Останнім часом часто напруга в розетці стрибає від 170 до 280В. Коли якось ввчечері дві години в розетці було 280В і поступово підбиралось до 290, поставив на вхід реле напруги. Але зараз є ньюанс. Поставив межі 180-260В, і коли за цими межами реле вимикає і техніка захищена, але в цей час гібридний інвертор не заряджає аккумулятор. Раніше він заряжався і при 170В і при 280. Хочу поставити реле після інвертора. Питання наскільки інвертор чутливий до таких перепадів? Хоча до встановлення реле все чудово працювало, але хочеться перестрахуватись...
Если не жаль инвертор, когда прилетит 300В и больше, то ставь реле после него, конечно же Лимиты на реле поставь нормальные просто, которые будут шире лимитов переключения инвертора на батареи. Инвертор - этот тот же ИБП, он должен переключаться на батареи при каких-то граничных значениях напряжения в сети. Вот на реле и ставь лимиты, которые будут на пару вольт отличаться.
180-260 - это не про текущую ситуацию в энергоситеме, без инвертора можно ставь 175-275.
Если не жаль инвертор, когда прилетит 300В и больше, то ставь реле после него, конечно же Лимиты на реле поставь нормальные просто, которые будут шире лимитов переключения инвертора на батареи. Инвертор - этот тот же ИБП, он должен переключаться на батареи при каких-то граничных значениях напряжения в сети. Вот на реле и ставь лимиты, которые будут на пару вольт отличаться.
180-260 - это не про текущую ситуацию в энергоситеме, без инвертора можно ставь 175-275.
Я так розумію від 175 може стати холодильнику не надто добре, бо там двигун.
І питання не в роботі інвертора від аккумулятора, а коли дають електрику, і аккум трохи розряджений. Зазвичай інвертор його заряджав при любій напрузі, я так розумію йоу пофіг яку напругу перетворуювати у 24В.
Расхожее заблуждение, ничего ему не будет, поскольку там нагрузки слабые, даже при пуске. Компрессор сферического холодильники в вакууме потребляет 90Вт, при 220В - это 0,4А при 175В - это аж целых 0,5А *А, если холодильник инверторный - то ему вообще до печки* Я спокойно стираю при 175В+ а там пихло постоянно туда-сюда стартует в отличие от холодильника.
І питання не в роботі інвертора від аккумулятора, а коли дають електрику, і аккум трохи розряджений. Зазвичай інвертор його заряджав при любій напрузі, я так розумію йоу пофіг яку напругу перетворуювати у 24В.
Еще раз, у тебя основная защита потребителей - инвертор, он должен перейти на батарею при каком-то минимальном (например, 170В) и максимальном (например, 270В) напряжениях в сети. Потому РН, которое стоит до инвертора, тебе надо настроить на защиту самого инвертора, а не потребителей (о них инвертор позаботится) и так, чтобы оно позволяло ему брать заряд из сети. Условно на 150В и 280В. Все зависит от того какие граничные настройки в инверторе зашиты. Или ставь второе реле напряжения: одно до инвертора - с широкими границами для защиты инвертора, вторе после - с узкими границами для защиты потребителей
Що 170 В, що 280 В - це короткочасний недовготривалий режим, як правило, якщо мова йде про місто. Якщо це десь в селі - тоді можна думати далі, вам видніше наскільки довго тримається 170 В (можливо - увесь час?). Але, якщо місто - то лишіть вужчі межі.
Расхожее заблуждение, ничего ему не будет, поскольку там нагрузки слабые, даже при пуске. Компрессор сферического холодильники в вакууме потребляет 90Вт, при 220В - это 0,4А при 175В - это аж целых 0,5А *А, если холодильник инверторный - то ему вообще до печки* Я спокойно стираю при 175В+ а там пихло постоянно туда-сюда стартует в отличие от холодильника.
Ні, ну не перегибай. Проблеми асинхронних двигунів з пониженим вольтажем то класика. Закони фізики не обманеш. Він то може й працює, але то для нього недобре як мінімум перегрів ообмоток. А в холодильнику він може взагалі деренчати, але не крутитись. Якби не холодильник я б може йне сильно заморачувався.
