я не справжній зварювальник (с) Контракт або мобілізація є правовим підгрунтям перебування в армії. В умовах мирного часу був контрак (грубо як на роботу, оплата праці, гуртожиток все таке, терміни не памятаю, але чи не з 3 років починаючи) і призов (казарма, грошове утримання маленьке, але 1,5 року). Контракт - добровільно, призов - елемент примусу. Зараз ця різниця якось нівелювалась, служать всі (що за мобілізацією, що за контрактом), наче при мобілізації зберігається робоче місце (без зарплати), і тонкий момент - як і коли звільнятися. В ідеалі мобілізовані мають звільнятися не пізніше 6 міс по закінченню особливого періоду. І тут фішка, якої не знає ніхто - коли це все скінчиться (не говоримо про "чим"). Бо якщо умовно через пів-року мир, то мобілізованих відпускають, а контрачі служать до кінця контракту (нагадаю, що розіврати контракт зі своєї сторони дорого і непросто). Що буде з тими контрачами, яки заключили контракт на 3 роки, їх термін закінчився, а війна - ні - не знаю, про випадки звільнення через закінчення терміну контракту під час війни не чув (як і не звільняли строковиків, чий термін закінчився, але - війна). Але продовжують служити. Тому нема якоїсь притомної відповіді. Брати контракт але не на термін, а до закінчення особливого періоду? Знаю людей, які йшли добровільно по мобілізації і не підписували контракт, сподіваючись на 2-3 тижні. Також є ті, хто підписували контракти на термін, але які їх перспективи звільнитися поки іде війна - незрозуміло.