Їхав в суботу з Кишеніва в Болгарію через Кагул/Оанча ( румуни питали ТО і зелену карту) далі через платний міст Фетешть/ЧорнаВоде. По трасі E81 в напрямку Констанци досить напружений трафік, два рази тянулись, але що саме цікаве ніхто з узбіччя не створював третю смугу як в нас
Потім повернувся на КПП Кардам, звичайно пункт вже не працює, але перед ним румуни активно зупиняли машини для перевірки.
Потім повернувся на КПП Кардам, звичайно пункт вже не працює, але перед ним румуни активно зупиняли машини для перевірки.
Ніби і тверезий, але щось тук не зрозумів....
Оскільки Болгарія і Румунію війшли у Шенген, то кордонів із працюючими КПП між цими країнами вже не має. Машини перевіряються вибірково мобільними патрулями.
taramon 11.07.2025 08:52 пишет: З 1 січня 2026 року Болгарія офіційно перейде на євро.
Це мало відбутися ще рік тому. І коли позаминулого літа їхала дочка в Болгарію, то я сказав додому вже з левами не повертатися (ми все робили запас кешем на 100-150 євро левами). Але справа в іншому. Чи не повториться по-хорватськи. Хорватія і так була не дешева, але після відмови від кун на користь євро, цни взагалі неоправдано злетіли вверх.
zumnuj 09.07.2025 15:26 пишет: Добрий день. "Лист від працедавця" це що за документ?
Наші прикордонники важко проходяться з цим пакетом документів? Є палки в колеса чи якісь нюанси?
Добрий! Лист від працедавця - влане, довідка з місця роботи, за підписом уповноваженої особи підприємства, завірена печаткою (якщо підприємство працює без печатки, рекомендую зробити копію (згідно з оригіналом) і завірити її бодай якимось штампом підприємства. Де вказано, що ПІБ працює там-то, з дати такої-то (наказ №.. від ....) на посаді такій-то. З такого-то по таке-то перебуває у відпустці, на час якої за ним зберігається робоче місце. Підприємство не обмежує свободу пересування робітників компанії, у тому числі на перетин державного кордону України. Довідка видана за місцем вимоги.
Робив із собою пару копій усього пакету документів, один прикордонники забрали. Ретельно перечитували, співставляли(?). У мене були нюанси - тре було один документ з роботи дослати, то почекали і потім просто перезнали з екрану телефону. Я так зрозумів, що заносять всі документи згідно з необхідним переліком в якусь базу. Можливо, помиляюсь. У цілому доволі швидко і ввічливо. На зворотному шляху, зрозуміло, питань не було взагалі
Дуже дякую за інформацію. А таке, як бронювання готелів перевіряють? Бо я собі думаю, краще бронювати вже після перетину нашого кордону, на випадок якщо не випустять, щоб не втратити кошти.
zumnuj 11.07.2025 10:19 пишет: Дуже дякую за інформацію. А таке, як бронювання готелів перевіряють? Бо я собі думаю, краще бронювати вже після перетину нашого кордону, на випадок якщо не випустять, щоб не втратити кошти.
Забронюйте на букінгу будь-що під ваші дати при оплаті в день заїзду. Або без передоплати. Роздрукуйте бронь і відмініть.
О, і ще - рекомендував би на кордон приїжджати не раніше дати початку офіційної відпустки. Тобто якщо відпустка з понеділка, умовно 21.07, то в суботу/неділю напередодні можуть бути питання. У чоловіка, який у черзі за нами їхав, було відрядження з понеділка, то у неділю на КПП його розпитували, чому він прийхав, якщо згідно з документами у нього відрядження тільки завтра починається. Не знаю, чим закінчилось, пропустили його чи завернули до завтра, бо ми поїхали.
zumnuj 11.07.2025 10:19 пишет: Дуже дякую за інформацію. А таке, як бронювання готелів перевіряють? Бо я собі думаю, краще бронювати вже після перетину нашого кордону, на випадок якщо не випустять, щоб не втратити кошти.
Забронюйте на букінгу будь-що під ваші дати при оплаті в день заїзду. Або без передоплати. Роздрукуйте бронь і відмініть.
Так, дякую, розглядав і такий варіант.
ЯКЩО.... запитають, то перевіряти всеодно не будуть. Мене за майже 20 років один раз запитали серби в час коронавірусу. Я показав друк броні. Але він точно не глянув, бо потім я побачив, що показав йому "вверх ногами"
в мене за останні років 10 ще ніхто ні на якому кордоні не питав бронь готелів. звідки такі міфи виростають? пахне запоребриком якимсь імхо.
p.s. а якби й запитали, то що? заселятись в готелі в Європі без броні чи навіть в машині спати заборонено чи що? поляки постійно питають скільки бензини в баці, але ж не міряють мензуркою чи сказав правду
в мене за останні років 10 ще ніхто ні на якому кордоні не питав бронь готелів. звідки такі міфи виростають? пахне запоребриком якимсь імхо.
p.s. а якби й запитали, то що? заселятись в готелі в Європі без броні чи навіть в машині спати заборонено чи що? поляки постійно питають скільки бензини в баці, але ж не міряють мензуркою чи сказав правду
Це питання стосувалося відносно виїзду у відпустку заброньованого, а не узагальненої ситуації, як було раніше в мирний час. В цій чи іншій темі хтось писав, що при виїзді у відрядження запитували і запрошення зворотньої сторони і інші "необов'язкові" документи.
p.s. а якби й запитали, то що? заселятись в готелі в Європі без броні чи навіть в машині спати заборонено чи що?
Колись спитали. Тут суть не в обов'язковості броні, просто прикордонник має розуміти хто ви, куди, і з якою метою їдете. Може спитати що завгодно, щоб просто почути реакцію. Скільки готівки з собою, наприклад.
p.s. а якби й запитали, то що? заселятись в готелі в Європі без броні чи навіть в машині спати заборонено чи що?
Колись спитали. Тут суть не в обов'язковості броні, просто прикордонник має розуміти хто ви, куди, і з якою метою їдете. Може спитати що завгодно, щоб просто почути реакцію. Скільки готівки з собою, наприклад.
так, питають. один раз відповів, стільки то євро і багато гривень - не рахував, а він каже гривень вези скільки завгодно