autoua
Autoua.netФорумІнформатика та побутова електроніка

Додатковий аккум до сонячного інвертора (6/6)

YSK
V.I.P **
46 лет (28 лет за рулем), Киев
С нами с 14.05.2007

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: alexa11]
      24 ноября 2025 в 13:56 Гілками

alexa11 24.11.2025 13:23 пишет:

на раджу такий. тому що підеднання обжимом, а не болтом. неможливо нормально зажати. у мене такий самий стоїть. гріється місце зеднання і кабель від нього суттево вже при струмі 80а.

А в тебе кабель обжатий гільзою?

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
Достоевский **
20 лет за рулем,
С нами с 05.05.2009

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: YSK]
      24 ноября 2025 в 14:06 Гілками

YSK 24.11.2025 13:56 пишет:

alexa11 24.11.2025 13:23 пишет:

на раджу такий. тому що підеднання обжимом, а не болтом. неможливо нормально зажати. у мене такий самий стоїть. гріється місце зеднання і кабель від нього суттево вже при струмі 80а.

А в тебе кабель обжатий гільзою?

гільзою штирьовою.

Супер писатель! **
6 лет (13 лет за рулем), Киев
С нами с 01.07.2018

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: Mutant]
      24 ноября 2025 в 18:08 Гілками

Mutant 22.11.2025 23:28 пишет:

kkk_GAZ240 22.11.2025 23:05 пишет:

Гмммм... А який сенс ,або яка відмінність від того як поставити вмс на батарею, як задумано виробником і мінуси з'єднати не на бмс-ке а на інверторі?
З'економити 50 см дроту?

В інверторі кабель під"єднується не на клему, а в гніздо з затискачем. Туди тільки один кабель можна вставити.

Підключаєш по стандартній схемі:
мінус з інвертора на мінус першого акумулятора, плюс з інвертора на плюс другого акумулятора. Плюси акумуляторів та мінуси акумуляторів між собою перемички.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: HDC1]
      24 ноября 2025 в 18:17 Гілками

HDC1 24.11.2025 18:08 пишет:

kkk_GAZ240 22.11.2025 23:05 пишет:

Гмммм... А який сенс ,або яка відмінність від того як поставити вмс на батарею, як задумано виробником і мінуси з'єднати не на бмс-ке а на інверторі?
З'економити 50 см дроту?

В інверторі кабель під"єднується не на клему, а в гніздо з затискачем. Туди тільки один кабель можна вставити.

мінус з інвертора на мінус першого акумулятора, плюс з інвертора на плюс другого акумулятора. Плюси акумуляторів та мінуси акумуляторів між собою перемички.

В тому і було питання, бо мінус у самозбірному аккумуляторі то мінус на БМСці.

Шкодоволгный Вазотавр *
54 года (33 года за рулем), Киев
С нами с 06.07.2001

25 ноября 2025 в 08:29 Гілками

Mutant 24.11.2025 18:17 пишет:

В ответ на:

...

А ти навантаження без клеми прямо до БМС крутиш? Без клеми?
По системі колгосп-колгосп? Без корпуса хоч якогось?

Не роби так. Нормальний латунний болт на опір впливати не буде. А безпечніше буде на порядок

Достоевский **
20 лет за рулем,
С нами с 05.05.2009

25 ноября 2025 в 09:17 Гілками

Mutant 23.11.2025 13:15 пишет:

alexa11 23.11.2025 12:54 пишет:

не можна крутити клему на бмс.. економія може вилізти боком. бмс не пристосована для цього. може грітися клема на бмс. і дроти від батарей повинні бути однакового перерізу і довжини. мало того. кожна батарея підеднуеться через окремий запобіжник чи автоматичний розмикач. щоб у випадку виходу з ладу одна батарейка , чи бмс не потягнула за собою іншу. така батареї при кз дають струм 1000а і більше. з такими батареями і великою емністю не шуткують. е приклади пожеш від таких збірок. самі батареї то безпечні. але вони накопичують велику енергію котру можуть віддати миттєво.
ви можете зробити самим дешевим варіантом зекономивши пара сотень. . і буде працювати. але по правилам безпеки це повний треш. мало того, що батареї різні паралельно. то Ви ще і при підеднані порушуєте всі правила. я коли писав до буде все працювати норм, вказав, якщо притримуватися правил підеднання таких батарей паралельно.

Ну тобто основний ризик це тільки те що може грітися біля БМС?
Інше все якось трохи натягнуто. Проводи всі однакового перерізу, довжина однакова, акумуляторитеж однакові. Звідки може взятися КЗ у закритій батареї не знаю. Задача БМС якраз і є захищати батарею навіть коли КЗ.
Що особливо змінить якщо я з"єднаю проводи не на самій БМС? Просто з"явиться плюс ще одне з"єднання на проводах.

на жаль ці бмс горять аж гей при КЗ... не встигають спрацювати. є повно прикладів. коли горіли китайські дешеві інвертори і бмс. при тому не зрозуміло хто перший почав. але горіло знатно. у мене навіть десь є фото з чатів.
справа у тому що у вас все обладнання максимально дешеве. може інвертор дешевий згоріти . він же не мае ні нормального захисту і запасу по міцності. ви ще і на захисті економите. по вашій логіці , на вході в будинок не потрібно ставити автоматичні розмикачі. що може закоротити в закритій побутовій техніці...
в інструкції до любого інвертору навіть дорогого, котрий мае захисти, вказано підключення батареї через запобіжник або автоматичний розмикач. люба батарея заводська мае крім бмс автоматичний розмикач
можу вам ще нарити відео як згоріла ціла кімната і викликали пожежних після кз ... батарея lifepo4.
сама бмс може вийти з ладу. нема нічого супер надійного. особливо якщо це китайська недорога бмс. ядля захисту і ставлять запобіжники. щоб в випадку виходу з ладу одний пристрій не потягнув за собою інші. ви в угоду економії 5-10 доларів ставите під ризик втрати сотні доларів ще і не дай боже пожежі.

http://youtu.be/sRnR2tmKOQs

Змінено alexa11 (09:32 25/11/2025)

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: kkk_GAZ240]
      25 ноября 2025 в 12:54 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

kkk_GAZ240 25.11.2025 08:29 пишет:

В ответ на:

...

Не роби так. Нормальний латунний болт на опір впливати не буде. А безпечніше буде на порядок

Що значить напряму?
На БМСці є роз'єм і йдуть гвинти в комплекті. Клему прикручую до цього роз'єму. А який ще є спосіб?

Що значить напряму.На БМСці є роз

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: alexa11]
      25 ноября 2025 в 12:58 Гілками

alexa11 25.11.2025 09:17 пишет:

на жаль ці бмс горять аж гей при КЗ... не встигають спрацювати. є повно прикладів. коли горіли китайські дешеві інвертори і бмс. при тому не зрозуміло хто перший почав. але горіло знатно. у мене навіть десь є фото з чатів.
справа у тому що у вас все обладнання максимально дешеве. може інвертор дешевий згоріти . він же не мае ні нормального захисту і запасу по міцності. ви ще і на захисті економите. по вашій логіці , на вході в будинок не потрібно ставити автоматичні розмикачі. що може закоротити в закритій побутовій техніці...
в інструкції до любого інвертору навіть дорогого, котрий мае захисти, вказано підключення батареї через запобіжник або автоматичний розмикач. люба батарея заводська мае крім бмс автоматичний розмикач
можу вам ще нарити відео як згоріла ціла кімната і викликали пожежних після кз ... батарея lifepo4.
сама бмс може вийти з ладу. нема нічого супер надійного. особливо якщо це китайська недорога бмс. ядля захисту і ставлять запобіжники. щоб в випадку виходу з ладу одний пристрій не потягнув за собою інші. ви в угоду економії 5-10 доларів ставите під ризик втрати сотні доларів ще і не дай боже пожежі.

Щодо роботи самої БМС зрозуміло. Ризики як і в будь-якому електричному приладі.
Питання було чито щодо того чи буде якийсь вплив на бмс якщо на її мінусовій клемі будуть прикручені клеми від двох аккумуляторів?
До інвертора я під"єднаю через автомат.

Достоевский **
20 лет за рулем,
С нами с 05.05.2009

25 ноября 2025 в 13:22 Гілками

Mutant 25.11.2025 12:58 пишет:

alexa11 25.11.2025 09:17 пишет:

Щодо роботи самої БМС зрозуміло. Ризики як і в будь-якому електричному приладі.
Питання було чито щодо того чи буде якийсь вплив на бмс якщо на її мінусовій клемі будуть прикручені клеми від двох аккумуляторів?
До інвертора я під"єднаю через автомат.

,
може грітися клема і ідповідно бмс. якщо струм більше ніж паспортних даних бмс.
якщо клеми, кабелі якісні з запасом по струму то нагрів може бути і не сильним. це треба перевірити при максимальному режимі.

Шкодоволгный Вазотавр *
С нами с 06.07.2001

25 ноября 2025 в 14:17 Гілками

Mutant 25.11.2025 12:54 пишет:

В ответ на:

...

Що значить напряму?
На БМСці є роз'єм і йдуть гвинти в комплекті. Клему прикручую до цього роз'єму. А який ще є спосіб?

А тебе не наштовхує ні на які думки що на всіх схемах є роз'єм на виході.
Бодивись на ці клеми і зрозумій що вони одноразові практично. Тобто воно розраховано на підключення до клеми. А вже на неї крутять зовнішні дроти. Плюс теж прямо на банку прикручений?
Ось для прикладу перша-ліпша

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

25 ноября 2025 в 15:33 Гілками

kkk_GAZ240 25.11.2025 14:17 пишет:

В ответ на:

...

Що значить напряму?

Бодивись на ці клеми і зрозумій що вони одноразові практично. Тобто воно розраховано на підключення до клеми. А вже на неї крутять зовнішні дроти. Плюс теж прямо на банку прикручений?

Не знаю що тиам на фото не відкривається. Але яка різниця чи я прикручу клему на роз"єм, чи на рорз"єм прикручу клему до якої прикручу клему? Просто з"явить ще один контакт поверхонь у схемі.
Головне ж площа контакту і надійність з"єднання.

Достоевский **
20 лет за рулем,
С нами с 05.05.2009

25 ноября 2025 в 15:58 Гілками

Mutant 25.11.2025 15:33 пишет:

kkk_GAZ240 25.11.2025 14:17 пишет:

В ответ на:

...

Що значить напряму?

Не знаю що тиам на фото не відкривається. Але яка різниця чи я прикручу клему на роз"єм, чи на рорз"єм прикручу клему до якої прикручу клему? Просто з"явить ще один контакт поверхонь у схемі.

я теж підеднував свою самозбірку по принципу мінімум зайвих роземів, контактів. прямо від від банки батареї виві кабель, котрий через запобіжник до інвертору, без додаткового розєму. навіщо там зайвий розєм. яка його роль крім зайвого опору, втрат? розьеми робляться на заводських в корпусах тому що там по іншому не зробиш. не будеш же розбирати батарею для її підеднання. або якщо плануеш батарею часто переміщати перепідеднувати.

V.I.P **
45 лет,
С нами с 08.06.2015

25 ноября 2025 в 19:16 Гілками

Mutant 24.11.2025 12:22 пишет:

Раз вже пішло обговорення про запобіжники перед аккумами, я тут подумав що якщо поставити окремі запобіжники на кожен аккум, то якщо якийсь із них впрацює, то на другий аккум одразу подвоїться навантаження, що може йому нашкодити. Виходить краще ставити один запобіжник на два аккуми?

На кожний акум - нормально, коли стоїть власний запобіжник.
Якщо комірки 230 А-год - то запоіжники можуть бути 10-120 Ампер. Наприклад, візьмемо 80-120 А. А навантаження - типово, нормально коли воно 0.25 С, тобто, наприклад, до 60 А. Запобіжнтки, короткочасно, тримають перевантаження (до хвилин, залежно від).

Змінено VovkZ (19:17 25/11/2025)

Шкодоволгный Вазотавр *
С нами с 06.07.2001

25 ноября 2025 в 19:25 Гілками

Mutant 25.11.2025 15:33 пишет:

Але яка різниця чи я прикручу клему на роз"єм, чи на рорз"єм прикручу клему до якої прикручу клему? Просто з"явить ще один контакт поверхонь у схемі.

Велика різниця. Подивись на кількість витків на БМСці та на звичайному болті.
Ну і матеріал звісно.
Тобі вже третій раз пишу я і не раз інші - цей контакт призначений для одноразового з'єднані при монтажі. Два-три рази прикрутиш-відкрутиш і досвідос твій надійний контакт.
Не хочеш слухати те що тобі кілька людей говорять - то жочаб вогнегасник купи.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

25 ноября 2025 в 20:47 Гілками

kkk_GAZ240 25.11.2025 19:25 пишет:

Велика різниця. Подивись на кількість витків на БМСці та на звичайному болті.
Ну і матеріал звісно.

Так що зміниться якщо я клему прикручу, вона буде кріпитись на ту саму кількість витків. Тай не вірю що пітора витка різьби повпливають на опір у величинах що побачить прилад.

Тобі вже третій раз пишу я і не раз інші - цей контакт призначений для одноразового з'єднані при монтажі. Два-три рази прикрутиш-відкрутиш і досвідос твій надійний контакт.

Принцип достатності.
Як буде в планах збирати/розбирати подумаю над цим. А зараз скрутив, сподіваюсь буду відкручувати як буду викидати.

Не хочеш слухати те що тобі кілька людей говорять - то жочаб вогнегасник купи.

Вогнегасники на місці.

Змінено Mutant (20:48 25/11/2025)

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Додатковий аккум до сонячного інвертора [Re: VovkZ]
      25 ноября 2025 в 20:50 Гілками

VovkZ 25.11.2025 19:16 пишет:

Mutant 24.11.2025 12:22 пишет:

Раз вже пішло обговорення про запобіжники перед аккумами, я тут подумав що якщо поставити окремі запобіжники на кожен аккум, то якщо якийсь із них впрацює, то на другий аккум одразу подвоїться навантаження, що може йому нашкодити. Виходить краще ставити один запобіжник на два аккуми?

На кожний акум - нормально, коли стоїть власний запобіжник.
Якщо комірки 230 А-год - то запоіжники можуть бути 10-120 Ампер. Наприклад, візьмемо 80-120 А. А навантаження - типово, нормально коли воно 0.25 С, тобто, наприклад, до 60 А. Запобіжнтки, короткочасно, тримають перевантаження (до хвилин, залежно від).

Поки поставлю автомат на два аккуми.

Шкодоволгный Вазотавр *
С нами с 06.07.2001

25 ноября 2025 в 23:32 Гілками

Mutant 25.11.2025 20:47 пишет:

Так що зміниться якщо я клему прикручу, вона буде кріпитись на ту саму кількість витків. Тай не вірю що пітора витка різьби повпливають на опір у величинах що побачить прилад.

Опір тут як раз ти не побачиш. Я його навіть не згадував.
Стиуація в тому що просто віззьми клему з дротом Прикрути до чогось а потим пару раз смикни провід тудима-сюдима. Будеш в шоці що болт потім відкрутиться руками. я таки з'єднання після зборки оббпаюю. Тоді я певен що не відкрутиться. Те що ти хочеш зробити ненадійно. Навіть посунеш батрею щоб прибрати - може послабити з'єднання.

Принцип достатності.
Як буде в планах збирати/розбирати подумаю над цим. А зараз скрутив, сподіваюсь буду відкручувати як буду викидати.

Ти поки все добедеш доладу кілька разів відкрутиш.
Це як раз не принцип достатньості - це ти з варіантів з'єднання вибираєш найгірший.

Вогнегасники на місці.

Ну хоч за це не питаєш "нащо", бо багато хто не знає і вважає що якщо загориться можна швиденько відро води набрати та загасити.

Autoua.netФорумІнформатика та побутова електроніка
Додаткова інформація
2 користувачів і 4 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, Yorc, moderator 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 3073

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія