Собственно вчера тихо произошла такая неприятность. Без предварительных подвываний и т.д. Порвался ремень, потёк тосол. Лязга вроде слышно не было, когда крутил стартёром не зная еще причины - посторонних звуков тоже не было. Какова вероятность того, что клапана целы и невредимы и можно ли это как-то достоверно несложно проверить "на коленке"?
Щоб після обриву ремня в 1300 вижили клапани - я не чув ще. А тим більше, якщо потім ще й стартером двигун крутився. Коротше кажучи, готуй 100-150 уо - клапани, направляючі, можливо сідла. Заодно і маслозйомні ковпачки поміняти. На комплектуючих не економ, хороший імпорт став, особливо ковпачки!
А перевірити - купи ремінь привідний (БОШ, КонтіТЕХ і т.п.), постав і виміряй компресію.
І ще, причина обриву. Або не поміняв вчасно (за паспортом міняти треба раз в 50 ткм, але не зашкодить і скоріше, ремніь-то не дорогий), або текла якийсь час помпа і антифриз роз`їв ремінь. Перевір помпу (а раз потік тосол, то це вона причиною) і поміняй (зновуж на імпортну, наприклад німецьку HEPU).
Я не написав одразу, але причина обриву ремня відома. Накрилася помпа. Сам ремень був в кондиції та проходив не більш як 20 тис. Найбільш дивно, що помпа помирала без характерних ознак Також не було чути лязгу, та нічого іншого, що вказувало б на проблеми у двигуні. Але я розумію, що шанси десь біля нулика...
У мене теж таке було. Але вона перед смертю починає пропускати антифриз. Тому якщо рівень антифризу зменшується, треба задуматись, а чи не помпа в цьому винна.
и
Но там были профрезерованые проточки под клапана на поршнях. Головку сняли на всякий случай, проверили - все ОК.
Вот выдержка из Samara-FAQ, как я понял, с дополнениями. Речь идет об отличиях 1500 от 1300.
"Поршни увеличились в диаметре и приобрели проточки на днище, которые не позволят клапанам удариться о поршень при обрыве зубчатого ремня.
Явный бред. На поршнях 2108 и 21081 тоже проточки, что не мешает клапанам благополучно встречаться с поршнем (Малыш-093)"
у меня нет астальной свзи с двиготелем твоей машины - но могу сказать одно что бы узнать о чемто, нужно убедится и никакие разговоры по поводу может или не может в технике не канают имхо - короче сними голову и помотри - заодно много интересного увидеть сможешь
Мова йде про двигуни ВАЗ. Тільки на 8-клапанному 1500 не гне клапани при обриві ремня. На усіх решта гне, включаючи 16-клапанник.
Якщо таки 2108 і 1300, то як же об`єм і ступінь стиску? Проточки ж збільшують об`єм камери згоряння!
Во время капиталки мне делали эти проточки. Согласен, что объем камеры сгорания немного увеличился.
Бо, по-ідеї, мало б стати гірше. В плані роботи двигуна. Ступінь стиску менша, потужність, як наслідок, теж. Чи відчувається це суб`єктивно?
Особливих змін не відчув. А взагалі, вже рік як продав ту вісімку.
Таки не выжили. Как минимум 2 клапана гнутые. Ессно ничего удивительного, но хотелось чуда Завтра более детальное вскрытие покажет всё остальное...