Гідроакумулятор буду ставити в підвалі. Точки розбору води є в підвалі (умивальник, можливо ванна і унітаз) і на 1 поверсі (кухня, душ, умивальник, унітаз). Ну і автоматична підпитка опалення через двоконтурний газовий котел (підвал, перший і другий поверхи). Хочу ставити 100 л. Вода може поступати з двох джерел (реалізовано простим переключенням кранів): 1. Централізовано з водонапірної башти (тільки в теплий період); 2. Своя скважина (зимовий період і при необхідності в літній). Насос, автоматику і все інше крім гідроакумулятора вже придбав. От зупинився на виборі горизонтального або вертикального. Ось як думаю. Вертикальний. Підвід/відвід води знизу. Добре для зливу води з системи на зимовий період (якщо не жити в будинку). Але не зручно в обслуговуванні. Підвісити під стелю теж не зручно і не у всіх моделей є вушка. Горизонтальний. Можна підвісити під стелю в підвалі на кронштейнах для економії місця. Зручне обслуговування збоку. Але не зрозуміло чи видавить при необхідності з себе всю воду гумова груша в горизонтальному гідроакумуляторі? Яка там конструкція? Які у вас думки з цього приводу? І яка реальна місткість 100 л баку? Для чого штцер з протилежної сторони баку від вх/вих?
Брал себе именно 100 л вертикальный. Пожалел. У меня экономичный вариант - делал специально не в приямке и подвала нет - находится в кухне. Из соображений компактности брал вертикальный. Но теперь жалею. Во -первых он дороже, во вторых менее практичный. Намаялся с подключением - ограничивает в маневре - еле еле разместил под ним манометр. Короче - не рекомендую. При гидроаккумуляторе 100 литров запаса воды до включения насоса получается около 25 литров! Можно увеличить запас "накрутив" более высокую планку максимального давления в системе до отключения насоса, но я считаю это нецелесообразным. Подвешивать на потолок? Никогда не видел такого решения и кронштейны вроде бы не рассчитаны на подвешивание такого веса ( с водой) Кран верху для стравливания воздуха из вертикального гидроаккумулятора при первом заполнении системы.
Хм. А я вже був налаштований брати вертикальний! А як же зтравлювати повітря з горизонтального? В статтях які я навів вище (вони майже однакові як виявилось) написано, що треба виводити окрему трубку для цього
В ответ на: При гидроаккумуляторе 100 литров запаса воды до включения насоса получается около 25 литров!
Подумую брати 150 л І мабуть всетаки вертикальний. Сама реалізація положення груші в середині і клапан маєвського зверху а не збоку мені подобається більше. Краще поставлю його на якусь опору чи на кронштейни на стіні щоб був вільний доступ для монтажу і обслуговування в його нижній частині.
В ответ на: Гідроакумулятор буду ставити в підвалі. Точки розбору води є в підвалі (умивальник, можливо ванна і унітаз) і на 1 поверсі (кухня, душ, умивальник, унітаз). Ну і автоматична підпитка опалення через двоконтурний газовий котел (підвал, перший і другий поверхи). Хочу ставити 100 л. Вода може поступати з двох джерел (реалізовано простим переключенням кранів): 1. Централізовано з водонапірної башти (тільки в теплий період); 2. Своя скважина (зимовий період і при необхідності в літній).
Если скважина есть - думаю стоит из неё постоянно воду брать, если по полгода не бользоваться - будет застаиваться. Потом придёт фиг знает скоко её прокачиваться - не советую.... Лучше брать больше чем на 100 литров - на 200-300 (какие там они бывают) - реже насос включаться будет - дольше проживёт....
В ответ на:
Насос, автоматику і все інше крім гідроакумулятора вже придбав. От зупинився на виборі горизонтального або вертикального. Ось як думаю. Вертикальний. Підвід/відвід води знизу. Добре для зливу води з системи на зимовий період (якщо не жити в будинку). Але не зручно в обслуговуванні. Підвісити під стелю теж не зручно і не у всіх моделей є вушка. Горизонтальний. Можна підвісити під стелю в підвалі на кронштейнах для економії місця. Зручне обслуговування збоку. Але не зрозуміло чи видавить при необхідності з себе всю воду гумова груша в горизонтальному гідроакумуляторі? Яка там конструкція? Які у вас думки з цього приводу? І яка реальна місткість 100 л баку? Для чого штцер з протилежної сторони баку від вх/вих?
штуцер как раз вроде чтобы сливать воду или альтенативное место включения - если я правильно понял про какой идёт речь
У меня вертикальный на 100 литров, на ножках. есть кран с резьбой сверху и снизу...
Максимально видел 150 л. Может есть и больше, но их стоимость такова, что лучше уж пусть насос чуть в ресурсе потеряет, чем настолько переплачивать. Стоимость груши для гидроаккумулятора растет с увеличением объема не в арифметической прогрессии, а в геометрической. Ну и сам корпус будет стоить ой-ой... Ну и просто нужно рассчитывать потребление воды .
на рынке стабильно есть баки до 500 л (градация такая: 150, 200, 300, 500). Есть и больше (750, 1000), но вот их стоимость уже очень веселая. 1000 л будет стоить под 1000 евро. 500л стоит 439 евро у нас, 300л - 288 евро. Лично я не вижу надобности в таких баках, но спрос на них смеет место быть.