Наскільки я розумію для прийняття якогось рішення по життєдіяльності ОСББ треба 50% + 1 голос.Після цього всі співвласники мають його виконувати.Ок.Але тут виникло таке питання: а які рішення взагалі можуть прийматися? Ну типу вирішили забабахати дитячій майданчик за стопицот мільйонів + щомісячну плату на його підтримку в декілька тисяч(а у кого нема дітей?).Чи 51ному відсотку забажалось завести Блек джек із шлюхами тому всі мають за це щомісячно платити.Чи більш актуальне - вирішити купити генератор і ввести щомісячну плату за його обслуговування.При тому що як мінімум однієї третині мешканців він об'єктивно не потрібен.А суми там чималенькі. Де межа?
Змиритися. Демократія. Ну або піти проти системи, купити хату на хуторі і звідти тикати всім дулі.
Далеко не все що проголосує ОСББ підлягає виконанню.В тому і питання де межа.
Порядок прийняття рішень визначається статутом осбб. Там і написано, які рішення як приймаються.
В нас не ОСББ. В нас просто вулиця на 25 приблизно домів. Назріло питання трохи підлатати асфальт - це питання благоустрою і свого-ж проживання. Ніхто не був проти, при цьому кошти розподілили не на кількість хат, а на кількість автівок.
Якось нихто не був проти.
Або коли приїздять єлектрики та з вишки чистять проводи, то негласно їм дають 2-3 тищі та вони ще й всі дерева підрізають над дорогою. Потім просто народ скидується тому хто заплатив.
Так от я не розумію още жлобство в багатоквартирних домах. Ти-ж тут живеш. Це спільна теріторія комфорту... ну а далі можу тіки матами ,але це погано.
В нас не ОСББ. В нас просто вулиця на 25 приблизно домів. Назріло питання трохи підлатати асфальт - це питання благоустрою і свого-ж проживання. Ніхто не був проти, при цьому кошти розподілили не на кількість хат, а на кількість автівок.
Або коли приїздять єлектрики та з вишки чистять проводи, то негласно їм дають 2-3 тищі та вони ще й всі дерева підрізають над дорогою. Потім просто народ скидується тому хто заплатив.
Так от я не розумію още жлобство в багатоквартирних домах. Ти-ж тут живеш. Це спільна теріторія комфорту... ну а далі можу тіки матами ,але це погано.
Це якась фантастична фантастика. От ТС пише, що дитячий майданчик не треба, бо дітей немає. Ось в такі підходи вірю. По темі написали вже, закон про ОСББ та статут.
Це Вам пощастило що такі сусіди по вулиці. Частіше буває, як і в багатоквартирних - починаються розборки з метою відпетляти від оплати але користуватися на всю котушку, або підгадити сусідам. Чим молодший контингент\будинок\вулиця - тим легше. Бо у пенсіонерів часто банально грошей нема, зате є велике ЧСВ що молоді їм винні, і держава їм винна і Байден і Кличко. А молодші виросли на сучасній парадигмі, житло купили самі, і є ще натхнення щось покращувати, затрачаючи зусилля і кошти.
От ТС пише, що дитячий майданчик не треба, бо дітей немає. Ось в такі підходи вірю. По темі написали вже, закон про ОСББ та статут.
Ну у мене нема але я ж бачу що в домі купа їх. Якщо це буде не золоті гірки із платиновими каруселями то звісно треба.
не знаю чи то у всіх, чи тіко у нас, але не 50+1 голос, а кожен голос має вагу площі квартири. тому треба набрати голосів на певну площу (здається 2/3 будинку). тобто треба дві особи з квартирами по 50 метрів, проти однієї з квартирою у 100 квадратів. і чим більше квартир/людей, тим важче прийняти рішення. а навіть якщо прийняте рішення, то там ще реалізація... ми через шлагбаум ледь не перебилися. і суперечки, і заяви до поліції/прокуратури/мерії/благоустрою....
