autoua
Autoua.netФорумЗапитати Autoua

Купив авто, а згодом виявилося що розшукує Інтерпол

читатель
С нами с 19.06.2026

Купив авто, а згодом виявилося що розшукує Інтерпол
      19 июня 2026 в 14:18 Гілками

Всім добрий день.

Хочу максимально детально описати свою ситуацію з автомобілем Mercedes-Benz C 180. Можливо, хтось уже стикався з подібним випадком, зможе підказати подальші дії, порадити профільного адвоката або поділитися реальним досвідом вирішення таких питань.

Я військовослужбовець, перебуваю в Україні. Автомобіль купував для особистого користування, як звичайний добросовісний покупець. Жодних незаконних дій з мого боку не було. Авто купував уже на українській реєстрації.

**Інформація про автомобіль:**

* Mercedes-Benz C 180, кузов W205/S205, універсал;
* рік випуску приблизно 2019/2020;
* бензиновий турбований двигун, за документами/каталогами Mercedes — двигун сімейства M264;
* VIN: WDD205***********, повний VIN готовий надати в особисті повідомлення або адвокату;
* автомобіль уже був на українських номерах;
* я не перший власник в Україні, купував авто вже після його реєстрації в Україні;
* місце купівлі — Україна, Одеса;
* на момент купівлі в мене не було жодної інформації, що автомобіль перебуває в будь-якому розшуку.

Після купівлі я користувався автомобілем як звичайною машиною. Через деякий час вирішив переоформити / замінити техпаспорт через сервісний центр МВС. Саме тоді й почалася вся ця проблема.

**Як було виявлено розшук**

Під час звернення до територіального сервісного центру МВС України для проведення реєстраційної дії з автомобілем з’ясувалося, що машина перебуває в міжнародному розшуку / базі Інтерполу.

Попередньо мені повідомили, що причина розшуку — **викрадення**, країна-ініціатор — **Німеччина**.

Для мене це стало повною несподіванкою, тому що:

1. Автомобіль уже перебував в Україні.
2. Автомобіль уже був зареєстрований на українських номерах.
3. Я купував його не як перший власник в Україні.
4. На момент купівлі жодних обмежень, арештів або інформації про розшук мені не повідомляли.
5. Я впевнений, що автомобіль з’явився в розшуку вже після того, як я купив його в Україні, або ця інформація з певних причин раніше не відображалася / не була виявлена.

Після виявлення розшуку працівники сервісного центру повідомили про це поліцію. Поліція зафіксувала факт перебування автомобіля в міжнародному розшуку. Автомобіль у мене тоді вилучали / оформлювали відповідні матеріали, після чого приблизно через 22 дні повернули мені під розписку / на відповідальне зберігання. Але сам статус розшуку, наскільки я розумію, нікуди не зник.

**Що відомо щодо німецької сторони**

За документами та інформацією, які мені вдалося зібрати, автомобіль раніше був пов’язаний із Німеччиною. У німецьких документах фігурують реєстраційні дані, попередній власник / користувач у Німеччині, а також певний ланцюг осіб або організацій, які могли бути пов’язані з автомобілем до його потрапляння в Україну.

Повні імена, адреси та копії документів публічно не викладаю, щоб не порушувати закон і не створювати зайвих проблем, але готовий показати їх адвокату або людині, яка реально зможе допомогти у справі.

За моєю версією, ситуація може бути схожою на один із таких варіантів:

* автомобіль був проданий / вивезений із Німеччини, а потім хтось заявив його як викрадений;
* автомобіль міг бути предметом лізингу, кредиту або страхової історії;
* можлива схема зі страховою виплатою в Німеччині;
* можливо, хтось із попереднього ланцюга власників / продавців отримав гроші за авто, а потім подав заяву про викрадення;
* також не виключаю, що десь є помилка в базах або неповна інформація між німецькою та українською сторонами.

Я не стверджую, що конкретна особа вчинила злочин. Це лише моя версія, тому що для мене ситуація виглядає дуже дивно: автомобіль уже перебував в Україні, був зареєстрований, потім я його купив, а вже згодом він виявився в розшуку Інтерполу за запитом Німеччини.

**Що я вже робив**

Я почав самостійно збирати всю можливу інформацію та писати запити.

Писав у різні німецькі структури та організації, намагався з’ясувати:

* хто саме є ініціатором розшуку;
* яка точна причина розшуку;
* коли саме автомобіль було внесено в базу розшуку;
* чи було це до моєї купівлі, чи вже після;
* чи є кримінальне провадження в Німеччині;
* який орган зараз займається цією справою;
* чи можливо передати мої документи німецькій стороні;
* чи може Німеччина зняти автомобіль із розшуку, якщо я є добросовісним покупцем в Україні.

