Надо переоформить дом в селе через дарственную. (мать->сын) Дом куплен в конце 90х. Вроде документы для нотариуса на руках (акт на землю, паспорт). Но точнее надо будет узнать.
Дом подключен к газу и электричеству.
Какие дополнительные документы могут понадобится при оформлении дарственной (типа справок из облгазов и энерго, сельсовет)
как бы тут, не делились своим опытом, рекомендую заехать к нотариусу, у кого будете дарственную оформлять, и там узнать....ато по закону подлость 1 буммажки потом не хватит:)
В ответ на: сыну не забыть задекларировать и заплатить 15% подоходного налога с подарка.
А так, что бы не платить, можно? По другому как-то, может не дарственную? А то я тоже жду "подарок", и этих 15% не потяну. Да и не хочу платить, с какой стати?
В ответ на: А так, что бы не платить, можно? По другому как-то, может не дарственную? А то я тоже жду "подарок", и этих 15% не потяну. Да и не хочу платить, с какой стати?
Згідно зі ст. 14 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.03 р. №889-IV. 14.2. Не підлягають оподаткуванню доходи як кошти або майно (майнові чи немайнові права), подаровані одним членом подружжя іншому, у межах їх частини спільної часткової чи спільної сумісної власності, а також батьками дітям, у тому числі зачатим за життя та народженим після, і дітьми батькам, у межах їх частини спільної часткової власності згідно із законом.
Если же родственники не первой степени родства, тогда 14.1. Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими цим Законом для оподаткування спадщини.
13.2. Об'єкти спадщини оподатковуються: 13.2.1. при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, - за нульовою ставкою податку до будь-якого об'єкта спадщини; 13.2.2. при отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, - за ставкою податку, визначеною пунктом 7.2 статті 7 цього Закону, до будь-якого об'єкта спадщини (5 %);
13.4. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, включається до складу загального річного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (податковій декларації).
Подання податкової декларації та сплата податку із зазначеного доходу здійснюються згідно із законодавством.
Нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину податковому органу у строки, встановлені для податкового кварталу.
и там дальше в ветке это обсуждается
В ответ на: рекомендую заехать к нотариусу, у кого будете дарственную оформлять, и там узнать...
ну так мы же сначала месяц в инете изучаем, а потом уже переносим на место накопленный опыт...
кстати, офф
поиск по сайту тут слабенький
а вот если пользовать гугля + указать домен для поиска - вери гуд резалтс