autoua
Autoua.netФорумІнформатика та побутова електроніка

Додатковий аккум до сонячного інвертора (4/6)

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: ssb]
      23 ноября 2025 в 11:35 Гілками

ssb 22.11.2025 23:35 пишет:

Mutant 22.11.2025 23:28 пишет:

Туди тільки один кабель можна вставити.

Чимось, напиклад, таким легко звести два кабелі в один. чи два кабелі обтиснути в один накінечник типу такого

Можна. Але щоб знайти "щось таке" треба або їхати в Київ, 60км для мене або замовляти з доставкою і тільки за доставку віддати 200грн. Потім ще купити затискач і наконечники. І за пару тисяч гривень я вирішу проблему.

А можна просто прикрутити клему до БМС, якщо немає якихось критичних проблем щодо цього. Власне щодо цього і питання.

Змінено Mutant (11:37 23/11/2025)

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
Достоевский **
20 лет за рулем,
С нами с 05.05.2009

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: Mutant]
      23 ноября 2025 в 12:54 Гілками

не можна крутити клему на бмс.. економія може вилізти боком. бмс не пристосована для цього. може грітися клема на бмс. і дроти від батарей повинні бути однакового перерізу і довжини. мало того. кожна батарея підеднуеться через окремий запобіжник чи автоматичний розмикач. щоб у випадку виходу з ладу одна батарейка , чи бмс не потягнула за собою іншу. така батареї при кз дають струм 1000а і більше. з такими батареями і великою емністю не шуткують. е приклади пожеш від таких збірок. самі батареї то безпечні. але вони накопичують велику енергію котру можуть віддати миттєво.
ви можете зробити самим дешевим варіантом зекономивши пара сотень. . і буде працювати. але по правилам безпеки це повний треш. мало того, що батареї різні паралельно. то Ви ще і при підеднані порушуєте всі правила. я коли писав до буде все працювати норм, вказав, якщо притримуватися правил підеднання таких батарей паралельно.

Змінено alexa11 (12:55 23/11/2025)

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: alexa11]
      23 ноября 2025 в 13:15 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

alexa11 23.11.2025 12:54 пишет:

не можна крутити клему на бмс.. економія може вилізти боком. бмс не пристосована для цього. може грітися клема на бмс. і дроти від батарей повинні бути однакового перерізу і довжини. мало того. кожна батарея підеднуеться через окремий запобіжник чи автоматичний розмикач. щоб у випадку виходу з ладу одна батарейка , чи бмс не потягнула за собою іншу. така батареї при кз дають струм 1000а і більше. з такими батареями і великою емністю не шуткують. е приклади пожеш від таких збірок. самі батареї то безпечні. але вони накопичують велику енергію котру можуть віддати миттєво.
ви можете зробити самим дешевим варіантом зекономивши пара сотень. . і буде працювати. але по правилам безпеки це повний треш. мало того, що батареї різні паралельно. то Ви ще і при підеднані порушуєте всі правила. я коли писав до буде все працювати норм, вказав, якщо притримуватися правил підеднання таких батарей паралельно.

Ну тобто основний ризик це тільки те що може грітися біля БМС?
Інше все якось трохи натягнуто. Проводи всі однакового перерізу, довжина однакова, акумуляторитеж однакові. Звідки може взятися КЗ у закритій батареї не знаю. Задача БМС якраз і є захищати батарею навіть коли КЗ.
Що особливо змінить якщо я з"єднаю проводи не на самій БМС? Просто з"явиться плюс ще одне з"єднання на проводах.

Ну тобто основний ризик це тільки те що може грітися біля БМС.Інше все якось трохи натягнуто

Змінено Mutant (15:05 23/11/2025)

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

23 ноября 2025 в 14:19 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

До речі, дивлюсь що в новому аккумі не повезло з комірками доволі великий розкид по опору комірок від 0.04 до 0.067.
Чи потрібно щось з цим робити? Чи 2А БМСка справиться?

До речі, дивлюсь що в новому аккумі не повезло з комірками доволі великий розкид по опору комірок від 0.04 до 0

Змінено Mutant (15:07 23/11/2025)

V.I.P ***
42 года (25 лет за рулем),
С нами с 17.02.2009

23 ноября 2025 в 17:05 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

Mutant 23.11.2025 13:15 пишет:

Інше все якось трохи натягнуто.

Про "натянуто" можно вспомнить потом, когда у тебя начнет гореть БМС и течь с нее расплавленный свинец, особенно, если тебя рядом в этот момент не будет. Готов рискнуть сгоревшим домом, сэкономив лишних 1000 грн на нормальное подключение?

Вот, это один из примеров выхода из строя БМС, все работало штатно и в один момент что-то хруснуло в инверторе при нагрузке все-то 400Вт, дальше начала гореть и плавиться БМС. Ни одна защита, на которую все так любят надеяться, не отработала: ни в инверторе, ни в БМС, предохранитель на АКБ стоял сильно мощный на 300А - не сгорел и свою задачу не выполнил.

Советов никаких не даю, сейчас тут придут знатоки и все расскажут, что так можно подключать

Про "натянуто" можно вспомнить потом, когда у тебя начнет гореть БМС и течь с нее расплавленный свинец, особенно, если тебя рядом в этот момент не будет. Готов рискнуть сгоревшим домом, сэкономив  лишних 1000 грн на нормальное подключение

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

23 ноября 2025 в 17:09 Гілками

Mutant 23.11.2025 14:19 пишет:

До речі, дивлюсь що в новому аккумі не повезло з комірками доволі великий розкид по опору комірок від 0.04 до 0.067.

Это не споротивление ячеек, а сопротивление линии балансировки, там же англиским написано "Cell Wire Resistance". Небось балансировочные провода порезал разной длины? Ну и проверь контакты все.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: GreenMile]
      23 ноября 2025 в 17:39 Гілками

GreenMile 23.11.2025 17:09 пишет:

Это не споротивление ячеек, а сопротивление линии балансировки, там же англиским написано "Cell Wire Resistance". Небось балансировочные провода порезал разной длины? Ну и проверь контакты все.

Так провода в цей раз порізав під довжину на батареї.
Це на щось впливає?

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

23 ноября 2025 в 17:42 Гілками

GreenMile 23.11.2025 17:05 пишет:

Mutant 23.11.2025 13:15 пишет:

Інше все якось трохи натягнуто.

Про "натянуто" можно вспомнить потом, когда у тебя начнет гореть БМС и течь с нее расплавленный свинец, особенно, если тебя рядом в этот момент не будет. Готов рискнуть сгоревшим домом, сэкономив лишних 1000 грн на нормальное подключение?

Вот, это один из примеров выхода из строя БМС, все работало штатно и в один момент что-то хруснуло в инверторе при нагрузке все-то 400Вт, дальше начала гореть и плавиться БМС. Ни одна защита, на которую все так любят надеяться, не отработала: ни в инверторе, ни в БМС, предохранитель на АКБ стоял сильно мощный на 300А - не сгорел и свою задачу не выполнил.

Советов никаких не даю, сейчас тут придут знатоки и все расскажут, что так можно подключать

Я не сперечаюсь що запобіжники ніколи лишніми не бувають.
Але у мене зараз питання щодо об"єднання батарей через клему на БМС.

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

23 ноября 2025 в 17:47 Гілками

Mutant 23.11.2025 17:39 пишет:

Це на щось впливає?

Влияет на то, что ты видишь на скрине и на процесс балансировки. Балансировочные провода всех ячеек должны быть одной длины. Плюс, вероятно где-то хуже контакт на клеммах.

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

23 ноября 2025 в 17:52 Гілками

Mutant 23.11.2025 17:42 пишет:

Речь не про предохранители, а про правильное подключение.
Показанное соединение на бумаге электрически правильное. На практике, такое подключение - это лютая дичь, о чем тебе выше наипсали. Я просто напомню, что провода на БМС прикручиваются к текстолиту, а провода довольно толстые и жесткие, плюс увеличится высота соединения. Одно неловкое движение, попытка передвинуть аккумулятор, кто-то случайно зацепит провод и текстолит может сделать "хрусь" с веселыми спецэффектами.
Но делай как хочешь, система твоя, дом твой, нам-то что

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

23 ноября 2025 в 18:14 Гілками

GreenMile 23.11.2025 17:47 пишет:

Mutant 23.11.2025 17:39 пишет:

В ответ на:

...

Це на щось впливає?

Влияет на то, что ты видишь на скрине и на процесс балансировки. Балансировочные провода всех ячеек должны быть одной длины. Плюс, вероятно где-то хуже контакт на клеммах.

Почитав інет, виходить що це не впливає особливо, те що БМС бачить більший опір на довшому проді показує що БМСка працює коректно. А заміряний опір якраз потрібен щоб БМС коректно компенсувала втрати на довщому проводі. А далі вона сама з цим розбереться.

ssb
Достоевский **
36 лет (18 лет за рулем), Киев
С нами с 25.01.2008

23 ноября 2025 в 18:21 Гілками

Mutant 23.11.2025 11:35 пишет:

Можна. Але щоб знайти "щось таке" треба або їхати в Київ, 60км для мене або замовляти з доставкою і тільки за доставку віддати 200грн. Потім ще купити затискач і наконечники. І за пару тисяч гривень я вирішу проблему.

Оті затискачі шо у мене по першому посиланню кріпляться без спецінструменту. З якого це часу нова пошта за малесеньку посилку бере 200 гривень?

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

23 ноября 2025 в 18:23 Гілками

GreenMile 23.11.2025 17:52 пишет:

Mutant 23.11.2025 17:42 пишет:

Речь не про предохранители, а про правильное подключение.
Показанное соединение на бумаге электрически правильное. На практике, такое подключение - это лютая дичь, о чем тебе выше наипсали. Я просто напомню, что провода на БМС прикручиваются к текстолиту, а провода довольно толстые и жесткие, плюс увеличится высота соединения. Одно неловкое движение, попытка передвинуть аккумулятор, кто-то случайно зацепит провод и текстолит может сделать "хрусь" с веселыми спецэффектами.

Щодо текстоліту згоден, це треба враховувати.
Щодо іншого подумаю. То ок що ви накидуєте різні фактори, про деякі я не знав. Зазвичай ідеальні ріження то не завжди адекватно по ресурсам і по затратам. Копроміси які врахвують умови роботи і навантаження теж мають право на життя.

GreenMile 23.11.2025 17:52 пишет:

Но делай как хочешь, система твоя, дом твой, нам-то что

Навіщо ці образи, пошук прийнятного компромісу це звичайна справа. І це не значить що я ігнорю деякі поради, просто у мене більше інфи де і як ця система буде працювати.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

23 ноября 2025 в 19:31 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

ssb 23.11.2025 18:21 пишет:

Mutant 23.11.2025 11:35 пишет:

Оті затискачі шо у мене по першому посиланню кріпляться без спецінструменту. З якого це часу нова пошта за малесеньку посилку бере 200 гривень?

Трохи дивує наповнення цього затискача. Чому під бокові кабелі затискач з вигином, а на боковий пряме затискання. Хіба в такову виді він зможе рівномірно обжати і забезпечити площу контакту?

По НП я умовно сказав. Зараз тариф в села здається десь 110грн, плюс плата за накладену відправку.

Трохи дивує наповнення цього затискача. Чому під бокові кабелі затискач з вигином, а на боковий пряме затискання

V.I.P **
45 лет,
С нами с 08.06.2015

23 ноября 2025 в 19:32 Гілками

Якщо дроти досить гнучкі (силіконові), то майже всерівно до його об'єднувати, нічого там не поламає.

ssb
Достоевский **
С нами с 25.01.2008

23 ноября 2025 в 19:33 Гілками

Mutant 23.11.2025 19:31 пишет:

Трохи дивує наповнення цього затискача. Чому під бокові кабелі затискач з вигином, а на боковий пряме затискання. Хіба в такову виді він зможе рівномірно обжати і забезпечити площу контакту?

По фото погано видно. Обидва з вигином, під 90 градусів одне до одного. Це взагалі штука для відгалудження від магістрального кабелю (наприклад в квартиру від стояка), але цілком добре підходить щоб обʼєднати два товстеньких в один. Тільки треба дивитись на модель уважно (у731, у733, у734, може ще щось - вони під різні перерізи кабелю)

Шкодоволгный Вазотавр *
54 года (33 года за рулем), Киев
С нами с 06.07.2001

23 ноября 2025 в 20:27 Гілками

Mutant 22.11.2025 23:28 пишет:

kkk_GAZ240 22.11.2025 23:05 пишет:

Гмммм... А який сенс ,або яка відмінність від того як поставити вмс на батарею, як задумано виробником і мінуси з'єднати не на бмс-ке а на інверторі?
З'економити 50 см дроту?

В інверторі кабель під"єднується не на клему, а в гніздо з затискачем. Туди тільки один кабель можна вставити.

Ти туди шо 2х50 пихаєш?
Все одно в тебе э з'єднання клем. В мене по мінусам батарей стоять вимикачі ( коряво, висяить на дротах) але робив на швидкоруч. ЗВісно зараз чіпати нема часу. Потім два роти ідуть на один. Просто наконечники стягнуті болтом. Ну а один в інвертор.
Так Це робилось коли батареї глючили, бмс-ка подихала... АЛЕ. Насправді при тих токах в десятки ампер гонятися за 0.05ома спротиву на проводах - ну то просто смішно. Вже місяць в цих жорстких умоває працює - і в мене вдома просто всі оверзадоволені.
А коли менший їде на службу, то одразу до невістки допомогати перебирається подружка (працює дистанційно) але в моїх теж огроменна батрея стоїть - Хіба-що не варто пралку вмикати.
В них скинулися і як нема світла один ліфт працює, насоси працюють від великого генератора.
Тому вони взагалі до 8-10 годин не помічають відсутність світла, а якщо пишуть що надовго, ну помірковано підходять до використання чайника та микрохвильовки - 15 годин витягує система.
Навіть пилосос не є проблемою - вони в нас акумуляторні

Так налаштувати оті 0.01 вольта на паралельних батареях було складно і потребувало трохи часу тв чуття. Але результат мене влаштовує на 1000%

ssb
Достоевский **
С нами с 25.01.2008

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: kkk_GAZ240]
      23 ноября 2025 в 21:29 Гілками

kkk_GAZ240 23.11.2025 20:27 пишет:

Ти туди шо 2х50 пихаєш?

Ну якшо це шось типу типового 3кіловатного powmr чи аналогів, то туди дійсно влазить як раз чітко один 25 квадратів (от прям сьогодні зранку саме голий 25 затискав, бо не було накінечників типу dt-fm, добре що воно там затискається пластинкою, а не гвинтом, то можна не перейматись щодо площі контакту), навіть 2 по 16 скоріше за все вже не влізе, так шо проблема камрада зрозуміла. Тому я і порадив оті затискачі-"горіхи" зі свого досвіду, коли треба було паралелити, а пресу для накінечників не було

От чого я не можу зрозуміти, так це того, чому досі, при такому попиті, епіцентри собі не позавозили накінечники під болт з діркою 6 мм, і dt-fm, що зі штирьком, щоб було в наявності, а не "в поштомат безкоштовно, але через тиждень"

Змінено ssb (21:38 23/11/2025)

Шкодоволгный Вазотавр *
54 года (33 года за рулем), Киев
С нами с 06.07.2001

23 ноября 2025 в 22:30 Гілками

ssb 23.11.2025 21:29 пишет:

kkk_GAZ240 23.11.2025 20:27 пишет:

Ти туди шо 2х50 пихаєш?

Ну якшо це шось типу типового 3кіловатного powmr чи аналогів, то туди дійсно влазить як раз чітко один 25 квадратів (от прям сьогодні зранку саме голий 25 затискав, бо не було накінечників типу dt-fm, добре що воно там затискається пластинкою, а не гвинтом, то можна не перейматись щодо площі контакту), навіть 2 по 16 скоріше за все вже не влізе, так шо проблема камрада зрозуміла. Тому я і порадив оті затискачі-"горіхи" зі свого досвіду, коли треба було паралелити, а пресу для накінечників не було

От чого я не можу зрозуміти, так це того, чому досі, при такому попиті, епіцентри собі не позавозили накінечники під болт з діркою 6 мм, і dt-fm, що зі штирьком, щоб було в наявності, а не "в поштомат безкоштовно, але через тиждень"

В Еасуни 3.2кВт запросто 2х16 влазить, а 32 із запасом. Якщо ми говоримо про 12в систему, то дійсно не влізе 2, тому що там вхе 25квадратів це норма. Але я не думаю що камрад робить батарею більше 3-4кВт на 12 вольт - це немає сенсу.

Ну Епіцентр дуже загадкова компанія в плані асортименту. Валом повного трешняка від кількох виробників, який ніхто не бере. Проте в "ходових" позиціях пусті лотки.

Іноді допомагають магазини з фурнітурою до вантажних автомобілів - подивись там, може знайдеш

ssb
Достоевский **
С нами с 25.01.2008

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: kkk_GAZ240]
      23 ноября 2025 в 23:59 Гілками

kkk_GAZ240 23.11.2025 22:30 пишет:

Ну Епіцентр дуже загадкова компанія в плані асортименту. Валом повного трешняка від кількох виробників, який ніхто не бере. Проте в "ходових" позиціях пусті лотки.

Останнім часом у них стало значно краще, принаймні по електриці і по всяким дрібницям для інструментів, це те що я помітив. Наприклад, зʼявились оригінальні ваго, яких раніше не було, гільзи-накінечники і т д, що раніше треба було шукати тільки онлайн або в магазинах що працюють "пн-пт з 9 до 18". Ну і багато чого є, чого нема в маркетах на місці, але можна у них замовити на сайті (саме у продавця епіцентр). І поштомати зʼявляються, це прям круто, у мене неподалік дому зʼявився, і доставка таких дрібниць в ті поштомати безкоштовна, то це взагалі норм. І ціни плюс-мінус прийнятні. Тому прогрес точно є в хороший бік. Сподіваюсь такий розвиток буде продовжуватись. Відносно невелика переплата того точно варта (а часто і дешевше виходить, якшо порівняти безкоштовну доставку в поштомат епіцентру і доставку в поштомат НП від іншого продавця)
kkk_GAZ240 23.11.2025 22:30 пишет:

Іноді допомагають магазини з фурнітурою до вантажних автомобілів - подивись там, може знайдеш

Та якби тре було терміново, то думаю знайшов би на кардачах, але ото їхати вдень і ходити-шукати замість "замовити онлайн, прийти о 21:30 в неділю і отримати" - різниця велика

Змінено ssb (00:03 24/11/2025)

Autoua.netФорумІнформатика та побутова електроніка
Додаткова інформація
0 користувачів і 24 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, Yorc, moderator 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 2799

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія