треба брати щось народне типу атлантік, знайомий недавно купив арістон
Не бачу сенсу переплачувати за атлантік, власний досвід.
Доречі, у бойлерів теплоізоляція буває різна, різної щільності і товщини. А виходячи з поточних цін на е/е та її близького подорожчання - це нормальні гроші. Був у мене колись давно самий дешевий бойлер (брав виходячи з міжсезонного користування) - він дуже швидко остигав, майже постійно грівся, відповідно багато споживав е/е. Потім поміняв його на дорожчий, стало значно краще. Я би найдешевші бойлери взагалі не розглядав.
І не роби підключення гнучкими шлангами, сантехніки вміють зробити гарніше )
І не роби підключення гнучкими шлангами, сантехніки вміють зробити гарніше )
Колір ручок не по фен-шуй, хай переробляють
Користуючись відкритою темою, спитаю, на двох людей, зазвичай не дуже брудних, мінімально скільки об'єму бака треба? І в якому місці від бойлера врізаоися в квартирі в трубу гарячої води?
На двох людей, мінімально, вистачає бойлера 15 л. Але митися не одночасно, в сенсі - необхідно почекати 20 хв, доки знов нагріється. Я поставив такий під мийкою в кухні (підведення згори), підключився до тих же труб, до яких були підключені умивальник та пралка (лише треба було докупити "четвірник").
В старій квартирі на період літніх вимкнень був бойлер 30л, вистачало влітку на 1 людину,
Я вам скажу, що і 15 л - вистачає і влітку, і взимку. Звісно, по 5-10 хвилин просто обливатися водою - не вийде. Лише намочитися, намилитися, змити. Лишається невеликий запас води, щоб ще півхвилини пообливатися теплою водою. Влітку можна регулятор температури крутити не до максимуму. А взимку — близько до максимуму.
я б ще додав кран для запуску повітря в бойлер. Або продумати, як воно буде туди потрапляти.
В мене Кран Маєвського на виході гарячої води з бойлера.
А нащо? На впуску холодної - стоїть зворотний клапан. А на випуску - немає. Тож, вище написали, що можна просто відкрити змішувач (у бік гарячої води).
якщо гнучкий шланг, то мені більше до вподоби нержавійка гофрована, у неї переріз в середині значно більший. ну і метал все ж надійніше гуми.
+1. Переріз значно більший (що зручно для регулювання температури - рівно посередині в змішувача буде комфортна теплп вода), і строк служби - в рази довший. Можна поставити один раз - і забути на 30 років.
я б ще додав кран для запуску повітря в бойлер. Або продумати, як воно буде туди потрапляти.
В мене Кран Маєвського на виході гарячої води з бойлера.
А нащо? На впуску холодної - стоїть зворотний клапан. А на випуску - немає. Тож, вище написали, що можна просто відкрити змішувач (у бік гарячої води).
Тому що "просто відкрити змішувач" у мене не працює - конфігурація труб така, що в них утворюється водяна пробка, а вакууму у баку при зливі води недостатньо, щоб її засмоктати всередину і впустити повітря. Дути у змішувач ротом я теж намагався, але кран Маєвського мені здався більш зручним.
На двох людей, мінімально, вистачає бойлера 15 л. Але митися не одночасно, в сенсі - необхідно почекати 20 хв, доки знов нагріється.
Маленький бойлери не мають "обмеження по кількості людей". Треба тільки час між людями. В цьому їх цікава особливість. І швидко нагріваються, коли раптом виникла потреба. Звісно, ванну не приймеш. Але в якості резерву - непоганий варіант.
На двох людей, мінімально, вистачає бойлера 15 л. Але митися не одночасно, в сенсі - необхідно почекати 20 хв, доки знов нагріється.
Маленький бойлери не мають "обмеження по кількості людей". Треба тільки час між людями. В цьому їх цікава особливість. І швидко нагріваються, коли раптом виникла потреба. Звісно, ванну не приймеш. Але в якості резерву - непоганий варіант.
малий бойлер - це ставка на присутність напруги коли треба нагріти, звісно гріє швидко, але і витрачається швидко. великий - це присутність теплої води коли треба, а нагріється до наступного використання якось, коли буде напруга. навіть при циклах 3 години є 8 годин нема 80л вистачало на 3х і 1,5квт до наступного "купання" встигав підготувати гарячу воду.
малий бойлер - це ставка на присутність напруги коли треба нагріти
Так їх у квартирах раніше взагалі встановлювали як аварійний варіант на випадок відключення ГВП влітку на пару тижнів для профілактики. А зараз чи ГВП просто немає, чи електрики немає. Хто ж тоді знав...
Я поставив такий під мийкою в кухні (підведення згори), підключився до тих же труб, до яких були підключені умивальник та пралка (лише треба було докупити "четвірник").
Виглядає гарним варіантом, але як його обслуговувати? Бачу єдину можливість - розбирати всю конструкцію.
Виглядає гарним варіантом, але як його обслуговувати? Бачу єдину можливість - розбирати всю конструкцію.
Я знімав мийку. Вона нескладно знімається — лише розкрутити каналізаційну трубу та підводки до змішувача мийки. Вона була, спочатку, притиснута ще знизу фіксаторами, але після другого (і останнього) розбирання - я їх не затягував, майже ніякі, бо воно і так досить впевнено стоїть там, просто під своєю вагою. Не вискочить. Поки що, це треба було зробити лише один раз (крім встановлення бойлера туди, в той закапелок), коли на другий день після встановлення - воно поступово почало прокапувати (холодний, чи гарячий патрубок), і треба було підмотати більше ущільнювача на один з виводів. Після цього вже десь 3 роки — "жодного розриву". А підключення до підвідних труб (трійник та четвірник) - доступні через дверцята під умивальником.
Маленький бойлери не мають "обмеження по кількості людей". Треба тільки час між людями. В цьому їх цікава особливість. І швидко нагріваються, коли раптом виникла потреба.
Так, і додатковий бонус - менша потужність ТЕНу. Типово, біля 1,5 кВт на 10-15 номінальних літрів. Це зручно, бо, наприклад, при вимиканні електрики - я не вимикаю, переважно, бойлер, бо потужності інвертора 2.5 кВт (разом з АКБ 7 кВт*год) - вистачає, щоб користуватися і таким бойлером постійно. А в крупніших бойлерів - від 2,0 до 2,5 кВт ТЕНи.
В мене скоро буде 15 років як стоїть Round - це типу бюджетна версія Atlantic. Ставив свого часу сам, обслуговую також. Вперше замінив анод десь на 7-8 році експлуатації. Було важко дістати внутрянку, бо нальоту насипало і він докупи склеївся))) Поліз я тоді його чистити через шум явний при нагріві, а так би певно і досі стояв. Тепер раз на півтора-два роки анод замінюю. Бак не ідеальний, але не тіче, справно працює 24/7, тому імхо якщо пощастить з конкретним бойлером, він працюватиме і не робитиме мізків незалежно від його ціни
Я вам скажу, що і 15 л - вистачає і влітку, і взимку. Звісно, по 5-10 хвилин просто обливатися водою - не вийде. Лише намочитися, намилитися, змити.
Зі свого досвіду я геть не уявляю, як з 15-л бойлеру прийняти душ і помити жіночу голову з мінімальною кількістю операцій (хоча б шампунь-бальзам) водою комфортної для зими температури.
15л звичайно краще, ніж нічого, і можна митися в 2 етапи, спочатку душ, потім голова, але рівень комфорту на грані "поливатися ковшиком з відра", як на мене.
...
Тип тену немає ніякого відношення до аноду та корозії баку. Ну і при простої бойлеру воду не зливати. Категорично.
але з сухим теном бойлер чомусь дорожче чим з мокрим
БО, а - дорожче сам тен, б - доржче флянець(колба) в якій тен вставляється і якій, до речі, у мене згнив за 3 роки при живому аноді і наявності заземлення. Особисто я вже не бачу сенсу переплачувати за сухий тен. До речі, за рахунок того, що сухий тен має зазор з колбою в якій він стоїть, нагрів води відбувається довше за однакової потужності тенів, ніж з мокрим теном, це власне спостереження.
в мене атлантік з сухим тентом прожив 7/8 років і потік за цей час ні разу туди не лазив і нічого не міняв
треба брати щось народне типу атлантік, знайомий недавно купив арістон
Не бачу сенсу переплачувати за атлантік, власний досвід.
в мене був атлантік який потік то купив такий самий що б нічого не перероблювати а який порадите в порівнянні Атлантику
Поділіться досвідом, потрібно мамі в хрущі повісити бойлер. Але стінки там гіпсові блоки. Як краще бути в такому випадку. Про 15 літрів на 2 людей навіть не уявляю, я на себе одну 75 літрів виливаю.
Поділіться досвідом, потрібно мамі в хрущі повісити бойлер. Але стінки там гіпсові блоки. Як краще бути в такому випадку. Про 15 літрів на 2 людей навіть не уявляю, я на себе одну 75 літрів виливаю.
В основном, три варианта: 1. Крепится кронштейн насквозь через стену шпильками и большими шайбами. 2. На блоки сначала крепится специальный кронштейн на кучу специальных "гипсоблочных" дюбелей, на кронштейн уже вешается бойлер. Таким образом нагрузка равномерно распределяется на много точек крепления по большой площади. 3. Г-образный кронштейн с опорой на пол или наоборот - с креплением горизонтальной части к бетонному потолку.