Всім привіт таке запитання (хоч і не пятниця) вже півтора року як змінив рід діяльності робота в офісі але частенько виїзди в поля .. в прямому смислі цього слова зараз обєм роботи сильно впав (стандарта історія - на пару місяців буде перерив) алі цей період нада пережити власне суть питання домашній автопарк дизельна зафіра б 2009 року і ваз 2105 з гбо (електровелосипед - до весни консервується) суть питання на чому краще їздити ? - зіфірка комфортна міска гарне світло (але коли доводиться по полям гоцать - після зими вкинув 40 тис в ремонт ходовки) - ваз 2105 маленька світло погане поліцаї чіпляються і постійно щось сипеться (одним словом таз ) але не так жалко в поле і по розходу дешевше
чи є смисл кататись на тазіку в надії підекономить за рахунок пального і дешевшої ходовки, чи це міфічна екнономія яка буде зїдатись невеликими але постійними ремонтами тазіка - за 3 роки володіння тазіком в нього тисяч 60 вкинув (мотор 2 ходовки печка і тд і тп)
питання комфорту відкладається онлі фінансова складова
(авто юзається онлі для роботи - літом тижнями ночувало на базі додому на електровеліку катався)
душа взагалі просе буся аля івеко форда транзіта і тд і тп але розумію що в бюджет 3 4 тисячі це буде старий корч який буде гроші тянути
Sanya2502 30.09.2025 22:50 пишет: ...після зими вкинув 40 тис в ремонт ходовки) ... чи це міфічна екнономія яка буде зїдатись невеликими але постійними ремонтами тазіка - за 3 роки володіння тазіком в нього тисяч 60 вкинув
Так то ще залежить від того, як ти рахуєш роботу чужу або свою, вартість свого часу, ризики пов'язані з надійністю. 40 тисяч на запасні частини? А сам лежиш під машиною, крутиш? Чи на запасні частини і рабів на галєрах, що крутять гайки? Грубо 20+20?
До прикладу, у мене і у Києві був доступ до підйомника (власного) і зараз є (до компанійського, але нам дають можливість покрутити свої авто за потреби), то я рахував тільки витрати на запасні частини і там, і тут. Але це ж все по-ніщебродству, щоб десь зекономити. А якщо рахувати по-чесному, включно з роботою, то цифри вилізуть інші. Тому у твоєму прикладі декілька змінних, які залишилися невідомими.
Практично, якщо людина майже безробітна, то можна їздити і на відрі з болтами. У мене колись давно була 2101 з метановим ГБО (у ті часи порівняно з бензином економія була у 3 рази), двигун поставили 2106 щоб літала, то з неї не злазили. Возили на ній все підряд, причеп тягали, заднє сидіння було зняте, зачовгана всередині, бо залізяки різні перевозили. Однак раз на тиждень/два, обов'язково чіпляв її на підйомник "щоб промацать", бо не хотілося десь розкластися на дорозі. Ну якість запасних частин на ТАЗ сам знаєш, їх хороших за "совка" не було, не те що пізніше.
Але з іншого боку, це постійний головняк, постійно треба "покрутить". Тому цю"копійку" заїздили всмерть, допоки дно погнило до дірок, потім пересіли на іншу машину, а цю просто поставили на пеньки і порізали. По молодості може й прикольний такий двіж, але з часом? Нафіг треба?
Станом на сьогодні, я б ТАЗ тримав лише у якості умовно безкоштовної (бо фіг кому продасиш) підмінної машини, щоб підстрахуватися коли основне авто попросить обслуговування. Жити варто сьогодні, бо завтра може й не настати. Тим паче за ваших сьогоднішніх реалій.
питання комфорту відкладається онлі фінансова складова
Ну мабуть хочеться самому себе надурити чи з нашою допомогою ( вицмоктати з пальця думку що Зафіра буде вигідніша в фінансовому плані) щоб комфортніше катати свою дупу Ну ясно що Тазік буде дешевший в обслуговуванні, так, його треба частіше крутити, ну але ж в полях Зафіру жалко. Був колись період що по черзі їздили на полювання нас троє, в той час це були такі машини: моя Seat Altea XL, Lexus RX300, Тазік на газу. Ясно що Тазік був зовсім не комфортним, сидіння в ньому 80 км по трасі втомлювало більше ніж ходьба по кущах, але зато воно дешеве, і таки менш ніжне по грунтовці було (ніж мій сіат із просівшими задніми пружинами). Але ж ясно що з фінансової сторони дизельна Зафіра може принести клопотів, якась одна поломка в Зафірі може коштувати як перетрусити весь тазік, так що якщо грошей вистачає на зафіру і хочеться - треба нею, якщо ні - треба на тазіку в поле.
Для таких випадків треба вести витрати по автомобілю. Скільки грошей на нього витратив, скільки кілометрів проїхав. Поділивши перше на друге, отримуємо вартість одного кілометру. Далі рахуємо скільки потрібно їздити і чи можемо ми це собі дозволити. Бо хто як не ви знає ваші машини. Може там і зафіра сипеться і ваз, а може і ні.
Думаю ВАЗ буде економнішим. Бо якщо ні, то навіщо взагалі його тримати?
Ну мабуть хочеться самому себе надурити чи з нашою допомогою ( вицмоктати з пальця думку що Зафіра буде вигідніша в фінансовому плані) щоб комфортніше катати свою дупу Ну ясно що Тазік буде дешевший в обслуговуванні, так, його треба частіше крутити, ну але ж в полях Зафіру жалко. Був колись період що по черзі їздили на полювання нас троє, в той час це були такі машини: моя Seat Altea XL, Lexus RX300, Тазік на газу. Ясно що Тазік був зовсім не комфортним, сидіння в ньому 80 км по трасі втомлювало більше ніж ходьба по кущах, але зато воно дешеве, і таки менш ніжне по грунтовці було (ніж мій сіат із просівшими задніми пружинами). Але ж ясно що з фінансової сторони дизельна Зафіра може принести клопотів, якась одна поломка в Зафірі може коштувати як перетрусити весь тазік, так що якщо грошей вистачає на зафіру і хочеться - треба нею, якщо ні - треба на тазіку в поле.
Таз банально не жалко. Зачепив пень чи продер всю бочину гілкою, пофіг, аби їхало. Та ж сама Зафіра, пластик по колу з усіми витікаючими. Це суто що до зовнішнього винляду в разі експлуатації полями/лісами. Технічна частина то вже інша справа. Насправді Таз зараз не так вже й дешево враховуючи, що там постійно щось відригує, нормальних запчастин не густо, переважно в продажу один шлак. Тобто я б відщтовхувався виключно з практичності. І експлуатував би жигу виключно коли б її сам колупав, бо інакше вона роздягне.
В місцевих поліціантів збочена реакція На тазіки На зіфірці за 3 роки 1 раз тормознули На тазіку 1 2 рази на тиждень Боюсь задовбуть за леди Та й сліпити зустрічних вважаю не айс
ІМХО, треба уважніше обирати СТО і самому вибирати запчастини на Зафіру, щоб не було по 40 тис на ходовку. Або повільніше їздити. Бо якщо швидко їздити і заїжджати на СТО, яке міняє все в оригіналі й по колу, то можна й без штанів залишитися. Хоча, розуміння ситуації істотно залежить від пробігу за зиму, частоти ремонту ходовки і роздруківки акту з СТО