тобто юзкейс такий - купляємо на аліку щось на 120-130 євро, робимо виписку (вже зараз) з банку, що дійсно такого-то числа ти заплатив на аліку за 120-130 євро,
Нащо таки складнощі, просто виправ наявну виписку.
## Використані припущення
[ПРИПУЩЕННЯ] Юрисдикція = Україна Підстава: мова запиту + контекст (митниця, євро) Критичність: критичне
[ПРИПУЩЕННЯ] Ситуація = подання підробленого або недостовірного документа до митного органу для заниження митної вартості Підстава: формулювання питання Критичність: критичне
---
## [ФАКТИ]
**1. Кримінальна відповідальність за підробку документів**
* Джерело: Кримінальний кодекс України, ст. 358 * Тип: факт по суті
Ст. 358 ККУ передбачає відповідальність за:
* підроблення офіційних документів; * використання завідомо підробленого документа.
Санкції (залежно від частини):
* штраф (до ~50 НМДГ і вище в залежності від складу); * арешт до 6 місяців; * обмеження волі до 2 років.
---
**2. Відповідальність за подання недостовірних даних митниці**
* Джерело: Митний кодекс України, ст. 483 * Тип: факт по суті
Ст. 483 МКУ: переміщення товарів із приховуванням від митного контролю, зокрема шляхом подання документів з неправдивими відомостями (у т.ч. про вартість), карається:
* штрафом **100% вартості товару** * * **конфіскація товару**
---
**3. Поріг “до 200 євро”**
* Джерело: Митний кодекс України (норми щодо безмитного ввезення) * Тип: факт по суті
Товари до 150 євро (інколи в практиці згадують ~150–200 залежно від умов доставки) можуть не обкладатися митом, але: → це **не скасовує відповідальність за подання неправдивих документів**
---
## [ВИСНОВКИ]
**1. Підробка виписки = потенційно кримінальний злочин** На підставі ст. 358 ККУ:
* якщо виписка **створена/змінена штучно** → це підробка документа; * якщо особа **знала, що документ підроблений і подала його** → також склад злочину.
---
**2. Окремо виникає митне правопорушення** На підставі ст. 483 МКУ:
* навіть без “криміналу” (якщо не доведуть саме підробку), * сам факт подання **неправдивих відомостей про вартість** → = штраф 100% вартості + конфіскація.
---
**3. Сума (до 200 євро) майже не рятує**
* Для кримінальної відповідальності за ст. 358 **сума не є ключовою** — важливий факт підробки. * Для митниці: навіть якщо товар дешевий → санкція все одно може бути **конфіскація + штраф = 100% вартості**.
Практично: → при малій сумі частіше обмежуються **адмінсправою**, але це не гарантія.
---
**4. Різниця між “підробленою випискою” і “випискою по іншій операції”**
### Випадок А: підроблена виписка
→ високий ризик:
* ст. 358 ККУ (кримінал) * * ст. 483 МКУ
---
### Випадок Б: реальна виписка, але по іншій операції
Юридично це:
* не підробка документа (якщо її не змінювали), * але це **подання завідомо неправдивих відомостей**.
Наслідки:
* ст. 483 МКУ (штраф + конфіскація) — **майже гарантовано** * кримінал можливий, якщо доведуть **умисел обману** (але менш типовий, ніж у випадку підробки)
---
## Коротко
* **Підробка виписки** → може бути кримінальна справа * **“Чужа” або інша виписка** → зазвичай адмінпорушення (митниця), але теж серйозне * **Сума до 200 євро не захищає від відповідальності** * Найгірший сценарій: → штраф 100% вартості + конфіскація + (іноді) кримінал
---
Якщо хочеш, можу розібрати **реальний сценарій (що саме ти подав/плануєш подати)** і оцінити ризик: низький / середній / високий з практики.
[
Можна зробити офіційну виписку в клієнт-банку (приват24 тощо)
Що ви всі до того банку причепилися. Я можу зробити зараз 100 виписок по декілька центів за цей рік, але жодна з них не покаже номер замовлення і трек номер. А скрін з Алі покаже, що купувалося, за скільки, на кого, і з яким треком їде.
[
Можна зробити офіційну виписку в клієнт-банку (приват24 тощо)
Що ви всі до того банку причепилися. Я можу зробити зараз 100 виписок по декілька центів за цей рік, але жодна з них не покаже номер замовлення і трек номер. А скрін з Алі покаже, що купувалося, за скільки, на кого, і з яким треком їде.
Нормальна бухгалтерія знаєте куди ваш скрін пошле? Потрібен інвойс з магазину і квитанція/виписка з банку. Хоча, вициганити інвойс у всратих китайців ще той квест. Це з пристойними магазинами, типу амазона, все просто
Нормальна бухгалтерія знаєте куди ваш скрін пошле? Потрібен інвойс з магазину і квитанція/виписка з банку. Хоча, вициганити інвойс у всратих китайців ще той квест. Це з пристойними магазинами, типу амазона, все просто
Це вже який офтоп. Ви про бухгалтерію укрпошти, митниці чи вашу бухгалтерію на роботі? Якщо ви хочете отримати компенсацію за покупку на Алі в вашій бухгалтерії, вам доведеться попросити у китайця український фіскальний чек і видаткову накладну.
Замовив на Аліекспресі гібридний інвертор в кінці квітня. Пару тижнів не відвантажували його, потім нарешті відвантажили. Але зараз вже майже місяць висить в статусі "Очікує виїзду з країни". Варто його чекати, чи вже час відкрити диспут?
Диспут можна відкривати якщо ця можливість доступна. Якщо ще не вийшов термін доставки, то воно не дасть відкрити диспут.
Диспут можна відкривати якщо ця можливість доступна. Якщо ще не вийшов термін доставки, то воно не дасть відкрити диспут.
В деталях замовлення доступна кнопка "Повернення/Відшкодування коштів". Також в деталях замовлення зверху вказаний текст як на скріні. Вже йде 54-й день з моменту замовлення. Але 34-й день з моменту відвантаження.
Статус замовлення вже майже місяць такий:
В деталях замовлення доступна кнопка "Повернення/Відшкодування коштів".
Ну то відкривайте диспут поки не пізно.
Замовив на Аліекспресі гібридний інвертор в кінці квітня. Пару тижнів не відвантажували його, потім нарешті відвантажили. Але зараз вже майже місяць висить в статусі "Очікує виїзду з країни". Варто його чекати, чи вже час відкрити диспут?
ну ви ж не вушні палички чи ручку якусь замовили. воно їхатиме морем. на контейнер попасти черга, або продавець взяв гірший варіант доставки аби економія вийшла економніша. я в 24му то інвертори по місяцю чекав, а були люди яким інвертори і акуми по 3-4 місяці їхали. якщо товар дійсно в дорозі, почекайте ще трохи. 90 днів продавцю на доставку дається. ну і вам по ідеї не дадуть зробити ріфанд бо вже в дорозі. це якби статус був щось на кшталт "повернуто митницею/авіакомпанією" - то інша річ.
пи.си. останнім часом доставка з алі сказилася. ультрабюджетні посилки SA/SK їдуть за 2-3 тижні, зазвичай швидкі RK/RC - до місяця. це по укрпошті. міст стабільний. нп не їде нічого, то не скажу
Якщо не вибирати найдешевші пропозиції, то проблем з доставкою немає, все їде до 3 тижнів, всякі інвертори, зарядні в тому числі. 20 днів тільки відправляти - то якось дивно, відкривати диспут
Диспут наразі відкрити неможливо. Повернення коштів теж не працює якщо замовлення ще не приїхало. Наскільки я зрозумів з тих написів треба ще чекати 50 днів, тоді система поставить автоматом що замовлення приїхало, і потім протягом 15-ти днів можна буде відкрити диспут. Отака фігня... У мене вперше таке з Аліекспресом. Кращеб заплатив трохи дорожче, але взяв вже тут на місці.
А хто підкаже із наступною ситуацією. Я поки що робив на алі лише 2 замовлення і обидва рази через пару днів після замовлення мені приходило повідомлення від продавця що він замовлення не може відіслати і тому пропонує мені його скасувати. У підсумку замовлення протягом місяця приїжджали. Ось зараз зробив третє замовлення і така сама ситуація. Чи варто щось робити, чи просто чекати?