Задумався над покупкою електрички (постійні пробіги містом по 70-90 км). Живу в багатоповерхівці. Думаю як облаштувати заряджання. Підкажіть як то його зробити? Чи просто розетку вивести? чи прям зарядну станцію поставити? Один сусід кинув подовжувача з 15. інші до сусіднього ТЦ ганяють заряджатися.
DimonDSV 12.09.2025 11:12 пишет: Задумався над покупкою електрички (постійні пробіги містом по 70-90 км). Живу в багатоповерхівці. Думаю як облаштувати заряджання. Підкажіть як то його зробити? Чи просто розетку вивести? чи прям зарядну станцію поставити? Один сусід кинув подовжувача з 15. інші до сусіднього ТЦ ганяють заряджатися.
я ж хочу цивільно зробити. поділіться досвідом.
тут потрібно більше вводних, чи є постійне паркомісце, чи можна його якось отримати і т.п.
як вже правильно написали - все вирішує паркомісце. Електричка цікава з нічним тарифом. А це тягнути від себе. З комерційним тарифом витрати на паливо вже десь як газ чи дизель.
DimonDSV 12.09.2025 11:12 пишет: Задумався над покупкою електрички (постійні пробіги містом по 70-90 км). Живу в багатоповерхівці. Думаю як облаштувати заряджання. Підкажіть як то його зробити? Чи просто розетку вивести? чи прям зарядну станцію поставити? Один сусід кинув подовжувача з 15. інші до сусіднього ТЦ ганяють заряджатися.
я ж хочу цивільно зробити. поділіться досвідом.
Домовитись з мешканцем 1-2 поверху, кинути провід і окремий лічильник.
Взагалі я от не можу зрозуміти - невже у Київенерго сидять тупі? В мене у дворі стоїть трансформаторна будка. Таких по місту тисячи. Все що треба - це втулити туди зарядну станцію або навіть просто дурну розетку 220 або 380 вивести через стіну, поставити якись простий блок керування. Підійшов, картою на пульті сплатив скільки потрібно і все. Це ж обладнання буде коштувати копійки.
Але це теж саме що пинати чоботом плотину Київської ГЄС в надії зламати.
Думаю, що там стільки перепонів, від дозволу на продаж ЕЕ, до встановлення ціни. Можна для фізосіб поставити, а можна для юросіб. Хоча, на АЗС і інших місцях є зарядки для мобільних, там теж електрика роздається. Яка різниця скільки вольт?
Гроши наче і ліжать під ногами, але чи надо воно всіляким "енерго"? Вони і так себе непогано почувають.
DimonDSV 12.09.2025 15:00 пишет: так, паркомісце є. невже на газу (рахуючи установку та ТО) так само дешево?
подзвони в Yasno, пару місяців тому вони майже навязували таку послугу під ключ. Платити будеш за ринковим тарифом, десь 8 грн. Але це набагато вигідніше ніж газ, особливо по місту.
DimonDSV 12.09.2025 15:00 пишет: так, паркомісце є. невже на газу (рахуючи установку та ТО) так само дешево?
подзвони в Yasno, пару місяців тому вони майже навязували таку послугу під ключ. Платити будеш за ринковим тарифом, десь 8 грн. Але це набагато вигідніше ніж газ, особливо по місту.
що пише ясно про паркомісце
В ответ на: Чи можу я встановити зарядну станцію та території ЖК, де я мешкаю, там є розфарбовані паркомісця, одне із них я постійно займаю? Якщо таке паркомісце знаходиться у вашій приватній власності або ви маєте діючий договір оренди – тоді так. У всіх інших випадках – ні, не можете.
Для порівняння ціни на електрику та бенз можна використовувати співвідношення 1 л.бензу=3квт.г електрики. Якщо електрика по 8 - це 24 грн за л.бензу. Нормально. 15 чи 20 грн за квтг змінюють економіку. Але з нічним тарифом - 2.16 - все набагато веселіше.
по нічному тарифу це тільки для приватних будинків або переноску з 15-го поверху пускати
щодо вартості км, то тут треба дивитись на співвідношення місто/траса, бо по місту електричка буде їсти 14-20 квтг, по трасі 18-25, відповідно тільки по місту на своїй розетці буде великий виграш на вартості.
DimonDSV 13.09.2025 22:27 пишет: по 8 я і на роботі можу (з магазину кинути подовжувач, а там саме такий тариф). от як би цивільно по 2 грн заряджатися))
зараз витрата дизелю від 14. тому навіть по 8 виглядає спокусливо.
ще в догонку: а як поставити зарядку та заробляти? не дома)) що гуглити?
Ну це десь як "Як би газ видобувати, що гуглити" :-)
Для порівняння ціни на електрику та бенз можна використовувати співвідношення 1 л.бензу=3квт.г електрики. Якщо електрика по 8 - це 24 грн за л.бензу. Нормально. 15 чи 20 грн за квтг змінюють економіку. Але з нічним тарифом - 2.16 - все набагато веселіше.
Чи не це не овер дофіга? В середеньому Аутбек 2,5 атомсферний в моєму режимі по місту хаває 13,5. Тесла У зараз в районі 15 квт. на 100 км. Ну хай докинемо витрати, я буду брати по тому, що увійшло. На 50 км, я закинув 9,3 кВт. Ну хай 20. це 1,48, і ніяк не 3. Мені в цьому випадку простіше. В мене 2 поверх і я станцію зарядну прям на балконі поставив. Вивів кабель від неї до авто (замовив 10 м від зарядної з запасом) і юзаю нічний тариф. Іноді і не нічний, на потужності десь 2-2,5 кв.
DimonDSV 13.09.2025 22:27 пишет: по 8 я і на роботі можу (з магазину кинути подовжувач, а там саме такий тариф). от як би цивільно по 2 грн заряджатися))
зараз витрата дизелю від 14. тому навіть по 8 виглядає спокусливо.
ще в догонку: а як поставити зарядку та заробляти? не дома)) що гуглити?
Більшість зарядних мереж такий заробіток пропонують. Той же ЕКОФАКТОР прям у додатку своєму пропонує. Але чи буле з цього зиск? бо в них ціна 18 грн.\кВт. Бачу це по станціям біля телевежі. Ажіотажу там не спостерігається.
У мене сусід з 5 поверху вивів так: 1) з квартири в щитову на сходовому майданчику; 2) далі по каналу з кабелями/дротами з 5 поверху аж у підвал 3) з підвалу вивів на вулицю на рівні землі та прокопав до бардюра (3-4м) 4) біля бардюра поставив на стовпчику металевий ящик, що замикається на ключ.
S.T.A.L.K.E.R 15.09.2025 21:48 пишет: У мене сусід з 5 поверху вивів так: 1) з квартири в щитову на сходовому майданчику; 2) далі по каналу з кабелями/дротами з 5 поверху аж у підвал 3) з підвалу вивів на вулицю на рівні землі та прокопав до бардюра (3-4м) 4) біля бардюра поставив на стовпчику металевий ящик, що замикається на ключ.
S.T.A.L.K.E.R 15.09.2025 21:48 пишет: У мене сусід з 5 поверху вивів так: 1) з квартири в щитову на сходовому майданчику; 2) далі по каналу з кабелями/дротами з 5 поверху аж у підвал 3) з підвалу вивів на вулицю на рівні землі та прокопав до бардюра (3-4м) 4) біля бардюра поставив на стовпчику металевий ящик, що замикається на ключ.
А як він потрапляє до цього ящика? Місце ніхто не займає?