Отуди без досвіду поки не лізь Я навіть на Горган-Трофі десь після 2/3 точок пішов назад і ледь не улетів в прірву там де вже їхав ( згори виявилось навіть складніше ніж на гору). Повернувся на фініш маючи ще 10 годин в запасі і був 4-м в ТР-2. Хто там їздив - ті в курсі. Так от до чого я. Навіть в составі групи я не ризикнув їхати далі. І це були не перші мої змагання це вже було в залік Кубка України з трофі дісціплін.
Тому раджу спочатку з кимось досвідченим покататись. Цьому неможливо навчитись. Я починав з простеньких дружніх покатушок. А докатався до професійного спорту.
На фото передні колеса стоять на полці, вода на передньому плані десь 3 метри глибини. Задне колесо стоїть на камені трохи більше за площину контакту колеса. Під машиною та позаду десь метр води. До педалів діставало
Ну вже не перегібайте, дядьку. На сільверах на вихідних зганяти зі Львіви до Гени в Рахів - ващє ніачом. Своїх 110-120 їдеш сміло А то ніразу не каеми і не 100км
А лебідок стояло дві. В той раз задній вистачило роботи на повну. Це я по краю болота в горах проскочив. В горах болота страшне. Ото місиво на передньому плані - десь по пояс людина провалювалась. Більшість що вперед, що назад пливли по капоти. Я розраховуючи на захист морди проскочив по краю ламаючи кущі. А от назад не вибрався - тягнувся.
Ну вже не перегібайте, дядьку. На сільверах на вихідних зганяти зі Львіви до Гени в Рахів - ващє ніачом. Своїх 110-120 їдеш сміло А то ніразу не каеми і не 100км
Ото не треба - колеса на машині бачиш? Впізнав? Про сільвера не треба
Khimik 10.09.2025 22:14 пишет: Скажу більше - я їх дотепер вважаю еталоном. Теперішні мої тріпадори скорше атешка, в порівнянні з ними
Пс. І на ГТ втч я теж їздив, і був на тумбочці, тому ніразу не теоретизую про колеса
Ну то не кажи що на сільверах комфортно на асфальті Для твердого багато хто STT вибирали тоді. Я тоді резину возив з собою. По трасі до Львова, або Стрия на шосейці, а потім вже сільвера вдягав. В мене ще міст підвернутий був і на сільверах по асфальту неможливо було їхати більше 60-70
keen 10.09.2025 08:11 пишет: Щодо курсів, то десь у Пирогово є Офроад бразерз зі своїм полігоном, там навчають.
Відповіли мені що у них дійсно є заняття. Базове тренування з інструктором. Тривалість чотири години, вартість 6000грн. Дякую! Тільки поки не відповіли чи то на моїй машині чи на їхній, бо свою я планую лишати в карпатах і кататись потягами, ну розберемось.
Ну і взагалі мова не про такий офроад, про який ви тут почали, не на рівні змагань. А щось простіше, ближче до того що у мене на відео в стартовому пості. Випертись на гору щоб подивитись краєвиди. Смішно що друзі, з якими ми їздили на ті скелі, вони активні досить піші туристи, і ржали з того що "ми перетворились на тих кого раніше ненавиділи"
Khimik 10.09.2025 08:01 пишет: Не всяка МТ краща за добру АТ Почати з доброго компресора, тому шо травитись мастхев кожного разу, і думати в бік лебідки.
травитись в горах треба з обережністю. лебідка на самурії, який основною перевагою має вагу), не перша необхідність.
вже майже всі надали поради самурая катав ще в 2000 на якісь лисій гумі волгівського розміру - йому взагалі пофігу які колеса стоять - чіпляється за все. але я б порадив МТ або за можливості пошукати екстремальну гуму (кататися ти будеш по місцю - тож навряд зітреться чи буде дискомфортною), питання тільки в розмірі. розмір бажано брати найбільший (зовнішній діаметр зазвичай в дюймах) який влазить, зо шириною не дуже гнатися (ближче до оригінальної) - опір коченню буде сильно напружувати двигун. компресор 80-90л/хв. мені 30,5 колеса на гранді з 1,0 до 2,4 такий найдешевший ураган качає досить швидко і не встигає перегрітися, хоча і нагрівається сильно. важливо: такий компресор використовувати тільки при запущеному двигуні: легко і непомітно висадить акум, сам компресор помітно жвавіше качає при роботі від генератора. лебідка підвищить твій "борзометр" і ти полізеш туди, куди без неї не ризикнеш. електрична лебідка на твого монстра всеодно потягне килограм 30 і це вплине на прохідність (хоч на перший погляд і не помітно).
варто розібратися конкретно для твоєї комбінації авто і коліс наскільки можна безпечно травити в тих місцях де ти катаєш. на схилах і з камінцями сильно травити небезпечно, а недостатньо травити нема сенсу.
для успішного переміщення по складним поверхням головне утримувати зчеплення з цією поверхнею. тож навчитися так їздити, щоб пробуксовки були мінімальні. тут звісно слабкий мотор не дуже допоможе - бо щоб вистачало моменту обертати колеса необхідно розкручувати мотор, і саме тому треба частіше використовую знижений ряд в роздатці (і вмикати його завчасно, а не коли вже сповз у колію або завалився в хащі).
keen 10.09.2025 08:11 пишет: Обовʼязково перевір наявність захисту роздатки, з заводу її немає, а це фактично єдине ніжне місце під днищем, бо наїдеш на камінець або гірку і залишишся тільки на задньому приводі.
Дайте вже хтось посилання на компресор і лебідку, ну) Але всім дякую, друзі, це здається перша моя тема яка перейшла на другу сторінку. Ото якшо почну писати про будівництво, тоді буде друга
Повернусь в Київ - візьму заняття у тих людей, яких скидали в одному з перших постів в темі. Я якось ото більше про "навчитись у досвідчених" ніж про "набивати шишки самому".
keen 10.09.2025 08:11 пишет: Обовʼязково перевір наявність захисту роздатки, з заводу її немає, а це фактично єдине ніжне місце під днищем, бо наїдеш на камінець або гірку і залишишся тільки на задньому приводі.
ні, не потрібен. Там передній міст є найнижчою точкою. Рекомендую якось на ямі глянуть, що там і як знизу, для розуміння того, що там можна зачепити ще, бо трохи відрізняється від звичайних нерамних авто без мостів.