Ну і нехай Якщо в мене старе залізо - навіщо йому найновіша операційна система? Якщо по простому, операційна система, це така программа, нехай і велика, яка дозволяє користувачу використовувати порти ввода-вивода комп'ютера. Якщо я виконую ВСІ свої задачі на Windows 7 - навіщо мені Windows 10/11 і так далі? Мене влаштовує інтерфейс та можливості ОС, оновлення що дасть? Пришвидшить мою роботу чи зробить її комфортніше? Навряд чи, скорі ш навіть навпаки, роблячи інтерфейс максимально простим для сучасного покоління, яке виростає на телефонах і планшетах, і які операційну систему Windows бачать тільки в школі чи інституті, і одночасно складним для людей які пройшли шлях аж від MS-DOS і примушуючи їх ставити всякі Classic/Open Shell Explorer, Start is back і так далі на нові ОС. Більш того, ще піднімаючи мінімальні вимоги до ПК, примушуючи користувачів і до апгрейду апаратної частини. Інша справа, коли починають "зганяти" мене з старої ОС тим, що браузери починають не оновлятись, деякі програми не встановлюватись (і вже не завжди допомагає підкидання відсутніх бібліотек), сучасні геймпади від Microsoft не мають драйверів для Windows 7 і так далі. По суті, тільки в цьому році я почав усвідомлено переходити на Windows 10. Тому особисто мені сумісність заліза з Windows 11 актуально буде, не знаю, років через 10 Ну і будь-які програмні обмеження можна обходити, як то було з Windows 11 та необхідністю TPM 2.0. P.S.: Ви будете сміятись, але я досі використовую Microsoft Office 2007 але ВСІ свої задачі із роботою з документами я виконую на 100%.
Во-первых, ты почему-то очень сузил функционал ОС. Во-вторых, даже если говорить про порты ввода-вывода, то критичным становится совместимость с актуальной периферией. Буквально на прошлой неделе товарищ жаловался на проблемы подключения принтера к семерке. В-третьих, безопасность. Твоя семерка дырявая как решето, возможно ты даже сейчас кому-то эфир майниш или в ботнете состоишь.
Давно "чесались" руки зібрати щось і топік Eugen3d став останньою краплею ))
За 55,11 був взятий кіт MACHINIST X99-G7 + E5 2666V3 + 2pcs*8GB=16GB DDR3 Процесор має завеликий TDP як на мене, тому додатков замовив E5-2673V3 за 10,49 Пам'ять Samsung 4х16GB взяв в США за 18 Кулер Snowman на 6 трубок - 27,24 NVME 512Gb - 23.31
Роки 4 до цього замість апгрейда старого десктопу перейшов на ноути, як раз цей "ящик" наразі згодився )) Корпус, відео і так блок живлення отримали 2 життя ))
По ітогу все зібралось і майже без нюансів запрацювало, включаючи анлок турбобуства (Eugen3d ще раз дякую за консультативну допомогу )
2Setkm: Нема за шо, хай працює і приносить користь
Через брак часу довго не писав в темі, але є що розказати
Я замовив з Китаю ще 2 відеокарти: Soyo GeForce RTX2060 Super 8Gb за 165.91$ Soyo Radeon RX580 8Gb 2048SP за 62.58$
Першу відеокарту навіть прийшлось розмитнювати - заплатив аж 37 грн Через що відеокарта затрималась в доставці на митниці на 3 тижні
Відеокарта прийшла в універсальній брендовій коробці, в білому кольорі та комплектації "голий бубен" тобто нічого, окрім пупирчатого пакетика і заглушок на роз’єми. На вигляд як нова, потестив декілька днів - все працює, температура в нормі, тому навіть не розбирав і не міняв термпопасту. З РХ580 теж ніяких проблем - все працює як і повинно. Єдине що це фактично RX570 за характеристиками - проте за таку ціну це мінімально-доступний ультрабюджетний варіант для початкового ігрового ПК. Ще планую взяти або повноцінний варіант RX580 8Gb 2304SP за 80-85$, або вже RX5700XT 8GB за 133$.
