zyoma 16.09.2025 16:43 пишет: Дякую всім. А що по оцінці, де має сенс її робити? Вона обов'язкова в будь-якому разі, чи лише для держпрограм?
По комуналці треба якісь довідки брати чи достатньо квитанцій без боргу?
Де зробити оцінку знає досвідчений нотарь. Ще й техпаспорт новий може знадобитися (а може і старий прокатить). Гарний нотарь і цю проблему вирішить. Комуналка - вистачить квитанції, або, якщо покупець просунутий юзер, то і сам через банківський додаток може подивитися стан справ по комуналці.
zyoma 16.09.2025 16:43 пишет: Дякую всім. А що по оцінці, де має сенс її робити? Вона обов'язкова в будь-якому разі, чи лише для держпрограм?
По комуналці треба якісь довідки брати чи достатньо квитанцій без боргу?
Будет покупатель ( реальный) будешь брать оценку, квитанции покажешь ( то уже нюансы, которые будет потом). А пока нет покупашки нет смысла и суетиться с оценкой, мое ИМХО. Ну а оплатить долги по комуналке, если есть, то это логично.
NID 16.09.2025 13:05 пишет: то не погано і з рієлтором, але серйозним.
о, стикнувся я з цими "ріелторами". нормально що піди-пошукай.
Радити нічого і нікого не буду, все може бути індивідуально. )) З орендою у мене були негативна практика по рієлторам, а по продажі зараз - претензій нема. Ми самостійно точно б "не вивезли".
Мав досвід покупки власної ділянки, покупки квартири родичам, продажу квартири родичів, продажу будинку родичів. Якось воно не все так швидко як хочеться ( продається і купляється). Щоб продалось дуже швидко то треба виставити ціну не на 1-2К дешевше ніж те що здається схожим, а значно, то якщо продавати за ціною що здається ринковою - це може затягнутись на роки або повезе. Теперішні ріелтери беруть бабло з людей за продаж нерухомості, але по-суті вони тільки сфоткають і виставлять на ОЛХ, ну може ще рекламу на ОЛХ добавлять якщо бачать що є реальний шанс бабла заробити. Також вони ще відробляють свої гроші тим що приймають дурноваті дзвінки ( від усяких "куплю за пару гривень", і т.д.). Також потрібно розуміти що в продажі таких речей дуже важливо заманити чим побільше клієнтів на перегляд будинку чи то квартири, кожен перегляд це потенційний покупець. Тобто по-суті опис повідомлення повинен бути максимально привабливим, ну і звісно такі ж фотографії, бо якщо виставити фотографію обісцяного унітазу, кухні що вся в салі то чекати прийдеться довго. Саме тому в оголошенні ріелтерів де не почитаєш то всі квартири, ділянки, будинки в центрі чи 5 хвилин пішком, також в пішій доступності лікарні, школи, магазини, ліси, озера, центр міста, а коли по-факту питаєш адрес то виявляється якась задниця.
А по підготовці документів на квартиру то мабуть всіх виписати потірбно з неї, якийсь дозвіл чоловіка/дружини, документи на саму квартиру, виписка з реєстру, відсутність заборгованості.
Не ОЛХ єдиним... Є ще лун.юа, наприклад, дом.ріа, ріелтор.юа і т.ін. На лун можна подивитись, з якими ресурсами співпрацюють і де викласти оголошення, щоб воно в них публікувалось. Воно працює. Щодо фото - та хоч які, аби було зрозуміло стан квартири. Також сам будинок, двір, вид з вікон, розташування на карті. Максимально детальний опис і вказати, що власник - хоча б для того, щоб не питали зайвий раз.
spd 16.09.2025 18:48 пишет: Не ОЛХ єдиним... Є ще лун.юа, наприклад, дом.ріа, ріелтор.юа і т.ін.
Я б викладав на ОЛХ і все, більшість купляє і шукає саме там, якось так склалось, раніше років огого назад то так, було актуально по-іншому. І ще є такий прикол: якщо повиставляєш на купі різних сайтів то вони ще одні в других чи то покопіюєш, чи то потім забудеш де виставив щоб видалити, у мене так було що квартиру родичів продали, а дзвонили ще кілька років періодично, десь незрозуміло де знаходили оголошення.
В ответ на: Я б викладав на ОЛХ і все, більшість купляє і шукає саме там, якось так склалось, раніше років огого назад то так, було актуально по-іншому.
З ОЛХ була така проблема, що оголошення швидко уходить вниз у пошуку, перегляди швидко зменшуються, а їх кількість важлива для ефективного продажу, тому доводиться на ОЛХ сплачувати рекламні пакети, щоб оголошення було зверху. Зазвичай це дає перевагу перед "лівими" ріелторами, бо вони ж не стануть витрачати гроші на рекламу. На інших сайтах публікація значно дешевше, і якусь кількість переглядів вони теж додають, телефонували і через ці сайти також. Ще на ОЛХ була така росповсюджена серед недобросовісних ріелторів практика: вони скаржаться на оголошення власника і ОЛХ його блокує, а далі просто розміщують із своїм телефоном. Це все про ситуацію з кінця 2019 по початок 2022.
В ответ на: І ще є такий прикол: якщо повиставляєш на купі різних сайтів то вони ще одні в других чи то покопіюєш, чи то потім забудеш де виставив щоб видалити, у мене так було що квартиру родичів продали, а дзвонили ще кілька років періодично, десь незрозуміло де знаходили оголошення.
Це взагалі не проблема, можна ж записати, де розміщені оголошенння. Але, поки воно активне - все одно потрапляє у якісь ріелторські бази, тому вони й телефонують періодично по старим оголошеннням.