я через це і хочу на хутор. так щоб вовка відігнав і добре))
не знаю чи то у всіх, чи тіко у нас, але не 50+1 голос, а кожен голос має вагу площі квартири. тому треба набрати голосів на певну площу (здається 2/3 будинку). тобто треба дві особи з квартирами по 50 метрів, проти однієї з квартирою у 100 квадратів. і чим більше квартир/людей, тим важче прийняти рішення. а навіть якщо прийняте рішення, то там ще реалізація... ми через шлагбаум ледь не перебилися. і суперечки, і заяви до поліції/прокуратури/мерії/благоустрою....
я через це і хочу на хутор. так щоб вовка відігнав і добре))
голоса по м2 - це завжди так Але в статуті може бути по окремим рішенням різні % голосів. І закон ще. Наприклад, в законі відключення від ЦО - 75% (3/4) У нас в статуті питання по реконструкції - 2/3, інші - 1/2.
Далеко не все що проголосує ОСББ підлягає виконанню.В тому і питання де межа.
Межа - порушення прав окремих власників. Наприклад при встановленні обмежень по в'їзду до двору має бути забезпечена можливість потрапити туди будь-якому власнику (орендарю, в кого немає автівки тощо, бо він має право заїхати на таксі чи іншому ТЗ, який йому не належить, до нього може приїхати доставка, швидка й т.ін.).
Питання генератору - те ж саме, що питання гарячої води (третині не потрібний той стояк, бо бойлери наприклад), освітлення двору (нащо за то платити, якщо можна з ліхтариком ходити), поливу квітів - нафіг ті квіти потрібні, встановлення/утримання лавок у дворі й т.ін.
Це Вам пощастило що такі сусіди по вулиці. Частіше буває, як і в багатоквартирних - починаються розборки з метою відпетляти від оплати але користуватися на всю котушку, або підгадити сусідам. Чим молодший контингент\будинок\вулиця - тим легше. Бо у пенсіонерів часто банально грошей нема, зате є велике ЧСВ що молоді їм винні, і держава їм винна і Байден і Кличко. А молодші виросли на сучасній парадигмі, житло купили самі, і є ще натхнення щось покращувати, затрачаючи зусилля і кошти.
В принципі так воно і є. І з іншого боку це і є найдієвіший спосіб уникнути виконання якихось колективних рішень, які якомусь окремому мешканцю вбачаються непотрібним. Так що правда десь посередині. А от щодо контингенту мешканців то тут багато нюансів. У багатьохнових жк, особливо середньо та низькобюджетних, є "інвестори", які понакупляли квартир, зробили мінімальний ремонт і здають. І виникає ситуація коли і власнику ті ініціативи не потрібні, і квартирантам.
Я розумію благоустрій і все таке.Тільки чому наприклад ті ж пенсіонери, якщо вже мова про них зайшла, повинні платити за будівництво і підтримання дитячого майданчика?
Ок, молодь вирішить відкрити блек джек з шлюхами, внесе це в тариф, пенсам теж за це платити? Я не пенсіонер якщо що.Цікаво просто .
С генератором теж цікава ситуація.Три дома.Так трапилося що в одному будинку майже ніколи не вимикають світло.Так вийшло, я хз чому.За весь час війни один(!) раз вимкнули в жовтні 22 коли це взагалі глобально було.Чому цей будинок має оплачувати покупку генератора?Крім того витрати на його обслуговування (в тому числі за паливо) хотять внести в платіжки.Тільки не треба казати ну ви ж будете користуватися якщо ваш будинок відключать.Вот як відключать тоді і поговорим.Тоді будинок буде сидіти без світла.Нам шкода голодуючих дітей Африки сусідів, але чому ми повинні їх фактично спонсорувати.
Ок, молодь вирішить відкрити блек джек з шлюхами, внесе це в тариф, пенсам теж за це платити? Я не пенсіонер якщо що.Цікаво просто .
Так, якщо блекджек та повії будуть на цей час легалізовані
С генератором теж цікава ситуація.Три дома.Так трапилося що в одному будинку майже ніколи не вимикають світло.Так вийшло, я хз чому.За весь час війни один(!) раз вимкнули в жовтні 22 коли це взагалі глобально було.Чому цей будинок має платити за покупку генератора?
Зробіть окремі обліки по будинках, бачив таке. 2 різні групи рахунків, два різні внески й т.ін., два баланси (внутрішні), щось там зовсім трохи спільного у внесках було типу освітленя, заробітної плати двірників, вивіз сміття й т.ін. - несуттєво, по коефіцієнтах перекидали на один з рахунків, з якого платили за ті спільні витрати. Єдине чого не пам'ятаю - то юридично були дві різні ОСББ чи одне, здається все ж різні, але в одному з них правління було формальне.
Якщо будинку не подобається - створюйте власне ОСББ, будівлю має передати попереднє, й все. А ні, не все - ще внески на капремонт та резервний фонд, якщо є, треба буде ділити, та боржників передавати
А і не зрозумієш. Бо 30% пенсионери, 30% - арендатори, 20% тих яким все пох.
ЗІ. В нас на збори кликали. Скільки прийшло? з 72 квартир - 10. От і рахуй відсотки.
Чи 51ному відсотку забажалось завести Блек джек із шлюхами тому всі мають за це щомісячно платити.Чи більш актуальне - вирішити купити генератор і ввести щомісячну плату за його обслуговування.
За калькуляцію там зазвичай трохи більше, 75% площі, здається. Але навіть якщо у вас 50+ за статутом, то що ж, життя бентежне. Можете агітувати проти шлюх і блекджека, можете переїхати в будинок, де більшість пенсіонери і голосують за все хороше, але щоб ставив депутат:)
ЗІ. В нас на збори кликали. Скільки прийшло? з 72 квартир - 10. От і рахуй відсотки.
За законом не обов'язково приходити. Раніше було письмове опитування, зараз вже можна за КЕП голосувати.
За законом не обов'язково приходити. Раніше було письмове опитування, зараз вже можна за КЕП голосувати.
:-) В мене на сходовій клитині 4 квартири. Я (пенсіонер, до речі :-) ) та ще три бабки.
Вони навіть не чули що таке КЕП :-)
Я ж відсотки писам. При чому, я ще занизив, мабуть.
Це не дім у ЖК новому, не молоді відносно люди заробили та купили квартиру. Хоча, і там буває арендаторів половина будинку...
Вони навіть не чули що таке КЕП :-)
Я ж відсотки писам. При чому, я ще занизив, мабуть.
Це не дім у ЖК новому, не молоді відносно люди заробили та купили квартиру. Хоча, і там буває арендаторів половина будинку...
Я маю на увазі, що за присутністю на зборах не оцінити нічого, в загальному випадку. Мої батьки і батьки чоловіка голосують через письмове опитування, до речі.
А в ЖК по-різному. І орендатори буває платять, і орендодавці. Наші минулого року зібрали без ОСББ 600 чи 700 к на благоустрій.
Наскільки я розумію для прийняття якогось рішення по життєдіяльності ОСББ треба 50% + 1 голос.Після цього всі співвласники мають його виконувати.Ок.Але тут виникло таке питання: а які рішення взагалі можуть прийматися? Ну типу вирішили забабахати дитячій майданчик за стопицот мільйонів + щомісячну плату на його підтримку в декілька тисяч(а у кого нема дітей?).Чи 51ному відсотку забажалось завести Блек джек із шлюхами тому всі мають за це щомісячно платити.Чи більш актуальне - вирішити купити генератор і ввести щомісячну плату за його обслуговування.При тому що як мінімум однієї третині мешканців він об'єктивно не потрібен.А суми там чималенькі. Де межа?
Жлоб детект. Купляли площадку і лавку. Якими я, і моя сім'я не користуються. Хай користуються ті, кому потрібно.