Написав для шановного: ALL Робив з метою: - отримати задоволення від витрачених коштів - вгамувати пізнання - вдовольнити зацікавленість - покращити динамічні характеристики - зменшити витрати пального
Історія про установку БСЗ.
Акт 1 Начитавшись страшних історій про інопланетян (тобто БСЗ на класику) давненько вже хотілося і самому спробувати, що ж воно є таке, оце БСЗ. Страшнувато було із-за того, що в авто інтегруватиметься новий додатковий виток (який може давати збої) та ще і те, що він електронний, що так нікчемно зачмирене нашими дідами (Електроніка – зло, потрібно придержуватися механіки, тоді і надійність буде більша, - золоті слова мого старенького інструктора в недалеких 90-х рр..). Але рішення прийнято, - і на дії по встановленню БСЗ було дано зелене світло.
Акт 2 Випробуваний зразок. ВАЗ 2101. Рік народження 1971. Двигун 1200 к.с.  у відмінному стані. Олива: Delphi 15W40 мінералка. Карбюратор: рідний Вебер. Система запалення: контактна, рідна і з моменту випуску авто не змінювалася. Свічі: Champion. Зазор: 0,7 мм.
Акт 3 Було зроблено маркетингове дослідження. Оголошено тендер на закупівлю комплекту БСЗ і ще ряду запчастин вартістю 750 грн. Тендер виграв такий собі дідок , для якого я чомусь виявився „братухою” . Ту то Бог з ним, аби все було дійсно якісним. По самому девайсу: БСЗ було куплено в комплекті. Така собі запакована коробка з різними малюнками і надписами, на зразок: - „Экономия расхода топлива на 6-14%” - „Увеличение ресурса двигателя” - „Снижение токсичности выхлопных газов” - „Устойчивая работа двигателя” Знаючи, що на заборі теж *** написано я повівся на цю коробочку із-за пари штампов „ОТК” + була назва та адреса виробника. (Росія ..... ... ...) В коробці: трамблер з датчиком Холла; катушка; комутатор; провод, що іде від комутатора до трамблера (з одного боку роз’єм на 6 гнізд (це до комутатора), з іншого, - на 3 гнізда,- до трамблера). При чому сам провод з роз’ємами взятий в кожух, що на перший погляд викликає лиш довіру. Чому так багато уваги проподу, - буде описано пізніше.
Акт 4 Я уже у свого ліпшого дружбана, п’ємо пиво , накривається стіл . Ми тим часом починаємо чаклувати над випробовуваним зразком  . Все зняли, поставили нове. Пробуємо............................................................................................ От суко, - кажу я виходячи із машини яка не завелася. В чому ж справа, каже мій дружбан, все має бути ОК??? Починаємо перевіряти. . . . . . . . Автор пропустив все те, що було сказано в адресу БСЗ на протязі наступних 24 годин. Перераховувати всі можливі і неможливі слова, словосполучення і речення... і навіть групи речень !!! !!! !!! не має сенсу !!! Тобто , ми вже в наступному дні, знову вечір, пиво вже ніхто пити не збирається, а от солоні огірочки та ДЗ („Деснянські зорі”) вже в гаражі. Настрій препоганий. Мій дружбан каже, -Ну, 3,14 пи...***///--+++==-=\= не може такого бути. Кожна окремо взята деталь системи працює бездоганно, - ВСЕ РАЗОМ НІ !!! ІСКИ НЕМАЄ І НЕЮ НАВІТЬ І НЕ ПАХНЕ !!!!!!!!!!!!
Акт 5 Випили по 50......100........150.......200.......225.........250........................300....................... "Тут по любому є підводні камні"-, кричу я і включаю свій комп’ютер. З n-го разу набираю “autoua.net” --> пошук --> БСЗ ........ і читаю................. інформації предостатньо, але мого випадку (або подібного) немає. Нарив схему. Думаю, ну мля, пойду щас все зберу до купи та підпалю !!!!!
Акт 6 ..............315................ більше не можна, а то вже в мене стає не одна машина, а дві Дивлюсь на схему, на деталі ... ... ... на схему, на деталі ... ... ... будучи в стані алкогольного збудження беру провод, що іде від комутатора до трамблера і намагаюся його порвати. В результаті провод залишається цілим-цілесеньким, а кожух біля роз’єму, що іде до трамблера розірвався. „Вражаюче”, - подумав я, і кинув його на підлогу, пройшов три кроки і спотикнувся........................ на ліву ногу......................... об камінь............... Ну думаю, „лєва королєва” , зараз шось буде. Дивлюсь на камінь, згадую море, вчорашній день і слова „підводний камінь має бути тут !!!”. Я до щнура, чи провода, до схеми. Все на капоті розмістив, дружбан прибіг, і я дивлюся, що ось тут воно власне собака і зарита !!! Тут, в цьому ****** 3,14 * 100 000 раз проводі !!! !!! !!! В маленькому роз’ємі, зпутані провода червоний із зеленими місцями. Я наголошую, що так шло в комплекті, запакованому. Роздовбали роз’єм, поміняли місцями провода, поставили.........................
