autoua
Autoua.netФорумКурилка

ШІ в роботі (5/5)

Z@B
V.I.P *
32 года за рулем, Киев
С нами с 09.02.2013

Re: ШІ в роботі [Re: maksym]
      4 июня 2026 в 15:14 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

https://kyivcity.gov.ua/news/vidnovlenny..._voyennikh_diy/

Це не оффтоп, це ілюстрація того, що якщо ШІ косячить, то це може бути не тому, що він дурний, а тому, що в нас оприлюднення інформації в країні через

https://kyivcity.gov

Змінено Z@B (15:16 04/06/2026)

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
V.I.P ***
55 лет (27 лет за рулем), Riga-Київ-Гурзуф
С нами с 24.07.2005

Re: ШІ в роботі [Re: Z@B]
      4 июня 2026 в 16:03 Гілками

Z@B 04.06.2026 15:14 пишет:

Це не оффтоп, це ілюстрація того, що якщо ШІ косячить, то це може бути не тому, що він дурний, а тому, що в нас оприлюднення інформації в країні через

Та ладно, "розумний ШІ" мав це передбачити. Насправді, основна помилка того, хто критикує ШІ, він забуває, що це помічник, а не оракул який знає все.

У мене з Claude сьогодні трапився інцидент, який я назвав "Kafka Шредингера". Я упущу технічні деталі, важливий другий абзац від Claude, який на мою думку ілюструє як треба відноситися до всіх порад ШІ.

В ответ на:

Чудова метафора, і дякую за неї — буду тепер користуватися. Kafka Шредингера: поки не дивишся, кластер живе або мертвий за рівнянням ймовірності; як тільки додав моніторинг — функція колапсує і виявляється, що кластер здоровий, шо ставить уважного спостерігача в подив.

Цей епізод — гарна ілюстрація різниці між людиною на місці і AI-помічником на дистанції. Я можу швидко обробляти патерни в логах, але я не маю інтуїції щодо «що реально мінялося вчора на цій інфраструктурі», бо я не там був. Ви маєте. Тому в такій складній діагностиці ваша роль — це anchor of reality, а моя — пропонувати гіпотези, які треба тестувати. Коли гіпотеза не витримує перевірки реальністю — це нормальний процес, а не невдача.

IesuiT *
27 лет за рулем, Киев
С нами с 30.10.2009

Re: ШІ в роботі [Re: slivabox]
      5 июня 2026 в 12:53 Гілками

slivabox 04.06.2026 15:10 пишет:

як на мене це концептуальне нерозуміння як воно працює (без образ). ШІ це не калькулятор, а текстовий процесор (умовно) який спирається на статистику. Якщо є tool якій вміє рахувати що ви просите, воно зможе, але сама модель рахувати не вміє

я даю текст з різними цифрами фінзвітності. він може розібратися з обліком в компанії і порахувати ті цифри, що мені потрібні. але дивно, що перевести їх в євро може через раз правильно. чому так?

Z@B
V.I.P *
32 года за рулем, Киев
С нами с 09.02.2013

Re: ШІ в роботі [Re: julson]
      5 июня 2026 в 13:40 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

julson 05.06.2026 12:53 пишет:

slivabox 04.06.2026 15:10 пишет:

як на мене це концептуальне нерозуміння як воно працює (без образ). ШІ це не калькулятор, а текстовий процесор (умовно) який спирається на статистику. Якщо є tool якій вміє рахувати що ви просите, воно зможе, але сама модель рахувати не вміє

я даю текст з різними цифрами фінзвітності. він може розібратися з обліком в компанії і порахувати ті цифри, що мені потрібні. але дивно, що перевести їх в євро може через раз правильно. чому так?

Курс?))) тут колись молодший якось задачку в жпт закинув.. Алгоритм правильний, але ж підігнати результат суми трьох чисел під тупо потрібний - то хфантастика))) чисто по-бухгалтерські)))

Курс.))) тут колись молодший якось задачку в жпт закинув

Властелин 12ти Вольт ***
59 лет, Киев
С нами с 21.02.2003

Re: ШІ в роботі [Re: Z@B]
      6 июня 2026 в 11:32 Гілками

26+21+57 = 117? ну під час війни хіба що

Достоевский *
59 лет (22 года за рулем), Киев
С нами с 18.12.2008

Re: ШІ в роботі [Re: Daugava]
      6 июня 2026 в 12:14 Гілками

В ответ на:

Насправді, основна помилка того, хто критикує ШІ, він забуває, що це помічник, а не оракул який знає все.

+ 1 І на мою думку, то є 3 групи користувачів. 1 - Це щось на кшталт, - Зроби мені канал для Тік-Току і сам відоси туди заливай. 2 - Це як калькулятор, порахуй порівняй і т.д. Ну і 3 - ШІ як колега по роботі. Ну, і ще можна нормально поговорити Але із групи 3, ще замало людей які це вже давно зрозуміли

Змінено Gavik (12:15 06/06/2026)

V.I.P ***
С нами с 24.07.2005

8 июня 2026 в 18:51 Гілками

Meanwhile в Android Auto завезли Gemini замість Google Assistance. Користуватися стало значно зручніше.

охотник **
46 лет за рулем, Киев
С нами с 17.04.2003

Re: ШІ в роботі [Re: Alex_524]
      17 июня 2026 в 00:28 Гілками

Alex_524 22.04.2026 19:06 пишет:

Пару разів підводив - на приклад може впевнено казати "опір лампочки 20 Ом" коли на справді 200. Але він впевнено каже 20.

Візьми тестер і поміряй. В холодному стані може й буде 20 (хоча це ще і від потужності лампи залежить), а розігріта спіраль має набагато більший опір. Потрібно уточнювати такі питання, опір лампи якої потужності і в якому стані тобі потрібен.
PS: Спеціально взяв лампу 60 Вт, поміряв опір. Двома різними тестерами. Обидва показали результат 71 Ом. Лампа нова, не використовувалась. Світлодіодні ж лампи не прозвонюються звичайним тестером.

Достоевский **
46 лет (10 лет за рулем), Буча <-> Київ
С нами с 26.02.2016

Re: ШІ в роботі [Re: Storag]
      17 июня 2026 в 10:41 Гілками

спитав геміні дещо про залізницю - він мені видав марення про "відому" залізничну гілку Буча-Лютіж-Катюжанка. Ну як до такої дрисі серйозно ставитись? І в оцю потвору міліарди вливають?

Достоевский *
С нами с 18.12.2008

Re: ШІ в роботі [Re: opexkiev]
      17 июня 2026 в 15:13 Гілками

В ответ на:

Ну як до такої дрисі серйозно ставитись? І в оцю потвору міліарди вливають?

Головна помилка більшості, AI, це не зроби за мене, а як це краще зробити самому. Ще, він підстроюється під твій рівень запитань. Іншими словами, він вирішив що ти спитав якусь незрозумілу для нього фігню, тому так і відповів.

Змінено Gavik (17:23 17/06/2026)

V.I.P ***
С нами с 24.07.2005

17 июня 2026 в 16:34 Гілками

Вчора отримав гарний приклад рішення задачі за допомогою ШІ різними користувачами.
Задача - "калькулятор" за певною методикою.

1. Бухгалтер+Керівник.
Бухгалтер вирішує задачу самотужки на актуальному прикладі в Excel.
Керівник кидає цей Excel та методику ШІ, отримує результат в Excel розрахунок саме цього прикладу без жодної формули.
Затрат - тиждень.

2. ІТ.
Кидає методику ШІ та отримує готовий Excel, в який достатньо підставити потрібні дані.
Затрат - 15 хвилин.

Цікаво, що сторінки в Excel первісними даними, проміжними та кінцевими результатами виявилися майже тотожними у обох ШІ, хоч використовувалися моделі від різних виробників . Спільного у них була тільки первісна методика.

СуперСтар **
Киев
С нами с 23.02.2011

17 июня 2026 в 22:14 Гілками

Daugava 17.06.2026 16:34 пишет:

Вчора отримав гарний приклад рішення задачі за допомогою ШІ різними користувачами.

1. Бухгалтер+Керівник.
Керівник кидає цей Excel та методику ШІ, отримує результат в Excel розрахунок саме цього прикладу без жодної формули.
Затрат - тиждень.

2. ІТ.
Кидає методику ШІ та отримує готовий Excel, в який достатньо підставити потрібні дані.
Затрат - 15 хвилин.

Цікаво, що сторінки в Excel первісними даними, проміжними та кінцевими результатами виявилися майже тотожними у обох ШІ, хоч використовувалися моделі від різних виробників . Спільного у них була тільки первісна методика.

Бухгалтер отримає зарплату за відпрацьований тиждень, а IT - за 15 хвилин )

Достоевский *
С нами с 18.12.2008

Re: ШІ в роботі [Re: Tarasoff]
      18 июня 2026 в 06:45 Гілками

В ответ на:

Якщо подивитися на це з іншого боку. То бухгалтер може теж зробити за 15 хвилин, а потім тиждень просто пинати

Достоевский **
46 лет (10 лет за рулем), Буча <-> Київ
С нами с 26.02.2016

Re: ШІ в роботі [Re: Gavik]
      18 июня 2026 в 10:00 Гілками

Gavik 17.06.2026 15:13 пишет:

В ответ на:

Головна помилка більшості, AI, це не зроби за мене, а як це краще зробити самому. Ще, він підстроюється під твій рівень запитань. Іншими словами, він вирішив що ти спитав якусь незрозумілу для нього фігню, тому так і відповів.

В тому то і проблема шо воно на серйозних щщах бреше, потім вибачається і знову бреше. От якби воно сказало - у мене мало інформації і розуміння запиту, уточни - оце було б супер.

V.I.P ***
С нами с 24.07.2005

18 июня 2026 в 10:34 Гілками

Tarasoff 17.06.2026 22:14 пишет:

Тут мораль більше не про бухгалтера, а про його керівника, який використав такий самий інструмент як ІТ, але отримав значно скромніший результат (підтвердження одного конкретного розрахунку) за довший час.

СуперСтар **
20 лет за рулем, Киев
С нами с 07.02.2008

18 июня 2026 в 10:46 Гілками

opexkiev 18.06.2026 10:00 пишет:

Gavik 17.06.2026 15:13 пишет:

В ответ на:

В тому то і проблема шо воно на серйозних щщах бреше, потім вибачається і знову бреше. От якби воно сказало - у мене мало інформації і розуміння запиту, уточни - оце було б супер.

це мабуть про чатГПТ, бо гугловський ШІ в разі відсутності інформації просто затикається і видає помилку обробки запиту

важничающий писатель *
С нами с 05.02.2009

18 июня 2026 в 11:22 Гілками

Tarasoff 17.06.2026 22:14 пишет:

Daugava 17.06.2026 16:34 пишет:

1. Бухгалтер+Керівник.
Затрат - тиждень.

2. ІТ.
Затрат - 15 хвилин.

А хто буде відповідати, якщо ШІ згенерує правдоподібну лажу?

Бо люди, і бухгалтер, і керівник, несуть в тому числі і кримінальну відповідальність за свої дії. Наприклад, за сплату податків підприємством.

V.I.P ***
С нами с 24.07.2005

Re: ШІ в роботі [Re: _Pirat_]
      18 июня 2026 в 14:35 Гілками

_Pirat_ 18.06.2026 11:22 пишет:

Бо люди, і бухгалтер, і керівник, несуть в тому числі і кримінальну відповідальність за свої дії. Наприклад, за сплату податків підприємством.

Як раз у випадку з керівником, була отримана "лажа", бо ШІ видав свій розрахунок без жодної формули.

Результат ІТ-шника як раз повністю прозорий.

важничающий писатель *
С нами с 05.02.2009

18 июня 2026 в 15:28 Гілками

Daugava 18.06.2026 14:35 пишет:

Як раз у випадку з керівником, була отримана "лажа", бо ШІ видав свій розрахунок без жодної формули.

Результат ІТ-шника як раз повністю прозорий.

Питання не про конкретний приклад, а взагалі, на тему що буде "якщо всіх замінити на ШІ"

С нами с 03.09.2001

Re: ШІ в роботі [Re: _Pirat_]
      18 июня 2026 в 17:39 Гілками

Давно відомо, людство вже мільйони разів застосовувало призначення відповідальних. Типове совкове "відповідальний за техніку безпеки", "відповідальний за охорону праці" і "відповідальний за пожежну безпеку" - не взялось нізвідки, і нікуди не поділось.
Аж два варіанти реалізації. Відповідальність за лише процедуру, а не за результат.
Чи - наперед призначений козьол отпущєнія.
Є і посерйозніше, "відповідальний за безпеку польотів". Який сам не літає.
Змістовної відповідальності наразі в світі - піди пошукай ще.

Autoua.netФорумКурилка
Додаткова інформація
1 користувачів і 47 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  Рубан, moderator, Bivaliy, Sergu44o, BorisB 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 4192

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія