Кто-то из ИТ бизнеса по указанным пунктам от налоговой получал уже разъяснения? По поводу Діє з 01.01.2011 Не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з надання консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних та інших подібних послуг консультаційного характеру, а також послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.
Меня там убили "прочие услуги в сфере информатизации". Налоговая так трактует ремонты техники. Это я теперь чего, по конрактам своего СЦ заказчику теперь налоговые с нулевой ставкой буду выдавать. Это ж полный кландец
Офіційне роз’яснення на sta.gov.ua
# 2755 Чи виникає об’єкт оподаткування ПДВ при наданні консультаційних та інших послуг, наведених у пп. "в" п. 186.3 ст. 186 Податкового кодексу України? # Коротка відповідь : Діє з 01.01.2011 Не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з надання консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних та інших подібних послуг консультаційного характеру, а також послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем. # Повна відповідь : Діє з 01.01.2011 Відповідно до пп. 196.1.14 п. 196.1 ст. 196 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – ПКУ) не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з постачання послуг, визначених у пп. "в" п. 186.3 ст. 186 ПКУ, а саме надання консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних та інших подібних послуг консультаційного характеру, а також послуг з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.
У відповідності до статті 196.1.14. не є об"єктом оподаткування постачання послуг, визначених у підпункті "в" пункту 186.3 статті 186 цього Кодексу, а саме: консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатські), бухгалтерських, аудиторських, актуарних та інші подібних послуг консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем. Стаття 196 визначає в цілому операції, що не є об’єктом оподаткування. У відповідності до статті 201.14. платники податку зобов’язані вести окремий облік операцій з постачання та придбання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню, а також які не є об’єктами оподаткування та звільнені від оподаткування згідно з цим розділом. При здійсненні операцій з поставки товарів (послуг), які не є об'єктом оподаткування ПДВ, податкові зобов'язання та податковий кредит у постачальника та покупця відповідно не виникають.
А зачем три поста про одно и то же?
З.Ы. Страна чудес, на.... Как красиво звучит "...ваши послуги не оподатковуються НДС-ом...", лепота для бизнеса. А народ воет от такого "покращення".
А зачем три поста про одно и то же?
З.Ы. Страна чудес, на.... Как красиво звучит "...ваши послуги не оподатковуються НДС-ом...", лепота для бизнеса. А народ воет от такого "покращення".
в принципе ничего плохового в том нет. Если подобные услуги не облагаются НДС у всех, то у потребителей нет выбора, и все честно, все в равных условиях... Но я пока что не верю, в такое счастье не платить НДС ,и пока не могу понять, где подвох...
Но я пока что не верю, в такое счастье не платить НДС ,и пока не могу понять, где подвох...
Подвох походу в том, что существенно увеличится нагрузка по НДС на крупных потребителях услуг (если это таки так). Проще админить.
Но я пока что не верю, в такое счастье не платить НДС ,и пока не могу понять, где подвох...
Подвох походу в том, что существенно увеличится нагрузка по НДС на крупных потребителях услуг (если это таки так). Проще админить.
не уверен. Крупные заплатят больше, на эту же сумму мелкие заплатят меньше. В связи с электронным сквозным реестром НДС, мне кажется администрирование и сейчас упрощено. Опять же, крупным потребителям этих услуг теперь возможно будет проще организовать подобные службы у себя на предприятии, чем заказывать на стороне с потерей НДС. Непонятно... У меня такое впечатление, что т.к. все разделы НК писали разные разработчики, и всем была дана команда ограничить возможности обналички и завышения валовых затрат общажников за счет предпринимателй, то повписывали ограничения во все разделы, куда надо и не надо... Обложили как волков.
К Меня там убили "прочие услуги в сфере информатизации". Налоговая так трактует ремонты техники.
Смотрим КВЭД: 72 Діяльність у сфері інформатизації 72.1 Консультування з питань інформатизації 72.2 Розроблення програмного забезпечення та консультування в цій сфері 72.3 Оброблення даних 72.4 Діяльність, пов'язана з банками даних 72.5 Ремонт і технічне обслуговування офісної та електронно-обчислювальної техніки 72.6 Інша діяльність у сфері інформатизації
Итак, в НК по тексту перечислены коды 72.2, 72.3, 72.1, 72.6. Если бы они хотели полностью описать п. 72, написали бы просто "Діяльність у сфері інформатизації". А раз написано не так, то делаем вывод, что перечислены исключительные виды деятельности согласно КВЕД, а остальные - не подпадают.
Хотя налоговая, конечно, может "читать" и по-другому. Имхо, есть смысл обратиться за индивидуальным письменным разъяснением к ним (по новым правилам), и руководствоваться потом таким разъяснением.
К Меня там убили "прочие услуги в сфере информатизации". Налоговая так трактует ремонты техники.
Смотрим КВЭД: 72 Діяльність у сфері інформатизації 72.1 Консультування з питань інформатизації 72.2 Розроблення програмного забезпечення та консультування в цій сфері 72.3 Оброблення даних 72.4 Діяльність, пов'язана з банками даних 72.5 Ремонт і технічне обслуговування офісної та електронно-обчислювальної техніки 72.6 Інша діяльність у сфері інформатизації
Итак, в НК по тексту перечислены коды 72.2, 72.3, 72.1, 72.6. Если бы они хотели полностью описать п. 72, написали бы просто "Діяльність у сфері інформатизації". А раз написано не так, то делаем вывод, что перечислены исключительные виды деятельности согласно КВЕД, а остальные - не подпадают.
Хотя налоговая, конечно, может "читать" и по-другому. Имхо, есть смысл обратиться за индивидуальным письменным разъяснением к ним (по новым правилам), и руководствоваться потом таким разъяснением.
Вот только сегодня начали отвечать. Устно ответили, что таки да, попадают. Письменно рекомендовали обращаться после 15 числа. То что письменно обратимся это просто неизбежно в складывающейся ситуации. Вопрос вчера стоял, что налоговая даже устно не хотела давать пояснения. Хотя я до сих пор не уверен, что сегодняшнее устное разъяснение еще не поменяется стопиццот раз.
Вот только сегодня начали отвечать. Устно ответили, что таки да, попадают. Письменно рекомендовали обращаться после 15 числа. То что письменно обратимся это просто неизбежно в складывающейся ситуации. Вопрос вчера стоял, что налоговая даже устно не хотела давать пояснения. Хотя я до сих пор не уверен, что сегодняшнее устное разъяснение еще не поменяется стопиццот раз.
Здесь Вы правы 100%, к тому же в интересная статья 52 в Налоговом кодексе
Здесь Вы правы 100%, к тому же в интересная статья 52 в Налоговом кодексе
Новини: консультаційний центр ДПА (тел. 0-800-501-007) відправив до статистики. Чотири рази запитував - чи обкладаються ПДВ сервісне обслуговування та ремонт обчислювальної та офісної техніки. Два рази відповіддю було читання пункту в), два рази, коли я уточнив, податкова відносить до цього пункту послуги за яки я питаю чи ні, направили в статистику. Склалося враження, що по цьому питанню їм звонять густо и часто, а вони ще й самі не знають відповіді.
ВОТ посмотри здесь Кодекс с "Науково-практичний коментар до Податкового кодексу України " страница
у тому числі з використанням комп’ютерних систем
Нет что б сразу написать, "у тому числi з використанням ручки та паперу"
Да, только там, указано ініші послуги у сфері інформатизації. Інша діяльність равна или не равна іншим послугам? Інші послуги это какие? Те, которые 72.6 Інша діяльність... или как?
Не все так однозначно. Был сегодня в налоговой, консультант сказала, наверно інші - это в том числе и ремонт оргтехники, другие обратное говорят.
Жду оф. письмо, но как работать не знаю, боюсь что в оф. письме просто перепишут налоговый кодекс. Постоянно отсылают в статистику. Статистика разводит руками...
Половина схожих организаций работает С НДС, многие выписывают счета без НДС.
Да, только там, указано ініші послуги у сфері інформатизації. Інша діяльність равна или не равна іншим послугам? Інші послуги это какие? Те, которые 72.6 Інша діяльність... или как?
Інша діяльність - оговорена конкретным кодом. Если бы законодатель хотел ,то написал 72 Діяльність у сфері інформатизації и туда попало бы все. Начав перечислять он выделил конкретные виды. Если бы не существовало отдельного (не упомянутого) кода 72.5 Ремонт і технічне обслуговування офісної та електронно-обчислювальної техніки, то можно было бы предположить, что эта деятельность входит в 72.6 Інша діяльність, но раз выделено отдельно, но не упомянуто, то получается что НДСом надо облагать. Я мыслю так.
Жду оф. письмо, но как работать не знаю,
в принципе все равно как, с НДС или нет ,особого ущерба для продавца услугн не будет. Но то что нет разъяснений, говорит о слабой проработке НК. Исправляли на ходу и на колонке, сейчас вероятно не справляются с потоком вопросов...
Діяльність так, а послуги - ні.
Тому і є питання, чи тотожнє для перевіряльника діяльність і послуги.
Податкова, не дає такої однозначної відповіді на це питання. У податковій мені сказали, що оскільки "інші послуги", то ви не повинні сплачувати ПДВ.
І дійсно логіка у всіх різна, ви так це розумієте, я інакше.
Отриамємо листа із статистики, що таке інша діяльність і будемо сплачувати ПДВ.
Діяльність так, а послуги - ні.
объясните, как вы отличаете деятельность от услуг... деятельность по ремонту ПК облагается НДС , а услуги по ремонту ПК - нет?
Никак не объясняю. Жду ответа от статистики. Пусть она мне объяснит.
UP
есть у кого то свежие разъяснения по поводу обложения или необложения 72.5 НДСом ?