14.02.09р. День св. Валентина, плани були різні, якось все зірвалося і відмінилося. Але як завжди спонтанне рішення і гарно проведений день гарантовано. Побачив тему про Козелець було миттєво вирішено їхати на Чернігівщину. Один погляд на мапу і ось маршрут Лемиші – Козелець – Данівка – Карасинівка – Петрівське. Все встигли раніше я був тільки у Козельці, але докладніше ще раз зупинились, все ж це місце мене так само вражає як і перший раз, коли я там побував. Вийшов дуже гарний маршрут, докладніше розповім пізніше. А зараз краса «Козелецького» бароко, собор Різдва Богородиці. Собор споруджено у 1752—63 рр. на замовлення Н.Д. Розумовської (Розумихи, матері О. і К. Розумовських) архітекторами В. Григорович-Барським і А.В.Квасовим у стилі барокко — на знак подяки Богові за щасливу долю її синів. Ікони писав Г.Стеценко, різьбу виконав С.Шалматов.
Карасинівка На сайті Чернігівській єпархії вказано що - с. Карасинівка Козелецького р-ну, Парафія Різдва Богородиці, благочинний Протоієрей Миколай Іванович Магула.
Щодо року заснування та історії церкви мені нічого не вдалося знайти. Сама церква зараз в аварійному стані, хоча не дивлячись на це там правиться. На фото можемо побачити як похилені бані. Зі слів мешканки, була спроба реставрації, але вона була невдала і замість того щоб полагодити зробили ще гірше.
Забуто якось виглядає все селище, дорога до Карасинівкі на GPS (N 50 8343133 E 31 1730656) позначено як дорога без покриття. Дорога і на справді в ямах, а в самому селі брущатка. Селяни в надії на вибори, що коли вони почнуться, може їм щось тоді гарне зроблять, наприклад відбудують церкву, покладуть асфальт то що …
Петрівське Як що ви захочете знайти це селище, то будете здивовані коли вам пошук, або GPS запропонують біля 3х десятків сел. З назвою Петрівське. Але ось воно Петрівське, Чернігівської обл., Козелецького района. Михайлівська церква, мури з вбудованою дзвіницею 1776 рік. Таки споруди наприклад у мене визивають позитив і якийсь душевний спокій. Нам повезло, людей не було, а батюшка готувався к вечірній службі.
Данівка Георгіївський монастир, який був збудований 1741 році на кошти місцевого населення для старих та немічних козаків. Комплекс споруд, оточених муром, складався з монументальної будівлі собору, трапезної, двоповерхового корпусу келій, будинку настоятеля та величної, чотириярусної дзвіниці, яка на жаль не збереглася до наших днів.
Лемеші батьківщина останнього гетьмана Лівобережної України (1750-1764), графа, російського генерал-фельдмаршала, президента Петербурзької академії наук Кирила Григоровича Розумовського.
Покорщина Покорщина - так називають садибу Дараганів (полковника Юхима Дарагана і Віри Розумовської), середини 18 ст.. В даний час являється передмістям Козелеця.
Існує принаймні дві версії виникнення назви Покорщина. Але сама вірогідніша наведена у книзі "Забутою Україною"* в розділі "Кобилецькі дива" описується місце, де дочка Петра I таємно виходила заміж за людину, що увійшла до історії як граф Розумовський. Але тоді він був сином звичайної шинкарки, яка чекала у крильця свого будинку закінчення церемонії. Чого вона чекала? За давньою традицією невістка після вінчання повинна "підкоритися" матері свого чоловіка. З вікон хат підглядали сусіди, всі хотіли побачити. Царська дочка повинна поклонитися простій шинкарці! І вона поклонилася. З тих пір те місце так і називається - Покорщина. Приїзд Єлизавети (в 1744 р.) став для нашої країни історичним, вражена теплим прийомом простого люду і козацької старшини, вона дала наказ відродити на Україні гетьманство.