Тепер повертаємось до наших Зіончиків. Динаміка цін така:
Ціни на дешеві моделі трохи піднялись, а на дорогі - трохи знизились. Нажаль, крутих комплектів материнка+проц+память за 55-60$ китайці не пропонують А з тих 2-ух комплектів що я встиг замовити раніше X99-G7+2673v3+16Gb успішно зібрані 2 ПК – але щось розповісти навіть нічого, працює і все Але є і погана новина - ця материнка Machinist X99-G7 під DDR3 пам’ять зникла з продажу, через що я довго думав, що обрати для наступної збірки. Збирати щось на сокеті 1700 ще не готовий, бо комплект материнка+процесор коштують мінімально від 160$+, тому вирішив спробувати зібрати щось на V4 серії з DDR4 серверною пам’ятью. Проблема всієї V4 лінійки в тому, що всі більш-менш високочастотні процесори (а саме 2637v4, 2643v4 та 2667v4) ідуть з TDP 135 ватт. Всі моделі 16XХv4 взагалі мають TDP 140 ватт... Доречі, можна сформувати табличку і для них:
Окрім того, що самі ці процесори дорожчі, так ще і треба обирати дорожчу материнську плату. Не наш варіант Як основу обрав перевірений часом Machinist X99-RS9 разом з серверною пам’ятью 32Gb DDR4 2400Mhz. Процесор обирав між 2640v4, 2650v4 та 2660v4... В результаті обрав найповільніший 2660v4) Кошторис на ПК та складання вийшли таким:
ПК зібрався не без нюансів. Кулер на процесор - окрім того що треба було дороблювати кріплення на сокет 2011, так ще і для підсвітки треба було aRGB контролер, з яким я ще ніколи не стикався. Звісно в китаєматеринці таких роз’ємів немає, тому замовив з Алі окремий контролер - ще чекаю його. При нижньому розташуванні блока живлення у корпусі, в самого блока живлення виявились короткими довжина проводів для підключення живлення процесора - прийшлось хірургічним шляхом наростити 10 сантиметрів. Все інше зібралось та запрацювало без проблем - прошивати біоси не треба, встановив Windows 11, отримав такий загальний вигляд та результати тестів:
В іграх не було часу тестувати, але думаю буде гратись більш-меньш нормально. З такою то відеокартою Але наступного разу спробую зібрати ПК на 2680v4 - він лише трішки дорожчий (зараз коштує 13,3$), проте в нього вище частоти і за продуктивністю в іграх він лише трохи не дотягується до "геймерського" 2667v3. А збільшений TDP компенсувати додатковим кулером на радіатор зони врм. Отакі новини. Далі буде
Який ти ризиковий з відяхами. Ні в якому разі не хочу нагнітать, але я відремонтував 29 з 34 АМД 470-580 за останні пару років (продав на днях останнього) і зараз відновлюю/ремонтую 5700ХТ
1. Поляріси пережили дві хвилі майнінгу. У 2/3 контроллер памяті доживає своє. Може вмерти від випайки банки памяті (просто нагрів) У 2/3 сама память жарилась нещадно і її ресурс теж дуже низький Сам відеочів напрочуд живучий 2. 5700ХТ кроми тих же проблем з майнінгом, ще й любить відкисати по різним блокам... вони більш ніжніші і мре в ГПУ букет блоків 3. Паяється все це на б.у. компонентах і на дешевих аналогах американських мікросхем
Тому тобі треба протестувати, поки ще є умовна гарантія і можна відкрити діспут 1. Фурмарк в стоці на годину... тут прожариться відеочіп і зрозумієш чи реально вистачає СО (нажаль побачити температуру хотспот 580 можна тільки в лінукс)... а хотспот важливий. В мене була карта, що крашилась. ГПУ 65, хотспот 100 2. Суперпозішн в режимі гейм 8к, як завантажиться нажать ф4 і піти спати до ранку (він буде в циклі круить сценки) Тут жариться і ГПУ і головне - відеопамять. На обох тестах в фоні повинен бути запущений GPU-Z, потім можна подивитись максимальні значення.
Якщо обидві пройшгли обидва тести, по гпу не вилізли за 85, а на 2060 температура хотспот не більша ніж +15 градусів - шик, попрацює ще.
