Осенью попал в небольшое дтп: процарапал (несильно) всю бочину автомобилю. ДТП зарегистрировано в ГАИ. Виноват, судя по всему - я. Вину свою признал, но решения суда еще не видел.
С владельцем пострадавшего авто расчитался на следующий день - 200 евро. Кроме того, у меня было ГО и я зарегистрировал этот случай в своей страховой. На руках у меня расписка от потерпевшего, что он "... взял у ... 200 евро в счет ремонта своего автомобиля ..." и претензий не имеет. В расписке указано место и время ДТП, марки и гос. номера автомобилей, даты рождения и серии/номера паспортов.
Копия расписки есть у моей страховой.
Сегодня получил заказное письмо из его страховой, которая по регрессу любезно просит меня оплатить ремонт его автомобиля - 3700 грн. Т.е. он, в свою очередь, оформил этот случай у себя в страховой и получил эти деньги в счет ремонта.
Так же говорится, что если у меня есть ГО, просьба сообщить им об этом письменно плюс оплатить франшизу - 510 грн.
В письме не указано ничего про решение суда (было ли оно, номер дела, т.п.) (повестка в суд мне не приходила) В письме говорится об уже проведенной экспертизе его авто (проведена через неделю, после ДТП. ни меня, ни мою страховую на нее не приглашали).
Собственно, вопрос: как сейчас максимально правильно поступить?
Как я себе это вижу: 1) хочу завтра позвонить в свою страховую - посоветоваться, узнать входящий номер моей заявы, номер дела. (какие тут могут быть нюансы?) 2) написать письмо в страховую потерпевшего, с подробным описанием всего, что я изложил выше. Что должно быть в письме обязательно (конкретные привязки к законам (каким), ссылка на конкретные документы, т.п.)(какое должно быть письмо? почтой последний раз пользовался лет 15 назад. как оно оформляется?)
Что дальше, как не лохануться? Прошу совета по дальнейшим действиям.
В письме обязательно должны быть ссылки на то, что у Вас имелся полис ГО с его реквизитами, и предложение обратиться в Вашу страховую компанию, которая обязана в данном случае рассчитаться. Также можно указать, что с потерпевшим рассчитались сами, и приложить копию его расписки. Пусть страховая сама им занимается, им будет выгоднее его напугать статьёй о мошенничестве (получение возмещения дважды) и попробовать забрать обратно страховую выплату...
Вадим, спасибо за Ваш ответ. Не могли бы Вы оценить текст письма?
В ответ на:
Шановна ******** ***********,
** жовтня 2006 року сталася дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу «Шевролет» державний номер № ******** під моїм керуванням та транспортного засобу «Шкода» державний номер № ********.
Транспортний засіб «Шкода» державний номер № ******** застрахований в ТДВ Страхова компанія «**********» відповідно до договору страхування наземного транспорту № *********** від ** червня 2006 року.
20 січня 2007 року мною було отримано від ТДВ Страхова компанія «**********» претензію №*** від 17 січня 2007 року про відшкодування збитків матеріальної шкоди в розмірі 3700,00 грн. (три тисячі сімсот грн. 00 коп.).
Повідомляю Вас, що моя цивільна відповідальність властника автотранспорту перед третіми особами на момент скоєння вищеназваної дорожньо-транспортної пригоди була застрахована в СК «********» (ПОЛІС № *********, строк дії з ** листопада 2005 року до ** листопада 2006 року. Копія полісу додається.). Вищеназвана дорожньо-транспортна пригода зареєстрована в СК «********» (заява №____ від ** жовтня 2006).
Враховуючи факт наяності у мене, на момент скоєння вищевказаної дорожньо-транспортної пригоди, полісу СК «********» обов’язкового страхування цивільної відповідальності власника автотранспорту перед третіми особами, прохання зворотню вимогу (регрес), щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних транспортному засобу «Шкода» державний номер № ******** в вищенаведеній дорожньо-транспортній пригоді від ** жовтня 2006 року адресувати СК «********».
Крім того, вважаю доцільним повідомити Вас, як представника ТДВ Страхова компанія «**********» та «особу, яка відшкодувала шкоду, заподіяну з вини іншого» за ст. 1191 Цивільного кодексу України, що ** жовтня 2006 року мною був здійснений взаєморозрахунок зі страхувальником транспортного засобу «Шкода» державний номер № ******** - ******* ********** ***********, в розмірі 200 євро (двісті євро), про що у мене є розписка від страхувальника транспортного засобу «Шкода» від ** жовтня 2006 року (копія розписки додається). В розписці також сказано, що страхувальник транспортного засобу «Шкода» державний номер № ******** - ******* ********** ***********, претензій до мене не має.
Враховуючи вищенаведене, сплату франшизи в розмірі 510 грн. 00 коп. гарантую, в разі здійснення взаєморозрахунків між ТДВ Страхова компанія «**********» та СК «********», щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних транспортному засобу «Шкода» державний номер № ******** в вищенаведеній дорожньо-транспортній пригоді від ** жовтня 2006 року, якщо таке відшкодування відбудеться, про що прошу окремо повідомити письмово.
З повагою, maxwell 2* січня 2007 року
Немного смущает последний абзац. Все ли там нормально написано? Єтот абзац написал, т.к. они просят в своей претензии приложить копию полиса и оплатить франшизу.
Нужно ли копии заверять нотариально? Сколько это обычно стоит?
В ответ на: Сегодня получил заказное письмо из его страховой, которая по регрессу любезно просит меня оплатить ремонт его автомобиля - 3700 грн. Т.е. он, в свою очередь, оформил этот случай у себя в страховой и получил эти деньги в счет ремонта.
Напиши им в ответ, что ты расчитался с их страхователем, и его полученная сумма устроила полностью, приложив копию расписки. Также укажи, что не усматриваешь правовых оснований для уплаты им этой суммы, и что они вправе взыскать со своего недобросовестного страхователя выплаченное ему возмещение в соответствии с п.4 ч.1 ст.26 ЗУ "О страховании": "Стаття 26. Відмова у страхових виплатах або страховому відшкодуванні Підставою для відмови страховика у здійсненні страхових виплат або страхового відшкодування є: 4) отримання страхувальником повного відшкодування збитків за майновим страхуванням від особи, винної у їх заподіянні;" Не исключено, что пострадавший подписался при получении денег под тем, что возмещение ущерба от тебя он не получал - за это вообщем-то уже и уголовная ответственность предусмотрена (мошенничество).
Кстати, если ты оплатил пострадавшему ущерб в размере 200 евро, может отнять от этой суммы 510 грн. и потребовать у своей страховой по ОСГО вернуть тебе выплаченное пострадавшему возмещение ущерба
Добавил в подготавливаемое письмо данную информацию:
В ответ на:
Шановна ******** ***********,
** жовтня 2006 року сталася дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу «Шевролет» державний номер № ******** під моїм керуванням та транспортного засобу «Шкода» державний номер № ********.
Транспортний засіб «Шкода» державний номер № ******** застрахований в ТДВ Страхова компанія «**********» відповідно до договору страхування наземного транспорту № *********** від ** червня 2006 року.
20 січня 2007 року мною було отримано від ТДВ Страхова компанія «**********» претензію №*** від 17 січня 2007 року про відшкодування збитків матеріальної шкоди в розмірі 3700,00 грн. (три тисячі сімсот грн. 00 коп.).
Повідомляю Вас, що моя цивільна відповідальність властника автотранспорту перед третіми особами на момент скоєння вищеназваної дорожньо-транспортної пригоди була застрахована в СК «********» (ПОЛІС № *********, строк дії з ** листопада 2005 року до ** листопада 2006 року. Копія полісу додається.). Вищеназвана дорожньо-транспортна пригода зареєстрована в СК «********» (заява №____ від ** жовтня 2006).
Враховуючи факт наяності у мене, на момент скоєння вищевказаної дорожньо-транспортної пригоди, полісу СК «********» обов’язкового страхування цивільної відповідальності власника автотранспорту перед третіми особами, прохання зворотню вимогу (регрес), щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних транспортному засобу «Шкода» державний номер № ******** в вищенаведеній дорожньо-транспортній пригоді від ** жовтня 2006 року адресувати СК «********».
Крім того, вважаю доцільним повідомити Вас, як представника ТДВ Страхова компанія «**********» та «особу, яка відшкодувала шкоду, заподіяну з вини іншого» за ст. 1191 Цивільного кодексу України, що ** жовтня 2006 року мною був здійснений взаєморозрахунок зі страхувальником транспортного засобу «Шкода» державний номер № ******** - ******* ********** ***********, в розмірі 200 євро (двісті євро), про що у мене є розписка від страхувальника транспортного засобу «Шкода» від ** жовтня 2006 року (копія розписки додається). В розписці також сказано, що страхувальник транспортного засобу «Шкода» державний номер № ******** - ******* ********** ***********, претензій до мене не має.
