autoua
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

Реле напруги і гібридний інвертор

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Реле напруги і гібридний інвертор
      5 февраля 2026 в 15:37 Гілками

Останнім часом часто напруга в розетці стрибає від 170 до 280В.
Коли якось ввчечері дві години в розетці було 280В і поступово підбиралось до 290, поставив на вхід реле напруги.
Але зараз є ньюанс. Поставив межі 180-260В, і коли за цими межами реле вимикає і техніка захищена, але в цей час гібридний інвертор не заряджає аккумулятор. Раніше він заряжався і при 170В і при 280.
Хочу поставити реле після інвертора.
Питання наскільки інвертор чутливий до таких перепадів? Хоча до встановлення реле все чудово працювало, але хочеться перестрахуватись...

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
V.I.P ***
42 года (25 лет за рулем),
С нами с 17.02.2009

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: Mutant]
      5 февраля 2026 в 16:02 Гілками

Если не жаль инвертор, когда прилетит 300В и больше, то ставь реле после него, конечно же
Лимиты на реле поставь нормальные просто, которые будут шире лимитов переключения инвертора на батареи. Инвертор - этот тот же ИБП, он должен переключаться на батареи при каких-то граничных значениях напряжения в сети. Вот на реле и ставь лимиты, которые будут на пару вольт отличаться.

180-260 - это не про текущую ситуацию в энергоситеме, без инвертора можно ставь 175-275.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: GreenMile]
      5 февраля 2026 в 16:21 Гілками

GreenMile 05.02.2026 16:02 пишет:

Если не жаль инвертор, когда прилетит 300В и больше, то ставь реле после него, конечно же
Лимиты на реле поставь нормальные просто, которые будут шире лимитов переключения инвертора на батареи. Инвертор - этот тот же ИБП, он должен переключаться на батареи при каких-то граничных значениях напряжения в сети. Вот на реле и ставь лимиты, которые будут на пару вольт отличаться.

180-260 - это не про текущую ситуацию в энергоситеме, без инвертора можно ставь 175-275.

Я так розумію від 175 може стати холодильнику не надто добре, бо там двигун.

І питання не в роботі інвертора від аккумулятора, а коли дають електрику, і аккум трохи розряджений. Зазвичай інвертор його заряджав при любій напрузі, я так розумію йоу пофіг яку напругу перетворуювати у 24В.

Змінено Mutant (16:26 05/02/2026)

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

5 февраля 2026 в 17:24 Гілками

Mutant 05.02.2026 16:21 пишет:

Расхожее заблуждение, ничего ему не будет, поскольку там нагрузки слабые, даже при пуске. Компрессор сферического холодильники в вакууме потребляет 90Вт, при 220В - это 0,4А при 175В - это аж целых 0,5А *А, если холодильник инверторный - то ему вообще до печки*
Я спокойно стираю при 175В+ а там пихло постоянно туда-сюда стартует в отличие от холодильника.

І питання не в роботі інвертора від аккумулятора, а коли дають електрику, і аккум трохи розряджений. Зазвичай інвертор його заряджав при любій напрузі, я так розумію йоу пофіг яку напругу перетворуювати у 24В.

Еще раз, у тебя основная защита потребителей - инвертор, он должен перейти на батарею при каком-то минимальном (например, 170В) и максимальном (например, 270В) напряжениях в сети. Потому РН, которое стоит до инвертора, тебе надо настроить на защиту самого инвертора, а не потребителей (о них инвертор позаботится) и так, чтобы оно позволяло ему брать заряд из сети. Условно на 150В и 280В.
Все зависит от того какие граничные настройки в инверторе зашиты. Или ставь второе реле напряжения: одно до инвертора - с широкими границами для защиты инвертора, вторе после - с узкими границами для защиты потребителей

Змінено GreenMile (18:02 05/02/2026)

V.I.P **
45 лет,
С нами с 08.06.2015

5 февраля 2026 в 17:27 Гілками

Що 170 В, що 280 В - це короткочасний недовготривалий режим, як правило, якщо мова йде про місто. Якщо це десь в селі - тоді можна думати далі, вам видніше наскільки довго тримається 170 В (можливо - увесь час?). Але, якщо місто - то лишіть вужчі межі.

