Для заспокоювання нервів, поставив собі два вулики. Лежаки на 20 чи 22 рамки. В минулому році трохи меду було. Перезимували. Літають, плодяться. Злющщі ... бррр
Може є хтось в напрямку "за Броварами на Чернігів" - потрібні консультації, аудит вуликів, в липні буду міняти маток - допомогти. Оплатно
Та і просто потрібна "консультація під боком" розширюватись не планую. Максимум ще один-два вулики
Для заспокоювання нервів
Злющщі ... бррр
Цікаве заспокоєння виходмть
Для заспокоювання нервів, поставив собі два вулики. Лежаки на 20 чи 22 рамки. В минулому році трохи меду було. Перезимували. Літають, плодяться. Злющщі ... бррр
Може є хтось в напрямку "за Броварами на Чернігів" - потрібні консультації, аудит вуликів, в липні буду міняти маток - допомогти. Оплатно
Та і просто потрібна "консультація під боком" розширюватись не планую. Максимум ще один-два вулики
навчання онлайн як варіант
в липні буду міняти маток - допомогти. Оплатно
тут важно отследить, когда пчелы заложат маточник потом поймать старую матку и чуток подрезать ей крылышко пчелы сами ее выгонят когда новая родится..
а потом ты приходишь в марте - а весь улей в ноль осыпался... и мед есть внутри, и кормил зимой...
в липні буду міняти маток - допомогти. Оплатно
тут важно отследить, когда пчелы заложат маточник потом поймать старую матку и чуток подрезать ей крылышко пчелы сами ее выгонят когда новая родится..
і полетить рій з молодою маткою, така собі порада
в лежаках не тримав ніколи, не дуже як на мене зручний вулик, але то таке, якщо їх два то можна найти підхід, отже заміна маток, як би це робив я маючи дві сімї в лежаках: - обрати час зручний для заміни, в ідеалі червень-липень за наявності заносу нектару (липа, гречка, сонях в радіусі 4 км максимум) - обрати маткаря у якого будуть купуватись матки, прослідкувати за погодними умовами в тому регіоні і наявність кормової бази біля матковивідної пасіки - умови закладення матошників відіграють більше значення ніж родовід та генетична спадковість, якщо в тому регіоні де закладали матошники була стабільно тепла погода, був ріпак - акація у цей час, вірогідність отримати якісну матку значно зростає - технологія: в звязку з тим що сімей - дві і вулики лежаки, міняти будемо по одній 1)за тиждень до попередньої домовленості про отримання матки купуємо однорамковий металевий ізолятор на 300-ту рамку, вставляємо туди пусту відбудовану рамку, у вулику знаходимо стару матку, і пересаджуємо на рамку з ізолятором (можна просто ту рамку по якій ходить матка поставити в ізолятор зматкою і бджолами), закриваємо, ставимо 3-4 рамкою від льотка 2)через тиждень отримуємо матку, ретельно перевіряємо на наявність відкритого розплоду на рамках та матошників (не повинно бути), виймаємо ізолятор, десь в стороні від вулика відкриваємо (можна поставити в рамконос для зручності), знаходимо стару матку і вбиваємо, бджіл струшуємо у вулик, рамку з розплодом яку дістали з ізолятора переглядаєм на наявність матошників на всяк випадок, прибираємо якщо є, і ставимо в сусідній вулик - це для того щоб не втратити розплід, записуємо час, вулик без матки закриваємо 3)через три години, беремо кліточку з новою маткою, обережно випускаємо бджіл з супроводу, можна зробити це в темному приміщенні біля закритого вікна, для того, якщо випадкови вискочить матка, була змога її впіймати, бджоли вилітіли, матка в клітці, відкрили вікно - відпустили на вулицю помічниць 4)відкриваємо вулик без матки, знаходимо рамки. або рамку з розплодом на виході, в ідеалі навіть щоб було видно ях виходять молоді бджоли і між рамками ставимо клітку, або решіточкою униз кладемо зверху між рамок і забуваємо на добу 5)через добу відкриваємо вулик і дивимось на поведінку бджіл навколо клітки, відкриваємо маленький отвір на вхід в клітку залишаючи канді в клітці, ставимо на теж саме місце, бджоли прогризуть канді і зайдуть до матки 6)наступного дня перевіряємо поведінку бджіл і стан матки, якщо в середені клітки не видно ознак агресії - вікриваємо великій отвір клітки, ставимо на місце 7)наступного дня перевіряємо чи покинула матка клітку, якщо так, клітку прибираємо, і по рамках шукаємо матку (вона буде з міткою, тож знайти не складно), дивимось на поведінку матки і бджіл навколо, якщо вона спокійно ходить, бджоли спокійні - це успіх, закриваємо вулик 8)за декілька днів 3-4 дні перевіряємо вулик на наявність розплоду, матку можна не шукати якщо побачите одноденний розплід - матка замінена, далі вже звичайна ревізія через тиждень на якість розплоду 9)проводимо тіж самі процедури з другим вуликом
... обрати час зручний для заміни, в ідеалі червень-липень...
Це ж що спонукало підняти тему про бджіл з рекомендаціями щодо методів пересаджування маток а) через півроку б) в лютому?
... обрати час зручний для заміни, в ідеалі червень-липень...
Це ж що спонукало підняти тему про бджіл з рекомендаціями щодо методів пересаджування маток а) через півроку б) в лютому?
був час та натхнення до того ж сезон розпочнеться за місяць-півтора з першого обліту бджіл, предзамовлення маток вже на часі, інформація зайвою не буде для початківців в бджильництві
Дякую
Самому не вийшло - почав бити тревогу в селі - зато тепер знаю майже всіх бджолярів в окрузі. Знайшов "супер Дєда", який і допоміг мені результативно все зробити ...
ПС: експериментую далі
Дякую
Самому не вийшло - почав бити тревогу в селі - зато тепер знаю майже всіх бджолярів в окрузі. Знайшов "супер Дєда", який і допоміг мені результативно все зробити ...
ПС: експериментую далі
мені якісь не дуже просунуті "діди" траплялися, дивились на мою технологію як на щось не зрозуміле тобто в теорії вони все що я робив чули, але ніколи не робили, бо в більшості випадків бджолярами ставали по спадщині і відповідно технології теж успадкували ще з радянських часів, коли в колгоспах 30кг меду з сімʼї за сезон будо великим досягненням, а з сучасною технологією утримання і стимуляцією розвитку це мінімум 60кг ще й зростання кількості сімей в 1.5 рази
вдалого сезону
Дякую
Зиму перезимували. Літають
Дякую
Свої літають? Чи сусідські грабують?
Дякую
Свої літають? Чи сусідські грабують?
ще не настільки тепло, щоб сусідськи грабували, саме тому в цей період бажано мати поїлку з теплою водою біля вуликів, а не десь там вже озеро в селі без криги - там і буть пити також можна використовувати відкритий спосіб підгодівлі - цукровим сиропом або медовою ситою в звичайну банку-поїлку мої спостереження неодноразово показували - що якщо відстань між точками 100-150 метрів то в березні-початок квітня бджоли не долітають, тобто годуючи на одному точку сиропом - набризг є тільки у вуликах цього точка