Акт 7 Дирк, - завелась і „шелестить” .....................330..................350.......................375................stop Працює. І як виявилося, зря ми трусили вверх ногами продавця, який надавав нам ще п’ять таких же комплектів.
Акт 8 Свічі: зазор 1,0 мм. Нові ВВ провода. Перші враження Авто НАБАГАТО краще заводиться. НАБАГАТО рівномірніше працює двигун. На низьких обертах тяга побільшала значно, чого не спостерігається після 3000 об/хв. (тут як було так і залишилося). І от, можливо досить суб’єктивне враження про збільшення плавності ходу. Попередньо все.
Акт 9 Перші 500 км Нарешті я виліз із десятки (менше 10 л на 100 км)!!! навіть не чекав. Перші результати по витраті пального показали суттєву досить таки економію: Було: Траса: при 80-120 стабільно 10, не менше, інколи 10,5-11 Місто: середньозважена їзда. 12 Тепер: Траса: ти ж самі 80-120............................ 7,5-8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (на дворі -2...-5) Місто: 10,5-11
Акт 10 Дякую всім, хто раніше відписував по проблемам зі встановленням БСЗ та під час експлуатації. Інколи ця інформація просто безцінна !!! На малюнку, в червоному колі, так, як має бути, моя проблема була в тому, що червоний і зелений проводки були попутані місцями в роз’ємі (зазначу, що ці ж провода на роз'ємі, що іде до комутатора були розташовані як у схемі). Ціна комплекту: 200 грн.
+ годину тому поставив свого коня в гараж. гордий в мене кінь. Породистої натури !!! Якось це відчуіваю кожного разу, як закриваю двері гаража і дивляся йому в обличчя. Любить коли його люблять, не обділять увагою. Але скоріш за все це вона. Любить вона мене. Радує. Виручає............
Годину тому приїхав. Їхати не збирався, але довелося прокататися по теренам Чернігівської губернії. Дороги - ЖАХ !!!
Крейсерська швидкість - 20- 40 !!! Друга стабільно. Не видно через 5 метрів нічогісінько (траса, поле)!!! В містазх трохи краще.
Дак до чого я, до попередньо опублікованого.
Надворі - 26. В гаражі -24. Стояла більше 4 -х суток. Завелася з першого разу, з третього обороту. Впевнено так. Не очікував, якщо чесно. Раніше при -5 туговато було.
І (скромно так), починаю приймати поздоровлення із 1 000 !!! (якраз о 00-00 відправив)
У меня тоже были проблемы с установкой. Поехали мы с другом на рынок (был декабрь 2004 года) купили по комплекту БСЗ (правда не в коробке, а по-отдельности), причем у разных продавцев... Единственное - это у нас были разные трамплеры (у меня 2106, а у друга 21011)... Я отдал 185грн, а друг чуть больше (он купил другой провод с разьемом под ЭПХХ)... приехали ко мне в гараж, начали ему устанавливать, и так и сяк - искры нет! пробовали мои коммутатор, катушку зажигания, даже трамплер мой на шайбах вымащивали - безрезультатно! продолбались до 10 вечера, вкинули ему старое зажигание и поехали домой.... (в тот день он забуксовал в грязи, пытался выехать, раз 5 закипал, вообщем как выехал загорелась лампочка масла... думал что его просто мало, поехал в автомагазин, но не доехал.... оказалось небыло давления... в итоге компрессия на двух цилиндрах пропала... его отбуксировали в гараж где машина простояла до весны, а весной капиталку и уже ставить БСЗ)... Дней через пять пошел ставить себе БСЗ - те же симптомы.... да и холодно было долбатся... кинул старый трамплер и катушку и стал ждать потепления.... как потеплело пошел к знакомому (у него Лада110), попросил поставить мою катушку и коммутатор... поменяли - работает!... Значит остается трамплер или провода... проводку прозванивал раз 10 - все ок. плюнул, поехал на рынок менять трамплер - типа так и так не пашет... продавег сказал что у него трамплеров сейчас нету, но дал датчик холла, говорит, если не поможет, приезжай дня через три - поменяю.... взял датчик - поменял, поставил - РАБОТАЕТ! Оказалась проблема в датчике как и у меня, так и у знакомого (как вскоре выяснилось)
По поводу работы БСЗ - ДОВОЛЕН. Старый трамплер был убитый, люфты везде где только можно... из-за этого случались даже подергивания авто при разгоне... поставил БСЗ и заводится лучше и ездит плавнее... Вскоре поменял ОЗОН на СОЛЕКС 083 с тросиковым приводом газа - вообще бомба! только теперь осталось ЭПХХ поставить.....