Накидайте пропозицій щодо курсів/ уроків контраварійного водіння для жінки. Стаж водіння 3 роки. Поліцейські розвороти і підготовка до Нюрбурнгрінгу не потрібна, а важливі відпрацювання зносів/ заносів/слизької дороги/ перестановки, екстрене гальмування тощо. Бажано особистий досвід.
Накидайте пропозицій щодо курсів/ уроків контраварійного водіння для жінки. Стаж водіння 3 роки. Поліцейські розвороти і підготовка до Нюрбурнгрінгу не потрібна, а важливі відпрацювання зносів/ заносів/слизької дороги/ перестановки, екстрене гальмування тощо. Бажано особистий досвід.
Курсів навалом як грибів, щоправда, в останні роки з грибами тяжко :-)
Я колись теж думав про курси. Потім зрозумів - гарна гума, невелика швидкість, повністю справна автівка, включаючи двірники, очистка від снігу всього, включаючт фари і дах, перевірка ел. приладів, отработка сносів\заносів десь на свіжому сніжку або льоду самостійна зі мною у якості інструктора буде достатня. Зноси, заноси, перестановки... краще вчити як туди не попадати, бо інакше "а я знаю, якщо що переставку зроблю". А там або 50\50 зроблю\не зроблю, або хтось хто не ходив на курси і не знає що таке екстренне гальмування перед мастером з контраварійної їзди причалить в корму. Майданчиків навалом, взимку не чистять, будь який супермаркет.
Ну а так - гугель дасть купу шкіл. Навіть з відгуками. От тільки кожен відгук буде про окрему школу. Немає таких, хто ходив у 2-3 і міг би порівняти.
А так - шукай. Ну і безпечної їзди.
ЗІ. На всяк випадок - це тільки моє ІМХО.
Багато років тому вчився в https://avm.kiev.ua/ , тоді дуже сподобалось. На базовому курсі як раз навчили тому чому теоретично мають вчити в усіх автошколах, от як раз все те що в стартовому пості, плюс нюанси руху задом, різних видів парковки, відчуття габаритів і т д
Я колись теж думав про курси. Потім зрозумів - гарна гума, невелика швидкість, повністю справна автівка, включаючи двірники, очистка від снігу всього, включаючт фари і дах, перевірка ел. приладів, отработка сносів\заносів десь на свіжому сніжку або льоду самостійна зі мною у якості інструктора буде достатня. Зноси, заноси, перестановки... краще вчити як туди не попадати, бо інакше "а я знаю, якщо що переставку зроблю". А там або 50\50 зроблю\не зроблю, або хтось хто не ходив на курси і не знає що таке екстренне гальмування перед мастером з контраварійної їзди причалить в корму. Майданчиків навалом, взимку не чистять, будь який супермаркет.
Ну а так - гугель дасть купу шкіл. Навіть з відгуками. От тільки кожен відгук буде про окрему школу. Немає таких, хто ходив у 2-3 і міг би порівняти.
Це все правильно, але є ще одна дуже важлива навичка, якій на курсах навряд чи навчать: швидко вираховувати дебілів за кермом автівок, які їдуть із тобою у одному потоці і триматися якомога далі від них. Найбільше я цьому навчився від водіїв службового авто, яке у мене з´явилося 25 років тому і я тоді часто із ними їздив (кілька разів щодня).
FDW - більше про спорт і фан, АВМ - быльше саме про підготовку за методикою. Практично всі інші - або вже спорт підготовка,досить індивідуальна, або такі собі розваги за кермом.
Це все правильно, але є ще одна дуже важлива навичка, якій на курсах навряд чи навчать: швидко вираховувати дебілів за кермом автівок, які їдуть із тобою у одному потоці і триматися якомога далі від них. Найбільше я цьому навчився від водіїв службового авто, яке у мене з´явилося 25 років тому і я тоді часто із ними їздив (кілька разів щодня).