Але це так. Профдеформація патологоанатома відеокарт
Дякую за такий розгорнутий коментар! Саме тому я не купую відеокарти у нас - бо це точно лотерея з досить низькими шансами на перемогу. Натомість на Алі Soyo це якийсь китайський бренд, який позиціює карти як нові та дає 2 роки гарантії, хоча судячи з відеооглядів на ютуб фактично це рефарб: вони на нову розпаяну плату ставлять відеочіп та память зі старих/списаних карт. Сильно в тестах їх не ганяв - "волохатий бублик" фурмарку десь хвилин на 20 і все Більше впевненість додає 420 відгуків-оглядів, з яких 390 покупців поставили рейтинг 5 з 5. Тому подивимось, як воно буде і скільки проживе. По хорошому треба все ж таки змінити пасту та зробити андервольтінг. Але це тоді, коли буде час в іграшки грати: від початку повномасштабної війни жодного разу танки не запускав До речі, та 1060 6gb, яку я отримав на початку 22 року з Алі за 310$ досі працює і майже весь час була залучена до майнінгу) копійки чи навіть біля нуля, але краще ніж нічого в очікуванні халвінгу/росту я останні 2 місяця взагалі всі відяхи зупинив та перейшов на добування монеро на процах - як раз ці всі збірки на зіонах і знадобились
Це знову я По відеокартам - замовив та отримав наступні відяхи з Алішки: Sapphire Radeon RX580 2304SP 8Gb за 81,23$ Soyo Radeon RX5500XT 8Gb за 153,12$ Elsa Radeon RX5700 8Gb за 101,76$
Всі працюють чудово, один нюанс був з 5500xt - там буквально через пару днів перестали взагалі крутитись кулера Зникло живлення 12 вольт на них (схоже, вийшов з ладу якийсь транзисторний ключ) - але вирішилось все за допомогою маленького дроту та паяльника: заживив систему охолодження від додаткового роз'єму живлення відяхи, який як раз був поруч Тепер все чудово працює.
Динаміка цін на зіончики наступна:
Як бачимо, ціни майже на всі процесори підросли, хоча зараз як раз тиждень якихось знижок... Може тому і виросли
Отже зібрав ще 2 ПК на новому для мене процесорі 2680v4 - і це прям вогник-вогник, він мало гріється, а продуктивність дуже висока! Для таких більш-менш потужних проців обрав наступні дві материнки: Machinist MR9A Pro та Huananzhi X99-QD4. Обидві з хорошою системою живлення процесора та великим радіатором зони ВРМ (перша навіть має маленький кулер охолодження, і ще запасний в комплекті ). Плюс обом по 32Gb серверної оперативної пам'яті стандарту DDR4 (4 планки PC4-19200 по 8Gb з частотою 2400МГц). Кошториси на ПК вийшли наступні:
Фото збірок і фінальний тест продуктивності (один на двох ):
Обидві збірки чудово працюють вже 3 та 5 тижнів. Як на мене, на ці материнки спокійно можна ставити процесори і з більшим TDP, навіть 135 ватт. Але ціна на них зовсім не приваблива. Також підключив ARGB-підсвітку кулера процесора через додаткові контролери як з пультом, так і без - цікава, але досить марна штука До речі, це були 14-ий та 15-ий ПК, зібрані мною на базі Зіонів І буде ще 16-ий я вже замовив комплект Huananzhi X99-QD4 + 2680v4, от тільки з оперативкою біда - зараз знайти серверні планки ДДР4 досить важко - їх майже ніхто не продає, а ні на ОЛХ, а ні на аукціонах. Тому і ціна виходить мінімум 400 гривень за планку 8Гб, і то, треба ще пошукати Тому я вирішив трохи збавити оберти щодо обсягу пам'яті і придбав 4х4Гб ДДР4 звичайної (не серверної) пам'яті по ціні 650 гривень за комплект разом із доставкою - мені вистачить і 16 гіг для cpu-майнінгу моїх потреб Рухаємось далі...
Eugen3d 17.04.2024 18:30 пишет: По відеокартам - замовив та отримав наступні відяхи з Алішки: Sapphire Radeon RX580 2304SP 8Gb за 81,23$ Soyo Radeon RX5500XT 8Gb за 153,12$ Elsa Radeon RX5700 8Gb за 101,76$
5500XT - 153 долари а 5700 - 102 долари чи може навпаки? Мабуть навпаки. Це ж не нові-новенькі відеокарти? У нас на ОЛХ ніби +- такі ж само ціни, можна вишукати таку що без втручань, оглянути й перевірити і не чекати...
P.S. Згідно січневого звіту тут в темі дійсно дуже вигідна ціна на комплект процесор + материнська плата + память, це дійсно получається що за 100 доларів 14-ядерний процесор + мат. плата + 32 ГБ оперативної памяті?
HDC1 20.04.2024 00:43 пишет: Згідно січневого звіту тут в темі дійсно дуже вигідна ціна на комплект процесор + материнська плата + память, це дійсно получається що за 100 доларів 14-ядерний процесор + мат. плата + 32 ГБ оперативної памяті?
Оно с одной стороны да, а с другой тот же ризен 1700, который сейчас можно купить в сборе с мамкой до 100$ будет намного лучше, чем тот зеон 14-ядерный, еще и мать нормальная будет, а не этот мусорный Китай. Приносили как-то хуананжи этот новый, не стартовала - тупо из-за пайки не было напруг, дросселя не пропаяны были С качеством биоса и поддержки я тоже думаю понятно. Как супер-дешевое железо для каких-то узкоспециализированных задач пойдет, но в целом смысл теряется на фоне того же б.у АМД, особенно в играх, где зеону банально не хватает однопоточной скорости.
HDC1 20.04.2024 00:43 пишет: 5500XT - 153 долари а 5700 - 102 долари чи може навпаки? Мабуть навпаки. Це ж не нові-новенькі відеокарти? У нас на ОЛХ ніби +- такі ж само ціни, можна вишукати таку що без втручань, оглянути й перевірити і не чекати...
Ціна вказана вірно сам до останнього не вірив, що можна взяти 5700 за таку ціну - але прийшла саме така карточка і RX5500XT та RX5700 позиціонуються як нові, але скорі ш за все це рефарб - тобто но нову розпаяну плату ставлять списані або зняті зі старих карт gpu та чіпи пам'яті. Але виглядає карта як нова. На ОЛХ я навіть не шукав карточку - бо купувати без перегляду точно не варто (можна натрапити на прогріту карту), а з переглядом - це треба витрачати купу часу: зустрічатись з продавцем, розглядати ту карту та тестити її на місці. Мені значно простіше замовити на Алі і чекати
HDC1 20.04.2024 00:43 пишет: Згідно січневого звіту тут в темі дійсно дуже вигідна ціна на комплект процесор + материнська плата + память, це дійсно получається що за 100 доларів 14-ядерний процесор + мат. плата + 32 ГБ оперативної памяті?
Так А якщо поставити DDR3 память - то за 100$ буде і всі 64Гб оперативи
GreenMile 20.04.2024 11:51 пишет: ... а с другой тот же ризен 1700, который сейчас можно купить в сборе с мамкой до 100$ будет намного лучше
А можна якийсь конкретний кошторис на проц + материнка + память? Для порівняння з Зіонами. І якщо треба високі частоти - можна ж взяти щось типу 2667v4. Але особисто мені не хочеться за нього віддавати 40+ баксів, коли є купа альтернатив від 5 до 20$ Щодо материнок - в мене немає жодних претензій до них Вони працюють. 6 зібраних компів працюють взагалі в цілодобовому режимі - деякі вже по 3 роки. І в BIOS зазвичай заходять, коли перевстановлюють ОС, або є трабли з ПК, або через надлишок вільного часа філігранно тюнінгують систему та вижимають з ПК максимум. Підтримка материнки від виробника? Це інструкція-мукулатурка, чи сайт з драйверами в інтернеті? В будь-якому випадку з драйверами проблем немає, до виробника китайських материнок я не звертався - не було потреби.
А можна якийсь конкретний кошторис на проц + материнка + память? Для порівняння з Зіонами. І якщо треба високі частоти - можна ж взяти щось типу 2667v4. Але особисто мені не хочеться за нього віддавати 40+ баксів, коли є купа альтернатив від 5 до 20$ Щодо материнок - в мене немає жодних претензій до них Вони працюють. 6 зібраних компів працюють взагалі в цілодобовому режимі - деякі вже по 3 роки. І в BIOS зазвичай заходять, коли перевстановлюють ОС, або є трабли з ПК, або через надлишок вільного часа філігранно тюнінгують систему та вижимають з ПК максимум. Підтримка материнки від виробника? Це інструкція-мукулатурка, чи сайт з драйверами в інтернеті? В будь-якому випадку з драйверами проблем немає, до виробника китайських материнок я не звертався - не було потреби.
На ОЛХ прямо сейчас есть два проца за 1500 и 1600 грн, мамка 1200 грн , 32гБ ДДР 4 1865 грн. На 500 грн дороже сборки на зеоне, при этом намного ликвиднее и намного быстрее играх будет. В сборе за 6к видел на 1700Х правда с 16Гб, но то такое уже. Но это конечно надо ловить, плюс этих китай-зеон сборок, что они всегда в наличии в любом количестве, если на потоке собирать то удобнее, конечно, а для себя разово я бы брал десктопный ризен.
GreenMile 21.04.2024 18:02 пишет: На ОЛХ прямо сейчас есть два проца за 1500 и 1600 грн, мамка 1200 грн , 32гБ ДДР 4 1865 грн. На 500 грн дороже сборки на зеоне, при этом намного ликвиднее и намного быстрее играх будет. В сборе за 6к видел на 1700Х правда с 16Гб, но то такое уже. Но это конечно надо ловить, плюс этих китай-зеон сборок, что они всегда в наличии в любом количестве, если на потоке собирать то удобнее, конечно, а для себя разово я бы брал десктопный ризен.
Добре, по ціні зрозуміло - дійсно конкурентна збірка. Тепер давай по продуктивності порівняємо. Ось гарне порівняння Ryzen 7 1700 проти Xeon E5 2670v3, обидва в максимальному розгоні. Фінальний звіт по цифрах:
В робочих программах все зрозуміло - якщо вони оптимізовані під багатопоточне виконання, то зіон попереду, а якщо треба однопоток - то райзен виграє. З 14 протестованих іграх рівно в половині випадках швидше райзен, а в інших - зіон. Якщо взяти середнє значення продуктивності по іграх - буде 103,06% проти 104,47% не на користь райзена У 2680v4 на 100-200МГц вище частоти, ніж у 2670v3, і память буде працювати на 2400МГц, тобто в однопотоці точно буде трохи швидше за 2670v3. Короче кажучи, судячи з цих тестів, я ніяк не можу погодитись, що "Ryzen 1700 будет намного лучше, чем 2680v4", як і з тим що він "намного быстрее играх будет", бо в іграх це зовсім не так, а про багатопотік і мови не іде. З чим точно погоджуюсь, він дійсно ліквідніше - оголошення за 1500 гривень вже немає на олх
GreenMile 21.04.2024 18:02 пишет: На ОЛХ прямо сейчас есть два проца за 1500 и 1600 грн, мамка 1200 грн , 32гБ ДДР 4 1865 грн. На 500 грн дороже сборки на зеоне, при этом намного ликвиднее и намного быстрее играх будет. В сборе за 6к видел на 1700Х правда с 16Гб, но то такое уже. Но это конечно надо ловить, плюс этих китай-зеон сборок, что они всегда в наличии в любом количестве, если на потоке собирать то удобнее, конечно, а для себя разово я бы брал десктопный ризен.
Єдине треба уточнити що за 1500 грн купляти б.у. процесор чи материнську плату на ОЛХ це ще та задача, якщо хтось і буде купляти то рекомендую дуже добре перевірити процесор перед покупкою, бо я в ті часи зустрічав кілька разів глючені райзени, тупо раз в день сипле синій екран і на процесор завжди думають в останню чергу. Ну і материнська плата ще та задача купити б.у... Тобто якщо є можливість перед покупкою все добре протестувати то норм, а якщо купити хз в кого то дуже велика ймовірність попасти на каку.
