autoua
Autoua.netФорумЗапитати Autoua

Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради
      19 апреля 2026 в 10:03 Гілками

Вітаю! Потрапив в ДТП. Доведеться проходити всі етапи «розваг», то буду вдячний за коментарі та поради, як зменшити негативні наслідки та вийти з ситуації, з найменшими втратами.
В п’ятницю, 17.04.2026, десь біля 11:30 дня, вирішила людина розвернутися переді мною. 2 полоси, в кожну сторону, подвійна осьова, світлофор та пішохідний перехід (ніяких розривів не було). Зелене світло для авто. Я рухався в лівому ряді. Інше авто з правого ряду пішло на розворот. Водій, досить похилого віку, зрозумів, що їде в іншу, ніж йому потрібно, сторону та вирішив розвернутися.
Я не буду обговорювати, чи був шанс у мене уникнути ДТП – завжди можливо сказати, що був, але сталося ДТП.
Поліція приїхала. Склали протокол, задули нас обох (нулі в обох). В протоколі я вказаний, як постраждала сторона. В мене — відеореєстратор. Запис надав поліції. За їхніми словами, вони долучили запис до справи. У водія другого авто – забрали права. До суду я волію уникати визначень — хто винен. За словами панів поліціантів – розгляд відбудеться у Ірпінському суді.
Я звернувся до своєї страхової (в мене, тільки автоцивілка, хоч і розширена) та набрав страхову другого авто (водій сказав, що в нього розряджений телефон і я не знаю, чи він набирав чи ні). СК другої сторони – «Гардіан» (https://grdn.com.ua/). Пошукав відгуки – негативні переважають. Отримав в смс номер звернення.
Швидку не викликали. В мене був пасажир (мій батько). Спрацювали 2 подушки. Безпека авто спрацювала на 100%. Друга сторона – теж відмовився від швидкої.
Друге авто — після кількох спроб запустився двигун, і авто своїм ходом поїхало.

Змінено Boss_k (10:08 19/04/2026)

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

Re: Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради [Re: Boss_k]
      19 апреля 2026 в 10:04 Гілками

Питання перше – коректний план подальших дій. Якщо я правильно розумію:
1. В понеділок оформлюю звершення в СК Гардіан. На сайті поверхнево продивився – порядок дій прописано. Може, з’являться підводні камені, під час оформлення -поділюся.
2. Чекаю рішення суду. До адвоката поки не планую звертатися. Ніби, досить проста справа.
3. Чекаю появи експерта СК.
4. Бажано зробити незалежну оцінку вартості ремонту
5. Якщо суд визнає мене – постраждалою стороною, узгоджувати суму компенсації від СК
6. Оцінивши вартість ремонту – прийняти рішення, чи не простіше авто продати, без ремонту і додавши вартість ремонту – шукати щось інше
7. Після закінчення всіх оф дій – ремонтувати авто (ну і збирати запчастини, які в будь-якому випадку, під заміну, не роблячи нічого з авто).
Можливо, є якісь коментарі/поради, як простіше пройти кожен з моментів — буду вдячний.

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

19 апреля 2026 в 10:06 Гілками

Питання друге – буду вдячний за пораду, де шукати незалежного оцінщика, а далі - ремонтувати.
Авто - Renault Laguna 2012 року. 2.0 дизель. Коробка автомат. По кузову, вже було багато пошкоджень лакофарбового покриття. Не критичних (корпус оцинкований – рижиків не знаходив). Але, технічний стан, до останнього часу був чудовий. Машину готував до далекої поїздки. Міняв недавно амортизатори + пружини. Почистив фари та замінив лампи в фарах.
Що зараз: двигун не запускається (починає крутити, але не запускається, можливо, так як купа помилок вистрибує. Помилки – не по двигуну, а по освітленню). Переднє праве колесо – повністю спущена шина (не знаю, чи є поріз чи деформовано диск) і трішки вивернуте (нижній край, відносно верхнього). Колесо обертається, руль повертається. З місця ДТП, машину забирав евакуатором. Територіально авто – в пром зоні, на Борщагівці. Зважаючи на вартість транспортування авто, буду шукати варіанти ремонту, на Борщагівці, чи, відносно недалеко.
Пошкоджено, з того що бачив – передній бампер, права фара + права протитуманка (вкл. механізми омивача фар), деформовано передню балку (лонжерон??), праве переднє крило, права передня дверка, поріг правий, лобове скло, подушка керма, подушка переднього пасажира, ремені безпеки, праве колесо – під заміну, скорше за все. Які приховані дефекти – хз.

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

19 апреля 2026 в 10:07 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

Фото

Фото

Супер писатель! *
28 лет за рулем,
С нами с 26.06.2010

19 апреля 2026 в 10:36 Гілками

Не по теме.
Я в городе подушку пассажира отключаю. В основном сам езжу. А так, лёгкое ДТП, минус торпедо, минус стекло. (((

V.I.P **
52 года (23 года за рулем), Київ
С нами с 22.05.2007

19 апреля 2026 в 10:54 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

Шукай аварійний вимикач, скоріш за все спрацював тому не заводиться.
https://youtu.be/hIybaMopupM?si=CKl8Aa8xAwt39a_p
А в тебе на страховці "прямого врегулювання" нема? Бо тоді В ТЕОРІЇ ти отримаєш гроші від своєї страхової абвони вже будуть стягувати з страхової опонента.
(Це на випадок якщо раптом не зроблять винуватцем, бо в нашій країні всяко буває)

Шукай аварійний вимикач, скоріш за все спрацював тому не заводиться. https://youtu

Змінено Djohny (10:58 19/04/2026)

подсевший на форум **
38 лет за рулем, Киев
С нами с 31.10.2014

Re: Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради [Re: Djohny]
      19 апреля 2026 в 11:10 Гілками

Djohny 19.04.2026 10:54 пишет:

(Це на випадок якщо раптом не зроблять винуватцем, бо в нашій країні всяко буває)

Дуже слушне зауваження. Я б не кидав напризволяще розгляд справи у суді. Є приклад аварії далекої родички де попервах поліція визнала винуватим іншу сторону і винуватець погоджувався.:А згодом виявилося що батько винуватця колишній прокурор і вже і слідчого поміняли і якісь додаткові експертизи напризначали і.,. Півтора року результату немає. І це при тому що адвокат ще й старанно працює.

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

19 апреля 2026 в 12:30 Гілками

А в тебе на страховці "прямого врегулювання" нема? Бо тоді В ТЕОРІЇ ти отримаєш гроші від своєї страхової абвони вже будуть стягувати з страхової опонента.

Дякую за коментарі! Вимикач пошукаю. "Прямого врегулювання", ніби нема, але піду перечитувати договір.
По специфіці правосуддя - розумію всі ризики і намагаюсь дути на холодне....

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

Re: Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради [Re: harald67]
      19 апреля 2026 в 12:31 Гілками

harald67 19.04.2026 11:10 пишет:

Дуже слушне зауваження. Я б не кидав напризволяще розгляд справи у суді. Є приклад аварії далекої родички де попервах поліція визнала винуватим іншу сторону і винуватець погоджувався.:А згодом виявилося що батько винуватця колишній прокурор і вже і слідчого поміняли і якісь додаткові експертизи напризначали і.,. Півтора року результату немає. І це при тому що адвокат ще й старанно працює.

Буду відслідковувати розгляд. Розумію, що все може бути...

продавець овочів **
Таращанський р-н
С нами с 11.04.2006

19 апреля 2026 в 13:01 Гілками

Яким винуватцем? Суд не може розглядати нічого окрім протоколу. Якщо протокол на іншу особу то і розглядається винувата чи ні тільки та особа. Може хіба на повторне розслідування направити і от там вже можуть протокол перескласти.

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

19 апреля 2026 в 13:12 Гілками

Пошукав в інеті - немає в моєму авто, інерційного вимикача подачі палива. Скорше за все - блокує подачу палива - блок керування подушками безпеки. Не буду лізти, поки експерт не подивиться, щоб потім не отримати звинувачення, що щось накрутив з авто.
Пряме врегулювання в мене є - але, друге авто зачепило кам'яний паркан, і я, коли оформлював страховий випадок, згадав це. Ну і моя СК, посилається на те, що, якщо є ще постраждалі сторони - пряме врегулювання не діє. Лишився номер пана поліціянта, який оформлював ДТП. Спробую взнати, чи не оформлювали вони, окремий протокол на паркан. В протоколі, оформленому по дтп, який я підписував, нічого не згадано, що ще паркан "постраждав".

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

Re: Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради [Re: nickka]
      19 апреля 2026 в 13:14 Гілками

nickka 19.04.2026 13:01 пишет:

Яким винуватцем? Суд не може розглядати нічого окрім протоколу. Якщо протокол на іншу особу то і розглядається винувата чи ні тільки та особа. Може хіба на повторне розслідування направити і от там вже можуть протокол перескласти.

Буду в це вірити!

V.I.P ***
      19 апреля 2026 в 20:04 Гілками

А чому не діє пряме врегулювання? Воно ж якраз для таких випадків.

В ответ на:

Умови для прямого врегулювання:

у ДТП беруть участь лише два транспортних засоби;

внаслідок аварії немає постраждалих людей — збитки завдано тільки майну;

факт ДТП підтверджено документально — протоколом Поліції або Європротоколом;

поліси ОСЦПВ обох водіїв були чинними на момент ДТП.

продавець овочів **
Таращанський р-н
С нами с 11.04.2006

Re: Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради [Re: Paulskit]
      19 апреля 2026 в 21:01 Гілками

Обидві страхові повинні бути учасниками. Або купувати поліс з додатковою умовою прямого врегулювання. Я забув як у уніки такий називається, але він значно дорожчий.

V.I.P **
27 лет за рулем, Киев
С нами с 09.01.2004

Re: Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради [Re: nickka]
      20 апреля 2026 в 08:40 Гілками

nickka 19.04.2026 21:01 пишет:

Обидві страхові повинні бути учасниками. Або купувати поліс з додатковою умовою прямого врегулювання. Я забув як у уніки такий називається, але він значно дорожчий.

З 2025 року ця система стала обов'язковою в Україні, так що можеш звертатись і до своєї страхової.
В тому році попав в ДТП (без постраждалих), другий учасник відразу визнав свою вину і просив поліцію не визивати. Оформили Європротокол, при чому онлайн. В страховій сказали, якщо протокол оформлює поліція, то це процес відшкодування буде довгим, після суду.

Так же сказали є два варіанта, або страхова винного все робить, або моя. І це треба на початку, потім вже поміняти не можна.
Я звернувся до свої і навіть без поліції, це зайняло три місяця.

V.I.P **
27 лет за рулем, Киев
С нами с 09.01.2004

20 апреля 2026 в 09:43 Гілками

Boss_k 19.04.2026 10:04 пишет:

1. В понеділок оформлюю звершення в СК Гардіан. На сайті поверхнево продивився – порядок дій прописано. Може, з’являться підводні камені, під час оформлення -поділюся.
2. Чекаю рішення суду. До адвоката поки не планую звертатися. Ніби, досить проста справа.
5. Якщо суд визнає мене – постраждалою стороною, узгоджувати суму компенсації від СК
6. Оцінивши вартість ремонту – прийняти рішення, чи не простіше авто продати, без ремонту і додавши вартість ремонту – шукати щось інше
7. Після закінчення всіх оф дій – ремонтувати авто (ну і збирати запчастини, які в будь-якому випадку, під заміну, не роблячи нічого з авто).
Можливо, є якісь коментарі/поради, як простіше пройти кожен з моментів — буду вдячний.

Подивіться де ремонтують авто СК ваша і його і які відгуки. Може допоможе вибрати до якої компанії звернутися.
Якщо виберете свою компанію, то є якась гарантія, що їм все одно яка сума, бо всі збитки покриє компанія винуватця.
Якщо хочете самі ремонтувати, то готуйтесь, що намалюють по мінімуму.
Поки все не вирішиться з машиною нічого не можна робити, а це на жаль процес не швидкий. Терпіння і добрих нервів

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

Re: Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради [Re: Paulskit]
      20 апреля 2026 в 11:08 Гілками

Paulskit 19.04.2026 20:04 пишет:

А чому не діє пряме врегулювання? Воно ж якраз для таких випадків.

В ответ на:

Умови для прямого врегулювання:

у ДТП беруть участь лише два транспортних засоби;

внаслідок аварії немає постраждалих людей — збитки завдано тільки майну;

факт ДТП підтверджено документально — протоколом Поліції або Європротоколом;

поліси ОСЦПВ обох водіїв були чинними на момент ДТП.

Мої вітання! Трохи вище вказував, чому СК, формально не вважає, що може діяти "пряме врегулювання":
"Пряме врегулювання в мене є - але, друге авто зачепило кам'яний паркан, і я, коли оформлював страховий випадок, згадав це. Ну і моя СК, посилається на те, що, якщо є ще постраждалі сторони - пряме врегулювання не діє. Лишився номер пана поліціянта, який оформлював ДТП. Спробую взнати, чи не оформлювали вони, окремий протокол на паркан. В протоколі, оформленому по дтп, який я підписував, нічого не згадано, що ще паркан "постраждав"."
Зараз чекаю відповідь від поліції. Далі буду вести перемовини зі своєю СК.

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

Re: Потрапив в ДТП. Буду вдячний за коментарі та поради [Re: Diezel]
      20 апреля 2026 в 11:10 Гілками

Diezel 20.04.2026 09:43 пишет:

Boss_k 19.04.2026 10:04 пишет:

Подивіться де ремонтують авто СК ваша і його і які відгуки. Може допоможе вибрати до якої компанії звернутися.
Якщо виберете свою компанію, то є якась гарантія, що їм все одно яка сума, бо всі збитки покриє компанія винуватця.
Якщо хочете самі ремонтувати, то готуйтесь, що намалюють по мінімуму.
Поки все не вирішиться з машиною нічого не можна робити, а це на жаль процес не швидкий. Терпіння і добрих нервів

Дякую за коментар. Знайшов інший варіант - ніби, можливо замовити оцінку, незалежного експерта, який має ліцензію МТСБУ. Буду вивчати ще й цей варіант.

Шкодоволгный Вазотавр *
55 лет (34 года за рулем), Киев
С нами с 06.07.2001

20 апреля 2026 в 11:55 Гілками

Boss_k 20.04.2026 11:10 пишет:

Дякую за коментар. Знайшов інший варіант - ніби, можливо замовити оцінку, незалежного експерта, який має ліцензію МТСБУ. Буду вивчати ще й цей варіант.

До сраки цей варіант. Все одно страхова буде рахувати по своєму.
Головне не погоджуватися, зробити калькуляцію на СТО. Всі запчастини вказувати під заміну, до останньої кліпси. Вони тобі виплатять десь 30% запчастин та повинні всі роботи 100% рахувати. Насправді це може бути менше. Тому все рахувати по максимуму - мені погнуло стійку аморт. то я виставляв заміну ОБОХ стійок ( по одній не міняють)

старожил ***
Киев
С нами с 04.10.2007

21 апреля 2026 в 17:36 Гілками

Порадьте СТО для дефектовки, а, можливо, в подальшому і ремонту в районі Борщагівки. Потрібен і кузовний ремонт, і ходова/електрика.

На першому етапі - потрібен підйомник та робочі руки (як мінімум, колесо доведеться зняти, а як максимум - хз). Найголовніше, спеціаліст, який може допомогти, щоб експерт СК не намалював, зовсім вже ліві дані.

Autoua.netФорумЗапитати Autoua
Додаткова інформація
5 користувачів і 24 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  Yorc, AVB, Hrust, Stor, moderator, BorisB 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 850

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія