів. Зараз буду дивитися кабелі на металевій основі.. А скоріш за все таки повернусь до матів.
екструдований пенополістірол - те, що вміє тримати навантаження та тепло одночасно.
Вони є звичайні листи, а є із фольгою, чи має сенс брати з фольгою?
"стіродур" з фольгою? якщо фольга збільшує ціну, то немає ніякого сенсу у ній. колись був зелений стіродур BASF, але дорогий (я минулого року купував якийсь інший, щоб підняти рівень на лоджії під стяжку, був неприємно здивований цінами на стіродур), давно-давно BASF не бачив, але блакитний, сірий та жовтий теж згодяться! поверх стіродура можна класти зварну клітчасту сітку, на неї зручно закріпляти- кусачками перекусувати одну проволоку ячейки сітки, загинаючи фіксувати кабель, це якщо кабель, якщо мат то, звісно, простіше - розкатав, якось зафіксував - залив стяжкою.