Також я намагався уточнювати інформацію через джерела, пов’язані з Mercedes / німецькими даними. Наскільки я зрозумів із відповідей, приватній особі напряму такі дані майже не надають.

Також у мене був контакт із німецькою поліцією / землею Саксонія-Ангальт. Потім мені повідомили, що питання передано до поліції Берліна / LKA Berlin, і порадили подати нове звернення через онлайн-приймальню поліції Берліна, вказавши попередній номер звернення.

У мене є такі номери звернень / справ:

* 260*17-1429-i*0343 — номер звернення через Internetwache Polizei Berlin.

У зверненні до поліції Берліна я описав, що автомобіль Mercedes-Benz C 180 із VIN WDD2052761F****** був куплений мною в Україні добросовісно, вже на українській реєстрації, а під час реєстраційної дії в сервісному центрі МВС України з’ясувалося, що він перебуває в міжнародному розшуку / розшуку Інтерполу як викрадений автомобіль, країна розшуку — Німеччина.

Я попросив німецьку сторону повідомити:

1. Точну причину розшуку.
2. Дату внесення автомобіля в розшук.
3. Орган, який ініціював розшук.
4. Чи є кримінальне провадження.
5. Чому автомобіль опинився в розшуку вже після того, як перебував в Україні та був на українській реєстрації.
6. Як я можу захистити свої права як добросовісний покупець.
7. Чи можна передати мої документи органу, який займається цією справою.
8. Чи можливе зняття автомобіля з розшуку за наявності документів про купівлю та реєстрацію в Україні.

До звернення я готовий додати всі документи, які маю:

* український техпаспорт;
* документи про купівлю автомобіля;
* документи / матеріали із сервісного центру МВС;
* документи поліції України;
* копії німецьких документів, які вдалося отримати;
* скриншоти / дані з Mercedes / XENTRY;
* листування з німецькими органами;
* підтвердження того, що автомобіль був куплений мною в Україні як звичайним покупцем.

**Поточна ситуація**

На цей момент ситуація повністю не вирішена.

Автомобіль, наскільки я розумію, продовжує перебувати в розшуку Інтерполу / міжнародному розшуку. Українська поліція зафіксувала цей факт і, як мені пояснювали, очікує відповідь від німецької сторони / Інтерполу.

Найбільша проблема в тому, що я не розумію, які реальні наслідки можуть бути далі:

* чи можуть автомобіль забрати та передати Німеччині;
* чи можуть залишити його в мене, але він буде умовно “вічно” перебувати в розшуку;
* чи можу я повноцінно користуватися автомобілем;
* чи зможу я колись його продати або переоформити;
* чи можна домогтися зняття розшуку, якщо я добросовісний покупець;
* чи потрібно подавати заяву на продавця в Україні;
* чи потрібно подавати цивільний позов;
* чи потрібно шукати адвоката в Україні, Німеччині або одразу в обох країнах.

Найбільше мене турбує те, що я купив автомобіль уже в Україні й не мав жодної реальної можливості знати, що через певний час він виявиться в міжнародному розшуку. Якщо проблема справді виникла через дії попереднього власника / продавця / німецької сторони, то я фактично опинився крайнім: заплатив гроші, придбав авто, а тепер ризикую його втратити або залишитися з автомобілем, який неможливо нормально переоформити чи продати.

**Мої питання до форуму**

Буду вдячний за будь-яку допомогу, особливо якщо в когось був схожий випадок.

Цікавить:

1. Чи були у когось реальні випадки, коли автомобіль в Україні виявлявся в розшуку Інтерполу вже після купівлі?
2. Чим зазвичай закінчуються такі історії?
3. Чи забирають такі автомобілі та передають країні-ініціатору розшуку?
4. Чи можна домогтися зняття автомобіля з розшуку?
5. Чи допомагає статус добросовісного покупця в Україні?
6. Чи потрібно подавати заяву на продавця в Україні?
7. Чи є сенс писати напряму до поліції Німеччини / LKA / прокуратури Німеччини?
8. Чи потрібно звертатися до НЦБ Інтерполу в Україні?
9. Хто має офіційно повідомити мені причину розшуку та дату внесення автомобіля в базу?
10. Чи може українська поліція закрити питання, якщо Німеччина довго не відповідає?
11. Чи можна через суд в Україні визнати моє право власності та захиститися від вилучення автомобіля?
12. Чи є адвокати в Україні, які реально займалися автомобілями в розшуку Інтерполу?
13. Чи є сенс шукати адвоката саме в Німеччині?
14. Як правильно діяти, щоб не нашкодити собі та не прискорити можливе вилучення автомобіля?

