igg 10.07.2025 11:33 пишет: Треба вже визначитися (ОСМОС чи й надалі - Наливайка), тому прошу допомоги в досвідчених юзерів осмосу: чи варто встановлювати ОСМОС без магістрального фільтру на вході у квартиру?
Я так думаю(можливо помиляюся), що в такому разі, заміна картриджів знадобиться щомісяця або й частіше, дивлячись(навіть візуально) на те якої жахливої якості вода тече з крану
Мені чомусь здається що у переважної більшості людей немає магістрального, а осмоси все одно ставлять
1. Можна додати просто ще одну колбу перед 3 фільтрами осмосу, але навіщо? 2. Можна міняти картриджи не комплектом, а по черзі. 3. Я вже писав - за рахунок встанолвення помпи, зменшується скид в каналізацію, тим самим зменшується обсяг води який проходить через предфільтри, тим самим збільшує їх ресурс.
igg 10.07.2025 11:33 пишет: Треба вже визначитися (ОСМОС чи й надалі - Наливайка), тому прошу допомоги в досвідчених юзерів осмосу: чи варто встановлювати ОСМОС без магістрального фільтру на вході у квартиру?
Я так думаю(можливо помиляюся), що в такому разі, заміна картриджів знадобиться щомісяця або й частіше, дивлячись(навіть візуально) на те якої жахливої якості вода тече з крану
Чому б і ні. Якщо вода чиста, то й не треба той магістральний. Якщо ж часто іржа, то треба поставити ОСМОС так, щоб було зручно максимльно зручно міняти фільтр. Поліпропіленовий фільтр на промі коштує гривень 30. Я колись думав поставити ще одну колбу перед осмосом, але то заморочливо, оскільки окремі колби продаються рідко і коштують недешево, плюс місце, плюс якесь кріплення колгоспити.
А що вам дасть фільтр перед осмосом. Якщо ви вважаєте, що вожа дуже погана, то доведеться постійно міняти цей фільтр. Якщо живете у багатоквартирному будинку, то може краще у чаті запитати у сусідів, як часто вони міняють фільтра (не може бут, щоб ніхто не ставив). Може ви перегибаєте і вода більш менш нормальна. Будете раз на пів року міняти фільтра в осмосі і все.
Тю, ну можна поставити перед осмосом ще додатковий фільтр. Суть же не в тому, магістральний він чи ні, а в кількості ступенів в принципі.
У мене стоїть в новобудові магістральний, в квартирі батьків в старому фонді ні, одразу фільтри на воду (у мене неосмотична мембрана), но другий треба частіше змінювати, але у нас і витрата води дуже різна.
Та ставити і не паритись! 10 років користують без питань, на вході стоїть лише фільтр грубого очищення з металевою сіткою і все. Міняю все по графіку як в інструкції і все. Беріть Лідер, не беріть дешеве і буде щастя. Ще по баку, то порахуйте +/- яку кількість води використовуєте одночасно при приготуванні їжі. Наприклад в нас бак видає біля 5 літрів і цього інколи (при приготуванні супу чи борщу) не вистачає і треба трішки чекати для наступних страв, але це мега рідко.
Мені чомусь здається що у переважної більшості людей немає магістрального, а осмоси все одно ставлять
Саме так, але дуже впевнено (99% - не ставлять) мені сказали й в одній з "поважних" фірм, що продає/встановлює осмос...але це було сказано у тому контексті, що я звернувся до них за комплексною послугою (власне, вони так себе рекламують) під ключ: Придбання та встановлення фільтру вхідного та системи зв-го Осмосу. Але отримав відповідь, що вони не в змозі встановити магістральний, "а от ОСМОС - без проблем встановимо" Таку саме відповідь отримав й ще від двох компаній, що себе позиціонують мега-експертами у фільтрувальних системах
От й думаю, який сенс з такими "надутими експертами" зв'язуватися?...я й сам, якщо таки вирішу цим заморочитися, куплю (на умовному олх/промі/розетці) осмос та й встановлю, а от з магістральним (ну, може це пункік в мене, що він має бути) я сам точно не впораюсь...
R.Karp 10.07.2025 13:27 пишет: А що вам дасть фільтр перед осмосом? Якщо ви вважаєте, що вожа дуже погана, то доведеться постійно міняти цей фільтр. Якщо живете у багатоквартирному будинку, то може краще у чаті запитати у сусідів, як часто вони міняють фільтра (не може бут, щоб ніхто не ставив). Може ви перегибаєте і вода більш менш нормальна. Будете раз на пів року міняти фільтра в осмосі і все.
Фільтр на вході, я так думаю, має очищати воду. Не тільки ту, що йде на ОСМОС, але й для миття себе під душем, миття посуду в ПММ, прання білизни, може щось іще забув?...
Може я й перегинаю, але мені у сусідів питати не треба, бо довіряю ще своїм очам+окулярам, вода таки заходить нечиста, м'яко кажучи...Вхідний фільтр в мене стояв років 20(поки не луснув пластик та прийшлося його демонтувати), тому знаю, що вода не тільки візуально брудна, але й на картриджі добре було видно, наскільки вона забруднена залізом та ще бог зна чим
В мене немає магістрального фільтру на вході, на періодичність заміни фільтрів в осмосі це не впливає, низ міняю раз на 3-4 місяці. Якщо вагаєтесь , спробуйте поставте, до хорошого швидко звикаєш Я коли купував тоді, мені так задовбало тягати по 2 20 літрових бутля додому, зараз проблема вирішена
Ekspert83 10.07.2025 13:43 пишет: Та ставити і не паритись! 10 років користують без питань, на вході стоїть лише фільтр грубого очищення з металевою сіткою і все. Міняю все по графіку як в інструкції і все. Беріть Лідер, не беріть дешеве і буде щастя. Ще по баку, то порахуйте +/- яку кількість води використовуєте одночасно при приготуванні їжі. Наприклад в нас бак видає біля 5 літрів і цього інколи (при приготуванні супу чи борщу) не вистачає і треба трішки чекати для наступних страв, але це мега рідко.
Дякую за змістовний комент Можете, будь ласка, уточнити: 1. Який саме фільтр грубого очищення з металевою сіткою стоїть на вході, як часто його прочищаєте, якщо прочищаєте? 2. Який саме, Лідер у Вас стоїть, як часто міняєте картриджі?
Ekspert83 10.07.2025 13:43 пишет: Та ставити і не паритись! 10 років користують без питань, на вході стоїть лише фільтр грубого очищення з металевою сіткою і все. Міняю все по графіку як в інструкції і все. Беріть Лідер, не беріть дешеве і буде щастя. Ще по баку, то порахуйте +/- яку кількість води використовуєте одночасно при приготуванні їжі. Наприклад в нас бак видає біля 5 літрів і цього інколи (при приготуванні супу чи борщу) не вистачає і треба трішки чекати для наступних страв, але це мега рідко.
взяв за правило тримати дві 6ти літрові пляшки фільтрованої води. Для супів, борщів, іноді чайнику беру з пляшки, і таким чином оновлюю, щоб довго не застоювалася.
В мене немає магістрального фільтру на вході, на періодичність заміни фільтрів в осмосі це не впливає, низ міняю раз на 3-4 місяці.
Ви так впевнено, зауважили, що відсутність магістрального не впливає на періодичність заміни у осмосі, що я, на хвилиночку, у це майже повірив ...Але ж, на чому грунтується така Ваша впевненість, якщо "вхідного" фільтру Ви не маєте? Навіть теоретично, механіка/фізика процесів фільтрування, говорить протилежне
Можливо слід спробувати поставити спочатку осмос і після перших двох-трьох місяців перевірити стан фільтрів. Магістральний все рівно ставиться в іншому місці. І для його монтажа мабуть краще до сантехніка звернутися. Тобто його можна замовити окремо в будь-який час.
Я собі брав Platinum Wasser RO 5 PLAT-F-ULTRA 5. Наче німецька якість і 5ти річна гарантія. Коли купував, знайшов на одному сайті акцію з безкоштовним підключенням. Ціни приблизно були у всіх однакові. Зараз ьачу теж є акції, наприклад набір фільтрів на рік в подарунок.
Дякую за змістовний комент Можете, будь ласка, уточнити: 1. Який саме фільтр грубого очищення з металевою сіткою стоїть на вході, як часто його прочищаєте, якщо прочищаєте? 2. Який саме, Лідер у Вас стоїть, як часто міняєте картриджі?
1. Який саме фільтр грубого очищення ось такий самопромивний 2. Який саме, Лідер Leader Standart RO-6. Бак на 12 л але вихід 6 750 мл (заміряв).
По заміні: 1, 2 та 3 ступінь (це 3 перші звичайні картріджи) - 6 міс 4 ступінь (мембрана) - 24 міс 5 ст - (постфільтр) - 12 міс 6 ст (мінералізатор) - 12 міс
По заміні: 1, 2 та 3 ступінь (це 3 перші звичайні картріджи) - 6 міс 4 ступінь (мембрана) - 24 міс 5 ст - (постфільтр) - 12 міс 6 ст (мінералізатор) - 12 міс
Мембрану міняють не за терміном експлуатації, а за ступенем засміченості. Якщо фільтрує нормально (швидкість витікання води істотно не змінилися з моменту встановлення фільтру) то її не міняють. Мінералізатор міняють один раз, точніше не міняють, а знімають як засереться і викидають. Новий не встановлюють за непотрібністю.
R.Karp 10.07.2025 16:13 пишет: Можливо слід спробувати поставити спочатку осмос і після перших двох-трьох місяців перевірити стан фільтрів. Магістральний все рівно ставиться в іншому місці. І для його монтажа мабуть краще до сантехніка звернутися. Тобто його можна замовити окремо в будь-який час.
Можливо, так й зроблю, дякую. В моєму випадку, є проблема із встановленням магістрального, бо дуже обмежений простір для цього, хто знає, як це виглядає у мікроскопічному санвузлі панельної 16-ти поверхівки, зрозуміє як воно все непросто...Й так, усі ті розпіарені фірми, що консультують/продають/встановлюють "під ключ" - посилають мене...до сантехника
R.Karp 10.07.2025 16:13 пишет:
Я собі брав Platinum Wasser RO 5 PLAT-F-ULTRA 5. Наче німецька якість і 5ти річна гарантія. Коли купував, знайшов на одному сайті акцію з безкоштовним підключенням. Ціни приблизно були у всіх однакові. Зараз ьачу теж є акції, наприклад набір фільтрів на рік в подарунок.
можете, будь ласка, дати посилання на той сайт де Ви брали з 5-ти річною гарантією, бо щось серед списку фірм на Хот Лайн бачу гарантію від 14 днів (в Алло ) до максимум 18 міс.
igg 10.07.2025 11:33 пишет: Я так думаю(можливо помиляюся), що в такому разі, заміна картриджів знадобиться щомісяця або й частіше, дивлячись(навіть візуально) на те якої жахливої якості вода тече з крану
Мені покійний Віталік радив, якщо буде дійсно проблема з грязним картриджем, то: 1. перший поліпропілен (дуже брудний), викидаємо, 2. третій (поліпропілен, він буде майже чистий) ставим на місце першого. 3. Третій ставимо новий. Повторюємо 1-2 раз на місяць. Але це було 10-15 років назад, а зараз економія 50 грн на одному поліпропіленовому картриджі не має сенсу. міняєте перший частише да і все. там не складна процедура.