Еще раз, у тебя основная защита потребителей - инвертор, он должен перейти на батарею при каком-то минимальном (например, 170В) и максимальном (например, 270В) напряжениях в сети. Потому РН, которое стоит до инвертора, тебе надо настроить на защиту самого инвертора, а не потребителей (о них инвертор позаботится) и так, чтобы оно позволяло ему брать заряд из сети. Условно на 150В и 280В. Все зависит от того какие граничные настройки в инверторе зашиты. Или ставь второе реле напряжения: одно до инвертора - с широкими границами для защиты инвертора, вторе после - с узкими границами для защиты потребителей
Можливо десь є таке налаштування, але ні разу не бачив щоб він переходив на батарею при низькому вольтажі. Він завжди видає той вольтаж який в нього заходить. Може я просто не ловив момент, але чи бувало це - хз.
Я спокойно стираю при 175В+ а там пихло постоянно туда-сюда стартует в отличие от холодильника.
Моя пралка теж вільно працює при низькій напрузі, бо стара як світ (десь 16 років +-), а от наприклад посудомийка не хоче працювати при низьких напругах, десь в районі 180 +- вимикається, а потім чи то продовжує чи то починає заново, не знаю. Газовий котел тупить страшно при низькій напрузі, тому на нього стабілізатор поставив маленький.
Останнім часом часто напруга в розетці стрибає від 170 до 280В. Коли якось ввчечері дві години в розетці було 280В і поступово підбиралось до 290, поставив на вхід реле напруги. Але зараз є ньюанс. Поставив межі 180-260В, і коли за цими межами реле вимикає і техніка захищена, але в цей час гібридний інвертор не заряджає аккумулятор. Раніше він заряжався і при 170В і при 280. Хочу поставити реле після інвертора. Питання наскільки інвертор чутливий до таких перепадів? Хоча до встановлення реле все чудово працювало, але хочеться перестрахуватись...
Ну якщо поставиш реле після інвертора - то сидітимеш без світла коли воно вийде за межі...тому реле після інвертора я б не розглядав. Помітив що верхня межа в районі 260-280 рідко буває, якщо буває то зразу при ввімкненні електрики, щоб це пропускати можна поставити більшу затримку. Часто буває занизька напруга, так як дали там на 3 години світло і всі хочуть зарядитись і нагрітись котлами, тому й просідає. Чим більший струм заряду в інверторі встановлено, тим більша просадка напруги буде при ввімкненні. Припустимо у мене при включенні мережі підійшло 200 вольт, коли почну брати 3.5-4 кВт то напруга просідає до 180+- вольт, а якщо менший струм заряду поставлю та ввімкнене обмеження з мережі в інверторі то напруга буде триматись в районі 190 вольт. Для інвертора і техніки може бути шкідливе постійне клацання, а воно буде в нижній границі напруги, наприклад дали 180 вольт, в реле стоїть обмеження 175 вольт, тільки дали 180, інвертор включив мережу, взяв навантаження, напруга просіла нижче ніж 175 і напругу реле вимкнуло, потім подумало і дало знову, і так буде циклічно відбуватись, цей режим буде більш шкідливий і для техніки, і для інвертора. Щоб такої циклічності не було треба робити розрив між напругою відключення мережі та напругою повернення, припустимо ставимо переходити на батарею при 180 вольтах, а напруга повернення - 195 вольт, але ці параметри будуть різні в кожному окремому випадку, в залежності від споживання, від лінії. Я цієї напруги взагалі боюсь що зараз може бути, то 260+ при ввімкненні, потім просісти може і до 160-170 як всі навантажать, то до мережі не підключений зараз. Перші 4 дні лютого було багато сонця, вистачало і на хату і машини підзарядив, зараз пішов сніг і хмари, то ввімкнув на кілька годин інвертор в мережу коли напруга була +-, взяв в батарейки з мережі десь 16 кВт*годин, і знову вимкнув, а через кілька днів сонце має зявитись.
напівофтоп, та де ви всі берете низьку напругу??? бачу 210-215 якщо конкретно всього понавмикаю. а так нормально 240-250, вечір і ніч часто 260-270+ - але реле відрубає тоді живлення, і інвертор живить хату вихідними 230. напряму від мережі в мене бойлер і духовка, ті жеруть нормально і стабілізують напругу))) ну і пару розеток під ємні споживачі. коли падає напруга до нормальної, знову іде байпас по інвертору, та й таке
p.s. китайське попсове реле напруги Geya прибріхує десь на 10 вольт. ХЗ як інші виробники. перевірено відмінними показниками на інверторі, смарт-розетками та електриками яких через високу напругу викликав
напівофтоп, та де ви всі берете низьку напругу??? бачу 210-215 якщо конкретно всього понавмикаю. а так нормально 240-250, вечір і ніч часто 260-270+ - але реле відрубає тоді живлення, і інвертор живить хату вихідними 230. напряму від мережі в мене бойлер і духовка, ті жеруть нормально і стабілізують напругу))) ну і пару розеток під ємні споживачі. коли падає напруга до нормальної, знову іде байпас по інвертору, та й таке
p.s. китайське попсове реле напруги Geya прибріхує десь на 10 вольт. ХЗ як інші виробники. перевірено відмінними показниками на інверторі, смарт-розетками та електриками яких через високу напругу викликав
Десь останній тиждень краще стало, а до того стабільно при появі електрики напруга була ~200, і могла швидко просідати до ~190 (реле правильне). Великий ЖК, добре заселений, всі з резервним живленням (і квартири, і загальне обладнання), бойлери, електроплити, і т.д.
Ні, ну не перегибай. Проблеми асинхронних двигунів з пониженим вольтажем то класика. Закони фізики не обманеш. Він то може й працює, але то для нього недобре як мінімум перегрів ообмоток. А в холодильнику він може взагалі деренчати, але не крутитись. Якби не холодильник я б може йне сильно заморачувався.
Я тебе только что по законам физики, а именно, закону Ома, наглядно показал, что при сниженном вольтаже твой двигатель возьмет аж на 100мА больший ток. Какой перегрев, от чего? Не путай двигатели мощностью в пару киловатт с холодильником. Двигатель холодильника купается в масле для охлаждения, лишние 100мА тока при 175В - это аж на 17,5Вт тепла лишних, ему от них ни жарко ни холодно
Я спокойно стираю при 175В+ а там пихло постоянно туда-сюда стартует в отличие от холодильника.
Моя пралка теж вільно працює при низькій напрузі, бо стара як світ (десь 16 років +-), а от наприклад посудомийка не хоче працювати при низьких напругах, десь в районі 180 +- вимикається, а потім чи то продовжує чи то починає заново, не знаю. Газовий котел тупить страшно при низькій напрузі, тому на нього стабілізатор поставив маленький.
Посудомойка - да, но не из-за двигателя, там защита платы управления срабатывает по низкому напряжению, у меня она в ошибку падает. При чем, они походу все такие, прошлый древний электролюкс 2008 года падал в ошибку и "новый" сименс - тоже. Котла нет, не скажу, но они в принципе капризные, потому что это штука повышенной опасности.
На левом берегу У нас обычно около 190-210В тилипается, но иногда бывает и ниже 180В. При чем, ощущается по кофемашине, она на сниженном напряжении дает меньше молочной пены и сам кофе так себе варит
На левом берегу У нас обычно около 190-210В тилипается, но иногда бывает и ниже 180В. При чем, ощущается по кофемашине, она на сниженном напряжении дает меньше молочной пены и сам кофе так себе варит
Мікрохвильовка погано гріє, і гудить нездорово )
Мікрохвильовка погано гріє, і гудить нездорово )
Я её через ЛАТР включал, когда недовольтаж ~ 190 имел место, пока не надоело что гудит уже он и на соседнюю фазу в щитке не переключился, где, внезапно, стабильные 230 по стандарту.
Два реле, и проблема решена. Первое с широким диапазоном чтобы заряжался аккумулятор, второе чтобы технику защищало. Цирк конечно, зато вариант рабочий.
Я тебе только что по законам физики, а именно, закону Ома, наглядно показал, что при сниженном вольтаже твой двигатель возьмет аж на 100мА больший ток. Какой перегрев, от чего? Не путай двигатели мощностью в пару киловатт с холодильником. Двигатель холодильника купается в масле для охлаждения, лишние 100мА тока при 175В - это аж на 17,5Вт тепла лишних, ему от них ни жарко ни холодно
+1. Одна засада, що не одним законом Ома все описуються в електриці. Для споживачів з високою реактивність, а двигун то як раз такий девайс, важливі перехідні процеси, коли струм перевищує струм стабільного режиму в рази, а інколи в десятки разів. Зазвичай саме під час таких перехідних процесів техніка і виходить із ладу. Колись, в давні часи, при набагато стабільніших параметрах мережі, навіть примітивні лампи розжарювання "горіли" саме під час включення і дуже, дуже рідко при режимі експлуатації без включень/виключень. Там процеси трохи інші, реактивної складової нема, але ефект перехідного процесу також є.
Расхожее заблуждение, ничего ему не будет, поскольку там нагрузки слабые, даже при пуске. Компрессор сферического холодильники в вакууме потребляет 90Вт, при 220В - это 0,4А при 175В - это аж целых 0,5А *А, если холодильник инверторный - то ему вообще до печки*
не інверторний холодильник, на старті паверметр показує 1.5КВт при споживанні 130Вт зазвичай (300Вт коли вмикається ноуфрост)
Расхожее заблуждение, ничего ему не будет, поскольку там нагрузки слабые, даже при пуске. Компрессор сферического холодильники в вакууме потребляет 90Вт, при 220В - это 0,4А при 175В - это аж целых 0,5А *А, если холодильник инверторный - то ему вообще до печки*
не інверторний холодильник, на старті паверметр показує 1.5КВт при споживанні 130Вт зазвичай (300Вт коли вмикається ноуфрост)
И дальше что? С удовольствием послушаю про перегрев компрессора за те 0,2с пуска, в которые потребление будет на 2А больше. Ноуфрост тут вообще никаким боком, он компрессор не нагружает.
+1. Одна засада, що не одним законом Ома все описуються в електриці. Для споживачів з високою реактивність, а двигун то як раз такий девайс, важливі перехідні процеси, коли струм перевищує струм стабільного режиму в рази, а інколи в десятки разів. Зазвичай саме під час таких перехідних процесів техніка і виходить із ладу. Колись, в давні часи, при набагато стабільніших параметрах мережі, навіть примітивні лампи розжарювання "горіли" саме під час включення і дуже, дуже рідко при режимі експлуатації без включень/виключень. Там процеси трохи інші, реактивної складової нема, але ефект перехідного процесу також є.
Выходит из строя все, вечного нету. У моей бабушки в селе всю жизнь напряжение в сети было 160-180В, для телевизора стоял ручной ЛАТР надо было подкручивать. Холодос компрессорный работал как есть, 30+ лет отработал на моей памяти до ее кончины. На даче в холодильнике заклинил компрессор, хз сколько он так простоял - был прямо очень горячий (что-то там с реле пуска было), заметили только когда холодильник потек, поменяли реле - работает себе дальше. Он не настолько нежный, как всем кажется.
Лампочки накаливания в момент старта горят потому что они - нелинейный элемент, пока спираль холодная у нее меньше сопротивление и больший ток идет, с нагревом сопротивление резко растет, потому да, включение для нее стресс.
При чому тут закон Ома? Тут працює принцип роботи асинхронного двигуна. По-перше, крутний момент асинхронного двигуна обернено пропорційний до квадрату напруги. Тобто коли напруга просідає на 10%, крутний момент двигуна просідає на 20%. При падінні струму на 20%, крутний момент просяде вже майже на 40%. По-друге просідання напруги обмотки двигуна немагаються компенсувати збільшенням сили струму, щоб підтримувати потужність на валу. Тут вже діє закон Ома, тому що сила струму виростає в рази від номінальної, особливо на старті. А виделення тепла в обмотках прямо пропорційно квадрату сили струму. Тобто якщо струм збільшиться на 10%, кільксть тепла виросте на 21%. Звідси і перегрів обмоток. А якщо двигун при цому ще й повільніше крутиться, то і озхолодження ще гірше. Ну а значний перегрів, то КЗ обмоток якщо попливе ізоляційний лак. Ну і взагалі то класика, що асинхронні двигуни не люблять просідання напруги. Не думав що це треба пояснювати. Якщо двигун в техніці поставлений з запасом по потужності, мабуть нічого страшного не буде. А якщо рівно по потужності, тут вони й горять. Ти смієшся на 100мА, але абсолютні значення тут нічого не значать. Кожен двигун проектується на якісь межі по тепловиділенню. І якщо там інженер не заклав запасу то і 100мА спалить. Але сказати це можна тільки знаючи що там в середині.