autoua
Autoua.netФорумДіти

чи рано майже в 5,5 в школу?

42 года (24 года за рулем), Украина,транзит
С нами с 02.11.2005

чи рано майже в 5,5 в школу?
      4 мая 2026 в 11:16 Гілками

мала ходить на підготовку до школи з дітками на рік старшими.
от таке питання, чи варто її вже в школу відправляти (в вересні буде 5,5), чи таки до 6,5 тягнути?
читати (нажаль поки невпевнено )/рахувати вміє. по фізо...ну тут я точно не сумніваюсь - тут все ок.
я не знаю, що там ще треба, щоб в першому класі можна було спокійно вчитися

Змінено Сергёга (11:17 04/05/2026)

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
продавець овочів **
Таращанський р-н
С нами с 11.04.2006

Re: чи рано майже в 5,5 в школу? [Re: Сергёга]
      4 мая 2026 в 11:31 Гілками

хіба ми, не знаючи дитини, можемо відповісти на це питання? Воно ж індивідуальне. Одна дитина нормально буде себе почувати ще й тирки дасть старшим, а іншу старші діти заклюють... При чому тут читати-рахувати, тут основне як поводиться в колективі, як себе вміє поставити, захистити кордони.

подсевший на форум **
38 лет за рулем, Киев
С нами с 31.10.2014

4 мая 2026 в 12:04 Гілками

Сергёга 04.05.2026 11:16 пишет:

от таке питання, чи варто її вже в школу відправляти (в вересні буде 5,5), чи таки до 6,5 тягнути?
читати (нажаль поки невпевнено )/рахувати вміє. по фізо...ну тут я точно не сумніваюсь - тут все ок.

Багато чого варто врахувати. Починаючи з того що у нас в Україні батьки часто хлопців віддають до школи 6-и річками, а дівчат приводять 7+. Традиція така. У підсумку у малого в класі було багато хлопців 6- річок і один був навіть 5 років і 10 місяців, а дівчатам багатьом нприкінці календарного року 8 виповнилося.
У мого малого була дещо інша ситуація. Він ходив до дитячого садочку у закінчив його у віці рівно 6 років. Його могли залишити у садочку ще й на наступний рік, але він сам відмовлявся і казав що буде відчувати себе якимось "второрічником" (хоча сучасні діти не знають цього терміну).
Але я не впевнений що до школи візьмуть дівчинку 5,5 років. Принаймні хлопця 5 років 10 місяців брати не хотіли і батьки багато зусиль доклали щоб взяли.

СуперСтар **
46 лет (10 лет за рулем), Буча <-> Київ
С нами с 26.02.2016

Re: чи рано майже в 5,5 в школу? [Re: harald67]
      4 мая 2026 в 14:56 Гілками

У мого колишнього шефа були двоє погодків. І коли сестра зазбиралася в школу в підходящий час, то брат на рік молодший ні в яку не хотів чекати ще рік поки сестра уже в школі і якось домовились що дитина в 6 чи може 6 без місяця піде теж. По результату дочка почала вчитися ок, а син сходив два чи три рази і сам перехотів в ту школу Пішов через рік і потім був відмінником-олімпіадником.

Супер писатель! *
Киев
С нами с 08.04.2007

4 мая 2026 в 15:00 Гілками

Учтите, что каждый день нужно будет носить нелёгкий рюкзачок. Вы точно уверены, что такая нагрузка не пойдёт во вред спине?

подсевший на форум **
38 лет за рулем, Киев
С нами с 31.10.2014

Re: чи рано майже в 5,5 в школу? [Re: Maniachello]
      4 мая 2026 в 17:12 Гілками

Maniachello 04.05.2026 15:00 пишет:

Учтите, что каждый день нужно будет носить нелёгкий рюкзачок. Вы точно уверены, что такая нагрузка не пойдёт во вред спине?

Так а хто того рюкзачка носитиме для першокласниці? Мама чи тато? Школярка нестиме його лише від входу школи і до класу, та у зворотньому напрямку.

С нами с 02.11.2005

4 мая 2026 в 17:51 Гілками

harald67 04.05.2026 17:12 пишет:

Maniachello 04.05.2026 15:00 пишет:

Так а хто того рюкзачка носитиме для першокласниці? Мама чи тато? Школярка нестиме його лише від входу школи і до класу, та у зворотньому напрямку.

в нас школа у дворі будинку можна сказати. метрів 150 до входу в школу (і основний шлях - це територія школи)

Змінено Сергёга (17:51 04/05/2026)

СуперСтар ***
56 лет (37 лет за рулем), Киев
С нами с 16.12.2003

4 мая 2026 в 21:16 Гілками

У мене донька у такому віці пішла у перший клас. Все ОК.

СуперСтар **
Киев
С нами с 23.02.2011

4 мая 2026 в 22:53 Гілками

Можна сходити до дитячого психолога, нехай оцінить готовність. Все ж краще, ніж по інтернетах приймати рішення

Еще та! **
47 лет (20 лет за рулем), Київ
С нами с 16.06.2008

4 мая 2026 в 22:57 Гілками

Треба щоб дитина була готова психологічно. Рахувати-читати то таке, навчиться.
А відсидіти всі уроки, зробити домашку, адаптуватися в колективі (а тут вона буде ще й наймолодша), побутове самообслуговування - це основні показники загальної готовності до школи.
Як на мене 5,5 зарано. Мої троє дівчат пішли в 6,6 - всі троє чудово вчаться.
Син пішов рівно в 6 - ніколи не хотів і не хоче вчитися.

IesuiT *
43 года (17 лет за рулем), Киев
С нами с 24.10.2008

5 мая 2026 в 15:00 Гілками

harald67 04.05.2026 12:04 пишет:

Багато чого варто врахувати. Починаючи з того що у нас в Україні батьки часто хлопців віддають до школи 6-и річками, а дівчат приводять 7+.

Перший раз таку ахінею чую (хоча чому дивуватись, дивлячись на автора цього допису). Коли я вчився із 15 дівчат, тільки дві були на рік старше, але вони трохи того, не з благополучних сімей і вчились на трійки.
У сина так само, із 14 дівчат, тільки дві на рік старші.

Змінено juiT (15:02 05/05/2026)

IesuiT *
С нами с 24.10.2008

5 мая 2026 в 15:07 Гілками

5.5 малувато, навіщо ви так рано віддали її на підготовку?
Якщо плануєте йти у звичайну школу, то їй може бути скучно і пропаде тяга до навчання.
Взагалі, це дуже індивідуально для дитини і таки поради давати не дуже доцільно і правильно. Єдине, щоб я підтягнув за рік до школи, це читання, і точно без фанатизму, все інше по скільки по стільки. Нажене. Бо читання це найголовніше в перші 3 роки і буде легше засвоювати новий матеріал. Це моє імхо.

V.I.P **
Киев
С нами с 20.09.2001

Re: чи рано майже в 5,5 в школу? [Re: juiT]
      5 мая 2026 в 17:13 Гілками

Як на мене - ранувато.
Тут головне, щоб батьки не приймали участь у змаганнях "хто раніше віддасть в школу" заради постів в чатиках та прочих тіктоках.
На моє враження, другу дитину батьки вже не так фанатично пихають поперед усіх. Досвід вже підказує - а нахіба?

С нами с 02.11.2005

Re: чи рано майже в 5,5 в школу? [Re: maksym]
      5 мая 2026 в 22:35 Гілками

maksym 05.05.2026 17:13 пишет:

Як на мене - ранувато.
Тут головне, щоб батьки не приймали участь у змаганнях "хто раніше віддасть в школу" заради постів в чатиках та прочих тіктоках.
На моє враження, другу дитину батьки вже не так фанатично пихають поперед усіх. Досвід вже підказує - а нахіба?

ні,ні,ні! тут справа не в змаганнях. просто давним-давно, коли я ще вчився, то тоді менше рочків в школі зависали. А зараз якось розтягнули просто караул як ту шкільну програму. питання виникло саме через це. з боку мами то 6,5 розглядається для школи. А от це мене щось накрило про 5,5 подумати... щоб рік "зекономити"
в підготовку мама відвела без мого втручання. просто малій цікаво. то чому ні - хай ходить.

але все ж таки подумав-подумав і приходжу до думки, що таки так - 6,5 краще. питання не в читанні чи фізо, чи те що дітки старші "заклюють". Тут от точно проблем не буде. Але непосидюча поки що. Їй, схоже, буде просто важко висідити уроки. В садочку/гуртках/підготовці все ж таки коротші заяняття і не такі суворі правила

С нами с 02.11.2005

5 мая 2026 в 22:37 Гілками

juiT 05.05.2026 15:07 пишет:

подружки пішли вже (вони старші)
типу гуляють разом, гуртки разом, дні народження - разом. то мала сама по суті попросилась, щоб її туда відвели. ну а мама була не проти

Змінено Сергёга (22:38 05/05/2026)

Z@B
V.I.P *
32 года за рулем, Киев
С нами с 09.02.2013

5 мая 2026 в 22:56 Гілками

Сергёга 05.05.2026 22:37 пишет:

juiT 05.05.2026 15:07 пишет:

подружки пішли вже (вони старші)
типу гуляють разом, гуртки разом, дні народження - разом. то мала сама по суті попросилась, щоб її туда відвели. ну а мама була не проти

Це зараз вони гуляють разом... А через 5-6 років, коли в старших будуть вже вторинні статеві ознаки, і не тільки вторинні, а молодші на рік ще будуть дітьми - от там можуть бути нюанси у відношеннях між ними. І не самі приємні для молодших.
Був би хлопчик - однозначно би радив в 6.5. Дівчинка не так критично в цьому плані, звичайно..

Якщо психолог і педагоги не кажуть, що вже безальтернативно пора до школи, бо садочок вже буде гальмувати розвиток - краще у 6.5 піти.. Імхо.

подсевший на форум **
38 лет за рулем, Киев
С нами с 31.10.2014

6 мая 2026 в 10:27 Гілками

juiT 05.05.2026 15:00 пишет:

harald67 04.05.2026 12:04 пишет:

Багато чого варто врахувати. Починаючи з того що у нас в Україні батьки часто хлопців віддають до школи 6-и річками, а дівчат приводять 7+.

Перший раз таку ахінею чую (хоча чому дивуватись, дивлячись на автора цього допису). Коли я вчився із 15 дівчат, тільки дві були на рік старше, але вони трохи того, не з благополучних сімей і вчились на трійки.
У сина так само, із 14 дівчат, тільки дві на рік старші.

Ну не розумієшся на темі, то краще мовчи, чим когось звинувачувати. Навіть я коли пішов до школи то в моєму класі було два хлопця шестирічки і 13 семирічок, а дівчат було 7 семирічок і вісім восьмирічок (тоді до школи йшли у сім років). Коли мій син у 2017 пішов до тієї ж самої школи то так само - хлопців половина шестирічок, половина семирічок, дівчат - жодної шестирічки, половина семирічок, половина восьмирічок. І з ким з батьків, та вже і дідів (серед моїх ровесників вже багато) спілкувався - у всіх приблизно одна й та сама картина - в першому класі середній вік хлопців майже на рік менший ніж дівчат. Але ж тобі обов'язково зі своєю некомпетентною думкою влізти в кожну тему ще й позвинувачувати інших у невіглавстві.

NID
Достоевский **
1 год за рулем, Киев
С нами с 13.03.2007

6 мая 2026 в 10:36 Гілками

Не варто, у мене менша зараз у 6-му класі, і на рік менша від однокласниць.
Не катастрофа, але і ніяких переваг у тому точно нема, виникали навіть проблемки, через вікову різницю.
Дайте дитині ще пожити її краще життя.

Змінено NID (10:38 06/05/2026)

V.I.P **
44 года (15 лет за рулем), Киев
С нами с 01.12.2015

6 мая 2026 в 15:36 Гілками

Мій пішов в школу в 6.9 років хоча ні маленьким ні слабким до навчання не був)
Ніколи про це не пожалкувала) в класі в нього вчилась дівчинка, яка пішла в 5 і всі початкові класи батьки жалкували, що витягли її в школу)
Тут виключно ваша відповідальність, хоча я б у дитини, особливо дівчинки не крала дитинство)

IesuiT *
С нами с 24.10.2008

6 мая 2026 в 17:42 Гілками

harald67 06.05.2026 10:27 пишет:

Ну не розумієшся на темі, то краще мовчи, чим когось звинувачувати.

Я тобі приклади навів, коли я вчився, і зараз дитина вчиться.
Тоже мені знаток найшовся, тебе почитати, так в тебе все не як у людей, і кожен випадок унікальний і тільки так повинно бути, більше варіантів немає.

Autoua.netФорумДіти
Додаткова інформація
0 користувачів і 5 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  LordAmid, doctor_b, moderator 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 733

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія