autoua
Autoua.netФорумВирішення побутових проблем

А яка зараз зернова кава більш менш? (11/12)

СуперСтар ***
41 год (22 года за рулем), Киев
С нами с 21.05.2006

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: igg]
      8 апреля 2026 в 11:20 Гілками

igg 07.04.2026 14:06 пишет:

А хтось може пробував оцю їх (сільпошну) серію "Спешалті"?
Що воно таке - маркетинг чи дійсно, щось спеціальне?

Ціна на Кенію була солодка, але скінчилася миттєво, я не встиг(

Спешалті буває різна, умовно 80-82 балів також буде спешалті, але сильно відрізнятись від більш дорожчої кави, яка має точне походження від ферми і станції обробки аж до обсмажчика.
В будь-якому випадку спешалті дає розумяння якості зерна, це точно не дешевий мас маркет. Тобто кава може бути з купи різних ферм під одним лотом, а може бути конкретного походження, зазвичай це про більш уважне ставлення до збору врожаю і обробки. Але це не значить, що в комерційної кави не може бути якості.

Я так розумію, що сільпо, коли пише Спешалті, то виділяє цю каву в категорію вище. Але їх умовна Колумбія також може вважатися спешалті. Можливо під спешалті вони мають на увазі світлішу обсмажку.
Наші самі модні обсмажчики взагалі не пишуть, що в них спешалті, бо це і так зрозуміло.

Але, зважаючи на ціну, це доволі базова Кенія, десь до 13-14 баксів у зеленому вигляді. Бо, наприклад, моя Кенія в зеленому вигляді 26-27 баксів і це зовсім інший рівень. Але і купувати її варто тільки під фільтр способи, в домашній кавомашині половину закладеного в зерно смаку просто не розкрити.

Отакий він багатий і різноманітний світ кави

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

8 апреля 2026 в 11:37 Гілками

igg 07.04.2026 23:19 пишет:

Igor71 07.04.2026 18:27 пишет:

alexkit 07.04.2026 16:53 пишет:

Так вкусы от заработка тоже меняются)) я уже лаваццу не потяну, взял, качество так себе, повторять не буду. Заказал Балерину вспомнить норм жизнь при кучме)) неделю побалдею, а дальше опять в реальность.
Про зажаренность, ну моя машинка среднюю обж плохо готовит

а що це таке? Заказал Балерину

Дай вгадаю (дякувати гуглу ): легендарна Blasercafe Ballerina
Дивлюся на рівень цін на неї...ну, мабуть дійсно така балдьожна вона аж заїнтриговав))

"наркоманська" трійка Лаваца оро, Блазер балерина та Іллі в банці
Основний плюс цих позицій в простому, зрозумілому і м'якому смаку, який стабільний з року в рік. За це багато хто готовий доплатити.

Колись давно, коли вибору не було взагалі, а розвиток кави в усьому світі був націлений на комерцію, Блазеркаве (у нас Дім Кави) видавав якусь космічну якість і стандарти.
Зараз є купа альтернатив за менші гроші, але як завжди є свої плюси та мінуси

Основним плюсом є якраз очікуваний стабільний результат. Це велике стандартизоване виробництво, з крутими лабораторіями, своїми фермами постачальниками і цінами на сировину, яка нашим обсмажчикам може тільки снитись.
І націнка, завдяки якій вони можуть це все тримати

Мінуси очевидно в ціні. Та ж Балерина складається зі звичайних базових сортів кави, які можна купити від наших обсмажчиків за умовні 1000-1200грн 1кг
Але так купажувати в нас не вміють, та і на сьогоднішній день в кавовій індустрії це не настільки актуально
Ну і не забуваємо про свіжість, поки доїде, поки полежить на поличках

Ми колись порівнювали один з моїз лотів Колумбії (не той, що зараз) з лотом Колумбії від Блазера. Робили сліпий тест, який показав 100% попадання в смаку. З 5 людей жоден не зміг сказати де який. Я не пам'ятаю які тоді точно були ціни, але різниця приблизно як зараз. Моя Колумбія 325грн, блазерівська 555грн. (Можна взяти будь-якого іншого нашого обсмажчика). Це і є доплата за круте виробницство в Швейцарії, стабільність смаку та квест спіймати достатньо свіжої обсмажки пачку.

Ви всі зрозуміли, що я дуже топлю за Український продукт, який наразі займає трішки більше 50% ринку і це дуже мало для тої якості і ціни, яку пропонують локальні обсмажчики.

Доречі, зараз робусту в свої купажі я насипаю з мішечків з надписом Blasercafe

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: Wood_Elf]
      8 апреля 2026 в 11:44 Гілками

Wood_Elf 08.04.2026 11:37 пишет:

igg 07.04.2026 23:19 пишет:

Igor71 07.04.2026 18:27 пишет:

В ответ на:

...

а що це таке? Заказал Балерину

Дай вгадаю (дякувати гуглу ): легендарна Blasercafe Ballerina
Дивлюся на рівень цін на неї...ну, мабуть дійсно така балдьожна вона аж заїнтриговав))

"наркоманська" трійка Лаваца оро, Блазер балерина та Іллі в банці
Основний плюс цих позицій в простому, зрозумілому і м'якому смаку, який стабільний з року в рік. За це багато хто готовий доплатити.

Колись давно, коли вибору не було взагалі, а розвиток кави в усьому світі був націлений на комерцію, Блазеркаве (у нас Дім Кави) видавав якусь космічну якість і стандарти.
Зараз є купа альтернатив за менші гроші, але як завжди є свої плюси та мінуси

Основним плюсом є якраз очікуваний стабільний результат. Це велике стандартизоване виробництво, з крутими лабораторіями, своїми фермами постачальниками і цінами на сировину, яка нашим обсмажчикам може тільки снитись.
І націнка, завдяки якій вони можуть це все тримати

Мінуси очевидно в ціні. Та ж Балерина складається зі звичайних базових сортів кави, які можна купити від наших обсмажчиків за умовні 1000-1200грн 1кг
Але так купажувати в нас не вміють, та і на сьогоднішній день в кавовій індустрії це не настільки актуально
Ну і не забуваємо про свіжість, поки доїде, поки полежить на поличках

Ми колись порівнювали один з моїз лотів Колумбії (не той, що зараз) з лотом Колумбії від Блазера. Робили сліпий тест, який показав 100% попадання в смаку. З 5 людей жоден не зміг сказати де який. Я не пам'ятаю які тоді точно були ціни, але різниця приблизно як зараз. Моя Колумбія 325грн, блазерівська 555грн. (Можна взяти будь-якого іншого нашого обсмажчика). Це і є доплата за круте виробницство в Швейцарії, стабільність смаку та квест спіймати достатньо свіжої обсмажки пачку.

Ви всі зрозуміли, що я дуже топлю за Український продукт, який наразі займає трішки більше 50% ринку і це дуже мало для тої якості і ціни, яку пропонують локальні обсмажчики.

Доречі, зараз робусту в свої купажі я насипаю з мішечків з надписом Blasercafe

Доречі, ще про Балерину

Ми колись компанією ходили по кав'ярням і куштували каву. В одній (не Дім кави) кав'ярні як раз готували балерину.
Я зі свого професійного боку був дуже незадоволений якістю приготованого еспресо, за налаштуваннями помелу був великий провал
Але більшість зацінили цю балерину набагато вище, ніж більш класно приготована кава в інших місцях того дня.
Чи це на підсвідомості так, чи просто в недоекстрагованій з неправильними пропорціями каві, є більше попадання в масові смакові вподобання, залишилось загадкою.
Але такий факт в наших експерементах був

igg 1
V.I.P **
61 год (40 лет за рулем), Kyiv
С нами с 29.03.2005

8 апреля 2026 в 11:55 Гілками

Wood_Elf 08.04.2026 11:20 пишет:

Спешалті буває різна, умовно 80-82 балів також буде спешалті, але сильно відрізнятись від більш дорожчої кави, яка має точне походження від ферми і станції обробки аж до обсмажчика.
В будь-якому випадку спешалті дає розумяння якості зерна, це точно не дешевий мас маркет. Тобто кава може бути з купи різних ферм під одним лотом, а може бути конкретного походження, зазвичай це про більш уважне ставлення до збору врожаю і обробки. Але це не значить, що в комерційної кави не може бути якості.

Я так розумію, що сільпо, коли пише Спешалті, то виділяє цю каву в категорію вище. Але їх умовна Колумбія також може вважатися спешалті. Можливо під спешалті вони мають на увазі світлішу обсмажку.
Наші самі модні обсмажчики взагалі не пишуть, що в них спешалті, бо це і так зрозуміло.

Але, зважаючи на ціну, це доволі базова Кенія, десь до 13-14 баксів у зеленому вигляді. Бо, наприклад, моя Кенія в зеленому вигляді 26-27 баксів і це зовсім інший рівень. Але і купувати її варто тільки під фільтр способи, в домашній кавомашині половину закладеного в зерно смаку просто не розкрити.

Дякую за лікбез.
Про те що "сільпо, коли пише Спешалті, то виділяє цю каву в категорію вище." - я відразу й сам здогадався

В ответ на:

Але і купувати її варто тільки під фільтр способи, в домашній кавомашині половину закладеного в зерно смаку просто не розкрити.

а оце твердження, про переваги фільтр-кави над кавою з домашніх (недо)кавомашин - стосується усієї кави (в тому числі й вашої) чи тільки окремих категорій/методів обробки/обсмаження?

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

8 апреля 2026 в 12:11 Гілками

igg 08.04.2026 11:55 пишет:

Wood_Elf 08.04.2026 11:20 пишет:

Дякую за лікбез.
Про те що "сільпо, коли пише Спешалті, то виділяє цю каву в категорію вище." - я відразу й сам здогадався

В ответ на:

...

Дякую за лікбез.

В ответ на:

Але і купувати її варто тільки під фільтр способи, в домашній кавомашині половину закладеного в зерно смаку просто не розкрити.

а оце твердження, про переваги фільтр-кави над кавою з домашніх (недо)кавомашин - стосується усієї кави (в тому числі й вашої) чи тільки окремих категорій/методів обробки/обсмаження?

Звичайно я тут не тільки про свою каву, це було б не етично. Просто ділюсь досвідом, можливо комусь це буде корисно

На рахунок "(недо) кавомашин)" мав на увазі зовсім інше. Цінність тієї дорожчої кави якраз в її терруарності та обробці, які дають те смакове різноманніття, за яке потім просять гроші.
І я не бачу сенсу (як багато робить) напарювати людям супер круту каву, якщо людина все одно не зможе розкрити той потенціал кави за який і просять більші гроші. А домашні кавомашини цього зробити не зможуть. Як не зможуть і професійні без доволі хороших навиків бариста.
А от фільтр способи трішки легше розкриють цей закладений потенціал. Знову ж таки, на це має бути бажання споживача продукту. Якщо його нема, то й сенсу переплачувати нема.

І питання не тільки в приготування, а й в обсмажчі. Нема сенсу дорогу каву смажити в темну і прибивати весь потенціал. Так само нема сенсу недорогу каву смажити в світлу, бо замість горішків\какао і тд отримаємо в кращому випадку лимонність.

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

8 апреля 2026 в 13:04 Гілками

Ще буквально трішки і мовчу

Звичайно, це все не значить, що прям нема сенсу нічого пробувати куштувати. І різниця також буде відчутна, але менше, ніж то має бути.

А взагалі ціна самої сировини, зеленої кави, залежить від якості та смаку. Саме основне якість, щоб в кава була без цвілі та грибку, як мінімум. А також гарно відібрана на предмет стиглих ягід, а не все підряд (чим особливо Бразильці грішать)
І вже після цього на ціну впливає якийсь конкретний сорт, врожай, специфічна обробка і так далі, що дає якийсь цікавіший смак і за це беруть

Потрібно розуміти, що дешева кава дає цікаві ризики для здоров'я, бо при обсмаженні багато чого не можна "прибити" і ці речі не відчутні одразу, але накопичуються в організмі

igg 1
V.I.P **
61 год (40 лет за рулем), Kyiv
С нами с 29.03.2005

8 апреля 2026 в 13:14 Гілками Прикріплені файли (0 завантажити)

Wood_Elf 08.04.2026 12:11 пишет:

Звичайно я тут не тільки про свою каву, це було б не етично. Просто ділюсь досвідом, можливо комусь це буде корисно

На рахунок "(недо) кавомашин)" мав на увазі зовсім інше. Цінність тієї дорожчої кави якраз в її терруарності та обробці, які дають те смакове різноманніття, за яке потім просять гроші.
І я не бачу сенсу (як багато робить) напарювати людям супер круту каву, якщо людина все одно не зможе розкрити той потенціал кави за який і просять більші гроші. А домашні кавомашини цього зробити не зможуть. Як не зможуть і професійні без доволі хороших навиків бариста.
А от фільтр способи трішки легше розкриють цей закладений потенціал. Знову ж таки, на це має бути бажання споживача продукту. Якщо його нема, то й сенсу переплачувати нема.

І питання не тільки в приготування, а й в обсмажчі. Нема сенсу дорогу каву смажити в темну і прибивати весь потенціал. Так само нема сенсу недорогу каву смажити в світлу, бо замість горішків\какао і тд отримаємо в кращому випадку лимонність.

Дяка, що своїм (професійним) досвідом ділитеся, але, як на мене, якось дуже ускладнюєте(той випадок, коли дуже "багатобукв" та ще й оверквотінг сильно допомагає ) для розуміння пересічного споживача.
Я так й не отримав/не зрозумів(?) відповідь на своє питання, що вище "озвучив"

Дяка, що своїм (професійним) досвідом ділитеся, але, як на мене, якось дуже ускладнюєте(той випадок, коли дуже "багатобукв" та ще й оверквотінг сильно допомагає ) для розуміння пересічного споживача.Я так й не отримав/не зрозумів(

Змінено igg (17:41 08/04/2026)

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

8 апреля 2026 в 13:31 Гілками

igg 08.04.2026 13:14 пишет:

Wood_Elf 08.04.2026 12:11 пишет:

Дяка, що своїм (професіним) досвідом ділитеся, але, як на мене, якось дуже ускладнюєте(той випадок, коли дуже "багатобукв" та ще й оверквотінг сильно допомагає ) для розуміння пересічного споживача.
Я так й не отримав/не зрозумів(?) відповідь на своє питання, що вище "озвучив"

Нема ніяких переваг фільтр способу над еспресо способом. Два різних способи і два різних смаки з однієї і тієї ж кави

Фільтр доступніший спосіб для повного розкриття потенціалу зерна. Навики потрібні, але не потребує купи дорогого обладнання і навчитись можна за 10хв

Еспресо спосіб більш вибагливий до обладнання та навиків, тому в ньому важче розкрити весь потенціал зерна. Автомат на те і автомат, що видасть хороший, але не ідеальний результат.

Якщо в розкритті цього потенціалу є бажання. Думаю якщо людина готова платити умовні 2000грн+ за кг зерна, то хоче з нього отримати максимум.

В я за те щоб люди отримали максимум від вкладених коштів

старый писатель ****
46 лет (19 лет за рулем), Киев
С нами с 03.01.2008

8 апреля 2026 в 16:36 Гілками

Wood_Elf 08.04.2026 13:04 пишет:

Не мовчіть

Дайте пораду, на що перейти з Saeco Xelsis Evo, в пріоритеті смачний, насичений экспрессо, але і всі ці капучино теж потрібні

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: power_stile]
      8 апреля 2026 в 17:30 Гілками

power_stile 08.04.2026 16:36 пишет:

Не мовчіть

Дайте пораду, на що перейти з Saeco Xelsis Evo, в пріоритеті смачний, насичений экспрессо, але і всі ці капучино теж потрібні

От тут нажаль не сильно підкажу, цей ринок доволі великий і за всім не встигнеш, а питають доволі рідко.
З того, що ще тримається в плані якості (за словами майстрів), то De longhi. Тобто я б рекомендував би в першу чергу дивитись на довговічність.
Також, при виборі буде великим плюсом можливість корегувати порядок вливання кави і молока. Бо оці всі італіан стайл налаштування "спочатку молоко потім кава" роблять фінальний результат сильно гіршим, ніж міг би бути. В усіх офісах та клініках, де ми змінили рецептуру люди перестали ходити в кав'ярні поруч
І регулювання ступеню спінювання важливо. Це наче у всіх зараз є

А якщо є можливість у фінансах, то глянути в сторону Dr. Coffee, або базових Franke. Але там бюджет...

Більше особливо нічого сказати, тут вибачайте

Змінено Wood_Elf (18:58 08/04/2026)

продавець прохолоди **
54 года (26 лет за рулем), Киев
С нами с 17.12.2008

8 апреля 2026 в 19:35 Гілками

Не мовчіть

у нас така Кавомашина Delonghi Dinamica Plus ECAM380.95.TB , пьємо практично молочку, нам подобається, Кава Дмитра, на сайті ціна 35, в самому епіцентрі брали за 30 і в оплату частинами

ssb
Достоевский **
37 лет (18 лет за рулем), Киев
С нами с 25.01.2008

8 апреля 2026 в 21:36 Гілками

Wood_Elf 08.04.2026 17:30 пишет:

З того, що ще тримається в плані якості (за словами майстрів), то De longhi. Тобто я б рекомендував би в першу чергу дивитись на довговічність.
Також, при виборі буде великим плюсом можливість корегувати порядок вливання кави і молока. Бо оці всі італіан стайл налаштування "спочатку молоко потім кава" роблять фінальний результат сильно гіршим, ніж міг би бути. В усіх офісах та клініках, де ми змінили рецептуру люди перестали ходити в кав'ярні поруч

А може порадите якісь статті чи ютубчики, де пояснюють, як налаштовувати правильно? Ступінь помелу, кількість води і т д. Бо маю непогану наче машину з купою налаштувань і відчуваю шо не розкриваю її потенціал

старый писатель ****
46 лет (19 лет за рулем), Киев
С нами с 03.01.2008

9 апреля 2026 в 10:41 Гілками

Не мовчіть

От тут нажаль не сильно підкажу, цей ринок доволі великий і за всім не встигнеш, а питають доволі рідко.

А якщо є можливість у фінансах, то глянути в сторону
, або базових Franke. Але там бюджет...

Дякую.

Почав дивитись на DeLonghi ECAM 450.65 G Eletta Explore і одразу попав на неприємні відгуки:

Кавоварка не стабільна

Декілька кав готує нормально, потім водянисті або ж навпаки коли зменшуєш помел помпа не справляється з подачею води.

Регулювання помелу на значеннях від 1 до 5 не дає працювати машинці, на може продавити воду. Відповідно ви зможете готувати каву тільки з кави крупного помелу

Та сама ситуація, відповідно або ви пєте водянисту каву або дивитесь як апарат скидає не проціджені таблетки кави)

Ще бачив короткий прикол на ютуб, при виборі DeLonghi ,яку каву ви не засипете,смак завжди буде однаковий

Це для мене дуже критично, я так розумію, ця контора більше по капучінкам шарить?

Dr.Coffee глянув, рік гарантії, відгуків не густо.

СуперСтар ***
54 года (34 года за рулем), Киев
С нами с 11.12.2001

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: ssb]
      9 апреля 2026 в 11:11 Гілками

ssb 08.04.2026 21:36 пишет:

А може порадите якісь статті чи ютубчики, де пояснюють, як налаштовувати правильно? Ступінь помелу, кількість води і т д. Бо маю непогану наче машину з купою налаштувань і відчуваю шо не розкриваю її потенціал

Я зовсім не профі на відміну від Діми, але свого часу дуже прискипливо вивчав питання автоматичних кавоварок. Вся наведена далі інфа - це години переглянутого Ютуба та перчитаного інтернета. Не мого досвіда.
Є трійка виробників - Nivona, Melitta та Jura. Їх кавоварки дозволяють найбільше розкрити властивості зерна. Звичайно треба брати не самі дешеві їх лінійки. І звичайно є "АЛЕ". Але під кожне зерно треба влаштовувати танці з бубном щоб отримати найкращій результат (це до речі відносится до будь якого автомата).
І є ДеЛонгі. Дуже надійна, ремонтується в будь якому сараї, завжди є запчастини і вона дає завжди стабільний результат. Не буде тих дескріпторів яки зможуть витягнути попередньо згадані кавоварки але кожного ранку ви отримаєте достатньо якісну каву.
То ж для себе я вибрав Делонгі та Дімін бленд (дуже чудовий до речі).
Якщо ви хочете насолоджуватись кавою саме з такої країни, з такого склону, такої обробки - вибирайте з тієї трійкі.
Як що у вас на полиці стоїть десять сортів елітної кави і Ви кожного ранку хочете різну каву під настрій, то вам гарний майже професійний "рожок".

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

9 апреля 2026 в 11:17 Гілками

power_stile 09.04.2026 10:41 пишет:

В ответ на:

...

Не мовчіть

А якщо є можливість у фінансах, то глянути в сторону
, або базових Franke. Але там бюджет...

Дякую.

Почав дивитись на DeLonghi ECAM 450.65 G Eletta Explore і одразу попав на неприємні відгуки:

Кавоварка не стабільна

Декілька кав готує нормально, потім водянисті або ж навпаки коли зменшуєш помел помпа не справляється з подачею води.

Регулювання помелу на значеннях від 1 до 5 не дає працювати машинці, на може продавити воду. Відповідно ви зможете готувати каву тільки з кави крупного помелу

Та сама ситуація, відповідно або ви пєте водянисту каву або дивитесь як апарат скидає не проціджені таблетки кави)

Ще бачив короткий прикол на ютуб, при виборі DeLonghi ,яку каву ви не засипете,смак завжди буде однаковий

Це для мене дуже критично, я так розумію, ця контора більше по капучінкам шарить?

Dr.Coffee глянув, рік гарантії, відгуків не густо.

Dr. Coffee часто використовують у вендінгу. В цілому китайська заміна Frankie. Ламаються +/- як і Frankie, але коштують однаково. Напої готують нормально як для автомату, треба просто підібрати толково сорт кави.
Але я мав справу з апаратами від середнього і вище діапазону цін, більш простіші мені не траплялись в роботі. Треба буде уточнювати різницю у постачальників. Цим у нас займається компанія Liberti.
Там є й інші китайські варіанти, але там є моменти.

По тому, що Ви описали треба дивитись індивідуально, бо проблема могла бути і не в кавомашині. Але проблема існує і не тільки у цій делонгі, навіть і апаратах за 2-3к.
Наче все виставили, підібрали по параметрам помел і грамовку, а вона не давить навіть в своїх заданих в інструкції можливостях
Було не одноразово, коли налаштували смачно, але в ремонт уже на наступний день, бо там сіточка забилась, там калібровку робити і тд
В домашньому використанні цим точно ніхто не буде займатись
А майстри на 99.9% налаштують аби як

Тому ідеально все одно неможливо, але зробити смачно зазвичай можна
А за дуже крутою кавою, особливо без молока, потрібно йти в кав'ярню з хорошою кавомашиною і прямими руками. Але це не значить, що не можна зробити смачно в домашніх умовах

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: Грек]
      9 апреля 2026 в 11:20 Гілками

Грек 09.04.2026 11:11 пишет:

Я зовсім не профі на відміну від Діми, але свого часу дуже прискипливо вивчав питання автоматичних кавоварок. Вся наведена далі інфа - це години переглянутого Ютуба та перчитаного інтернета. Не мого досвіда.
Є трійка виробників - Nivona, Melitta та Jura. Їх кавоварки дозволяють найбільше розкрити властивості зерна. Звичайно треба брати не самі дешеві їх лінійки. І звичайно є "АЛЕ". Але під кожне зерно треба влаштовувати танці з бубном щоб отримати найкращій результат (це до речі відносится до будь якого автомата).
І є ДеЛонгі. Дуже надійна, ремонтується в будь якому сараї, завжди є запчастини і вона дає завжди стабільний результат. Не буде тих дескріпторів яки зможуть витягнути попередньо згадані кавоварки але кожного ранку ви отримаєте достатньо якісну каву.
То ж для себе я вибрав Делонгі та Дімін бленд (дуже чудовий до речі).
Якщо ви хочете насолоджуватись кавою саме з такої країни, з такого склону, такої обробки - вибирайте з тієї трійкі.
Як що у вас на полиці стоїть десять сортів елітної кави і Ви кожного ранку хочете різну каву під настрій, то вам гарний майже професійний "рожок".

Додам ще до рожка професійну кавомолку + навики і бажання гратися з цим

СуперСтар ***
54 года (34 года за рулем), Киев
С нами с 11.12.2001

9 апреля 2026 в 11:26 Гілками

Wood_Elf 09.04.2026 11:20 пишет:

Ну це на стільки очевидне, що я навіть і не став згадувати. :-)

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

Re: А яка зараз зернова кава більш менш? [Re: ssb]
      9 апреля 2026 в 11:37 Гілками

Зараз такий час, що інфи наче багато, але вона з дуже різних років і вже суперечить одна одній
Тут би класні курси, але саме для дому курсів і нема. Хоча ця ніша закордоном масово розвивається, бо з такими цінами на каву люди масово переходять з кав'ярень додому

Як готувати каву потрібно вивчати спочатку обравши автоматично чи рожкова буде кавомашина

Якщо кавомашина рожкова, то це будуть ідентичні знання як у бариста у кав'ярні. Звичайно, в залежності ще від обладнання.
Але для результату треба кавомашина бажано від Gaggia classic + професійна кавомолка типу Eureka mignon (або хороша ручна, але може бути в таку ж ціну)
+ Хоча б базові знання як готувати каву. Налаштування помелу, чому чого регулюють по 5 раз на день, які пропорції з молоком та взагалі розміри еспресо та чому вони саме такі.

З автоматами все наче простіше, але й результат простіший, бо менше можливостей регулювання. Умовні 5 рівнів помелу це взагалі ні про що, воно дасть якийсь посередній результат в будь-якому випадку. В той час зерно живе, помел треба мікрометрично підлаштовувати навіть протягом дня, я мовчу вже що результат кардинально може змінитись від відкритого вікна.
Тому в автоматах ми можемо підігнати каву під стандартні пропорції напоїв, виставити порядок вливання молока в каву та якось підігнати до більш менш нормального параметри еспрессо. Але не всі сорти кави розкриються як треба і тут скоріше треба підбирати каву під кавомашину, ніж тягнути з кавомашини максимум

Автомати для різних офісів я налаштовував доволі багато, але це завжди компроміс, де ти знаєш, що з цієї ж кави в тебе в кав'ярні один результат, а в офісі еспресо не таке, молоко занадто пузирчасте і тд

Але автомат часто набагато краще, ніж гратися з рожком

Як невеликий відступ від теми. Свого часу я на балконі організував 2 постову кавомашину та професійну кавомолку. 30хв розігріву, мінімум 50-60г кави для налаштування і тільки після цього твій ідеальний шот.
Як результат довелось відкривати кав'ярню в сусідньому будинку, але вранці вже налаштують помел, протягом дня підкоригують (бо зерно змінює свої властивості постійно) і я просто прийду і вип'ю свій ідеальний шот.
Єдине, якщо хочеш дорогу якусь каву, то готуєш її і гостям також, не зекономиш ніяк 😁

продавець овочів **
Таращанський р-н
С нами с 11.04.2006

9 апреля 2026 в 11:39 Гілками

Понаписували таких складнощів, що в результаті треба піти купити львівської кави і запарювати в чашці
Я для себе виробив такий алгоритм: ось в моїй кавомашині jura impresa стоять отакі налаштування. Я їх не чіпаю, а купую невеличку порцію кави і для себе вирішую чи влаштовує мене ось цей сорт, зварений в моїй машині на отаких налаштуваннях. В результаті є декілька сортів які точно мене влаштовують. Іноді купую щось нове 250г, якби можна було 100 то купував би 100, перевіряю як воно, якщо не влаштовує - просто допиваю 250г або використовую гейзерну кавоварку для допити оцей сорт. Іноді оцей сорт потім купується для приготування саме в гейзерній кавоварці, бо смак відрізняється від кавомашини.
Бо налаштовувати кожний раз машину - справа дуже невдячна, оці переналаштування проявляться десь на 4-5 чашці, а до того п'єш і не розумієш чи то кава не твоя, чи машина.

СуперСтар ***
С нами с 21.05.2006

9 апреля 2026 в 11:40 Гілками

Грек 09.04.2026 11:26 пишет:

Wood_Elf 09.04.2026 11:20 пишет:

Ну це на стільки очевидне, що я навіть і не став згадувати. :-)

Та наче й очевидно, але як виявилось, то взагалі не очевидно. Багато хто дійсно не очікує скільки всього треба після купівлі навіть дорогої рожкової 😁

А так Ви все правильно написали, я б тільки хіба додав ще до топчиків Frankie. При правильних налаштуваннях вони ух як готують. Молоко навіть холодне взбивають супер. Але коштують як крило від Боінгу

Autoua.netФорумВирішення побутових проблем
Додаткова інформація
0 користувачів і 135 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AlMat, doctor_b, moderator, Outdriver 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 10523

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія