Доброго вечора! Сподіваюся на "поміч залу" у моїй ситуації. Летимо з сім*єю на кілька днів до Норвегії. Коли планувалася поїздка і подавали документи на візу, то думали орендувати на місці машину, аби їздити по країні на автівці. Але трапилася прикрість у вигляді дрібного ДТП Після ДТП у мене було вилучено права до рішення суду. Оскільки ДТП дрібне, то був шанс після суду обмежитися штрафом. Сказали, що впродовж місяця буде засідання. Минуло тижні зо два. Коли суд буде - невідомо. Їздив в суд в канцелярію - направили до судді через кілька днів, коли справу буде йому передано. Приїхав у назначений час - суддя відмовився відповідати на питання, посилаючись на те, що мене повідомлять про дату слухання справи поштою. В Норвегію летіти у цю п*ятницю, а отже часу - 5 робочих днів. Цікавить наступне питання. Юридично, до рішення суду я маю право керувати автомобілем. Для цього є копія протоколу. Але, фактично, реалізувати своє право я можу тільки на території України, а за кордоном ці папірці нічого не важать. Чи є якийсь механізм у стислі строки таки знайти спосіб реалізації свого права на керування ТЗ поза межами України ДО суду? Якось забрати права в ДАІ (якщо вони в ДАІ) на ці 4 дні поїздки, чи десь отримати якусь "міжнародну" бамагу? Виходить, що права керування мене ще НЕ позбавили де юре, а де факто для закордону позбавили! Візи, квитки на літак уже є. Без надії сподіваюся вирішити проблему.
200 баксів в зуби руки і бігом до помічника судді давати хабаря та забирати права. бомаги вам ніякої інакшої не видадуть.
з.і. якщо знали що маєте кудись їхати, під час дтп треба було не показувати права і заплатити 400-600 грн штрафу
Можешь, конечно, пойти в суд, аппелируя к Конвенции о ДД.
Статья 42. Приостановление действия водительских удостоверений
1. Договаривающиеся стороны или их территориальные подразделения могут лишить водителя права пользоваться на их территории национальным или международным водительским удостоверением в случае нарушения им на их территории правил, за которое, согласно их законодательству, предусматривается лишение права пользоваться водительским удостоверением. В этом случае компетентный орган Договаривающейся стороны или ее территориального подразделения, который лишил водителя права пользоваться водительским удостоверением, может: 1. изъять водительское удостоверение и задержать его до истечения срока, на который изымается это удостоверение, или до момента выезда водителя с данной территории, в зависимости от того, какой срок наступает скорее;
Конвенция имеет приоритет над национальным законодательством и согласно него - тебе обязаны вернуть ВУ к дате выезда из страны.
Но на практике "решить вопрос по-свойски" может оказаться быстрее и проще.
Что выбирать - справедливость или эффективность - тебе решать.
права скорее всего не в суде а в ГАИ это раз, во вторых - даже после решения суда - постанову суда выдадут на руки только после истечения 10 дней. Так что пролет полный. Может быть получиться "договорится" в ГАИ районном - нужно рыть в этом направлении.