Цьому важко навчити, це тільки з досвідом. Бу дебилів і іх різновидів так багато, но на курсах доведеться місяць тренуватись.
Багато років тому вчився в https://avm.kiev.ua/ , тоді дуже сподобалось. На базовому курсі як раз навчили тому чому теоретично мають вчити в усіх автошколах, от як раз все те що в стартовому пості, плюс нюанси руху задом, різних видів парковки, відчуття габаритів і т д
Зараз цьому якраз в автошколі і навчають, принаймні мою доньку навчали. І на практичному іспиті паркування є обов'язковим. То раніше вчили під гору трогатись і тд, на сучасних авто це вже не актуально, бо є купа помічників, а от паркуванню ніхто особливо раніше не вчив, а зараз якраз це в місті можна сказати основне.
Зараз цьому якраз в автошколі і навчають, принаймні мою доньку навчали. І на практичному іспиті паркування є обов'язковим. То раніше вчили під гору трогатись і тд, на сучасних авто це вже не актуально, бо є купа помічників, а от паркуванню ніхто особливо раніше не вчив, а зараз якраз це в місті можна сказати основне.
Десь чув, що дебілізм на іспитах той ще. "раніше вчили під гору трогатись і тд, на сучасних авто це вже не актуально, бо є купа помічників" - а вот буй! Людина може вміти рушати вгору навіть без ручника, і це краще. Але! Екзаменатор дивиться щоб після зупинки погасли стопи и авто стояло десь секунду. Бо без ручніка нікуди, це з 20-х років ще іде. Тобто якщо ручник не працює, то людина вже безпорадна, по рушити не зможе - без ручника не навчили. Но це не у програмі, тому це ваши проблеми. Про автомати, роботи, чи навіть як утримати авто граючись зчепленням та газом (хоча то вже вищий пілотаж) навіть мови немає.
от як раз все те що в стартовому пості, плюс нюанси руху задом, різних видів парковки, відчуття габаритів і т д
То нові ж авто з камерами та усякими парктроніками , навіть самі можуть паркуватись
Я колись теж думав про курси. Потім зрозумів - гарна гума, невелика швидкість, повністю справна автівка, включаючи двірники, очистка від снігу всього, включаючт фари і дах, перевірка ел. приладів, отработка сносів\заносів десь на свіжому сніжку або льоду самостійна зі мною у якості інструктора буде достатня. Зноси, заноси, перестановки... краще вчити як туди не попадати, бо інакше "а я знаю, якщо що переставку зроблю". це тільки моє ІМХО.
Дуже шкідлива порада. Ніколи не вийде на 100% попередити потрапляння в таку ситуацію, тим більше з допомогою двірників і очистки машини від снігу. А з огляду на рівень підготовки і рівень інструкторів в більшості автошкіл - адекватні курси контраварійної підготовки потрібні усім без вийнятку випускникам.
Я колись теж думав про курси. Потім зрозумів - гарна гума, невелика швидкість, повністю справна автівка, включаючи двірники, очистка від снігу всього, включаючт фари і дах, перевірка ел. приладів, отработка сносів\заносів десь на свіжому сніжку або льоду самостійна зі мною у якості інструктора буде достатня. Зноси, заноси, перестановки... краще вчити як туди не попадати, бо інакше "а я знаю, якщо що переставку зроблю". це тільки моє ІМХО.
Дуже шкідлива порада. Ніколи не вийде на 100% попередити потрапляння в таку ситуацію, тим більше з допомогою двірників і очистки машини від снігу. А з огляду на рівень підготовки і рівень інструкторів в більшості автошкіл - адекватні курси контраварійної підготовки потрібні усім без вийнятку випускникам.
Да ну? Ніколи не бачив автівку "мамкіної квіточки" з амбразурою в лобовому і все? Або навіть з почищеним капотом, але фарами в снігу? З кучугуром на даху? Ніколи почищена машина не стане кучугуром, при будь-який ситуації. !00%. Ну і як так - "більшості шкіл... усім без винятку"? Тобто десь вчать, а все одне потрібні курси? От просто цікаво - тут всі водії. Скільки з них закінчили курси? Який відсоток? Можна спокійно і без ний обійтись. І ше не "Дуже шкідлива порада." а я зазначив - "це тільки моє ІМХО."
