Сергёга 10.06.2025 16:27 пишет: Доречі, Deezer HiFi з 1411 кбіт/с я реально виключно в студійних вухах моніторах з зовнішнім якісним аудіоінтерфейсом чую різницю між mp3 320 та FLAC. навіть на непоганій домашній аудіоситемі в кімнаті під звукозапис не завжди сильно відрізняю 320 та флак (ну є композиції, що чутно, але є такі, що і ні) я маю на увазі, якщо не грало, не грало і запустити, не знаючи, який формат, то хрен просиш який. Думаю, при сліпому тесті всі фанати якісного звука в авто будуть дуже здивовані . Тут вже психологія працює - запускаєш flac, знаєш, що це він, думаєш, що якість вогонь. а по факту при сліпому тесті більшість різниці не чує навіть на якісній акустиці в підготовленій кімнаті
Іменно! Додай сюди посторонні шуми в авто, від шин, від вітру, вихлоп і будь-який сенс lossless в авто втрачається.
Додай сюди посторонні шуми в авто, від шин, від вітру, вихлоп і будь-який сенс lossless в авто втрачається.
Саме в lossless сенсу дійсно небагато, але якщо вже lossy-фортами, то принаймні в кодуванні з пристойним бітрейтом сенс є. І як би там не було з бітрейтом, проблема керування колекціями та плейлистами на тисячі треків в фірмових додатках нікуди не зникає. Deezer та Tidal в цьому питанні - повне лайно. По інших не в курсі.
я тебе зараз можливо здивую, але абсолютна більшість людей старших за 25 не чує той самий 20...20 в тій же франції розганяють звуковими гарматами протести, бо там в основному молодь кіпіш наводить. А хто старше 25, то тим ті гармати по боку ...ну в старості ж має бути перевага - можна побастувати у Парижі і чім далі до пенсії - тим гірше. 30-35 До 16000 40 - до 14000 50 - До 12000 ну а з 60 в середньому починається повна дупа в плані сприйняття, бо вже і НЧ підрізає Близько 50% людей старше 60 років мають втрату слуху на частотах вище 3-6 кГц. (для розуміння - 3,4 кГц - це максимальна частота при розмові по мобільному ) і всі лоулескі можна переводити в mp3 64 кбіт/с ага, бо там основний диапазон - до 11 кГц, а до 16 кГц там сильно порубано погнали по пенсам 60 - 10000 Гц 65 - 8000 Гц 70 - 4000 - 6000 Гц (але в цьому віці мабуть вже пофіг на ті ваші лоулеси та машини...хоча я все ж таки мрію, що мені буде не пофіг на машини )
Сергёга 10.06.2025 18:44 пишет: я тебе зараз можливо здивую, але абсолютна більшість людей старших за 25 не чує той самий 20...20
Я вас теж здивую, що кодування з низьким бітрейтом спотворює не тількі високі частоти, а взагалі весь діапазон. І про те, як деградує здатність сприймати високи частоти з віком я в курсі.
Я вас теж здивую, що кодування з низьким бітрейтом спотворює не тількі високі частоти, а взагалі весь діапазон.
И добавляет нелинейных искажений. Я кстати очень давно заметил, что многие треки, вполне нормально звучащие в машине, невозможно слушать на домашней системе.
Сергёга 10.06.2025 18:44 пишет: я тебе зараз можливо здивую, але абсолютна більшість людей старших за 25 не чує той самий 20...20
Я вас теж здивую, що кодування з низьким бітрейтом спотворює не тількі високі частоти, а взагалі весь діапазон. І про те, як деградує здатність сприймати високи частоти з віком я в курсі.
я б не спорив, якби не був стареньким а ятак дивлюсь по даті реєстрації ти теж вийшов з піонерського віку
в свої 20 я різницю між 128 та 320 настільки сильно відчував, що блювати тягнуло від якості 128...зараз...ну не так щоб прям блювати хотілося бо більше 16 я вже і не чую
простий эксперимент - взяти 320 та 128, в 320 в якомусь аудішен (ну мені він зручний) або іншому пакеті обробки задавити все що вище 16 кГц. і запускаємо знову ж таки "сліпий тест" 128 і 320 задавлений по верхам Звісно, на низькому бітрейті давить і СЧ (тут спорити не буду), але вплив далеко не такий, як на ВЧ. Плюс розробники mp3 таки не ідіоти і врахували особливості сприйняття звуку. Ну можна ще спектри порозкладати 320/128/ll ... і тикати пальцем типу " ООО! от бачиш, тут різниця на спектрі яка!" . але головне все одно вуха. Вже багаторазово з різними людьми проводив ті самі "сліпі тести". кожен раз одне й те саме в результаті
PS якщо що, в мене не музикальних слух, але таки не глухий Але різницю лоулесс та 320 чую тільки в про моніторах або щось близьке до цього. ну нема сенсу в авто чиплятися до того як давить mp3, навіть якщо у фетуса шумився
PPS ну якщо ти таки в авто почуєш різницю. окей. спорити не буду. просто дуже сильно здивуюсь
Я вже зазначив, що про зміну в здатності сприймати високи частоти з віком я в курсі. Ніяких ілюзій про 20khz не маю. Оцінку на слух (в сліпих тестах) mp3 vs lossless робив, де знаходиться моя особиста межа бітрейту, за якою я не можу визначити різницю, я знаю. Тож давайте без «цінних» порад та дурні з розгляданням спектрограм.
Подобається покладатися на стрімінгові сервіси та керувати в фірмових додатках плейлістами на кілька тисяч треків? Та будь ласка. Єдине, що я хотів сказати - це нічим не краще (щонайменше) за флешку з файлами. Ось і все.
так я проти флешек нічого не маю якщо що . У самого в телефоні купа музики правда все частіше користуюсь стрімінговими сервісами, бо легше додавати якийсь новий трек, а плейлістами я не заморочуюсь (все крутиться в режимі перемішування) . мною тут керує тупо лінь, а не нелюбов до флешек
PS: про спектри то я поcтібатися хотів трошки. сорян, не втримався