Уважаемые господа есть вопрос по подогреву масла до старта двигателя. Есть мнение встроить в поддон картера тен и зимой при низких температурах разогревать масло. Что Вы о этом думаете?
Які у нас бувають морози? -5...-10? Дуже рідко -15 і вже зовсім іноді і трошки -20. І навіть при -20, чи -25, правильно настроєна машинка має без проблем заводитись. Само собою, що масло повинно бути фірмове. Крім того треба правильно заводити авто в мороз. Підкачати вручну помпою бензин в карб, раза три натиснути педаль акселератора, повністю витягнути підсос, натиснути педаль щеплення - після цього двигун повинен запуститись одразу. Звісно, АКБ теж повинна бути справною, а генератор має забезпечувати її нормальну зарядку.
Якщо все це буде виконано, жодних проблем з пуском виникати не буде.
Встановлення електротена призведе до додаткового навантаження на АКБ. Щоб підняти температуру декількох літрів масла на 15-20 градусів за короткий час, тен має бути не слабеньким. Крім того, наскільки я чув, масло не любить різких перепадів температур, це призводить до його прискореного окислення. Правда це, чи ні - точно не знаю...
Є кращий спосіб - підігрівати антифриз. Серйозний підхід. Встановити спеціальний пристрій від Вебасто. Він працює за принципом пічки запорожця. За 15 хвилин антифриз прогрівається до 60 градусів, з`їдається 0,5 л бензину. Є таймер, є дистанційний блок керування. Ну але ціна - 300-400 американських президентів мінімум. А може і більше (я чув і про 800). Несерйозний підхід. Поставити додатковий контур, в нього врізати електропомпу і ємність з електротеном. Це вже ефективніше і менш шкідливо, ніж гріти масло. Тільки треба порахувати, скільки електроенергії воно буде їсти...
Еще полезно АКБ перед стартом прогреть. (ближним или дальним светом)
Читал, что локальный перегрев вреден для масла, но несмотря на это сам пользуюсь электро-щупом, правда масло (минералка) меняю через тысяч 6.
Читал, что в России делают термосы на систему охладения. Термос ставится в контур и сохраняет 4 л тосола при температуре 90 С . После начала запуска тосол быстро нагревается. Я когда то с прохим аккумулятором, грел просто тепловентилятором. Направил его в воздугозаборники и оставил на полчаса. Может тоже способ, ибо, Ярослав прав, мороз у нас бывает пару недель в году и нет смысла тратиться на прибамбасы и курочить машинку.
Тэн вешать на аккумулятор нельзя он потребляет такую-же мощность как и стартер (примерно 1-2Квт). Разогревать он это всё будет не менее 20 мин (вспомните электрочайник).