Если за это платить деньги, то при нынешних тарифах дешевле бойлер менять раз в 4-5 лет. Что и делает большинство покупателей.
В Херсоне и в Киеве это, очевидно, стоит сильно разных денег при одинаковой цене бочки
Свои я чищу сам и видел, что там собирается внутри за год. Хранить/копить вот ту гамулу еще лет 5, чтобы сэкономить немного денег на обслуживании? Лично я пас.
[ Тип тену немає ніякого відношення до аноду та корозії баку.
Ну, нам це сказав чувак, який приходим міняти тен. Я хз, що він мав на увазі, може типу менше металевої поверхні в воді. Але він сильно рекомендував анод не чіпати поки що, типу, від зливу баку для заміни ризиків більше. Мені і самій цікаво, як краще.
Мокрый ТЭН надо чаще обслуживать, т.к. в нем собирается накипь,
Это неверно. Образование накипи не зависит практически от типа ТЭна. Но мокрый ТЭН больше "страдает" от накипи.
И где там сказано про образование накипи? Написано литерали: "собирается накипь".
Чи є тут такі, у кого з мокрим теном бойлер швидко поламався?
Я не парився цим, і навмисне брав недорогий, щоб потім, за кілька років, як будуть проблеми - поміняти цілком на новий (теж недорогий), та й годі. Мені здається - це саме просте рішення. Бо довго обирати бойлер з сухим ТЕНом (а їх вибір значно менший), щоб потім він швидко потік - буде досить обідно.
Чи є тут такі, у кого з мокрим теном бойлер швидко поламався?
Я не парився цим, і навмисне брав недорогий, щоб потім, за кілька років, як будуть проблеми - поміняти цілком на новий (теж недорогий), та й годі. Мені здається - це саме просте рішення. Бо довго обирати бойлер з сухим ТЕНом (а їх вибір значно менший), щоб потім він швидко потік - буде досить обідно.
підтримую: дешевий в селі з самою простою водою відпрацював 8 років, наступний вже десять (певно скважина прокачалася і якість води покращилась). температуру тримаємо високу, бо регулятор схований в глибіні корпуса, а бажаючих помитися іноді приїзжає немало). головне бак щоб тримав, тут мені здається бажано щоб працював при помірному тиску і без коливань - тоді не тріщить покриття і конструктив не страждає. по тенам: мені мокрий бачиться більш ефективним. заміна тена в принципі не складна, вартість тена 10 баксів, ну і анод за компанію міняти теж до 10баксів. чи є накип на тені: за моїми спостереженнями коли накип присутній, то під час початку нагрів можна почути звуки з бойлера (жужання або попискування), стає чутна робота нагрівача.
навмисне брав недорогий, щоб потім, за кілька років, як будуть проблеми - поміняти цілком на новий (теж недорогий), та й годі.
Я поміняв на таку ж саму модель, навіть не довелось ні кріплення, ні підключення заново робити - зняв старий, причепив новий, ще й купа запчастин залишилася від старого.
мені здається бажано щоб працював при помірному тиску і без коливань - тоді не тріщить покриття і конструктив не страждає.
А як це зробити? Тиск тримає запобіжний клапан (при нагріві), різке скидання тиску - при користуванні водою. Як зробити помірний тиск без коливань? Відмова від клапану?
образование накипи? Написано литерали: "собирается накипь".
В эту игру можем вдвоем поиграть. Мокрый ТЭН надо чаще обслуживать, т.к. в нем собирается накипь,
Я могу сейчас взять мокрый ТЭН и мы поищем вместе где в нем что-то может собираться. И выяснить физические причины того, что накипь хочет собираться вместе и греться
образование накипи? Написано литерали: "собирается накипь".
В эту игру можем вдвоем поиграть. Мокрый ТЭН надо чаще обслуживать, т.к. в нем собирается накипь,
Я могу сейчас взять мокрый ТЭН и мы поищем вместе где в нем что-то может собираться. И выяснить физические причины того, что накипь хочет собираться вместе и греться
Физические процессы заключаются в том, что мокрый тэн обычно закручен в бараний рог, а сухой - это либо прямая толстая колба, либо прямая трубка, иногда две, потому в первом накипи собирается больше, чем во втором. Кроме того, от мокрого ТЭНа лучше теплопередача в воду, потому накипь там тоже быстрее образуется чем от сухого, т.к. температура воды непосредственно вокруг тэна выше. А чем выше нагрев - тем интенсивнее разложение солей происходит и выпадение осадка. Это очень хорошо было заметно по старым чайникам, у которых тэн был внутри колбы, до массового появления дисковых, где тэн "сухой".
На поищи, где там что-то может собираться
Це за років 10, у старі хрущовці з подачею воді з сусіднього болота?
Це за років 10, у старі хрущовці з подачею воді з сусіднього болота?
Это может быть где угодно, зависимо от качества воды и интенсивности использования. Например, в Киеве ситуация сильно хуже, чем в Киевской же области, например.
Як завжди, поважна спільнота автоюа змішала думки ще більше%-) Але здається, що якщо бойлер буде працювати не постійно, а час від часу, то мені, у разі прийняття рішення таки ставити бойлер, краще брати з мокрим. Думаю, що я, який свого часу розбирав карбюратор в ЗАЗ 968М ;-), буду все-таки в стані розкрутити бойлер для чистки.
Користуючись відкритою темою, спитаю, на двох людей, зазвичай не дуже брудних, мінімально скільки об'єму бака треба? І в якому місці від бойлера врізаоися в квартирі в трубу гарячої води?
Як завжди, поважна спільнота автоюа змішала думки ще більше%-) Але здається, що якщо бойлер буде працювати не постійно, а час від часу, то мені, у разі прийняття рішення таки ставити бойлер, краще брати з мокрим. Думаю, що я, який свого часу розбирав карбюратор в ЗАЗ 968М ;-), буду все-таки в стані розкрутити бойлер для чистки.
Користуючись відкритою темою, спитаю, на двох людей, зазвичай не дуже брудних, мінімально скільки об'єму бака треба? І в якому місці від бойлера врізаоися в квартирі в трубу гарячої води?
В целом да, бери любой, опять же, мокрый ТЭН всегда можно заменить на сухой при желании.
Смотря как использовать воду, кто как моется и так далее. Золотой стандарт - 80л, тогда 2 человека один за другим могут помыться без ожидания и жесткой экономии. Когда-то для теста проверял 50л бойлер - открыл душ на полную и не закрывая его помылся в свое удовольствие - хватило вот прямо 1 в 1. Жили как-то неделю у родителей, 4 человека, бойлер 80л на максимум, скажем так, первые два моются без ожидания, третьему надо было подождать минут 15, четвертому уже с полчаса и больше.
Врезаться где удобнее, обычно там, где вход в квартиру идет и удобно было перекрывать вводной кран.
Врезаться где удобнее, обычно там, где вход в квартиру идет и удобно было перекрывать вводной кран.
Мимо счетчика?
мені здається бажано щоб працював при помірному тиску і без коливань - тоді не тріщить покриття і конструктив не страждає.
А як це зробити? Тиск тримає запобіжний клапан (при нагріві), різке скидання тиску - при користуванні водою. Як зробити помірний тиск без коливань? Відмова від клапану?
при роботі різкого і великого падіння тиску нема (у мене манометр на вході - спостерігаю), а от вимкнення з повним охолодженням це завжди падіння тиску (а може і до відємного - якщо закрити і вхід і вихід і в середині все охолоне). у мене в Києві запобіжний клапан без оберненого, і коли від'єдную перекриваю тільки вихід. типовий тиск 3-5бар, а за минулий рік вже почалися регулярні скидання в нуль через обстріли, то тепер от частіше перевіряю чи не з'явились витоки (9 років вже відпрацював, в середину років 5 тому лазив - нічого цікавого, сміття мінімальна кількість). в селі регулятор на 2,5-3 бара стоїть, насос може тримати 1,5 при максимальному споживанні (коли гідроакуми вже порожні), але з вимиканням теж до нульового тиску регулярно скидає, налаштовуюсь що скоро знов заміна світить (а може і походить).
Мимо счетчика?
після лічильника, щоб за свою горячу воду не платити окремо при користуванні бойлером перекриваєш кран централізованої горячої. в існуючих системах підключення холодної роблю там, де на бачок унітаза вихід, додати тріник і ще один кран, а в горячу трубу врізаюсь муфтою де легше дістатися для виконання робіт. якщо плануєш сам обслуговувати - додай кран для швидкого злиття бойлера (зазвичай між бойлером і зривним клапаном ставлять трійник і додають кран).
Мимо счетчика?
після лічильника, щоб за свою горячу воду не платити окремо при користуванні бойлером перекриваєш кран централізованої горячої. в існуючих системах підключення холодної роблю там, де на бачок унітаза вихід, додати тріник і ще один кран, а в горячу трубу врізаюсь муфтою де легше дістатися для виконання робіт. якщо плануєш сам обслуговувати - додай кран для швидкого злиття бойлера (зазвичай між бойлером і зривним клапаном ставлять трійник і додають кран).
я б ще додав кран для запуску повітря в бойлер. Або продумати, як воно буде туди потрапляти.
в існуючих системах підключення холодної роблю там, де на бачок унітаза вихід, додати тріник і ще один кран, а в горячу трубу врізаюсь муфтою де легше дістатися для виконання робіт. якщо плануєш сам обслуговувати - додай кран для швидкого злиття бойлера (зазвичай між бойлером і зривним клапаном ставлять трійник і додають кран).
З самого початку так було зроблено у мене. А от з врізкою для гарячої води - думаю перед змішувачем у ванній додати трійник. І ще, чи обов'язково металопаластикову трубу на гарячу воду ставити, чи, я бачив, ставлять звичайний шланг
я б ще додав кран для запуску повітря в бойлер. Або продумати, як воно буде туди потрапляти.
А якщо перекрити подачу холодної води на бойлер, підняти шлангу, з якоко капає вода і відкрити гарячу воду на змішувачі?
В мене Кран Маєвського на виході гарячої води з бойлера.