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

5 февраля 2026 в 23:42 Гілками

GreenMile 05.02.2026 17:24 пишет:

Расхожее заблуждение, ничего ему не будет, поскольку там нагрузки слабые, даже при пуске. Компрессор сферического холодильники в вакууме потребляет 90Вт, при 220В - это 0,4А при 175В - это аж целых 0,5А *А, если холодильник инверторный - то ему вообще до печки*
Я спокойно стираю при 175В+ а там пихло постоянно туда-сюда стартует в отличие от холодильника.

Ні, ну не перегибай. Проблеми асинхронних двигунів з пониженим вольтажем то класика. Закони фізики не обманеш.
Він то може й працює, але то для нього недобре як мінімум перегрів ообмоток. А в холодильнику він може взагалі деренчати, але не крутитись.
Якби не холодильник я б може йне сильно заморачувався.

Еще раз, у тебя основная защита потребителей - инвертор, он должен перейти на батарею при каком-то минимальном (например, 170В) и максимальном (например, 270В) напряжениях в сети. Потому РН, которое стоит до инвертора, тебе надо настроить на защиту самого инвертора, а не потребителей (о них инвертор позаботится) и так, чтобы оно позволяло ему брать заряд из сети. Условно на 150В и 280В.
Все зависит от того какие граничные настройки в инверторе зашиты. Или ставь второе реле напряжения: одно до инвертора - с широкими границами для защиты инвертора, вторе после - с узкими границами для защиты потребителей

Можливо десь є таке налаштування, але ні разу не бачив щоб він переходив на батарею при низькому вольтажі. Він завжди видає той вольтаж який в нього заходить. Може я просто не ловив момент, але чи бувало це - хз.

Змінено Mutant (23:43 05/02/2026)

СуперСтар *
7 лет (13 лет за рулем), Киев
С нами с 01.07.2018

6 февраля 2026 в 00:26 Гілками

Моя пралка теж вільно працює при низькій напрузі, бо стара як світ (десь 16 років +-), а от наприклад посудомийка не хоче працювати при низьких напругах, десь в районі 180 +- вимикається, а потім чи то продовжує чи то починає заново, не знаю. Газовий котел тупить страшно при низькій напрузі, тому на нього стабілізатор поставив маленький.

Mutant 05.02.2026 15:37 пишет:

Останнім часом часто напруга в розетці стрибає від 170 до 280В.
Коли якось ввчечері дві години в розетці було 280В і поступово підбиралось до 290, поставив на вхід реле напруги.
Але зараз є ньюанс. Поставив межі 180-260В, і коли за цими межами реле вимикає і техніка захищена, але в цей час гібридний інвертор не заряджає аккумулятор. Раніше він заряжався і при 170В і при 280.
Хочу поставити реле після інвертора.
Питання наскільки інвертор чутливий до таких перепадів? Хоча до встановлення реле все чудово працювало, але хочеться перестрахуватись...