ТДВ Страхова компанія «**********», згідно з п.4 ч.1 ст.26 ЗУ «Про страхування» – «Підставою для відмови страховика у здійсненні страхових виплат або страхового відшкодування є: 4) отримання страхувальником повного відшкодування збитків за майновим страхуванням від особи, винної у їх заподіянні;», має право стягнути відшкодування матеріальної шкоди, що наведена у претензії ТДВ Страхова компанія «**********» № *** від 17 січня 2007 року до мене, зі страхувальника транспортного засобу «Шкода» державний номер № ********.
Враховуючи вищенаведене, вважаю що правові підстави для відшкодування мною матеріальної шкоди за претензією ТДВ Страхова компанія «**********» № *** від 17 січня 2007 року відсутні.
В будь-якому випадку, сплату франшизи в розмірі 510 грн. 00 коп. гарантую у терміни, згідно чинного законодавства, з моменту отримання письмового повідомлення про здійснення взаєморозрахунків між ТДВ Страхова компанія «**********» та СК «*******», щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних транспортному засобу «Шкода» державний номер № ******** в вищенаведеній дорожньо-транспортній пригоді від ** жовтня 2006 року, якщо таке відшкодування відбудеться.
Что можно исправить/добавить? Стоит ли писать предпоследний абзац, там где написано, что считаю что правовых оснований для выплаты нет? Или лучше это не писать, чтобы им это, в случае чего, написала моя страховая?
Нужно ли копии заверять нотариально? Сколько это обычно стоит? Нужно ли уведомлять письменно свою страховую?
В ответ на: В будь-якому випадку, сплату франшизи в розмірі 510 грн. 00 коп. гарантую у терміни, згідно чинного законодавства, з моменту отримання письмового повідомлення про здійснення взаєморозрахунків між ТДВ Страхова компанія «**********» та СК «*******», щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних транспортному засобу «Шкода» державний номер № ******** в вищенаведеній дорожньо-транспортній пригоді від ** жовтня 2006 року, якщо таке відшкодування відбудеться.
Что-то в толк не возьму, причем здесь франшиза? Ты выплатил потерпевшему сумму, превышающую франшизу - зачем платить ее еще раз - на этот раз страховой? Вообще совет - перезвони непосредственно в страховую и пообщайся с исполнителем по твоему вопросу, перещли ему по факсу копию расписки. Возможно, и ответ писать не придется .
Кстати, твой оппонент обманул страховую - в заяве на видшкодування обычно есть пункт - что-то типа "проводились ли какие-либо денежные расчеты со второй стороной?" Видимо, оппонент написал что не проводились.
Имеет ли право на жизнь такая формулировка концовки:
В ответ на:
Згідно з п.4 ч.1 ст.26 ЗУ «Про страхування» – «Підставою для відмови страховика у здійсненні страхових виплат або страхового відшкодування є: 4) отримання страхувальником повного відшкодування збитків за майновим страхуванням від особи, винної у їх заподіянні;». На підставі вищенаведеного, рішення Генерального директора ТДВ Страхова компанія «***********» про виплату страхового відшкодування власнику автомобіля «Шкода» державний номер № ********, підтверджене платіжним дорученням, є таким, що не відповідає чинному законодавству, а саме ЗУ «Про страхування», п.4 ч.1 ст.26. Враховуючи вищенаведене, вважаю що правові підстави для відшкодування мною матеріальної шкоди за претензією ТДВ Страхова компанія «***********» № *** від 17 січня 2007 року відсутні.
Или лучше вообще ни писать ничего? Мол, пусть разбирается страховая.
Позвонить, само собой, но в письме четко сказано, что ответ должен быть в письменной форме. Хочу соблюсти формальность.
Кроме того, хочу иметь на руках решение суда, а его я смогу получить только завтра.
Еще раз подумал, и решил написать что-то нейтральное. Как насчет такой концовки:
В ответ на:
Враховуючи вищенаведене, прохання, в разі здійснення взаєморозрахунків між ТДВ Страхова компанія «***********» та ЗАТ «Страхова компанія «*******», щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних транспортному засобу «Шкода» державний номер № ******** в вищенаведеній дорожньо-транспортній пригоді від ** жовтня 2006 року, якщо таке відшкодування відбудеться, стягнути франшизу в розмірі 510 грн. 00 коп. (п’ятсот десять гривень 00 коп.) зі страхувальника транспортного засобу «Шкода» державний номер № ******** за рахунок коштів, що були надані страхувальнику за рахунок ремонту транспортного засобу «Шкода» державний номер № ********. P.S. З вирішення оперативних питань, прохання зв’язуватися зі мною за телефоном 8-050-***-**-**.
Т.е. получается обстоятельно и без наездов лишних. Думаю, там сидят не глупые люди, сами догадаются, какие у них перспективы и возможности в этом случае.
Во-первых, про франшизу я бы убрал, Вы ему уже больше заплатили. Во-вторых, в части, касающейся наличия страховки ГО, необходимо сослаться на ст.1194 ГК, которая устанавливает, что при застрахованной ГО сам виновник отвечает только в части, не покрываемой ГО. В остальном нормально...
Стаття 1194. Відшкодування шкоди особою, яка застрахувала свою цивільну відповідальність
1. Особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).
Т.е. получается, что если моя страховая им не заплатит, они прийдут ко мне? Я что-то запутался.
Вадим, штудирую архивы форума по случаю с biger'ом. Встретил Ваш комментарий про то, что "согласно ст.1194 ГК лицо, застраховавшее свою гражданскую ответственность, отвечает только в пределах суммы, не возмещаемой СК. Причём не возмещаемой по договору."
Так по договору (свыше 25000) или не возмещаемой по факту (вся сумма претензии)?
Начальнику відділу регресно-позовної роботи ТДВ Страхова компанія «***********» ********* *.*.
Шановна ******** *********,
** жовтня 2006 року сталася дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу «Шевролет» державний номер № ** **** ** під моїм керуванням та транспортного засобу «Шкода» державний номер № ** **** ** під керуванням ФІБ, що є страхувальником транспортного засобу «Шкода» державний номер № ** **** ** у ТДВ Страхова компанія «***********».
Транспортний засіб «Шкода» державний номер № ** **** ** застрахований в ТДВ Страхова компанія «***********» відповідно до договору страхування наземного транспорту № **\************ від ** червня 2006 року. 20 січня 2007 року мною було отримано від ТДВ Страхова компанія «***********» претензію №*** від 17 січня 2007 року про відшкодування збитків матеріальної шкоди в розмірі 3700,00 грн. (три тисячі сімсот грн. 00 коп.).
Повідомляю Вас, що моя цивільна відповідальність властника автотранспорту перед третіми особами на момент скоєння вищеназваної дорожньо-транспортної пригоди була застрахована в ЗАТ «Страхова компанія «*******» (ПОЛІС № **/*******, строк дії з ** листопада 2005 року до ** листопада 2006 року. Копія полісу додається.). Вищеназвана дорожньо-транспортна пригода зареєстрована в ЗАТ «Страхова компанія «*******» ** жовтня 2006 року.
Враховуючи факт наяності у мене, на момент скоєння вищевказаної дорожньо-транспортної пригоди, полісу ЗАТ «Страхова компанія «*******» обов’язкового страхування цивільної відповідальності власника автотранспорту перед третіми особами, прохання зворотню вимогу (регрес), а також, згідно ст. 1194 Цивільного кодексу України, щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних транспортному засобу «Шкода» державний номер № ** **** ** в вищенаведеній дорожньо-транспортній пригоді від 04 жовтня 2006 року адресувати ЗАТ «Страхова компанія «*******».
Крім того, вважаю доцільним повідомити Вас, як представника ТДВ Страхова компанія «***********» та «особу, яка відшкодувала шкоду, заподіяну з вини іншого» за ст. 1191 Цивільного кодексу України, що ** жовтня 2006 року мною був здійснений взаєморозрахунок зі страхувальником транспортного засобу «Шкода» державний номер № ** **** ** - ФІБ, в розмірі 200 євро (двісті євро), про що у мене є розписка від страхувальника транспортного засобу «Шкода» від ** жовтня 2006 року (копія розписки додається). В розписці також сказано, що страхувальник транспортного засобу «Шкода» державний номер № ** **** ** - ФІБ, претензій до мене не має. Копія розписки є в ЗАТ «Страхова компанія «*******».
Враховуючи вищенаведене, прохання, в разі здійснення взаєморозрахунків між ТДВ Страхова компанія «***********» та ЗАТ «Страхова компанія «*******», щодо відшкодування матеріальних збитків, заподіяних транспортному засобу «Шкода» державний номер № ** **** ** в вищенаведеній дорожньо-транспортній пригоді від ** жовтня 2006 року, якщо таке відшкодування відбудеться, стягнути франшизу в розмірі 510 грн. 00 коп. (п’ятсот десять гривень 00 коп.) зі страхувальника транспортного засобу «Шкода» державний номер № ** **** ** за рахунок коштів, що були надані страхувальнику за рахунок ремонту транспортного засобу «Шкода» державний номер № ** **** **.
P.S. З вирішення оперативних питань, прохання зв’язуватися зі мною за телефоном 8-050-***-**-**.
Откомментируйте, пожалуйста. Сегодня вечером-завтра утром отправляю.