Я не намагаюся приховати автомобіль або ухилитися від перевірки. Навпаки, я сам зацікавлений у тому, щоб встановити правду: коли саме й чому автомобіль потрапив у розшук, хто це зробив і на якій підставі.

Для мене важливо зрозуміти, чи є шанс зберегти автомобіль, зняти його з розшуку або хоча б юридично захистити себе як добросовісного покупця.

Буду вдячний за поради, контакти адвокатів, посилання на схожі теми, судову практику або особистий досвід.

Заздалегідь дякую всім, хто відгукнеться.

Змінено gromotonn (17:53 19/06/2026)

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
Шкодоволгный Вазотавр *
55 лет (34 года за рулем), Киев
С нами с 06.07.2001

Re: Купив авто, а згодом виявилося що розшукує Інтерпол [Re: gromotonn]
      19 июня 2026 в 21:47 Гілками

Поздоровляю.
Вилізла стара схема.
Машина куплена з перегоном "власнком" задешево. Номери я гарантую забрали назад до німеччини.
В Одесі, або Чернівцях машину "по лівому" ставлять, пару раз прогоняють по фондах і зливають лоху.
Потім в Німеччині її подають в угон і отримують ще й страховку.

Машина підлягає вилученню. Законність твоїх дій нікого не пече. Машина кримінальна

Варік один - збити номери та в частину віддати на убой. Або на розборку на запчастини

V.I.P ***
42 года (26 лет за рулем),
С нами с 17.02.2009

Re: Купив авто, а згодом виявилося що розшукує Інтерпол [Re: kkk_GAZ240]
      20 июня 2026 в 18:19 Гілками

kkk_GAZ240 19.06.2026 21:47 пишет:

Варік один - збити номери та в частину віддати на убой. Або на розборку на запчастини

Вже немає, авто у ТС на відповідальному зберіганні, якщо він його пролюбить, то ще раз за нього ризикує заплатити.

По факту - це вже
Єдине, що тут можна зробити - це добиватись розслідування в Німеччині для доведення факту махінації з автомобілем і страховою попереднім власником. Але це треба шукати адвоката в Німеччині. Вартість його послуг я навіть уявити боюсь.
Тут треба виясняти два питання: яким чином машина перетнула Український кордон (хто і як її вивіз з Німеччини і чому вона не повернулась назад) і яким чином вона у нас стала на облік тут.
Перше питання, скоріше за все по старій "схемі": заїхало авто, тут "намалювали" ДТП тотал, власник чи тимчасовий власник повернувся без авто в Німеччину з довідкою, шо авто знищене. Довідку показав на кордоні, а в Німеччині авто подали в угон.
Друге питання: авто тут "повернули" з тоталу на облік і продали далі.

Змінено GreenMile (18:25 20/06/2026)

Шкодоволгный Вазотавр *
С нами с 06.07.2001

Re: Купив авто, а згодом виявилося що розшукує Інтерпол [Re: GreenMile]
      20 июня 2026 в 21:30 Гілками

GreenMile 20.06.2026 18:19 пишет:

Тут треба виясняти два питання: яким чином машина перетнула Український кордон (хто і як її вивіз з Німеччини і чому вона не повернулась назад) і яким чином вона у нас стала на облік тут.
Перше питання, скоріше за все по старій "схемі": заїхало авто, тут "намалювали" ДТП тотал, власник чи тимчасовий власник повернувся без авто в Німеччину з довідкою, шо авто знищене. Довідку показав на кордоні, а в Німеччині авто подали в угон.
Друге питання: авто тут "повернули" з тоталу на облік і продали далі.

Ніяких тоталів не було.
Ми такке до війни крутили не раз. Донор під документи - з позашлаховиками взагалі проблем не було. Там номер один на все авто.
Машина їде з власником сюди. Назад за бакшиш власник їде тільки з номерами та документами.
Ми робили через своїх хто на себе ставив тому вони при повернені знімали авто з обліку ніьито на утиль.
Ну а тут провернули ще аферу зі страховою.
Якщо авто 100% в базі інтерполу - можна прощатися з грошима. Поки вона звідти не зникне - нічого не буде, а ще можливо прийдеться її в німеччину тарабанити... А потім після всіх судів вже зі німецького штрафмайданчику викупати.

Шкодоволгный Вазотавр *
С нами с 06.07.2001

Re: Купив авто, а згодом виявилося що розшукує Інтерпол [Re: kkk_GAZ240]
      20 июня 2026 в 21:47 Гілками

Поговорил с умным человеком (адвокат по автотемам).
Таки да схема что я написал - стара как свет.
Но что он подсказал. Если машина на ответственном хранении, то ездить непосредственно покупатель может (проавда все стационарные посты будут его для проверки). Передавать управление только в его присутствии, т.е. тема доверок и т.п. с такими авто не катит.
Через несколько лет, когда про машину все забудут (потеряют интерес) по тихому сплавить на разборку.
Естественно пересечение границы = конфисккация+тюрма

ExГазировщик **
63 года (24 года за рулем), Киев
С нами с 14.07.2003

21 июня 2026 в 06:28 Гілками

Гуглити "Добросовісний набувач" Наче ще працює.
Звісно авто після цього може пересуватися лише в межах України.
Не юрист, але наче працює.

Супер писатель! *
33 года за рулем, Киев
С нами с 21.09.2004

21 июня 2026 в 14:25 Гілками

gromotonn 19.06.2026 14:18 пишет:

За моєю версією, ситуація може бути схожою на один із таких варіантів:

* автомобіль був проданий / вивезений із Німеччини, а потім хтось заявив його як викрадений;
* автомобіль міг бути предметом лізингу, кредиту або страхової історії;
* можлива схема зі страховою виплатою в Німеччині;
* можливо, хтось із попереднього ланцюга власників / продавців отримав гроші за авто, а потім подав заяву про викрадення;
* також не виключаю, що десь є помилка в базах або неповна інформація між німецькою та українською сторонами.

Почему не рассматривается самая простая версия что машину украли в Германии у обычного бюргера и быстро через цепочку левых документов перегнали в Украину на продажу? А дальше пока бюргер спохватился, пока заява в полицию и страховую, пока розыск по месту, известная европейская медлительность и вот через 2 года она и попала в базу Интерпола. Ну куда-то же деваются эти постоянно угоняемые в Европе машины

патриарх ****
47 лет, Буча
С нами с 04.09.2003

21 июня 2026 в 17:14 Гілками

1-ше і саме головне, машина в кінці всього цього залишиться у Вас, нікому вона не потрібна, ніхто за нею не приїде і з розшуку її скоріш за все знімуть. Стикався особисто разів 200.
2 - ТСЦ МВС мало вчинити певні дії, а семе ПКМУ 1388 п. 40:
Якщо під час проведення перевірки ідентифікаційних номерів складових частин за автоматизованою базою даних про розшукувані транспортні засоби або банком даних Генерального секретаріату Інтерполу буде встановлено, що раніше зареєстрований на території України транспортний засіб розшукується правоохоронними органами інших держав, сервісний центр МВС вилучає свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) або робить відповідну позначку, яка вноситься до Єдиного державного реєстру транспортних засобів, оформляє відповідні документи про цей факт і передає їх до відповідного органу досудового розслідування. Сервісні центри МВС видають власникам тимчасові реєстраційні талони строком на один рік, у графу "Особливі відмітки" яких вноситься запис: "Розшукується Інтерполом. Перереєстрацію або зняття з обліку заборонено до закінчення перевірки". Заміна тимчасових реєстраційних талонів на свідоцтва про реєстрацію з внесенням до них запису "Розшукується Інтерполом. Перереєстрацію або зняття з обліку дозволено" здійснюється в установленому МВС порядку (з обов’язковим інформуванням ініціатора розшуку) після набрання законної сили виправдувальним вироком за відповідним фактом або винесення постанови (ухвали) про закриття кримінального провадження, крім випадків, коли провадження було закрито за нереабілітуючими обставинами.
чи пройдені ці кроки???
Зазвичай машину не велучали, поліція повертала її под розписку про відповідальне зберігання. Як зараз не готовий сказати, але гадаю що так само, бо в наші часи треба бути ідіотом, щоб забрати машину а потім відповідати за неї перед власником.

VIN в особисті суттєво допоможе зануритись у ситуацію.

Змінено Evgeniy_R (17:27 21/06/2026)

Autoua.netФорумЗапитати Autoua
Додаткова інформація
0 користувачів і 57 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  Yorc, AVB, Hrust, Stor, moderator, BorisB 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 526

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія