Зараз в цій якості виступає Ноут на i5-8365u, 32Gb Ram. З плюсів - власна батарейка, можливість використовувати власний екран. З мінусів - під навантаженням може шуміти, тому взяв підставку з вентилятором
А по факту маю наступне - як саме ноут, навіть не згадаю, коли використовував. Завжди підключений до монітору, або тв. З навантаження - офісні пакети, інет, кіношки, легка обробка графіки. І переношу його з кімнати до кімнати та підключаю до зовнішнього екрану.
Колись тестив Міні-ПК на інтел N100 з TDB всього 6Вт. І неочікувано склав приємні враження - дуже тихий, швидкодія вище очікуваної, але все ж мені трохи не вистачало, тому повернувся до ноута.
Зараз почав розглядати заміну - ноут на i5 12-13 покоління, аж тут підкинули ідею про М1, який по тестам краще стандартних і5, при цьому майже бесшумний. І ціна - або така ж, або дешевша, ніж у ноутів з 12-13 поколінням інтела.
Traveler 17.01.2025 14:32 пишет: Зараз в цій якості виступає Ноут на i5-8365u, 32Gb Ram. З плюсів - власна батарейка, можливість використовувати власний екран. З мінусів - під навантаженням може шуміти, тому взяв підставку з вентилятором
А по факту маю наступне - як саме ноут, навіть не згадаю, коли використовував. Завжди підключений до монітору, або тв. З навантаження - офісні пакети, інет, кіношки, легка обробка графіки. І переношу його з кімнати до кімнати та підключаю до зовнішнього екрану.
Колись тестив Міні-ПК на інтел N100 з TDB всього 6Вт. І неочікувано склав приємні враження - дуже тихий, швидкодія вище очікуваної, але все ж мені трохи не вистачало, тому повернувся до ноута.
Зараз почав розглядати заміну - ноут на i5 12-13 покоління, аж тут підкинули ідею про М1, який по тестам краще стандартних і5, при цьому майже бесшумний. І ціна - або така ж, або дешевша, ніж у ноутів з 12-13 поколінням інтела.
Хтось використовує Міні?
всзял на м1 вначале 22года. Полгода посидел из интереса. 8гб памяти хватает чтобы летал хром с 5-6 вкладками+телега. Если больше, работает как мой среднебюджетный виндовый стационарник. Потому отдал ребенку... ребенок счастлив. При отключениях света потребление как у лампочки. с монитором 40вт. Если будешь брать то 16+ памяти советую.
всзял на м1 вначале 22года. Полгода посидел из интереса. 8гб памяти хватает чтобы летал хром с 5-6 вкладками+телега. Если больше, работает как мой среднебюджетный виндовый стационарник. Потому отдал ребенку... ребенок счастлив. При отключениях света потребление как у лампочки. с монитором 40вт. Если будешь брать то 16+ памяти советую.
Зрозуміло, тобто 16+ мінімум.
Бо в мене декілька вікон хром (робочий) + всяка лабуда, в кожному 8-15 вкладок може бути відкрито, пдф рідер, може ще іє відкритий. Отже 8 не потягне
Зрозуміло, тобто 16+ мінімум.
Бо в мене декілька вікон хром (робочий) + всяка лабуда, в кожному 8-15 вкладок може бути відкрито, пдф рідер, може ще іє відкритий. Отже 8 не потягне
Для зменшення нагріву і, відповідно, шуму спробуй відімкнути Turbo Boost, якщо можливо. Або обмежити максимальну частоту процесора. Я "грався" - градусів на 10 температура знижувалась.
Werewolf 17.01.2025 19:09 пишет: Для зменшення нагріву і, відповідно, шуму спробуй відімкнути Turbo Boost, якщо можливо. Або обмежити максимальну частоту процесора. Я "грався" - градусів на 10 температура знижувалась.
По цьому ноуту, що зараз на 8365 - майже весь час в режимі низького енергоспоживання. І навіть так нагрівався до 65+ градусів. Після 55 починає працювати вентилятор. Щоб менше шумів - взяв підставку.
Але розглядав заміну на аналогічний, тільки на 12+ поколінні Інтел. Поки не наткнувся на міні-ПК, спочатку підкинули ідею Мак Міні, а потім ще на віндові почав дивитись.
Werewolf 17.01.2025 19:09 пишет: Для зменшення нагріву і, відповідно, шуму спробуй відімкнути Turbo Boost, якщо можливо. Або обмежити максимальну частоту процесора. Я "грався" - градусів на 10 температура знижувалась.
По цьому ноуту, що зараз на 8365 - майже весь час в режимі низького енергоспоживання. І навіть так нагрівався до 65+ градусів. Після 55 починає працювати вентилятор. Щоб менше шумів - взяв підставку.
Але розглядав заміну на аналогічний, тільки на 12+ поколінні Інтел. Поки не наткнувся на міні-ПК, спочатку підкинули ідею Мак Міні, а потім ще на віндові почав дивитись.
то може його почистити треба? Бувають не дуже вдалі системи охолодження, забиваються пилом та брудом, тому потребують періодичного чищення.
В мене beelink на n100 для homelab більше року працює 27х7. За свої гроші це просто бімба. З того що пишуть на Reddit у більшості людей воно завелося з 32г пам'яті (офіційно підтримуює 16г).
Якщо треба більше проца або відяха то можно подивитися інші моделі. Зараз дуже багато різних виробників minipc. Можна на alli подивитися.
slivabox 18.01.2025 05:02 пишет: В мене beelink на n100 для homelab більше року працює 27х7. За свої гроші це просто бімба. З того що пишуть на Reddit у більшості людей воно завелося з 32г пам'яті (офіційно підтримуює 16г).
Так, за свої гроші N100 просто бомба. Офісні компи запросто може замінити. Але все ж він слабіше ноутбучного 8365.
І потім я не слідкував за цією темою, думав що міні пк або дешеві з N100 або дорожче, ніж ноут від брендів по типу Асус. Або, як альтернатива Мак міні з М1. Правда тут написали, що 8Гб буде замало
І вже коли шукав, побачив, що є міні пк по типу N100, але з досить потужними Ryzen 5, 7, 9, DDR5 на 2 канали і досить тихі
Взяв міні-комп на Ryzen, налаштував - працює досить тихо. Швидкість, краща ніж у ноута, навіть з після того, як встановив ліміт по тдп у 15Вт (можна регулювати - 15/28/45Вт). Після обмеження тдп можна живити і від Type C зарядки на 65Вт
Трохи "здивували" ціни на ДДР5 для ноутів. Комплект на 16 можна знайти за 1,2 тис. На 32 - від 4. Тому поки що 16Гб оперативної
Але ще хочу глянути М2 Мак міні. Ціна, як лише трохи вище, ніж у М1, є 16Гб версія.
Хочу спитати поради. Є комп'ютер 15-річної давності. Зараз фактично використовується лише як засіб щось видрукувати дитині, зробити якусь презентацію до школи, знайти підручник і тому подібне. Аде є проблема, на Windows 11 доволі серйозно підторможує (для роботи з Lego WeDo була необхідність саме в віндовс 11). Питання, чи замінить його нормально та коробочка за умовних 100-150$ з Алі? Ігри поки граються на Xbox, тому купляти повноцінний системник ще не розглядаю. Але комп'ютер повноцінний таки потрібен, як мінімум десь колись для шкільних задач.
zumnuj 28.01.2025 21:58 пишет: Хочу спитати поради. Є комп'ютер 15-річної давності. Зараз фактично використовується лише як засіб щось видрукувати дитині, зробити якусь презентацію до школи, знайти підручник і тому подібне. Аде є проблема, на Windows 11 доволі серйозно підторможує (для роботи з Lego WeDo була необхідність саме в віндовс 11). Питання, чи замінить його нормально та коробочка за умовних 100-150$ з Алі? Ігри поки граються на Xbox, тому купляти повноцінний системник ще не розглядаю. Але комп'ютер повноцінний таки потрібен, як мінімум десь колись для шкільних задач.
Запросто, пишу саме з такої, правда потужнішої.
Треба брати Ryzen в ідеалі від Zen3 покоління, самий мінімум Zen 2. Дешевші йдуть з DDR4 (що може бути і плюсом, бо модулі дешевше), дорожчі та потужніші з DDR5. Краще брати без SSD і замовити тут.
Я свій налаштував під максимально тиху роботу, але за бажання потужності вистачить і на ігри FHD на невисоких налаштуваннях графіки