Добре, по ціні зрозуміло - дійсно конкурентна збірка. Тепер давай по продуктивності порівняємо. Ось гарне порівняння Ryzen 7 1700 проти Xeon E5 2670v3, обидва в максимальному розгоні. Фінальний звіт по цифрах:
В робочих программах все зрозуміло - якщо вони оптимізовані під багатопоточне виконання, то зіон попереду, а якщо треба однопоток - то райзен виграє. З 14 протестованих іграх рівно в половині випадках швидше райзен, а в інших - зіон. Якщо взяти середнє значення продуктивності по іграх - буде 103,06% проти 104,47% не на користь райзена У 2680v4 на 100-200МГц вище частоти, ніж у 2670v3, і память буде працювати на 2400МГц, тобто в однопотоці точно буде трохи швидше за 2670v3. Короче кажучи, судячи з цих тестів, я ніяк не можу погодитись, що "Ryzen 1700 будет намного лучше, чем 2680v4", як і з тим що він "намного быстрее играх будет", бо в іграх це зовсім не так, а про багатопотік і мови не іде. З чим точно погоджуюсь, він дійсно ліквідніше - оголошення за 1500 гривень вже немає на олх
Там у чувака в тестах игры 6 летней давности и видяха 1080ті Потому на сегодня оно не релевантно, что он там натестил Я не имею целью кого-то убеждать, я к тому что зеоны не просто так по цене мусора продаются и чудес не будет, не смотря на кучу ядер. К тому же в мамку ам4 можно поставить ризен 1700х на 500 грн дороже или 2700 на 1000 грн дороже которым зеон уже не конкурент, или 5700 потом, если очень захотеть и сидеть на ней дальше, а эти зеон-китай сборки так и останутся на своем уровне, ничего туда больше не поставишь.
Я к тому, что за тот же бюджет можно купить ликвидную платформу с возможностью воткнуть потом современный проц и сидеть на ней дальше, в отличе от зеонов. Ну и на счет киай-плат, оно конечно на словах все ок, но, например, они не поддерживают режим сна, хуананжи так точно. Чтоб иметь возможность разгона или турбобуста надо ставить модифицированные непонятно кем биосы. Не все умеют в тайминги памяти или в разгон даже разблокированных процов, проблемы с управлением вентиляторами кроме процового, грабли с датчиками температуры и так далее и тому подобное. Сейчас мне накидают аргументов "а зачем оно нужно", но в этом и отличие брендовой платы от китайской, что таких мелких косяков там на каждом шагу, на бумаге и в тестах красиво, пока не начинаешь с ней работать
Короче, надо понимать зачем собирать ПК на зеоне и какие последствия этой китайщины могут быть.
...Минув рік... Не очікували?) А я все одно періодично ковиряюсь з Зіонами, правда, за цей час зібрав всього аж 2 ПКшки, проте всеодно є що про них розповісти Як завжди, спочатку аналітика щодо цін на процесори:
За рік ціни прийшли до мінімального рівня, мабуть, дешевше вже не буде - і так майже всі процесори коштують до 10-15$, і тільки топові варіанти будуть постійно в ціні і чекати на свого "поціновувача" Спочатку напишу результат моєї економії, коли я взяв тут нас комплект 4х4Гб десктопної пам'яті DDR4... А вона не завелась Бо не вся десктопна пам'ять працює на цих китаєматеринках Х99. Велика імовірність, що не запрацює планки з 8 банками, треба саме 16 банків (а це ніяк не перевіриш по фото). І 100% не працюють пам'ять, яка складається з усього 4-ма чіпами - саме така мені і потрапила - перевірив, дійсно не працює . Натомість серверна пам'ять працює будь-яка і завжди. Так як ПК збирався як резервний, то відклав цю задачу на потім, і вже через місяць придбав потрібну серверну пам'ять 4х8Гб за 1400 гривень. В цілому же, той новий комплект Huananzhi X99-QD4 + 2680v4 досить не поганий - за рік експлуатації ніяких проблем, процесор холодний, потужний та дешевий. Стосовно старих збірок - всі працюють нормально, тільки періодично виникає проблема з материнками Machinist X99-RS9, а саме десь зникає контакт з оперативною пам'ять. Виглядає так - комп вмикається, кулера крутяться і тиша, жодних біпів від спікера. Лікується просто - виймаєш всі планки, міняєш місцями і, як правило, все далі працює (хоча буває треба повторити так декілька разів). Причому чистка контактів самої оперативки резинкою не допомагає. Підозрюю, якісь неякісні слоти для оперативки, контакти якого покриті якимось швидкооксилюючим покриттям, що з часом призводить до цієї ситуації. І так з періодичністю раз на рік-два така проблема виникала вже на 4 ПК. А все інші збірки працюють чудово - тому довіряти китайським материнкам та оперативці можна. І треба Ще один апгрейд вирішили зробити на ігровому ПК, замінити Machinist X99-RS9 + 2660v3 на Huananzhi X99-QD4 + 2667v4. Процесор обійшовся аж в 1000 гривень, згідно тестів я особисто очікував, що цей високочастотний процесор дасть продуктивності в іграх мінімум на 10% (більше частоти, 3.2 - 3.6 проти 2.6 - 3.3ГГц, більше TDP, 135 проти 105 ватт, більше частота роботи з ОЗУ 2400 проти 2133МГц). А на практиці вийшло так, що продуктивність наче і збільшилась, але буквально на трішечки і на око майже не помітно. Мабуть, це все анлок турбобуста процесорів v3-серії, який просто "витягує" за вуха попереднє покоління процесорів. Фото синтетичних тестів обох збірок для порівняння:
Тому зробив висновок, що краще було б поставити дешевший 2680v4 і не переплачувати зайвого, або взагалі не чіпати проц. Ну і останній новий ПК - збірка, яку дуже давно хотів зібрати, але за відсутності цільового призначення не збирав - двухпроцесорний ПК!) І його задача буде дуже проста - витрачати сонячну енергію шляхом майнінгу на процесорах, добування Зефіру чи Монеро - неважливо, аби було споживання 300-400 ватт Може ще і відеокарту підключу, щоб більше було) А все чому? Бо зробив апгрейд сонячної системи: замінили 6 старих панелей (включених ще паралельно) на 8 нових 585-ватних панелей послідовно, перезібрали акумуляторні батареї з 16 на 56 вольт (комірки - ліфовські "консерви", БМСки з Алі на 14S та 60 ампер струму), замінили старий інвертор 1.5 на 5кВт. І все це дасть змогу отримувати від сонця замість 1700 приблизно 3600 ватт електрики. Фото було і стало:
Але ємність батарей лишилась та сама (~10кВт*годин), тому єдиний вихід - треба збільшувати споживання, двох кондиціонерів буде явно замало, тому треба щось ще. І це щось - буквально на днях зібрав Щодо компонентів - вирішив обрати 2 процесори 2680v4, вважаю цей процесор на зараз ідеальним балансом між продуктивністю та вартістю. За материнську плату взяв найдешевший варіант, Kllisre X99 Dual ZX DU99D4 v1.31 - вона обійшлась всього у 63$. Будь-яка інша альтернатива - мінімум від 100$, а двухпроцесорні материнки топових брендів типу Huanazhi взагалі 120+ доларів. Звісно, така низька вартість дає певні недоліки материнки - наприклад, тут лише двухканальних режим роботи з ОЗУ кожного проца, а не 4-ох канальний. Але мені це зовсім не критично, хай буде). Отже, настав час Х - зібрав всі компоненти та почав підключати...
І перша проблема - на материнці два 8-мі пінових роз'єма для живлення процесорів, і між ними відстань добрячих 20+ сантиметрів. Я звісно це врахував, обираючи блок живлення з двома такими роз'ємами, але я зовсім не очікував такої підстави від Чіфтека - на блоці живлення є відповідні 2 роз'єма, але по перше, вони висять на одній лінії, а по друге між ними відстань лише 10 сантиметрів. І що роботи, як підключити?
Одразу погуглив як можна викрутитись і що можна знайти в нас чи на Алі - є банальні подовжувачі для живлення процесора і з ним можна було б підключити другий роз'єм. Але це буде живлення двух процесорів, які разом можуть споживати 240 ватт, тобто по тим тоненьким проводам 12-ти вольтовій лінії буде струм аж 20 ампер. Поганий варіант - ідеально було б знайти перехідник від живлення відеокарти на процесор, тим паче на цьому блоку живлення є аж 4 роз'єми на живлення відеокарт (правда, і тут зекономили - вони також попарно висять на двух шлейфах). Казалось би, просте рішення - і там, і там по 8 контактів, на відеокарту іде 3 лінії живлення і 5 проводів землі, на процесор же 4 лінії живлення та 4 землі. Лишилось тільки знайти перехідник. І тут облом - немає таких перехідників в природі! Є навпаки - з CPU-живлення робиться 1 чи 2 роз'єма живлення на відеокарту. А той, що потрібен - немає. Ок, буду думати, але систему якось треба хоча б запустити - взяв другий блок живлення, включив його "скрепкою" та за допомогою двох БЖ заживив материнку та процесори. А воно не запускаеться( Кулера стартують, на пост-індикаторі міняються коди, але система зависає на кодах b7, bf або 79. Думав, може якась проблема із-за того, що 2 блоки живлення і включаються не одночасно - продзвонив тестером роз'єми і зрозумів, що вони запаралелені. Тобто для старта ПК достатньо підключити хоча б один коннектор живлення процесора і другий блок живлення зовсім не потрібен. Почав гуглити по кодах - якась проблема з оперативкою. Хоча коли виймаю один процесор - система стартує та заходить в біос, ставлю другий - не стартує. Міняю процесори місцями - і знову, один стартує, з двома - ні. Гугління далі не дало результату, почав шукати в ютубі відеоогляди цієї материнки та перечитав коментарі (які, до речі, не індексуються гуглем) - знайшов опис такої самої проблеми при використанні саме десктопової оперативки. Добре, коли під рукою купа подібних компів - для тесту поставив серверну DDR4 і система одразу запустилась! Ура!) Щодо живлення процесора - теж вирішилось доволі просто і безкоштовно: зробили спеціальні тоненькі "знімачи", завдяки яким зняли з неробочого блока живлення роз'єм живлення процесора та замінили ним один із роз'ємів на живлення відеокарти на новому БЖ, правильно їх розпінувавши. Такий собі франкінштейн вийшов, але все чудово працює, не потрібно ніяких перехідників і немає хірургічного втручання в блок живлення (вважай гарантія на місці)
От не розумію виробників компьютерного заліза, понарозводили роз'ємів: cpu 4pin, cpu 8pin, gpu 6pin, gpu 8pin. А фактично це все одне і те саме живлення 12 вольт, тільки "перевернуто" місцями провода та різна їх кількість. Ну і захист від "дурня", різної форми посадочні місця на роз'ємах, щоб не можна було переплутати. Але при всьому цьому, gpu 6pin ідеально сідає в cpu 8pin і робить КЗ по живленню - недопрацювали? Чи не розрахували на такого дурника як я? Пару слів про обраний корпус формата E-ATX - Gamemax Black Hole - досить не поганий корпус за свої гроші! І назва прикольна 3 кулера з ARGB підсвіткою, на задній стінці argb-контролер, який дозволяє підключати і інші такі кулера, з можливістю регулювати їх швидкість, зчитуючи відповідний шим-сигнал з штатного кулерного роз'єму на материнці! Тобто швидкість кулерів можна регулювати через біос або відповідний софт. Встановив Windows 11, прикольно бачити в диспетчері пристроїв 56 потоків процесорів Фотки цього монстра, фінальний тест та кошторис:
Заміряв напругу споживання - холостий хід 110 ватт, завантаження системи 130-150 ватт, навантаження через prime95 або майнінг - максимум 310 ватт. Правда, в cpu-майнінгу зефіра хешрейт складає біля 12кхешів (очікував трохи більше), і в грошах на зараз це аж 8 баксів на місяць Але як там кажуть, головне ж не перемога, а участь - то мене і таке влаштовує Буде мало - додам ще відеокарту, а це ще +100-120 ватт і ще якихось 2$ на місяць . В цілому - результатом задоволений, чекаю тепер на сонечко, тепло, літо та... перемогу
SZ 16.04.2025 01:33 пишет: Привіт. Підкажи будь ласка, що зараз варте уваги під бюджетну робочу станцію? Є ідея організувати паралельні обчислення на 2 ПК одночасно.
Як на мене, найкращий комплект зараз це 2680v4 + Huananzhi X99-QD4 + 16-32Gb DDR4 (4 планки серверної з ОЛХ). ЗЫ: Форум перейшов повністю на https, тому браузери картинки-превюхі з мого сервера по http не хочуть відображати Але якщо клацати на них - вони будуть відкриватись...