autoua
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

А яка зараз зернова кава більш менш? (12/12)

СуперСтар ***
41 год (22 года за рулем), Киев
С нами с 21.05.2006

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: nickka]
      9 апреля 2026 в 11:42 Гілками

nickka 09.04.2026 11:39 пишет:

Понаписували таких складнощів, що в результаті треба піти купити львівської кави і запарювати в чашці
Я для себе виробив такий алгоритм: ось в моїй кавомашині jura impresa стоять отакі налаштування. Я їх не чіпаю, а купую невеличку порцію кави і для себе вирішую чи влаштовує мене ось цей сорт, зварений в моїй машині на отаких налаштуваннях. В результаті є декілька сортів які точно мене влаштовують. Іноді купую щось нове 250г, якби можна було 100 то купував би 100, перевіряю як воно, якщо не влаштовує - просто допиваю 250г або використовую гейзерну кавоварку для допити оцей сорт. Іноді оцей сорт потім купується для приготування саме в гейзерній кавоварці, бо смак відрізняється від кавомашини.
Бо налаштовувати кожний раз машину - справа дуже невдячна, оці переналаштування проявляться десь на 4-5 чашці, а до того п'єш і не розумієш чи то кава не твоя, чи машина.

Отут погоджуюсь з кожним словом і підтримую саме такий спосіб споживання. Про це саме й пишу, але з професійною деформацією. В усьому має бути сенс. По факту просто має бути смачно

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
продавець прохолоди **
54 года (26 лет за рулем), Киев
С нами с 17.12.2008

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: alexkit]
      9 апреля 2026 в 11:47 Гілками

В нас делонгі, та і у знайомих питав в кого делонгі то кажуть як купили так і пьемо каву, в нас наче температура трішки менш стоіть і жорсткість води 1 це мені порадив один із автоуашників і все, кава від Дмитра

V.I.P **
Сумы
С нами с 23.08.2002

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: Wood_Elf]
      9 апреля 2026 в 11:56 Гілками

Діма, будь ласка, проведи лікбез по фільтр-каві. Бо щось не виходить - то холоне швидко, то якась водяниста, плоска, пуста

igg 1
V.I.P **
61 год (40 лет за рулем), Kyiv
С нами с 29.03.2005

9 апреля 2026 в 12:34 Гілками

Wood_Elf 09.04.2026 11:40 пишет:

я б тільки хіба додав ще до топчиків Frankie.

Можливо, маєте на увазі Franke?

Змінено igg (12:34 09/04/2026)

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: igg]
      9 апреля 2026 в 12:35 Гілками

igg 09.04.2026 12:34 пишет:

Wood_Elf 09.04.2026 11:40 пишет:

я б тільки хіба додав ще до топчиків Frankie.

Можливо, маєте на увазі Franke?

Так, то т9 виправило

патриарх **
Киев
С нами с 24.03.2013

9 апреля 2026 в 13:04 Гілками

В Сільпо власної обжарки дуже ок
https://link.silpo.ua/641522740ada

продавець прохолоди **
54 года (26 лет за рулем), Киев
С нами с 17.12.2008

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: SerjioMr]
      9 апреля 2026 в 15:51 Гілками

SerjioMr 09.04.2026 13:04 пишет:

В Сільпо власної обжарки дуже ок
https://link.silpo.ua/641522740ada

вона була і по 1119 грн

СуперСтар ***
54 года (34 года за рулем), Киев
С нами с 11.12.2001

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: Грек]
      9 апреля 2026 в 16:20 Гілками

Ще в догонку про Делонгі. Гарантія. Де б ви не купили Делонгі (в незрозумілому інетмагазині, за кордоном, в ларьку у дорозі) в неї буде офіційна гарантія. Реєструєте прилад на їхньому сайті - отримуєте гарантийного листа на ємейл.

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: Lusha]
      12 апреля 2026 в 21:38 Гілками

Lusha 09.04.2026 11:56 пишет:

Діма, будь ласка, проведи лікбез по фільтр-каві. Бо щось не виходить - то холоне швидко, то якась водяниста, плоска, пуста

Всіх зі святом!

фільтр кава доволі загальне визначення багатьох сподобів обробки. Домашні фільтр кавомашини можуть видавати один смак, а ручні способи типу воронок можуть видавати інший

Також,дуже важливо розуміти, що фільтр кава може банально не подобатись як спосіб заварювання. Це нормально, всі ми різні. Але після однієї спроби я б не списував цей спосіб. Я все ще вважаю, що саме фільтр у вигляді воронки найкращий спосіб розкрити максимум від вашого зерна

Якщо ми робимо фільтр в тому вигляді як його розуміє сучасна молодь, то це буде кислотний, фруктовий за компотний напій. Якщо це умовно варіація Твін пікс (фільтр кава в класичному американському варіанті з фільтр кавомашини), то це взагалі про інше, гіркий насичений смак і тут взагалі нема сенсу сильно заморочуватись, воно все одно вийде так собі (але якщо це подобається нема нічого поганого, як мінімум для шлунку краще).

Особисто я за відсутності професійної кавомашини полюбляю саме воронку у вигляді Hario V60 або нашого Dotyk Dripper.
Помол доволі грубий
Мої пропорції 1г до 10мл води. І хоча більшість зараз чомусь зупинились на 0.6 на 10мл, я вважаю, що це просто хтось модний сказав і всі повелись, без реальної експертизи. Але фільтр штука без правил, кожен експерементує і робить як йому треба

Важлива вода, якщо в своїй не впевнені, то візьміть Моршинську негазовану. Ми використовуємо фільтр систему BWT.

В залежності від ступеню обсмажки можна регулювати температуру. Загалом також можна експерементувати, але за моїми (і не тільки) спостереженнями найкраще для світлішої використовувати вище температуру, для середньої меншу. Менша 87-92, світлішу можна експерементувати від цих 92 до 96 десь.
Особисо я завжди починаю з 92 і потім граюсь в залежності від сорту
З температурою важливо розуміти, що не варто кип,ятити воду, вона від цього вже не буде того смаку що нам треба. Краще або чайник з термометром, або заздалегідь вимикати. Якщо просто розвезти з холодною, то вийде вже не те. Спробуйте просто порівняти в холодному вигляді кип,ячену воду і просто нагріту.

Знову ж, на мій особистий погляд, супер крутого способу вливання нема. Головне влити не по стінкам і не по центру (гляньте пару відео на ютуб) і в 3-4 етапи. Перший передзмочування, потім просто поділити вливання до фінального

Для зручнотсті краще використати ваги з таймером. Але без цього також можна все робити. Лишні понти треба коли ти цього хочеш.

Тут нема якоїсь конкретної інструкції, бо в мене самого її нема, я рекомендую просто розуміти основні правила і пробувати експерементувати, від цього найбільший кайф

І так, тут тільки основне, але за років 15 експерементів з усіма країнами, способами обнобки, температурами, ступенями обсмажки і тд. я перепробував усе що тільки можна на особистому досвіді. Тут цілий світ експерементів від яких можна отримувати купу задоволення

V.I.P **
Сумы
С нами с 23.08.2002

13 апреля 2026 в 17:11 Гілками

Wood_Elf 12.04.2026 21:38 пишет:

Lusha 09.04.2026 11:56 пишет:

Всіх зі святом!

фільтр кава доволі загальне визначення багатьох сподобів обробки. Домашні фільтр кавомашини можуть видавати один смак, а ручні способи типу воронок можуть видавати інший

Також,дуже важливо розуміти, що фільтр кава може банально не подобатись як спосіб заварювання. Це нормально, всі ми різні. Але після однієї спроби я б не списував цей спосіб. Я все ще вважаю, що саме фільтр у вигляді воронки найкращий спосіб розкрити максимум від вашого зерна

Якщо ми робимо фільтр в тому вигляді як його розуміє сучасна молодь, то це буде кислотний, фруктовий за компотний напій. Якщо це умовно варіація Твін пікс (фільтр кава в класичному американському варіанті з фільтр кавомашини), то це взагалі про інше, гіркий насичений смак і тут взагалі нема сенсу сильно заморочуватись, воно все одно вийде так собі (але якщо це подобається нема нічого поганого, як мінімум для шлунку краще).

Особисто я за відсутності професійної кавомашини полюбляю саме воронку у вигляді Hario V60 або нашого Dotyk Dripper.
Помол доволі грубий
Мої пропорції 1г до 10мл води. І хоча більшість зараз чомусь зупинились на 0.6 на 10мл, я вважаю, що це просто хтось модний сказав і всі повелись, без реальної експертизи. Але фільтр штука без правил, кожен експерементує і робить як йому треба

Важлива вода, якщо в своїй не впевнені, то візьміть Моршинську негазовану. Ми використовуємо фільтр систему BWT.

В залежності від ступеню обсмажки можна регулювати температуру. Загалом також можна експерементувати, але за моїми (і не тільки) спостереженнями найкраще для світлішої використовувати вище температуру, для середньої меншу. Менша 87-92, світлішу можна експерементувати від цих 92 до 96 десь.
Особисо я завжди починаю з 92 і потім граюсь в залежності від сорту
З температурою важливо розуміти, що не варто кип,ятити воду, вона від цього вже не буде того смаку що нам треба. Краще або чайник з термометром, або заздалегідь вимикати. Якщо просто розвезти з холодною, то вийде вже не те. Спробуйте просто порівняти в холодному вигляді кип,ячену воду і просто нагріту.

Знову ж, на мій особистий погляд, супер крутого способу вливання нема. Головне влити не по стінкам і не по центру (гляньте пару відео на ютуб) і в 3-4 етапи. Перший передзмочування, потім просто поділити вливання до фінального

Для зручнотсті краще використати ваги з таймером. Але без цього також можна все робити. Лишні понти треба коли ти цього хочеш.

Тут нема якоїсь конкретної інструкції, бо в мене самого її нема, я рекомендую просто розуміти основні правила і пробувати експерементувати, від цього найбільший кайф

І так, тут тільки основне, але за років 15 експерементів з усіма країнами, способами обнобки, температурами, ступенями обсмажки і тд. я перепробував усе що тільки можна на особистому досвіді. Тут цілий світ експерементів від яких можна отримувати купу задоволення

дякую. Ну я десь так і роблю.
До речі, на твоєму пробнику вже цікавіший результат. Буду ще тренуватися, руку набивати

Autoua.netФорумВирішення побутових проблем
Додаткова інформація
2 користувачів і 112 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 10458

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія