Купив був квитки в кіно у Мультиплекс. Потім виникла необхідність змінити час сеансу. Купив нові квитки, а попередні зробив повернення. В результаті замість грошей мені прийшли купони на безкоштовні квитки які я можу використати протягом 6 місяців. Це ще б було зрозуміло яби я просто повернув, але ж я купив інші. Написав в підтримку, все розказав, ось кажу я купив інші квитки, застосуйте до них купони і поверніть мені гроші. Очікувано мене послали нафіг. Намагання полюбовно це вирішити ні до чого не призвело. У них на сайті вказано що гроші за квитки не повертають, тут я не сперечаюсь. Зрозуміло що ця міра була введена коли були відключення світла і постійні тривоги, але мабуть фінансово вигідно якщо залишили. Але ж моя ситуація трохи інша, я не просто повернув квитки я купив інші, навіть дорожчі. І трохи те як підтримка мене послала мене зачепило. Тож вирішив перевірити чи здатне законодавтрво захистити споживача в такому випадку. На даний момент: - написав в банк про відміні транзакції за неотримані послуги. - Написав скаргу у Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві. - На сайті Дії знайшов заяву на повернення коштів за неотримані послухи, але ще заповнюю.
Можу у когось є ще ідеї якими шляхами це можна порішати? Я так розумію останній спосіб це судовий позов?
Разом із Чатом жпт склали наступне юридичне обгрунтування:
Стаття 10, частина 1 закону України «Про захист прав споживачів»: Споживач має право на відшкодування збитків, якщо йому надано неякісну послугу або послугу не надано взагалі. Послуга мені не була надана, і я завчасно про це повідомив.
Стаття 18, частина 5 закону України «Про захист прав споживачів»: Якщо умови договору обмежують права споживача, встановлені законодавством, вони є нікчемними (недійсними), навіть якщо споживач погодився з ними. Умови договору що прописують повернення у вигляді купонів на придбання квитків обмежують мої права так як я не маю змоги ними скористатися. Таким чином фактично це є крадіжка моїх коштів.
Стаття 633 Цивільного Кодексу України: Договір публічної оферти повинен бути однаковим для всіх споживачів і не може встановлювати дискримінаційні чи несправедливі умови. Нав”язування замість моїх власних грошових коштів, купонів які вимагають мене відвідувати тільки цю мережу є дискримінаційними, так як у мене немає змоги відвідувати тільки цю мережу кінотеатрів.
Стаття 612 Цивільного Кодексу України: Якщо споживач не отримав оплачений товар або послугу, він має право вимагати повернення коштів. Я маю право вимагати повернення саме коштів, а не заміни у якомусь іншому вигляді.
Таки Планета Кіно - дуже адекватний кінотеатр - повертав безліч раз , просто навіть під час цього ж сеансу (купив інші місця). Буду знати, що в мультиплекс краще не ходити. По поверненню, якщо в правилах не повертають, то імхо тільки суд!
Мені здається, термін "не отримав послугу" використовується якось не так. Таке враження, що послуга не отримана з вини кінотеатру. А це не так. Ну для початку запитай у того жпт які правові підстави не повертати гроші під час воєнного стану. Віт цього "танцювати".
Мене ці чудаки колись не пустили в зал зі стаканчиком коли з мака, типу не у них куплено. Послав і повернув квитки куплені у касі. Але то давно було...
maksym 20.03.2025 21:18 пишет: Мені здається, термін "не отримав послугу" використовується якось не так. Таке враження, що послуга не отримана з вини кінотеатру. А це не так. Ну для початку запитай у того жпт які правові підстави не повертати гроші під час воєнного стану. Віт цього "танцювати".
Так перечитавши, розумію що "не отримана посліга" мабуть тут не може застосовуватись.
Воєнний стан також не аргумент, так як закон каже що вони можуть прописувати в договорі публічної оферти все що не протирічить законодавству, аж до повної відмови повернення. Але як вказано вище є ньюанс, що якщо такий договір обмежує мої права згвдно Закону про захист прав споживачів то він вважається не дійсним. Той же Чатжпт каже що те що видані купони замість квитків діють тільки 6 місяців і тільки на визначену категорію квитків вже є обмеженням прав.
Може є тут хто з юристів, хто ще щось може підказати.
Mutant 20.03.2025 19:31 пишет: Купив був квитки в кіно у Мультиплекс. Потім виникла необхідність змінити час сеансу. Купив нові квитки, а попередні зробив повернення. В результаті замість грошей мені прийшли купони на безкоштовні квитки які я можу використати протягом 6 місяців. Це ще б було зрозуміло яби я просто повернув, але ж я купив інші. Написав в підтримку, все розказав, ось кажу я купив інші квитки, застосуйте до них купони і поверніть мені гроші. Очікувано мене послали нафіг. Намагання полюбовно це вирішити ні до чого не призвело. У них на сайті вказано що гроші за квитки не повертають, тут я не сперечаюсь. Зрозуміло що ця міра була введена коли були відключення світла і постійні тривоги, але мабуть фінансово вигідно якщо залишили. Але ж моя ситуація трохи інша, я не просто повернув квитки я купив інші, навіть дорожчі. І трохи те як підтримка мене послала мене зачепило. Тож вирішив перевірити чи здатне законодавтрво захистити споживача в такому випадку. На даний момент: - написав в банк про відміні транзакції за неотримані послуги. - Написав скаргу у Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві. - На сайті Дії знайшов заяву на повернення коштів за неотримані послухи, але ще заповнюю.
Можу у когось є ще ідеї якими шляхами це можна порішати? Я так розумію останній спосіб це судовий позов?
Так не робиться. От якби найперв отримав купони а потім на них придбав нові квітки - так. А застосувати купони до вже придбаних квитків не можна.
Хто заважає повернути квітки, а на ті купони що в тебе купити нові. Щоправда, у такому разі в тебе на руках знов будуть купони, але вже нові ))
Mutant 20.03.2025 23:29 пишет: вони хамовиті мудаки
Хз хто тут хамовитий [*****], якщо при купівлі квітків в застосунку треба поставити галку напроти тексту, де прямо написано, що повертаються купони, а не гроші.
Mutant 20.03.2025 23:29 пишет: вони хамовиті мудаки
Хз хто тут хамовитий [*****], якщо при купівлі квітків в застосунку треба поставити галку напроти тексту, де прямо написано, що повертаються купони, а не гроші.
Я ж вище написав, що така вимога протирічить законодавству. Може ви також вважаєте що можна написати будь-яку фігню у договорі публічної оферти і це буде ок, то я розчарую законодавство про захист прав споживачів не дозволяє там писати все що захочеться.
Це офіційно. А по факту я б не зморачувався якби я просто повернув квитки, але я купив інші, і я не планую найближчі 6 місяців йти в кіно, тобто їх купони мені не потрібні вді слова зовсім. Знову ж якби їх підтримка реагувала адекватно, також думаю щось би придумали полюбовно. Але вони вибрали шлях конфлікту.
По факту, після того як я в підтримку написав свої зауваження з посиланням на норми законів, не одразу, але після трьох повідомлень таки зробили повернення коштів.