Ну якщо поставиш реле після інвертора - то сидітимеш без світла коли воно вийде за межі...тому реле після інвертора я б не розглядав.
Помітив що верхня межа в районі 260-280 рідко буває, якщо буває то зразу при ввімкненні електрики, щоб це пропускати можна поставити більшу затримку.
Часто буває занизька напруга, так як дали там на 3 години світло і всі хочуть зарядитись і нагрітись котлами, тому й просідає. Чим більший струм заряду в інверторі встановлено, тим більша просадка напруги буде при ввімкненні. Припустимо у мене при включенні мережі підійшло 200 вольт, коли почну брати 3.5-4 кВт то напруга просідає до 180+- вольт, а якщо менший струм заряду поставлю та ввімкнене обмеження з мережі в інверторі то напруга буде триматись в районі 190 вольт.
Для інвертора і техніки може бути шкідливе постійне клацання, а воно буде в нижній границі напруги, наприклад дали 180 вольт, в реле стоїть обмеження 175 вольт, тільки дали 180, інвертор включив мережу, взяв навантаження, напруга просіла нижче ніж 175 і напругу реле вимкнуло, потім подумало і дало знову, і так буде циклічно відбуватись, цей режим буде більш шкідливий і для техніки, і для інвертора.
Щоб такої циклічності не було треба робити розрив між напругою відключення мережі та напругою повернення, припустимо ставимо переходити на батарею при 180 вольтах, а напруга повернення - 195 вольт, але ці параметри будуть різні в кожному окремому випадку, в залежності від споживання, від лінії.
Я цієї напруги взагалі боюсь що зараз може бути, то 260+ при ввімкненні, потім просісти може і до 160-170 як всі навантажать, то до мережі не підключений зараз. Перші 4 дні лютого було багато сонця, вистачало і на хату і машини підзарядив, зараз пішов сніг і хмари, то ввімкнув на кілька годин інвертор в мережу коли напруга була +-, взяв в батарейки з мережі десь 16 кВт*годин, і знову вимкнув, а через кілька днів сонце має зявитись.

Змінено HDC1 (00:33 06/02/2026)

опытный писатель **
37 лет (18 лет за рулем), Рівне
С нами с 23.05.2018

6 февраля 2026 в 14:50 Гілками

напівофтоп, та де ви всі берете низьку напругу??? бачу 210-215 якщо конкретно всього понавмикаю. а так нормально 240-250, вечір і ніч часто 260-270+ - але реле відрубає тоді живлення, і інвертор живить хату вихідними 230. напряму від мережі в мене бойлер і духовка, ті жеруть нормально і стабілізують напругу))) ну і пару розеток під ємні споживачі. коли падає напруга до нормальної, знову іде байпас по інвертору, та й таке

p.s. китайське попсове реле напруги Geya прибріхує десь на 10 вольт. ХЗ як інші виробники. перевірено відмінними показниками на інверторі, смарт-розетками та електриками яких через високу напругу викликав

СуперСтар **
Киев
С нами с 23.02.2011

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: Sergio225]
      6 февраля 2026 в 18:59 Гілками

Sergio225 06.02.2026 14:50 пишет:

напівофтоп, та де ви всі берете низьку напругу??? бачу 210-215 якщо конкретно всього понавмикаю. а так нормально 240-250, вечір і ніч часто 260-270+ - але реле відрубає тоді живлення, і інвертор живить хату вихідними 230. напряму від мережі в мене бойлер і духовка, ті жеруть нормально і стабілізують напругу))) ну і пару розеток під ємні споживачі. коли падає напруга до нормальної, знову іде байпас по інвертору, та й таке

p.s. китайське попсове реле напруги Geya прибріхує десь на 10 вольт. ХЗ як інші виробники. перевірено відмінними показниками на інверторі, смарт-розетками та електриками яких через високу напругу викликав

Десь останній тиждень краще стало, а до того стабільно при появі електрики напруга була ~200, і могла швидко просідати до ~190 (реле правильне). Великий ЖК, добре заселений, всі з резервним живленням (і квартири, і загальне обладнання), бойлери, електроплити, і т.д.

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

6 февраля 2026 в 19:05 Гілками

Mutant 05.02.2026 23:42 пишет:

Ні, ну не перегибай. Проблеми асинхронних двигунів з пониженим вольтажем то класика. Закони фізики не обманеш.
Він то може й працює, але то для нього недобре як мінімум перегрів ообмоток. А в холодильнику він може взагалі деренчати, але не крутитись.

