Договору купівлі-продажу мені було достатньо, щоб порішати і з моно, і з приватом.
У вас, наскільки я зрозуміла, безготівка була, там простіше.
Напишу кінець історії. Квартира продалася десь за півтора місяці (з них тиждень на підготовку угоди).
Ціну ставила на 5% дешевше аналога на олх, за яким десь півроку спостерігала (ну він і досі там). Продала прямому покупцю, комісію ріелтора вважайте поділили, на нотаріальному завдатку зекономили, одразу в угоду, оцінку трохи занизили. З одного боку, мабуть можна було б почекати і продати дорожче, з іншого - є ризик зависнути надовго, спостерігала багато прикладів. І дуже добре, що встигла на продажі новобудови, в яку хотіла вкластися.
На олх виставляла з власного акаунта з реальним телефоном, не можу сказати, що прям сильно мене діставали дзвінками ріелтори вже після угоди, досить швидко апдейтнули в базі, що квартира продана.
До всіх порад вище додам ще свої.
1) Треба розуміти, в якій валюті ви хочете кошти, і, якщо отримаєте не в ній, що із цим робити. Мені потрібна була грн, бо я хотіла перекласти кошти в новобудову. Але у всіх покупців були готівкові долари. Поміняти їх на грн і покласти собі на рахунок виявилося трохи геморно, хоч і не настільки, як в оберненій ситуації (потрібна валюта, а отримуєш грн). Якщо хочете викоритати договір купівлі-продажу як підтвердження походження коштів, то потрібна банківська проводка обов'язково, мені кілька банків відмовили в тому, щоб покласти всю суму на рахунок просто по договору, але маленькі банчики можуть зробити це з комісією від 0,5 до 1%. Втім, розкласти на декілька великих банків без підтвердження походження не виявилося проблемою.
2) Якщо ви в принципі не проти продати в грн по держпрограмі, обов'язково візьміть в цнапі довідку про рік вводу будинку в експлуатацію, від цього залежить, під яку програму може попасти угода (це не тільки про є-оселю і 3 роки, там навіть в 70х роках є якийсь інтервал, під щось підходить, під щось ні). У ріелторів типу є якась база, але конкретно по моєму будинку там скоріше за все була невірна дата. Поки ми з одним з ріелторів намагалися зрозуміти цей рік, у мене вже намалювалася угода за готівку, але довідка однозначно корисна.
3) Багато читала, що перша пропозиція з великою вірогідністю найкраща, але мій перший покупець вирішив, мабуть, що він дофіга крутий переговорник, ну майже як Трамп, і запропонував -10% від моєї ціни, мотивуючи це поганим технічним станом квартири, зокрема, склопакетами в дерев'яних рамах:) Ну я сказала, ок, я не поспішаю, продала іншим нормальним дорожче, а цей чувак потім у мене намагався їхній контакт дізнатися і записки їм у двері підкладав, пропонував у них перекупити квартиру, мотивуючи поганим технічним станом:)) Коротше, порада така: якщо ви покупець, бачите адекватну по ціні і документах пропозицію - не намагайтеся прогнути продавця явно нереалістичним торгом.
4) Відсутність професійних фото, хоумпростігосподістейджингу - взагалі не проблема для сегменту "уставший ремонт". Я посто всім казала: да, коробки, да, переїзд. Фотки були з коробками.
5) Якщо до продажу немає розуміння, куплять з меблями чи ні, краще це розуміння сформувати в перші дні показів чисто за статистикою. Звільнити квартиру від меблів з мінімальними витратами виявилося досить довго. Добре, що у мене кошти від продажу меблів і техніки покрили витрати на переїзд і вивіз того, що не продалося.