Контраварійне водіння - це не доводити до зносу, заносу і отого усього )) Навички проходження поворотів у контрольованому заносі - не має місця бути на дорогах загального користування, і вчитись цьому можна хіба для себе, чисто для фану, щоб покрутити бублики на порожній парковці, чи на спеціально відведеному треку.
Вчитись потрібно вибору адекватної швидкості для конкретного автомобіля, в конкретних погодніх умовах, щоб не доводити автомобіль до зриву - це база. Конкретного автомобіля - бо маючи можливість їздити паралельно на двох діаметрально різних, на одному я поворотів взагалі практично не помічаю, на іншому, на тій самій дорозі, мушу відчутно скидати швидкість, щоб не вилетіти. Тому треба розуміти можливості власного авто. І не задивлятися на інших. А то, буває, їдеш собі, нікого не чіпаєш, і тут хтось на геть невідповідній машині починає з тобою змагатися, мало не злітаючи при цьому з траси, хоча ти не ганяєш, а комфортно їдеш, не створюючи ніяких аварійних ситуацій, просто в тебе автомобіль керованіший. Також сучасні автомобілі часто оснащені усілякими непрошеними помічниками. Типу, як зриваються колеса в букс - задушити мотор. І це треба враховувати. Бо іноді треба побуксувати, щоб втримати траекторію, а машина вирішує за тебе інакше, ну і приплили.
То ж основа безпечного руху - менша швидкість, як би це скучно не звучало. Взагалі жити треба так, ніби ти уже трошки випив і нікуди не поспішаєш )) А особливо, коли дощ, або, тим більше, зима - перевтілюємось в пенсіонера і тошнимо )
Чого дійсно треба навчитись, крім знання спроможності та особливостей свого автомобіля і безпечної швидкості. Вибір правильної траекторії в поворотах. Пізніший вхід, плавніший вихід - менше шансів зносу передньої осі. Бо знос переду, він уже як відбувся - лише гальмувати. Вихід з заносу задньої осі, якщо це вже сталось. Більш актуально для заднього приводу, але буває і на передньому. Це момент з рулінням. Бо коли несе задницю, на передньому приводі треба тримати газ, не кидати, на задньому зменшити, але теж повністю не кинути, кермо повернути в бік заносу, але пильнувати, як лише занос почне сповільнюватись, одразу, з випередженням, вивертати кермо прямо, інакше кине в другий бік, ще сильніше. Але завжди розуміти: якщо тебе занесло - це вже помилка перевищення швидкості за даних умов. Тобто, помилку ти вже зробив! І вчитись треба перш за все не робити ці помилки. Життя - не гонка, ми вже давно не сперматозоїди, єдиний смисл існування яких - бути першим. Хоча багато хто цього не усвідомив і залишається отим одноклітинним з джгутиком ))
І топова навичка, якої ніхто не навчить, то лише індивідуальна робота: прогнозування розвитку дорожньої ситуації. Для прикладу. Десь пару місяців назад на ютюбіку попавсь мені відосик якогось хруста, в смислі двоколісного диркуна, який обкладав нецензурно автомобіль, що виїхав впоперек з-за припаркованих авто, мало його на збивши. Пишу йому, мовляв, чоловіче, на початку відео, коли ти ще метрів за 60 до перехрестя, видно, в проміжку між припаркованими автомобілями, що по тій перпендикулярній дорозі їде автомобіль. І цілком зрозуміло, що ви на тому перехресті, скоріш за все перетнетесь. Ти не врахував цей момент? Не скинув трохи швидкість, щоб можна було зреагувати? Відповідає: А я шо, маю все бачити наперед за 60 метрів??? Та за 160, бляха, маєш, якщо жити хочеш! На такій дорозі взагалі величезна тупінь - навалювати вздовж припаркованих авто, бо як не машина, так дитина несподівано може вискочити. Вальнути можна на повністю порожній дорозі, де нікого нема. Або на автобані. А не в місті серед автівок і людей. І треба все спостерігати, і прораховувати, передбачати, що може статися. І виходити треба не з постулату "я на головній дорозі, мене мають пропустити", а "довкола ідіоти, мене не бачать". Реагувати з випередженням.
Коротше, те, що з'явилась думка підвищити рівень водіння - дуже добре. Але плутати вміння їздити в заносі з безаварійною їздою не потрібно. Адекватність і аналіз - основа безаварійності. Інструкторів не підкажу, всього вчився сам. Це можливо, так.
Найкраще контраварійне керування - це недопущення ситуації, яка б потребувала такого керування. Що в принципі в попередньому дописі дуже детально розписав пан Рост. 100% погоджуюся.
Найкраще контраварійне керування - це недопущення ситуації, яка б потребувала такого керування
Нажаль життя підкидає сюрпризи. Для прикладу ... їхав спокійно 100 по трасі, дощ. Але ... ну реально, спокійно їдеш. І тут в лівому ряду калюжа. Ясно їдеш як є, не міняєш ряд, але я зробив помилку, натиснув на гальма. Несильно. Далі машина полетіла у відбійник, але відловив на інстинктах
Вже потім прочитав і відосики подивився, з яких стало ясно, що гальмувати (навіть не сильно) - це було дуже велика помилка
Для розуміння - ловити машину на 100, потім вчасно протидіяти "хлисту" - це не "розваги" на снігу, коли можна (насправді ні) рулити однгою рукою, і в іншій тримати каву.
Час просто сповільнюється, таке враження, що вилітаєш в інший вимір.
Тому мати базові навички на рефлексах - це основне, що може врятувати в такий момент. Ну і зайвий раз нагадати теорію зайвим не буде
Тому позиція - їдь спокійно і нічого з тобою не станеться, як на мене, неправильна
Найкраще контраварійне керування - це недопущення ситуації, яка б потребувала такого керування.
Це правда. Але найкраще цьому навчання - як раз багато разів попасти в таку ситуацію, на практиці вивчивши умови, розвиток, наслідки, і способи запобігання. В безпечному місці під наглядом інструктора, бо є купа ризиків в процесі. Теоретична порада "їдь повільніше" - вона занадто теоретична, і залишає купу питань - наскільки повільніше, коли саме повільніше. В багато яких ситуаціях можливо втратить керування на теоретично безпечній і дуже невисокій швидкості в 30 км/год. Теоретичний водій різниці між 50 і 55 км/год - взагалі ніякої не вбачає, а от той, хто пробував зробить да хоча б переставку на 50 і 55 - ну, не факт шо засвоїть, але істотна різниця між ціими швидкостями йому буде наочно практично продемонстрована. Це якраз воно - усвідомлене недопущення. Да і вважати контраварійне керування лише навчанню поліцейському розвороту і їзді боком - помилково, там вчать купі значно простіших і практичніших речей, від банальних статичних і динамічних габаритів, через правильну швидку і точну роботу на рулі і педалях, до всіляких діаграм дєржака шин, це все - цілком практичні речі, які мають цілком практичне застосування. "Контраварійне" - просто невдала назва. В реальності в більшості випадків там вчать тому, чому мали б вчить в кожній автошколі, а саме - їздить. На наступних рівнях - там дають концентрований досвід, який водії отримують роками, а багато хто - взагалі ніколи. В автошколах же в реальності - вчать сдавать екзамен, не більше.
Найкраще контраварійне керування - це недопущення ситуації, яка б потребувала такого керування.
Це правда. Але найкраще цьому навчання - як раз багато разів попасти в таку ситуацію, на практиці вивчивши умови, розвиток, наслідки, і способи запобігання. В безпечному місці під наглядом інструктора, бо є купа ризиків в процесі.
Привіт, Ігорку. Насправді, я важко можу уявити собі полігон, де штучно відтворюють складні дорожні умови, щоб в безпечному режимі вчити виходити зі зривів. А якщо хтось таке створить, то скільки коштуватиме навчання. А от теоретичні курси, для осмислення - так. Типу, не заїжджай на швидкості одним колесом в калюжу і т.д. ) До речі, місце для стартапу ))
Найкраще контраварійне керування - це недопущення ситуації, яка б потребувала такого керування
Нажаль життя підкидає сюрпризи. Для прикладу ... їхав спокійно 100 по трасі, дощ. Але ... ну реально, спокійно їдеш. І тут в лівому ряду калюжа. Ясно їдеш як є, не міняєш ряд, але я зробив помилку, натиснув на гальма. Несильно. Далі машина полетіла у відбійник, але відловив на інстинктах
Вже потім прочитав і відосики подивився, з яких стало ясно, що гальмувати (навіть не сильно) - це було дуже велика помилка
Для розуміння - ловити машину на 100, потім вчасно протидіяти "хлисту" - це не "розваги" на снігу, коли можна (насправді ні) рулити однгою рукою, і в іншій тримати каву.
Тому мати базові навички на рефлексах - це основне, що може врятувати в такий момент. Ну і зайвий раз нагадати теорію зайвим не буде
Тому позиція - їдь спокійно і нічого з тобою не станеться, як на мене, неправильна
Ну, 100 в дощ, а ще й на нерівній дорозі, де є калюжі - геть багато. Я таке ще можу собі дозволити на передньому приводі (я і на 130 в глибокі калюжі влітав, та в мене вже мізки поламані - де треба тиснути на газ, я тисну на газ, а не на гальма )), хоча давно цього не робив, бо під черепом ці самі мізки нарешті перемогли гормони )), але на задьопривідному мерседесі, особливо з його широкими тапками, коли не ти шукаєш аквапланування, а воно тебе - ні, 80, правий ряд, приїду на пів години пізніше, але приїду )) Я в суху погоду повідриваюсь ) Так що позиція "їдь повільно" - єдино правильна. Хоча згоден з Ігорем - треба знати, що означає "повільно" в кожних конкретних умовах конкретно для себе і свого автомобіля.
Ну, 100 в дощ, а ще й на нерівній дорозі, де є калюжі - геть багато. Я таке ще можу собі дозволити на передньому приводі (я і на 130 в глибокі калюжі влітав, та в мене вже мізки поламані - де треба тиснути на газ, я тисну на газ, а не на гальма )), хоча давно цього не робив, бо під черепом ці самі мізки нарешті перемогли гормони )), але на задьопривідному мерседесі, особливо з його широкими тапками, коли не ти шукаєш аквапланування, а воно тебе - ні, 80, правий ряд, приїду на пів години пізніше, але приїду )) Я в суху погоду повідриваюсь ) Так що позиція "їдь повільно" - єдино правильна. Хоча згоден з Ігорем - треба знати, що означає "повільно" в кожних конкретних умовах конкретно для себе і свого автомобіля.
Траса - це все ж таки рівна дорога, без калюж. Такі очікування Зрозуміло, що досвід українських трас навчив не очікувати нічого доброго )))
Дуже смішно читати теоретиків Від "діаграм держака" аж до "не треба воно, а треба їздити повільно" Пишіть про те, що хоч раз спробували,а не про те, що чули.
Я ніде не писав їхати повільно. Але: 1) Не переоцінюй власні навики 2) Не переоцінюй можливості свого авто 3) Дивися далеко, а не перед капотом і постійно оцінюй дорожню обстановку. Це мабуть основа до "контраварійності", хоча згідний що ситуації бувають різні, особливо на наших дорогах. Свого часу часто дивився підбірки ДТП на ютубі, так це не практика, але дозволяє по іншому дивитися на деякі ситуації.