Я довго розбирався з цією проблемою. Спочатку думав, що це пов’язано з дросельною заслінкою або свічками запалювання, але виявилося, що причиною стала уповільнена реакція переднього кисневого датчика, причому контрольна лампочка несправності так і не загорілася.
У цього Camry 2019 року випуску з двигуном 2,5 л педаль газу спочатку реагувала дуже чутливо, але деякий час тому стала помітно тугою, прискорення — важким; при відпусканні та повторному натисканні педалі газу на низькій швидкості відчувалися ривки, а під час обгону на високій швидкості, незважаючи на зростання обертів, швидкість автомобіля зростала повільно. Витрата палива на тому самому відрізку дороги впала з 38–39 миль на галон до приблизно 32.
Послідовно перевірив дросельну заслінку та свічки запалювання — з ними все було гаразд. У сервісі порадили промити форсунки, але, послухавши поради колеги, я цього не зробив. Лише після зчитування даних за допомогою OBDocker виявилося, що передній кисневий датчик після прогрівання двигуна реагує з затримкою — типовий приклад передчасного зносу та «неповноцінного стану».
Тож я замінив передній кисневий датчик на оригінальний, і після двох баків палива проблема покращилася. Зараз прискорення плавне й чутливе, витрата палива повернулася до рівня близько 38 миль на галон, а відчуття важкості та ривків зникло.
Знаєте, що мене найбільше дратує? У мого друга така сама «Кемері», пробіг якої вже перевищує 90 000 миль, і з нею жодних проблем. Можливо, машина теж дивиться на водія: я завжди ретельно дбаю про технічне обслуговування, а вона, навпаки, почала вередувати».