Не вздумай. Рієка взагалі не про пляжі. В цей час там буде прохолодно, дощі і таке інше. В другій половині вересня взагалі не про Хорватію, але якщо дуже хочеться, то від Макарськи і південніше. А краще в Грецію. І море буде тепліше, і смачніша кухня, і дешевше.
NID 24.07.2025 10:20 пишет:
Правильно кажуть, може бути холодно. В Рієці в другий половині можете бути розчаровані.
Я максимально пізно був третій тиждень вересня і південніше за Сплітом, якраз район Макарської, то ще було норм, і останній день десь 25 версеня погода в кінець споганилась. В тому самому місці в перші половині вересня було офігенно, ціни вниз, погода супер. Тобто сезон Хорватії, то до першої половини вересня, далі можна просидіти у номері дивлячись на дощ.
Про стан доріг думати нема сенсу, їхати як покаже навігатор і не паритись.
Ок, прийняв. Про Рієку і погоду не знав. Думав, що ще буде ок. Буду думати тоді щось інше. Дякую!
Murkt 24.07.2025 10:21 пишет: І з Полтави в Грецію ближче, ніж до Макарськи. Наприклад, на Халкідіки
Так, я теж думав що можливо краще в Грецію. Відлякує тільки купа кордонів (Молдова, Румунія) і невідомо яка дорога по Україні. В сусідній темі читав, що від Одеси до Рені не дорога, а напрямок. Колись давно їздив атобусним туром цими краями, то молдовський кордон запам'ятався надовго
AM 24.07.2025 11:29 пишет:
Там всюди 2+ полоси в один бік, в горах, наскільки памятаю - 3 місцями. Смуги широкі, є відбійники там де небезпечно - не думаю, що навіть для початківця мали б бути якісь проблеми.
Зрозумів. Але враховуючи вищезгадані причини, Хорватію, мабуть, відкладемо.
От тут можуть бути сюрпризи - кожна дитина індивідуальна і може по різному переносити дорогу. Наша в 1.3 нормально доїхала до Хорватії, але, наскільки памятаю, давали інколи гаджети. Станом на зараз такого б не робили - старались би якось по-інакшому розважати дитину. Ну і для власної і дитячої безпеки - дитину в русі не витягуємо з автокрісла і навіть не відщіпаємо.
Так, крім стану авто, найбільше переживаю як буде дитина почуватись в дорозі. Саме тому спочатку хочемо спробувати тестовий заїзд по Україні на тиждень в сторону Заходу країни. Можливо виявиться так, що планувати нічого серйознішого і не варто.
Чесно слабо уявляю навіщо аптеки - банальний нурофен і якісь капельки для носа (не судинозвужуючі) можна взяти з собою (тут ще можна зі своїм педіатром порадитись що ще взяти). Ну і всякі там пластирі і шось таке суто зовнішнє. Решта впринципі зазвичай приймається після консультації лікаря, особливо в віці +- рік. Лікарня - нууу тут діло випадку, звісно. В більшості людей в 99% випадках все ок, але кейси завжди бувають.
Можливо то бажання все передбачити і від всього застрахуватись, але таке в житті неможливо
Дякую ще раз всім за підказки. Картина вимальовується так, що Хорватія на наші дати відпадає. Варіант - або Греція, або на крайній випадок Болгарія (але мабуть і там вже прохолодно?) Ще як варіант взяти пакетний тур чи самостійно спланувати поїздку в потязі до Польщі, а звідти на літаку. З плюсів - відкривається значно ширший вибір країн. Також не потрібно переживати за технічний стан авто. З мінусів - очевидно складність трансферу з усіма баулами, які потрібні в такому віці для маленької дитини. Є над чим подумати
8. враховуй обмеження НБУ по зняттю готівки, вона хоч майже і не треба, але буває. То не більше 12 000 грн на тиждень з гривневої картки на зняття, і 100 000 грн на витрати. Платити ЗАВЖДИ вигідніше картою. .
Це обмеження можна обійти, якщо мати декілька карток в різних банках, але треба заздалегідь закинути гроші, бо обмеження НБУ на переказу між картками 100 тис в місяць.
8. враховуй обмеження НБУ по зняттю готівки, вона хоч майже і не треба, але буває. То не більше 12 000 грн на тиждень з гривневої картки на зняття, і 100 000 грн на витрати. Платити ЗАВЖДИ вигідніше картою. .
Це обмеження можна обійти, якщо мати декілька карток в різних банках, але треба заздалегідь закинути гроші, бо обмеження НБУ на переказу між картками 100 тис в місяць.
я розумію, але треба заздалегідь про це знати, ане офігіти на заправці
peredviznik 24.07.2025 06:45 пишет: не можу ніяк збагнути, чим може подобатись дуже посередній відпочинок за дурні гроші? але це фанатська тема, їжачки, вони такі
Це про Хорватію? Якщо так, то можна спитати в італійців, які мають тисячі кілометрів свого моря, але все-таки часто зустрічаютьс як мінімум в районі Пули. Відповідь - прозора вода, природня тінь( в Італії платні лежаки по 20 євро), камінь.
правильне зауваження - часто зустрічаються! бо більшість машин з італійськими номерами - це вихідці з балкан, які приїздять до батьків, ну і є ті, хто жодного разу не був, хочуть подивитись, що воно таке
Не вздумай. Рієка взагалі не про пляжі. В цей час там буде прохолодно, дощі і таке інше. В другій половині вересня взагалі не про Хорватію, але якщо дуже хочеться, то від Макарськи і південніше. А краще в Грецію. І море буде тепліше, і смачніша кухня, і дешевше.
І з Полтави в Грецію ближче, ніж до Макарськи. Наприклад, на Халкідіки
новачку дорога може бути важчою, а в Хорватію - став на полосу і їдеш собі, навіть обганяти не обов’язково - майже всюди 4-рядка (крім Львів-кордон) хоча погода в цей час в Греції точно буде краще але якщо їхати - Макарська і південніше, навіть Дубровнік (туристів менше а погода тепліше), Рієка - то у вересні для двох романтично погуляти містом, насолодитися один одним (хоча тоді вже краще Пула)
В Пулі прикольно. У 2023 році провели там майже місяць. Там є прикольні пляжі, ну просто бомбезні, особливо на півострові Verudela. Але для дітей краще у Фажану там дуже класний пляж з галькою і соснами
В Пулі прикольно. У 2023 році провели там майже місяць. Там є прикольні пляжі, ну просто бомбезні, особливо на півострові Verudela. Але для дітей краще у Фажану там дуже класний пляж з галькою і соснами
Але як сказали вище, в кінці вересня там вже мабуть прохолодно (?). Ви в якому місяці були?
Sashok_Accent 24.07.2025 11:45 пишет:
1. з дитиною катаю з 7 місяців, але всі діти індивідуальні, у мене без особливих проблем. 2. поїздка в Хорватію - одна з найлегших для новачка за кермом. Не треба Словенії, нічого не вигадуй. Угорщина - автобан, який впирається прям аж в Дубровнік в Хорватії. 3. підтримую тих хто каже що Рієка занадто північно. Вже в Спліті і околицях навіть в жовтні можна купатися, що казати про вересень. Чим південніше тим тепліше. В Дубровнік сильно не раджу, якось там народу було ну дуже багато. Хоча може в вересні і попустить. 4. перевали і серпантини неприємні в Україні, на автобанах тупо пофіг, їдь дотримуючись знаків з обмеженнями, не забувай звільняти лівий ряд, і все буде добре. 5. аптека буде будь в якому населеному пункті, лікарня полюбе знайдеться десь в доступності, але не знадобиться. Я роблю медичну страховку кожен раз як їду. Для власного спокою. 6. Дорогу розбивай на три шматки, інакше з дитиною намучишся. 7. плануй бюджет. Бо все ж ціни там сильно підросли. ціни в місцевому супермаркеті 8. враховуй обмеження НБУ по зняттю готівки, вона хоч майже і не треба, але буває. То не більше 12 000 грн на тиждень з гривневої картки на зняття, і 100 000 грн на витрати. Платити ЗАВЖДИ вигідніше картою. 9. не забудь що треба купити угорську він'єтку на платні дороги. В Хорватії оплата по шлагбауму.
Прийняв, дякую 4. Ок. Ми ще до повномасштабки були якось в Чорногорії. Брали екскурсію на автобусі на Crno jezero то приблизно тепер так уявляю собі всі гірські дороги на Балканах Читав твій звіт за минулий рік, що в Ужгород краще їхати через Самбір і Турку. Я так зрозумів це Н13? Якщо їхати в Мукачево, то так само краще через Ужгород? Цього року це ще актуально? Дорога не вбилась?
6. Само собою. Я взагалі думав навіть на 4, щоб не більше 600-700км в один день. Наприклад. Полтава - Рівне 700км. Рівне - Ужгород (або Мукачево) 500км. Ужгород - Шіофок (оз. Балатон) 500км. Можна спробувати доїхати до Загреба, але неясно наскільки легко піде мадярський кордон (чи словацький, якщо робити крюк). Шіофок - Спліт 600км, або вже до Макарська. Тільки по Хорватії не зрозумів який маршрут краще. Гугл веде отак. З Мадярщини в'їжджаємо на Е65, потім зрізаємо по Е71 після Hrsina і знову виходимо на Е65 біля Задара. Годиться? Чи краще і легше по Е65 до кінця? 8. Ок. Маю картку в євро, то і платити думав нею. Знаю, що у нас є ліміт на перекази за кордон 100к, тільки не зрозумів, якщо я витрачаю з картки за кордоном, це йде в ліміт 100к? В будь-якому разі, уточню ще в банку. 9. З власного досвіду, яким навігатором краще по Хорватії користуватись? Щоб мати попередження про шлагбауми, камери, поліцейські засади? На шлагбаумі платити можна картою?
Yevhenii17 25.07.2025 09:22 пишет: Шіофок - Спліт 600км, або вже до Макарська. Тільки по Хорватії не зрозумів який маршрут краще. Гугл веде отак.
як мінімум після Загреба - то єдиний нормальний маршрут. Стаєш на автобан, круїз - і до кінцевої точки по трассі.
Yevhenii17 25.07.2025 09:22 пишет:
8. Ок. Маю картку в євро, то і платити думав нею. Знаю, що у нас є ліміт на перекази за кордон 100к, тільки не зрозумів, якщо я витрачаю з картки за кордоном, це йде в ліміт 100к? В будь-якому разі, уточню ще в банку.
цікаво, які ще перекази за кордон? там є виключний перелік за які послуги можна платити, так просто переказати не можна. А взагалі так, витрати по картці входять в ці 100к.
Yevhenii17 25.07.2025 09:22 пишет:
9. З власного досвіду, яким навігатором краще по Хорватії користуватись? Щоб мати попередження про шлагбауми, камери, поліцейські засади? На шлагбаумі платити можна картою?
Поки що на автобанах Хорватії - так, можна як готівкою так і карткою, дивіться на позначення зверху при проїзді шлагбаумів. Зазвичай, зліва - карткою, посередині картка+кеш, а самий правий шлагбаум - тільки ENC девайс, туди не їдь. Через рік, Хорватія планує перейти на примусову оплату девайсом, типу як це було в Білорусії років 10 тому.
Ходять слухи, що українські номери на спідкамерах ігноряться, бо не знають як слати штраф чи знаходити власника на українських номерах. Не знаю, чи вірить цим слухам. Якщо зупинить поліція - одназночно штрафують. Можна платити карткою.
в Чорногорії гірські дороги не мають нічого спільного з автобанами Хорватії
По першому разу можна на Самбір не їхати, а їхати стандартним маршрутом через Стрий. Там буде більше машин, але не такий серпантин.
Від Ужгорода до Спліта ненапряжно доїжджається за 12 годин, але моя дружина ночує в Вараждіні і б'є дорогу на два дні.
Навігатор я використовую гугл мапс. На камери на наших номерах абсолютно пофіг, нам штрафи не приходять. Вейз я терпіти не можу, він хріново будує маршрути. Але в Україні доводиться користуватися заради камер.
По автобану їхати як малює гугл. Не зрозумів я що там зрізати. Ви як в Угорщині в районі Нередьхази станете на автобан, так з нього і не треба нікуди з'жджати аж по самий Спліт. Номери дороги міняються, але то ні на шо не впливає. Слухаємо гугл і їдемо
По навигатору - мне нравится HERE WeGo, он абсолютно бесплатный (принадлежит ауди+мерседес), работает как онлайн так и офлайн (не нужен интернет), часто обновляется. Показывает камеры.
Sashok_Accent 25.07.2025 11:48 пишет: в Чорногорії гірські дороги не мають нічого спільного з автобанами Хорватії
По першому разу можна на Самбір не їхати, а їхати стандартним маршрутом через Стрий. Там буде більше машин, але не такий серпантин.
Від Ужгорода до Спліта ненапряжно доїжджається за 12 годин, але моя дружина ночує в Вараждіні і б'є дорогу на два дні.
Навігатор я використовую гугл мапс. На камери на наших номерах абсолютно пофіг, нам штрафи не приходять. Вейз я терпіти не можу, він хріново будує маршрути. Але в Україні доводиться користуватися заради камер.
По автобану їхати як малює гугл. Не зрозумів я що там зрізати. Ви як в Угорщині в районі Нередьхази станете на автобан, так з нього і не треба нікуди з'жджати аж по самий Спліт. Номери дороги міняються, але то ні на шо не впливає. Слухаємо гугл і їдемо
Ну в залежності від часу є ж варіанти зрізати затори безкоштовними в районі Загребу та Балатону. Я так робив. Но то якщо 1-й раз то краще в корку
Але як сказали вище, в кінці вересня там вже мабуть прохолодно (?). Ви в якому місяці були?
Я просто поділився враженнями про Пулу і, звичайно в будь яку локацію на Істрії їхати після 15 вересня сенсу немає, бо то буде лотерея. Ми були в липні і це АД! Після цього для себе вирішили більше ніколи в липні-серпні в Хорватію, Грецію, Італію, контенинтальну Іспанію не їхати. Як на мене, в Хорватію треба їхати або в червні, або у вересні, але у вересні і південніше Спліта, або на острова. Хоча можна ще в другій половині сепня на Істрію, але там буде занадто дорого, бо в чей час там німці, австріяки, італійці. В мене ще було цікаве спостереження, що на Істрії найменше відпочивальників з країн колишнього соцтабору, в той час, як в Далмації дуже багато поляків, словаків, угорців, сербів, румун, чехів.