Я тебе только что по законам физики, а именно, закону Ома, наглядно показал, что при сниженном вольтаже твой двигатель возьмет аж на 100мА больший ток. Какой перегрев, от чего? Не путай двигатели мощностью в пару киловатт с холодильником.
Двигатель холодильника купается в масле для охлаждения, лишние 100мА тока при 175В - это аж на 17,5Вт тепла лишних, ему от них ни жарко ни холодно

Змінено GreenMile (19:14 06/02/2026)

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: HDC1]
      6 февраля 2026 в 19:09 Гілками

HDC1 06.02.2026 00:26 пишет:

Моя пралка теж вільно працює при низькій напрузі, бо стара як світ (десь 16 років +-), а от наприклад посудомийка не хоче працювати при низьких напругах, десь в районі 180 +- вимикається, а потім чи то продовжує чи то починає заново, не знаю. Газовий котел тупить страшно при низькій напрузі, тому на нього стабілізатор поставив маленький.

Посудомойка - да, но не из-за двигателя, там защита платы управления срабатывает по низкому напряжению, у меня она в ошибку падает. При чем, они походу все такие, прошлый древний электролюкс 2008 года падал в ошибку и "новый" сименс - тоже.
Котла нет, не скажу, но они в принципе капризные, потому что это штука повышенной опасности.

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: Sergio225]
      6 февраля 2026 в 19:17 Гілками

На левом берегу У нас обычно около 190-210В тилипается, но иногда бывает и ниже 180В. При чем, ощущается по кофемашине, она на сниженном напряжении дает меньше молочной пены и сам кофе так себе варит

СуперСтар **
Киев
С нами с 23.02.2011

6 февраля 2026 в 22:20 Гілками

GreenMile 06.02.2026 19:17 пишет:

На левом берегу У нас обычно около 190-210В тилипается, но иногда бывает и ниже 180В. При чем, ощущается по кофемашине, она на сниженном напряжении дает меньше молочной пены и сам кофе так себе варит

Мікрохвильовка погано гріє, і гудить нездорово )

Супер писатель! **
Киев
С нами с 26.07.2008

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: Tarasoff]
      6 февраля 2026 в 22:35 Гілками

Tarasoff 06.02.2026 22:20 пишет:

Мікрохвильовка погано гріє, і гудить нездорово )

Я её через ЛАТР включал, когда недовольтаж ~ 190 имел место, пока не надоело что гудит уже он и на соседнюю фазу в щитке не переключился, где, внезапно, стабильные 230 по стандарту.

Достоевский *
45 лет (22 года за рулем), Киев
С нами с 12.11.2013

9 февраля 2026 в 22:51 Гілками

GreenMile 05.02.2026 16:02 пишет:

Два реле, и проблема решена.
Первое с широким диапазоном чтобы заряжался аккумулятор, второе чтобы технику защищало.
Цирк конечно, зато вариант рабочий.

Ірпінь
С нами с 28.02.2003

10 февраля 2026 в 08:37 Гілками

GreenMile 06.02.2026 19:05 пишет:

Я тебе только что по законам физики, а именно, закону Ома, наглядно показал, что при сниженном вольтаже твой двигатель возьмет аж на 100мА больший ток. Какой перегрев, от чего? Не путай двигатели мощностью в пару киловатт с холодильником.
Двигатель холодильника купается в масле для охлаждения, лишние 100мА тока при 175В - это аж на 17,5Вт тепла лишних, ему от них ни жарко ни холодно

+1. Одна засада, що не одним законом Ома все описуються в електриці. Для споживачів з високою реактивність, а двигун то як раз такий девайс, важливі перехідні процеси, коли струм перевищує струм стабільного режиму в рази, а інколи в десятки разів. Зазвичай саме під час таких перехідних процесів техніка і виходить із ладу. Колись, в давні часи, при набагато стабільніших параметрах мережі, навіть примітивні лампи розжарювання "горіли" саме під час включення і дуже, дуже рідко при режимі експлуатації без включень/виключень. Там процеси трохи інші, реактивної складової нема, але ефект перехідного процесу також є.

V.I.P *
Киев
С нами с 13.08.2003

10 февраля 2026 в 08:56 Гілками

не інверторний холодильник, на старті паверметр показує 1.5КВт при споживанні 130Вт зазвичай (300Вт коли вмикається ноуфрост)

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: RedEscort]
      10 февраля 2026 в 09:11 Гілками

RedEscort 10.02.2026 08:56 пишет:

не інверторний холодильник, на старті паверметр показує 1.5КВт при споживанні 130Вт зазвичай (300Вт коли вмикається ноуфрост)

И дальше что? С удовольствием послушаю про перегрев компрессора за те 0,2с пуска, в которые потребление будет на 2А больше.
Ноуфрост тут вообще никаким боком, он компрессор не нагружает.

V.I.P ***
С нами с 17.02.2009

Re: Реле напруги і гібридний інвертор [Re: LeonBuhgalter]
      10 февраля 2026 в 09:26 Гілками

LeonBuhgalter 10.02.2026 08:37 пишет:

+1. Одна засада, що не одним законом Ома все описуються в електриці. Для споживачів з високою реактивність, а двигун то як раз такий девайс, важливі перехідні процеси, коли струм перевищує струм стабільного режиму в рази, а інколи в десятки разів. Зазвичай саме під час таких перехідних процесів техніка і виходить із ладу. Колись, в давні часи, при набагато стабільніших параметрах мережі, навіть примітивні лампи розжарювання "горіли" саме під час включення і дуже, дуже рідко при режимі експлуатації без включень/виключень. Там процеси трохи інші, реактивної складової нема, але ефект перехідного процесу також є.

Выходит из строя все, вечного нету. У моей бабушки в селе всю жизнь напряжение в сети было 160-180В, для телевизора стоял ручной ЛАТР надо было подкручивать. Холодос компрессорный работал как есть, 30+ лет отработал на моей памяти до ее кончины. На даче в холодильнике заклинил компрессор, хз сколько он так простоял - был прямо очень горячий (что-то там с реле пуска было), заметили только когда холодильник потек, поменяли реле - работает себе дальше. Он не настолько нежный, как всем кажется.

Лампочки накаливания в момент старта горят потому что они - нелинейный элемент, пока спираль холодная у нее меньше сопротивление и больший ток идет, с нагревом сопротивление резко растет, потому да, включение для нее стресс.

Змінено GreenMile (09:31 10/02/2026)

Достоевский **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 14.12.2005

10 февраля 2026 в 09:36 Гілками

При чому тут закон Ома? Тут працює принцип роботи асинхронного двигуна.
По-перше, крутний момент асинхронного двигуна обернено пропорційний до квадрату напруги. Тобто коли напруга просідає на 10%, крутний момент двигуна просідає на 20%. При падінні струму на 20%, крутний момент просяде вже майже на 40%.
По-друге просідання напруги обмотки двигуна немагаються компенсувати збільшенням сили струму, щоб підтримувати потужність на валу. Тут вже діє закон Ома, тому що сила струму виростає в рази від номінальної, особливо на старті.
А виделення тепла в обмотках прямо пропорційно квадрату сили струму. Тобто якщо струм збільшиться на 10%, кільксть тепла виросте на 21%. Звідси і перегрів обмоток. А якщо двигун при цому ще й повільніше крутиться, то і озхолодження ще гірше.
Ну а значний перегрів, то КЗ обмоток якщо попливе ізоляційний лак.
Ну і взагалі то класика, що асинхронні двигуни не люблять просідання напруги. Не думав що це треба пояснювати. Якщо двигун в техніці поставлений з запасом по потужності, мабуть нічого страшного не буде. А якщо рівно по потужності, тут вони й горять.
Ти смієшся на 100мА, але абсолютні значення тут нічого не значать. Кожен двигун проектується на якісь межі по тепловиділенню. І якщо там інженер не заклав запасу то і 100мА спалить. Але сказати це можна тільки знаючи що там в середині.

Змінено Mutant (09:47 10/02/2026)

Autoua.netФорумВирішення побутових проблем
Додаткова інформація
7 користувачів і 119 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 514

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія